Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon: Așa, în perioada cât a fost această pauză în Plenul Parlamentului a avut loc două ședințe importante. Una: ședința Comisiei Juridice pentru numiri și imunități și a doua: ședința Biroului al Permanent. Eu am fost prezent la ambele ședințe. Chiar dacă sunt membru al Comisiei juridice, am fost prezent pentru a informa protestatarii ceea ce se întâmplă. La Comisia juridică din 11 membri prezenți, au votat pentru scoaterea imunității domnului Vlad Filat - 8 persoane, 3 au votat împotrivă. Votul a fost secret. Însă 3 membri ai comisiei sunt din partea Partidului Liberal Democrat. Probabil ei au votat împotrivă. Informația și raportul Comisiei juridice conform procedurii a fost transmis la ședința biroului Parlamentului, care a fost convocată de urgență. La moment, biroul permanent al Parlamentului este compus din 9 persoane. 9 membri cu drept deplin. Dintre aceștia au fost prezenți doar 8. Domnul Filat ca membru al biroului permanent al Parlamentului nu a fost prezent. Din 8 membri ai biroului permanent, 7 membri, cu excepția doamnei Palihovici, au votat pentru includerea astăzi în ordinea de zi a subiectului de scoaterea a imunității deputatului Vlad Filat.

Vreau să menționez că PLDM-ul a insistat și în Comisia juridică, și la biroul permanet, ca acest subiect să fie transferat peste o săptămână. Să nu fie examinat astăzi. Această propunere nu a fost susținută de majoritatea deputaților. În afară de aceasta, fracțiunea Socialiștilor a propus ca ședința în plen în continuare să fie deschisă, cu toate că unii membri ai biroului au propus că ar fi bine să fie închisă, fără accesul presei. Noi am insistat să fie deschisă pentru că sunt, cred că sunt sute de mii de oameni care ne privesc acum, plus miile de protestatari care așteaptă și ei noutăți din plenul Parlamentului. Biroul permanent a susținut cu 7 voturi propunerea socialiștilor ca ședința în plen să fie în continuare deschisă. Noi am propus ca votul privind scoaterea să fie deschis și nominal. Nu vot închis, vot deschis și nominal. Acest subiect de asemenea va fi discutat acuș în plenul Parlamentului. La 14.20 continuă ședința Parlamentului. Vă mulțumesc.

Jurnalist:
Cum comentați această cerere? Ce înseamnă aceasta?

Igor Dodon: Păi eu am comentat-o deja și cred că o comentez și în plenul Parlamentului. Cred că este doar primul pas. Deloc nu ultimul. Aceasta nu înseamnă că socialiștii nu vor insista în continuare pe demisia Procurorului, șefului la CNA, toți hoții absolut, președintele țării, Streleț și așa mai departe. Toți trebuie să-și dea demisia. Dar este evident un lucru, că astăzi obiectivul... unul din obiectivele de bază pentru care au lupstat socialiștii: Alianța pentru Integrare Europeană 3 să fie distrusă. Gata, încpând cu ziua de astăzi nu mai există așa majoritate Parlamentară. Nu mai există așa alianță. ȘI cred că tot poporul, majoritatea cetățenilor, se bucură de acest lucru. Însă, nu trebuie să ne bucurăm prea devreme. Mai sunt multe hotărâri și urmează a fi luate. Noi vom insista în continuare la demisii și alegeri anticipate parlamentare.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Igor Dodon:
Eu nu sunt procuror ca să scriu scenarii, însă probabil este legislație care ar fi bine să răspundă toți, nu doar domnul Filat, dar toți acei care au fost implicați în furturile de miliarde în primul rând. În al doilea rând: văd că și Filat spune că trebuie alegeri parlamentare anticipate. S-o trezit. Dar până acum unde o fost când tot poporul cerea alegeri parlamentare anticipate. Acum spune că ar fi bine alegeri parlamentare anticipate. Da, unica soluție sunt alegeri parlamentare anticipate. Și eu vrea să mă adresez, cum și m-am adresat partenerilor de dezvoltare, americani, europeni,: cu cine ați ținut voi până acum? Atunci când noi vă spuneam că ei au furat miliarde, acum aveți dovezi. Pe cine îl duceți să se întâlnească cu Merkel, Obama, cu Biden, cu Saakashvili, l-ați dus pe Maidan să ia cuvântare. Pe cine, pe cei mai mari hoți? Asumați-vă acum consecințele, asumați-vă responsabilitatea, ca să fie foarte clar.
Vă mulțumesc.