construcție a obiectelor de menire social-culturală planificate pentru 2015 în localitățile urbane și rurale nu au fost finalizate.
Un ordin similar al Ministerului Finanțelor a apărut și în anul 2016, publicat pe 23 februarie. În anul 2015, Guvernul Republicii Moldova accepta îndatorările pe transferuri generale către organele administrației publice locale de nivelul unu și doi. La sfîrșitul anului 2015 datoriile către primării au fost achitate, datoriile către consiliile raionale au depășit suma de 10 milioane de lei pentru fiecare raion.
În februarie 2016, administrațiile consiliilor raioane au fost informate printr-o scrisoare a Ministerului Finanțelor că datoriile Guvernului pentru anul 2015 nu vor fi achitate, ceea ce va duce la micșorarea investițiilor capitale în localitățile rurale, în primul rînd, pentru reparația drumurilor, instituțiilor medicale și de învățămînt.
Solicit răspuns la întrebări la ședința viitoare aici, în plenul Parlamentului. Și asta a fost prima întrebare.
Întrebarea a doua. Prima a fost adresată Ministerului Finanțelor. Întrebarea a doua o adresez Ministerului Educației. În Nomenclatorul domeniilor de formare profesională a specialităților și calificărilor pentru învățămîntul profesional tehnic, postsecundar și postsecundar nonterțiar din Republica Moldova, care a fost elaborat de Ministerul Educației, în conformitate cu prevederile Codului educației, au rămas doar trei specialități în domeniul culturii: canto, coreografie și interpretare instrumentală.
Astfel, specialitățile specificate anterior: dirijor de cor și artist al corului – domeniul muzică și artă teatrală, culturolog – domeniul științe umanistice, bibliotecar – domeniul biblioteconomie și asistență informațională, pictor –domeniul arte plastice și decorative nu mai sînt interesante pentru stat. Motivele invocate fiind că bibliotecile nu mai sînt actuale, a deschide o casă de cultură poate și o persoană fără studii, aceste specialități nu se găsesc în Nomenclatorul specialităților din Europa.
În anul de învățămînt 2016 – 2017 se va micșora brusc admiterea în instituțiile de învățămînt mediu de specialitate în domeniul culturii, cum ar fi: Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din municipiul Chișinău și Colegiul Republican de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca.
Astfel, planul de admitere pentru Colegiul din Soroca, în cadrul căruia va rămîne doar două specialități din șapte, va constitui 19 locuri, 8 și 11 pentru fiecare specialitate, aceasta ar aduce la închiderea Colegiului.
Reprezentanții clasei de mijloc în domeniul culturii sînt cei care promovează cultura la nivel național. Colegiul din Soroca care și-a început activitatea în 1940, după instaurarea regimului sovietic în Moldova și care pe parcurs de 70 de ani de activitate a pregătit de peste 15 mii de specialiști, printre care sînt bibliotecari, dirijori, conducători de cor și ai colectivelor folclorice, taraful, domnul Nicolae Botgros, fanfară și specialiști în domeniul culturii din administrația publică locală.
Parlamentul Republicii Moldova a declarat ca sărbătoare națională Ziua costumului național, ia – cămașa națională a fost propusă să fie inclusă ca specific cultural ocrotit de UNESCO, dar Guvernul pune cruce pe cultura moldovenească.