Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon: Astăzi în plenul Parlamentului așa cum am promis, a fost depusă moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Streleț. Vreau să vă spun că sunt șanse ca săptămâna viitoare Guvernul Streleț să fie demis pentru corupție, pentru neeficiență prin votul majorității Parlamentare. Partidul Socialiștilor va merge consecvent pentru a atinge obiectivele trasate și anunțate anterior. Noi astăzi am insistat în plenul Parlamentului să fie inclusă în ordinea de zi demisia mai multor funcționari, în special Procurorul General, directorul CNA, CEC, ANRE și așa mai departe. Vreau să vă spun că noi vom insista în continuare pe demisia acestor funcționare pentru ca să asigurăm alegeri anticipate în condiții egale pentru toți concurenții electorali.

Regretăm că astăzi aceste subiecte nu au fost incluse în ordinea de zi. De fapt scopul nostru pentru ziua de astăzi, a fracțiunii socialiștilor, era înregistrarea moțiunii și înregistrarea demisiilor mai multor funcționare. Eu cred că demisiile celorlalți funcționare va fi în ordinea de zi pentru săptămâna viitoare.
Mai departe vor fi și mai multe lucruri interesante. Sper că ne așteaptă și demisia Președintelui țării și altor conducători. Astfel cum a decis și a fost rezoluția și mitingului de protest din 27 septembrie și așa cum o cer marea majoritatea a cetățenilor.

Vă mulțumesc. Dacă sunt careva întrebări, repede sunt gata să răspund.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: Moțiunea de cenzură astăzi a fost semnată de 42 de deputați. 22 de deputați socialiști, fiindcă 2 sunt în deplasare: doamna Greceanîi și domnul Găgăuz Fiodor sunt în deplasare. Și 20 de deputați comuniști, deoarece la ei unul, după câte am înțeles, lipsește pe motive de boală. 42 de deputați socialiști și comuniști au votat... au semnat astăzi moțiunea de cenzură. Pentru următoarea săptămână împreună avem 45 de mandate. Mai avem nevoie de 6. 6 voturi pentru ca moțiunea să fie votată și Guvernul să fie demis.
Mai sunt și alte întrebări?

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon:
Directorul CNA poate fi demis chiar în clipele acestea de către Președintele țării, dacă semnează un decret. Și cred că poate fi demis până când va... are ziua de zi, de mâine, de poimâine și așa mai departe. Dar în momentul când... Vă spun de ce noi am susținut acest proiect. În primul rând noi când am venit cu argumentarea ca să demitem directorul CNA în Parlament, nouă ni s-a spus că nu ține de competența Parlamentului, ține de competența Guvernului. Eu consider că, și noi considerăm, că Parlamentul de fapt trebuie să fie organul suprem care monitorizează lupta cu corupția în Republica Moldova. Cum poate un director CNA să investigheze actele de corupție ale primului-ministru, dacă se află în subordinea acestuia? De aceea trecerea CNA-ului sub conducerea, jurisdicția Parlamentului, are două scopuri: 1. ca deputații să poată cere, insista la demisia și controlul asupra activității directorului acestei insituții și 2. ca această instituție să nu fie subordonată politic Guvernului, să nu aibă impiedimente în ceea ce ține de investigarea actelor de corupție. Mai sunt? Eu vă mulțumesc și...

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: Mai sunt alte întrebări?

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: O să întrebați secretariatul. Eu nu număr voturile în Parlament. Vă mulțumesc. O zi bună.