Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon: Bună ziua! Cred că aveți întrebări, de aceea nu o să se primească briefing. Aveți întrebări? Sau vreți conferință de presă?

Eu pot să trec deodată la subiect. De fapt, trebuie să constatăm un nou eșec al Partidelor pro-eurpoene, care nu pot forma o majoritate parlamentară. PLDM s-a mâniat și nu vrea să negocieze până când Filat nu este eliberat, PL ca de obicei, așteaptă. Are 600 dosare penale, are când să se gândească. Dar acceptă numai să-i rămână ministerele cu tancurile, cu ce mai vrea el acolo, cu drumurile și așa mai departe. Partidul Comuniștilor, li-i „до лампочки”, principalul e să sară în barcă. Pentru că dacă pleacă barca, rămân iarăși pe mal fără nimic. PD se bucură că controlează toată țara. Dar ce? Au rămas ei care controlează de sus până jos absolut tot. Și în aceste condiții, ce se întâmplă? Majorează tarifele, vorbesc de democrație, vorbesc de valori europene.

Eu astăzi v-am invitat aici, stimați reprezentanți mass media, să vin cu un mesaj către partidele parlamentare. Vă numiți tare mari pro-europeni? Așa-i? În Europa, partidul care a acumulat cel mai mare scor electoral are prioritate de a chema la discuție. De aceeea, astăzi Partidul Socialiștilor, care are cea mai mare fracțiune în Parlamentul Republicii Moldova, lansează o inițiativă către toate partidele parlamentare: să avem consultări despre situația din țară și să decidem asupra la două subiecte:
Primul: Modificarea Constituției pentru alegerea directă a președintelui țării.
Și al doilea: Alegeri parlamentare anticipate.

Încă o dată, fracțiunea socialiștilor, care este cea mai mare fracțiune în parlament, așa cum vă numiți voi pro-europeni, noi inițiem discuțiile. Noi nu vrem să facem negocieri pentru majorități parlamentare. Cu hoții nu facem majorități parlamentare. Dar peste 70% din cetățenii Republicii Moldova doresc alegeri parlamentare anticipate. Eu vă invit, colegi din parlament, dacă așa de tare vă bateți cu pumnul în piept de interesele poporului, nu vă ascundeți. Haideți astăzi, mâine, fără, apropo, show mediatic. Nu ne trebuie să iasă cineva la presă, să spună nu știu ce ș.a.m.d. Poftim! Unde vreți? În clădirea parlamentului este biroul fracțiunii. Eu personal îi voi contacta astăzi pe reprezentanții de la toate patru partide parlamentare și o să îi invit la discuții. Dacă sunteți pentru interesele cetățenilor, unica soluție de a salva țara sunt alegerile anticipate. Resetarea întregului sistem. Mergem la cetățeni, lăsați ei să ne judece. Lăsați ei să ne spună cine are dreptate, cine nu are dreptate. Și eu vreau să văd cine o să dea curs acestei invitații și cine nu. Chiar vreau să văd. Nu vorbim de ideologie. Nu vorbim de viziuni geopolitice. Noi cu viziunile geopolitice și cu ideologia o să luptăm în campaniile electorale, cu programe electorale, cu platforme ș.a.m.d. Acum discutăm cum ieșim din această situație. Ceea ce o să încercați voi să formați iarăși, nu o să vă reușească. Chiar dacă va reuși, va fi temporar. O să vă urască și mai tare oamenii. Acum 68 - 70% vor alegeri anticipate. Dacă voi o să formați ceva, peste trei luni vor fi 80 -90 % care doresc alegeri parlamentare anticipate.

De aceea, astăzi eu îi voi contacta pe liderii partidelor, fracțiunilor și le voi propune aceste discuții. Ce facem mai departe? Noi, socialiștii rămânem fermi pe poziție: alegeri parlamentare anticipate. Și oamenii să decidă ce au făcut socialiștii, ce au făcut liberalii, ce au făcut democrații. Mai ales dacă vă numiți așa mari pro-europeni, încă o dată. Sau voi sunteți pro-europeni când trebuie de furat miliarde? Numai atunci sunteți pro-europeni? Sau să mai împărțiți niște granturi europene, mai luați un credit? Sau sunteți pro-europeni când vă tranferați banii în conturile în Elveția, în Frankfurt, unde vă sunt familiile? Atunci sunteți pro-europeni? Dacă sunteți pro-europeni, poftim, cea mai mare fracțiune vă invită la discuții.

Și al doilea subiect pe care doresc să îl abordez în legătură cu creșterea tarifelor. Toți înțeleg de ce au crescut tarifele. Stimați concetățeni, tarifele au crescut pentru că s-a depreciat leul, moneda națională. Dar leul s-a depreciat de ce? Pentru că s-a furat miliardul. E simplu. Și-atunci, haideți să ne punem întrebarea, de ce noi cu voi trebuie să plătim din buzunarul nostru ceea ce au furat „drujii” ăștia? De ce noi, din buzunarul nostru trebuie să plătim tarife mai mari, dacă acestea s-au majorat din cauza miliardului? În legătură cu asta, noi avem o solicitare urgentă. Noi cerem ședința urgentă a parlamanetului pe subiectul tarifelor. Au spus că săptămâna aceasta nu au avut de ce face ședința parlamentului, pentru că nu au majoritate parlamentară. Dar nu vă trebuie majoritate parlamentară pentru asta. Haideți să ne convocăm să vedem ce facem cu tarifele.

