Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Marian Lupu, președintele Partidului Democrat din Moldova: Bună dimineața. Înainte de a vorbi pe teme politice, vreau să mă refer la evenimentul cel mai important de azi - 1 septembrie, începutul noului an de studii. În numele colegilor din Partidul Democrat îi felicit pe toți copii și profesorii, familiile lor și le urez rezultate cât mai bune la școală. Cunoștințile și pregătirea fac diferența în lumea modernă, în care este foarte multă concurență între oameni, întreprinderi și țări. De modul în care vom pregăti și vom educa generațiile tinere depinde cel mai mult viitorul Republicii Moldova. O țară mică devine puternică prin oamenii săi dacă ei pot concura cu cei din țările mai mari. Eu sunt sigur că așa ceva este posibil numai cu un sistem de educație modernă. Educația este și va rămâne o prioritate a actualei guvernări. Îi vom acorda și mai multă atenție în continuare în modul în care prestigiul profesiei de pedagog și calitatea instruirii să crească în țara noastră. Încă o dată le urez succes profesorilor și elevilor din Republica Moldova.

Acum despre propunerea de a candida la alegerile prezidențiale. Este cunoscut deja votul din Consiliul Politic Național al Partidului Democrat de ieri. Susținerea colegilor din toată republica mă onorează și pune în fața mea o sarcină mare. Dar decizia partidului este un punct de pornire. Decizia supremă va aparține cetățenilor Republicii Moldova. Vreau să felicit cetățenii țării noastre pentru faptul că le-a fost redat dreptul de a alege direct șeful statului. Ei vor decide, iar eu urmează să solicit respectuos semnăturile lor la această primă etapă a procesului. Și înainte de a începe acest proces ca oamenii să fie conștienți de deciziile lor, aș vrea succint să prezint viziunea mea pentru viitorul Republicii Moldova. Eu cred în Moldova. Mereu am crezut și mereu voi crede și am demonstrat acest lucru în toată viața și cariera mea. Sunt mândru că m-am născut aici. Trăiesc aici. Am întemeiat aici o familie pe care o iubesc foarte mult. Avem multe lucruri de care putem să fim mândri. Moldovenii sunt un popor demn de tot respectul. Este adevărat că am avut parte și de grele încercări, chiar în trecutul recent când am traversat crize dificile. Oamenii erau pe punctul să șteargă definitv speranța, căci dezamăgirea este cel mai rău lucru. Actualul executiv a venit în condiții critice și a început din mers să corecteze lucrurile. Situația din țară e stabilizată și vreau să vă spun că acesta nu este lucru puțin. Dar este nevoie de mai mult. Să construim și să nu mai revenim la conflicte și la crize distructive. Eu sunt împotriva haosului politic și voi continua întotdeauna, în orice ipostază, să fac tot ce depinde de mine ca schimbările în bine să fie resimțite de cetățenii țării noastre tot mai puternic.

Trebuie să aducem Moldova la nivelul standartelor civilizate în toate privințele. Pentru ca oamenii să recapete speranța și încrederea. Iar acest lucru este posibil numai dacă implementăm standartele și modelele europene. E nevoie de locuri de muncă, mai multe, mai sigure, bine plătite. Moldova trebuie să ajungă la prosperitatea economică. Suntem obligați să găsim resursele de investiții, tehnologii, bune practici, pentru a crea condiții civilizare pentru angajați. Iar toate acestea vin din practicile și din viața europeană. Un calcul simplu arată că Republica Moldova a primit cea mai mare asistență de dezvoltare din Uniunea Europeană, statele membre și țările vestice. Asistență tehnică, financiară, tehnologii, proiecte. Noi trebuie să confirmăm și să amplificăm cursul nostru și să atragem de zeci de ori mai multe resurse de dezvoltare. Dar pentru a reuși e nevoie să credem în ziua de mâine și să muncim împreună cu dedicație. Proiectul european pentru Republica Moldova este prioritatea noastră majoră. El reprezintă unica cale de modernizare a țării în toate domeniile: economic, social, politic, democratic, cultural.

