Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Klaus Iohannis: Bună seara, dragi români! Astăzi am avut un eveniment foarte important internațional care s-a desfășurat aici, la București. Am avut, în cursul acestei dimineți, un summit NATO la care au participat opt șefi de stat din regiune și încă două delegații. Am ajuns la concluzii foarte importante, concluzii de substanță în ce privește evoluția în flancul estic al NATO. Acest summit a atras foarte multă atenție internațională și a fost o bilă albă pentru România.

În același timp, în paralel cu Summitul NATO am avut și evenimente interne asupra cărora voi face câteva aprecieri acum. Acum un an de zile am fost în plină campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Acum un an de zile voi ați decis ca eu să stau aici și să fiu Președintele României. Ați decis acest lucru împotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Atunci s-au vehiculat sloganuri importante, alt fel de a face politică, o clasă politică nouă, o abordare nouă, o politică curată. Aceste lucruri le-ați dorit pentru România. Alegerea mea a fost primul mare pas spre acest alt fel de politică, o politică curată, nouă, o politică transparentă. De atunci am făcut încă mulți pași în direcția bună, pași mai mici desigur decât primul pas care a constat în alegerea Președintelui României.

În ultimele săptămâni însă lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat astăzi. În data de 20 octombrie a avut loc un accident. Polițistul Bogdan Gigină care conducea o coloană oficială a murit într-un accident. Acest lucru a produs multe emoție, multă indignare. După zece zile, în 30 octombrie, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv. Această tragedie a afectat, dacă pot să mă exprim așa, nervul națiunii, a atins cel mai sensibil nerv al națiunii române. Oamenii, care inițial au fost doar indignați, au devenit revoltați. Au așteptat acțiuni, au așteptat rezultate, au așteptat, de ce să nu spunem, demisii din partea unor politicieni care, evident, au eșuat. Oamenii au așteptat ca cineva să-și asume răspunderea să apară în clasa politică românească acea responsabilizare politică. Majoritatea politicienilor nu au înțeles aceste cerințe decât foarte târziu. Foarte târziu au înțeles că nu pot face orice, nu pot ignora voința poporului. Acele accidente, și cu polițistul care a murit într-un accident, și tragedia de la clubul Colectiv, s-au produs fiindcă legi și norme au fost ignorate, fiindcă cei care au fost responsabili de verificarea, care au fost responsabili de impunerea legii nu și-au făcut datoria și atunci oamenii, la început mai timid, pe urmă tot mai vocal, au cerut o schimbare.

Aseară, indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta indignarea, revolta, nemulțumirea. Majoritatea, în București, dar și în multe alte orașe, s-a ieșit în stradă și trebuie să recunoaștem, manifestanții au avut dreptate. Ei au solicitat lucruri de bun simț, au solicitat demisiile celor vinovați, au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară au avut loc, după părerea mea, cele mai potrivite manifestații de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieșit, au protestat, au mers în diferite locuri, unde și-au spus nemulțumirile, practic nu au fost incidente, nu au fost încăierări, nu au fost abordări nepotrivite, dar oamenii au arătat clar ce așteaptă: schimbarea.

În fine, târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi respectat și dacă s-ar fi impus respectarea normelor și a legilor, niciunul nu ar fi trebuit să moară. Acum avem o situație nouă, un guvern demisionar. Aștept ca prim-ministrul demisionar să îmi înainteze demisia, demisia Guvernului, și, imediat după aceea, voi lua legătura cu partidele politice parlamentare și voi convoca consultări cu partidele. Aceste consultări, în varianta optimală, vor avea loc deja mâine, cel târziu poimâine. Vreau încă în cursul acestei săptămâni să finalizez prima rundă de consultări politice pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluționarea acestei situații. Vom avea un Guvern interimar, vom avea o soluție pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează. Sigur, astăzi deja și partidele și analiștii au vehiculat fel și fel de variante. Nu vreau astăzi să intru în detalii tehnice. După ce vom parcurge următorii pași și după prima rundă de consultări, voi veni în fața opiniei publice, voi expune primele concluzii și voi expune opinia mea în ceea ce privește demersul ulterior. Însă, aceste schimbări sunt doar un nou pas, un pas important, dar doar un pas în direcția schimbării politicii românești, în direcția îmbunătățirii performanței clasei politice românești înspre o politică așa cum ne-o dorim cu toții: eficientă, pragmatică, transparentă. Mai e mult de făcut.

Nu putem să credem că o simplă schimbare a guvernului rezolvă problemele României, nici măcar problemele clasei politice românești. Este nevoie de mult mai mult. Eu sunt dispus să-mi asum aceste demersuri, care, în final, vor duce la un alt fel de politică în România, o politică pentru cetățeni, o politică previzibilă și transparentă. și, apropo de solicitările de altă natură care au apărut în cursul ultimelor zile și care au fost formulate în cursul demonstrațiilor de aseară, este adevărat. și demonstranții aici au făcut un lucru simplu: ne-au spus ce cred ei că trebuie să se întâmple în viitorul previzibil. Cred că aceste solicitări sunt corecte, sunt solicitări de bun simț. S-a vorbit despre clădirile din București care sunt supuse riscului seismic și unde trebuie intervenit. Perfect adevărat. S-a vorbit despre îmbunătățirea situației din spitale. Perfect adevărat. Au fost făcute propuneri care cu siguranță trebuie să fie luate în seamă de politicieni. și oricine va fi în următorul guvern va trebui să ia seama de aceste chestiuni și va trebui să vină cu soluții. Pentru asta este nevoie de consultări, este nevoie de consultări publice și politicienii vor trebui să se obișnuiască să asculte pe cel care i-a trimis acolo, pe cetățean. și atunci vom putea împreună să rezolvăm mult mai repede, mult mai eficient o serie de probleme care ne sunt cunoscute. Dacă e să fim cinstiți, noi știm aceste lucruri. Doar că unii care au guvernat au preferat să le amâne sau să le ignore. Sper că următorii guvernanți nu vor repeta această greșeală.
Vă mulțumesc!