Dar cu tarifele sunt două soluții: sau se anulează creșterea sau, dacă voi spuneți că nu puteți anula că v-a dat Union Fenosa în judecată, atunci statul, guvernarea trebuie să găsească posibilitatea să compenseze diferența din contul statului. Iată diferența dintre tariful nou și tariful vechi. Dacă statul, guvernul a admis ca banii să se fure și să crească tariful, diferența trebuie achitată, compensată de către stat. De unde bani? Propunerea socialiștilor este să confiscăm tot absolut de la cei care au fost implicați în furt. Începând cu Shor, terminând cu Filat și cine mai este acolo. Drăguțan, toți, absolut. Am confiscat, am vândut și de aici compensăm diferența de tarif. Altă soluție nu există. De unde oamenii să achite? Adică voi furați miliardul, dați leul cu capul în jos, asta duce la mojarea tarifelor și pe urmă spuneți, lasă să plătească oamenii. Dar ce dacă vor plăti? Sau credeți că dacă-s proști nu contează că-s mulți? Sau cum? Care e? O să vă ia lumea în furci! De aceea, cu tarifele ședină urgentă a parlamentului, conpensarea diferenței din confiscarea averilor și lucrul ăsta în regim de urgență.

Acesta este mesajul socialiștilor. În afară de aceasta, noi continuăm protestele. Orășelul Victoriei funcționează în continuare. Nu exclud că în timpul apropiat vor apărea corturi și în fața altor instituții sau pe lângă instituții, sau în instituții. Nu știu, poate în Parlament să punem nișlte corturi. O să vedem. Ne gândim și la asta. Vom vedea cum o să se poarte în următoarele zile.
Noi nu ne dezicem de obiectivul nostru foarte clar. Noi continuăm protestele și niciun pas înapoi. Și stimați concetățeni, dacă o să tăcem, ei asta vor, ca noi să tăcem toți. Dar ce? Cât o să iasă? Au ieșit Platforma DA 700-800. Nu o să mai iasă că-s la lucru. Au ieșit socialișitii. 800 -1000. Nu o sa mai iasă că nu știu ce. Nu, noi o să ieșim și încet o să crească numărul protestatarilor. Asta pentru ca cei care pretind că sunt la guvernare, (nedeslușit).

Acum poftim, întrebările dvs, poftim!

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Igor Dodon: Interesant drujii aștia de la PLDM. Sunt două varinate. Ori au făcut-o special, și amuș vă spun de ce. Ori a doua, așa de tare își bat capul de Filat și de miliard și de Streleț cu pesticidile că au încurcat două texte: unul care l-au scris pentru Platforma Da și unul care era textul inițial convenit. Acum să vă explic. Proiectul care a fostt coordonat și semnat a fost apropo consultat de către noi cu Curtea Constituțonalaă. A fost elaborat un proiect corect, care a fost semnat de către deputații socialiști, PLD-iști. Și PLDM-ul a rugat, daț-ne, vă rog, proiectul înapoi că mai sunt doi care trebuie să semneze. Și noi le-am dus lor la fracțiune. Ei au schimbat foaia de antet, au pus altceva și l-au dat la Curtea Consituțională. Și acum îmi pun întrebarea: din greșeală? Nu ar trebui, ei doar se consideră băieți serioși. Sau au făcut-o special ca să fie refuz? De ce refuz? Pentru ca să meargă altă inițiativă, a platformei? Eu nu sunt împotriva Platformei DA. Orișicare inițiativă care duce la modificarea constituției pentru ca să avem alegeri directe a președintelui. Eu pentru asta pledez. Consider că cea mai rapidă metodă este modificarea Constituției în parlament. Cu 67 deputați au votat, s-a schimbat și nu mai trebuie referendum, bătaie de cap șamd.

Dacă PLDM încearcă să mahluiească, cum spun la noi moldovenii, atunci trebuie să spună, noi pentru cetățeni vrem să spunem așa, dar în realitate vrem altfel șamd. Dacă, într-adevăr este o greșeală simplă, atunci poftim, haideți să luăm proiectul care noi l-am elaborat și care l-am transmis încă în luna inuie la toți. Haideți să-l semnăm și să-l dăm înapoi. Dacă a fost o greșeală pur tehnică. Dar pentru mine este straniu această abordare. Proiectul care a fost elaborat și convenit din partea noastră, Țurcanu Vladimir Ivanovici și juriștii noștri, nu erau problemele astea. Înseamnă că au făcut-o special. Vom vedea cum o să se poarte în următoarele zile, noi nu ne dezicem de obiectivul nostru, foarte clar, modificarea Constituției, alegeri directe a președintelui. Acesta, categoric nu poate fi și nici într-un caz noi n-o să ne dezicem cum s-au dezis PLDM-iștii la o anumită etapă. Dacă în Parlamanet nu se vor găsi voturi, atunci eu personal voi chema oamenii să semneze inițiativa grupului de inițiativă de modificare a Constituției. Eu am să o semnez. Pentru că eu consider că trebuie mai rapid să dăm dreptul cetățenilor să voteze prețedintele.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: Eu vreau să înțeleg ce e în capul lor. Anișoara, încă o dată spun, dacă asta a fost greșeala din cauza restului Filat și nu știu ce acolo, asta-i una. Dar dacă au făcut special să nu treacă, nu, iată așa sunt ei, proeuropeni și deștepți.