Acordul de asociere RM-UE este pro-Moldova și în beneficiul Moldovei și nicidecum nu este îndreptat împotriva dezvoltării și consolidării relațiilor de colaborare și cu partenerii noștri din est - Rusia, Belarus, Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia și altele. Țările vecine, România și Ucraina au un loc aparte în relația noastră. Așa a vrut geografia, istoria și bunul Dumnezeu. Doar aceasta este calea care ne poate asigura un viitor liniștit și bun pentru cetățenii Republicii Moldova. Eu mereu am considerat că Moldova trebuie să aibă o politică externă inteligentă, echilibrată și în interesul tuturor cetățenilor săi.

Partidul Democrat a sprijinit și a garantat cursul european al Moldovei în ultimii 7 ani. Dar dacă la începutul acestui drum noi aveam doar speranțe, astăzi Republica Moldova este în plină aplicare a acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Au fost făcuți pași uriași și sunt doar primii pași. Noi nu avem șanse să depășim crizele interne, neîncrederea și rămânerea în urmă dacă nu vom fi capabili să ne schimbăm, să ne adaptăm la cerințele timpului. Suntem în căutarea unei formule noi în politica internă a țării, dar aici vreau să menționez că și abordarea mea în ce privește direcția de dezvoltare a țării este una nouă. Consider că trebuie să dublăm, să triplăm efortul nostru pe calea integrării europene și nu este o lozincă. Este unica cale e beneficiilor și a prosperității pentru cetățenii țării noastre.

Cu 20 de ani în urmă, conduceam primul program european TACIS de asistență pentru Republica Moldova. Știu foarte bine cât de mult s-au schimbat lucruri de atunci și până acum. Astăzi avem mult mai multe șanse și posibilități în comparație cu acel timp și este obligația noastră de a tripla eforturile în ce privește. Creșterea prosperității a economiei Republica Moldova și crearea locurilor de muncă, asigurarea condițiilor sociale pentru familiile din țara noastră, în special mă refer aici la femei și copii, eradicarea flagelului corupției, modernizarea administrării țării și a serviciilor publice pentru cetățeni la toate nivelurile. Forța pentru a îndeplini aceste obiective rezidă în stabilitatea și eficiența guvernării, în consolidarea societății, încrederea cetățenilor în viitorul țării și integrarea europeană a Republicii Moldova.

Societatea moldovenească înțelege tot mai bine că acestea sunt rezultatele dorite și calea de a le atinge. Alegerea strategică a țării noastre este făcută, iar orice turnură va avea efecte dezastruoase. Partidul Democrat își înțelege perfect responsabilitatea și va continua să fie partener al tuturor celor care pledează cauza europeană, va promova în rândul cetățenilor beneficiile procesului de integrare europeană.

Înainte de a cere susținerea oamenilor pentru a mă înregistra în campanie, am ținut să fac succint, foarte clar direcția strategică și obiectivele pentru care doresc să fiu un catalizator al bunei guvernări în Republica Moldova și al faptului că moldovenii vor avea parte de standarte de viață europene, aici, la noi acasă.

Vom urma această cale cu fermitate și doar așa într-un viitor apropiat ne vom bucura de o Moldovă europeană, mai puternică și mai prosperă. Anume pentru acest proiect de țară, am acceptat să candidez la funcția de președinte al Republicii Moldova. În luna care rămâne până la campania electorală oficială, voi continua să mă întâlnesc, să discut cu oamenii aici, acasă. Dar voi pleda cauza Moldovei și în fața liderilor din Europa și din lume, astfel ca țara noastră să primească un sprijin cât mai mare de la partenerii noștri externi. Acestea fiind spuse, vreau să vă informez că acum vom merge să finalizăm procedura de pregătire a documentelor, după care le vom prezenta la CEC, pentru trecerea a tuturor procedurilor respective acolo și după - vom solicita respectuos susținerea cetățenilor țării noastră. Vreau să vă mulțumesc și să le mulțumesc colegilor, membrilor echipei, pentru sprijin pe care l-am simțit mereu și de care am beneficiat mereu. Vă mulțumesc și o zi bună. Stimați colegi, merci foarte mult și vouă o zi bună.

Citate Video