Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Transcrierea conferinței prin recunoașterea vocii

DEZBATERI PARLAMENTARE
Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIX-a
SESIUNEA I ORDINARĂ – DECEMBRIE 2010
30 decembrie 2010 – continuarea ședinţei de constituire
a Parlamentului din 28 decembrie 2010
(STENOGRAMA)
SUMAR
1. Declarația privind constituirea majorității parlamentare de legislatura a XIX-a, prezentată de către domnul Prim-ministru în exercițiu Vladimir Filat.
2. Constituirea Comisiei pentru efectuarea alegerii prin vot secret a Președintelui Parlamentului.
3. Aprobarea proceselor-verbale nr.1 și nr.2 ale ședinței Comisiei pentru efectuarea alegerii prin vot secret a Președintelui Parlamentului.
4. Adoptarea proiectului de Hotărîre pentru alegerea Președintelui Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XIX-a domnul deputat Marian Lupu.
5. Alocuțiunea domnului Președinte al Parlamentului Marian Lupu.
6. Adoptarea proiectului de Hotărîre a Parlamentului privind stabilirea numărului de vicepreședinți ai Parlamentului.
7. Adoptarea proiectului de Hotărîre a Parlamentului privind numirea în funcție de Prim-vicepreședinte al Parlamentului domnul deputat Vladimir Plahotniuc și în funcție de vicepreședinte al Parlamentului doamna deputat Liliana Palihovici.
8. Adoptarea proiectului de Hotărîre privind interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova.
9. Anunțul domnului Președinte al Parlamentului și Președinte interimar al Republicii Moldova Marian Lupu cu privire la desemnarea domnului Vladimir Filat, Prim-ministru în exercițiu, în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova.
Şedinţa începe la ora 16.00.
Lucrările sînt prezidate de domnul Vladimir Voronin, deputat al Fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, decan de vîrstă.
Domnul Vladimir Voronin:
Stimați deputați,
Rog să ocupați locurile respective.
2
Domnule Ghimpu,
Mata cu disciplina ai stat foarte rău. Văd că nu ascultă nimeni deocamdată. Ei au să facă tot corect, dar mai tîrziu. Mai energic, domnule Diacov. Mai energic.
Domnule Ganaciuc,
Rog să prezentați raportul despre prezența deputaților în sala de ședințe.
Domnul Maxim Ganaciuc – director general adjunct al Aparatului Parlamentului:
Doamnelor și domnilor deputați,
Bună ziua.
Vă anunț că la lucrările ședinței de astăzi a Parlamentului, din totalul celor 101 de deputați, asistă 99 de deputați. Nu sînt prezenți: domnul deputat Popa Victor, domnul Stoianoglo Alexandru – motivat.
Domnul Vladimir Voronin:
Vă mulțumesc.
Stimați deputați,
Conform Regulamentului, noi continuăm ședința de constituire a Parlamentului. Dumneavoastră, doamne și domni deputați, aveți careva propuneri, anunțuri? Nu sînt.
Mulțumesc.
Data trecută, noi cu dumneavoastră am constituit deja fracțiunile parlamentare, în continuare este necesar să alegem Președintele Parlamentului.
Microfonul nr.4, poftim.
Domnul Vladimir Filat – Prim-ministru în exercițiu, Președinte interimar al Republicii Moldova:
Stimate Președinte al ședinței,
Așa cum este și firesc, astăzi sîntem în situația să anunțăm crearea majorității parlamentare, majoritații parlamentare compuse din Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova, a Partidului Democrat din Moldova și a Partidului Liberal.
În componența majorității parlamentare sînt 59 de deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Denumirea Alianței este pentru Integrarea Europeană sau Alianța pentru Integrarea Europeană.
Și în continuare urmează, dacă este să trecem la prevederile Regulamentului, să organizăm procedura de alegere a Președintelui Parlamentului. Pentru aceasta trebuie să fie propuse inclusiv înaintările din partea fracțiunilor, dar și crearea Comisiei speciale pentru organizarea alegerii Președintelui Parlamentului.
Domnul Vladimir Voronin:
Mulțumesc, domnule Filat.
Stimați deputați,
Se ia act referitor la declarația domnului Filat despre formarea majorității parlamentare.
3
Conform prevederilor articolului 64 din Constituție și ale articolului 9 din Regulamentul Parlamentului, Președintele Parlamentului se alege pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret, c
...