Jurnalist: Cam cum o să-i convengeți la alegerile anticipate?

Igor Dodon: Pe cine?

Jurnalist: Pe deputați. Ați spus că vreți să cerem în Parlament.

Igor Dodon: Eu vreau să văd cum o să facă ei guvernarea. Voi vreți chiar tot să vă spun.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: Știu. Așa sunt de obicei jurnaliștii, Mai ales domnișoarele. Vor tot și deodată. Nu, încet și cu jele.

Jurnalist: [limba rusă]

Igor Dodon: [limba rusă]

Jurnalist: [limba rusă]

Igor Dodon: [limba rusă]

Jurnalist: Dar nu vă temeți că Partidul Nostru o sa vă ia din voturi dacă o să avem alegeri anticipate?

Igor Dodon: Nu mă tem.

Jurnalist: Nu?

Igor Dodon: Nu. Eu mi-am expus opinia anterior și o expun încă o dată. Poți să obții și 50 de voturi în Parlament. Iată comuniștii au avut 48 după 29 iulie 2009. Și? Cu ce s-a terminat? S-a terminat cu aceea că au fost în opoziție, în opoziție, în opoziței și acum vor să sară în barcă să nu rămână pe drumuri. Noi avem nevoie de partreneri și noi lucrul ăsta trebuie să-l înțelegem. Mă refer nu numai la... Eu îl înțeleg. Eu sunt ferm convins că niciun partid nu va obține majoritatea în parlamentul RM și nu conteaza o să obțină socialițtii, cum contează î prioncipiu, dar nu este atât de important că o să obțină 50 de mandate sau 35 sau 25 în condițiile în care ai parteneri cu care fai 51. De aceea aici trebuie de dat dovadă de maturitate politică. Pentru că în caz contrar, o să luptăm între noi. Da noi suntem diferiți, absolut diferiți, dar noi avem nevoie de parteneri. Eu mi-am dorit parteneri să fie comuniștii și o spun sincer. Am spus adcest lucru și în algerile parlamentare precedente. Dar ce au făcut ei? S-au vândur la oligarhi și acum fac fuziune. Acolo nu ai cu cine discuta. Cu regret. încă o dată spun, cu toată stima față de mulâi colegi de acolo cu care am fost îmtreună. De aceea, la această întrebare, în primul rând timpul o să arate, cine de la cine și cum ia voturi și nu ia șamdm. Însă eu îmi doresc parteneriat pentru a da jos această guvernare și a veni la o guvernare de centru stânga numiți-o, sau pentru Moldova, numiți-o cum doriți. O guvernare social orientată. Și credeți-mă, lucrul asta o să se întâmple.

Și vreau să vă dau un mesaj în legătură cu aceasta. Am văzut o emisiune destul de interesantă zilele trecute. Pe voi, pe jurnaliști, pe mass media, pe societate întotdeauna vă sperie, Doamne ferește să vie Dodon. Mâna moscovei, mâna lui Putin, măi oaneni buni, acestea sunt fobii și șantaj ale oligarhilor care v-au șantajat ultimii 6 ani. Nu votați pentru Greceanîi pentru că vine nu știu cine, și îl aveți pe Chirtoacă în primărie. Și ce face Chirtoacă? Cu ce se ocupă Chirtoacă? Noi nu dovedim să scoatem gardurile de la construcțiile neautorizate. Și le dă la membrii de partid. nu iaca mare pro-european. nu vă dați șantajați, oameni buni. Noi vă promitem, noi vă promitem, o guvernare responsabbilă, profesionistă, noi vom face reforme. nu vom mima. Și cu procuratur, și cu judecățuile șamd.

Jurnalist: Domnul Dodon, cum credeți, care va fi următoarea candidatură la funcția de premier? Fiindcă se zvonește că o să fie Domnul Leancă.

Igor Dodon: Chiar mai puțin contează cine va fi candidat. Eu v-am spus, următorul candidat la funcția de premier va fi un camicadze, care va fi dat jos. În popor se spune, trăsnit peste 3 - 4 luni, în luna martie -aprilie, pentru că nu are nicio șansă să schimbe realitatea cu așa majoritate parlamentară și în aceste copndiții.
Eu vă mulțumesc și o zi bună.