Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Jurnalist: [nedeslușibil]

Adriana Bețișor: Deci pentru ziua de astăzi a fost examinat demersul Procuraturii Anticorupție prin care s-a solicitat prelungirea măsurii preventive sub arest arest preventiv pe un termen de 30 de zile în privința învinuitului Filat. Temeiurile care au fost anterior expuse în fața instanței, când s-a solicitat aplicarea măsurii preventive persistă și sunt actuale și în acest moment. Mai mult ca atât, am adus probe noi în fața instanței care au fost incontestabil prezența unor riscuri ca în cazul în care va fi învinuitul în stare de libertate - vor exista anumite imixtiuni la realizarea acțiunilor pe care le facem pe acest caz.
În definitiv ați auzit și Dumneavoastră. Astăzi a fost... acum de fapt a fost pronunțată hotărârea instanței prin care a fost admis demersul Procuraturii Anticorupție, și respectiv instanța a luat în calcul toate probele pe care Procuratura Anticorupției le-a pus pe masa instanței ca să fie examinatee.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Adriana Bețișor: La această etapă nu avem dovadă sau certificatul medical care atestă că dânsul s-ar fi simțit rău. Mai mult ca atât, de dimineață a fost adusă o cerere prin care solicită ca să fie examinată în lipsa acestuia. Ca anexă fiind o dovadă un certificat medical care din contra scrie că dânsul este apt pentru a participa la ședința de judecată și respectiv s-a catalogat ca o eschivare de a se prezenta la această ședință. Și a fost posibilă examinării în lipsa acestuia. Acesta nu este un impiediment pentru a supune examinarea prelungirii măsurii preventive.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Adriana Bețișor: Dumnealui a solicitat examinarea în lipsa, invocând motive de sănătate. Reiterez că în certificatul medical care a fost anexat, nu este indicat un motiv că dânsul ar fi în imposibilitate să prezinte pe faptul că ar cauza careva boli sau altceva. Dânsul este apt și poate să se prezinte, însă nu a dorit.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Adriana Bețișor: Nu vreau să comentez și nici să vorbesc despre toate datele sau informațiile care le aveți voi de la surse neoficiale. Pot să comentez și să vorbesc doar ceea ce a fost furnizat de Procuratura Anticorupție, Procuratura Generală și CNA. Toate informațiile și toate comentariile s-au făcut pe marginea unor date care nu au fost de la sursa oficială, vă rog să solicitați informații de la cei care v-au furnizat asemenea informații.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Adriana Bețișor: CNA-ul a furnizat informație generală. Și respectiv informația care a fost în comunicat, este suficient de amplă pentru voi și pentru societate.

Jurnalist: Dumneaei este rudă cu domnul Filat?

Adriana Bețișor: Eu am fost foarte explicită că nu vreau să fac nici un comentariu în acest sens.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Adriana Bețișor: Păi, am menționat că sunt temeiuri rezonabile care au fost justificate și care persistă și există și în continuare. Suntem într-un proces continuu de documentare a acestui caz. Au fost făcute multiple audieri a persoanelor cu funcție de demnitate publică până această etapă. Inclusiv persoanelor... înalților funcționari care au avut o tangență cu emisia suplimentară de acțiuni la Banca de Economii fără participarea statului, fapt pentru care pe lângă momentul că a fost atestată și de fapt s-au confirmat circumstanțele denunțului Șor, a fost atestată și o legătură cauzală a învinuitului Filat cu această emisie suplimentară de acțiuni la BEM. Mai mult ca atât, suntem în proces de audiere în continuare a înalților funcționari. Chiar în zilele următoare o vom face și vom supune audierilor altor persoane cu funcție publică în acest stat. Nu... anticipez întrebarea... nu dau detalii cine, cum, când, unde. Însă un lucru este cert că avem deja un tablou mult mai clar la această etapă pe acest dosar. Reieșind din toate probele care le-am administrat pentru... mă rog, au fost perchezii, au fost audieri, au fost ridicări care ne-au făcut un tablou mult mai amplu și au fost elucidate un mare parte din toate legațiile și circumstanțele care au fost expuse în acel denunț.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Adriana Bețișor: Nu vreau să fac o prognoză la capitolul învinuiți. Însă reieșind din ceea ce vom administra și rezultatul probatoriu care îl vom obține, vom decide dacă există o suspiciune rezonabilă față de anumite persoane care mai sunt implicate. Însă noi suntem pe punctul și în general, pe fraudele bancare. Pentru noi este punctul principal să identificăm beneficiarii efectivi și respectiv să asigurăm prejudiciul cauzat băncii, deoarece trebuie să recuperăm acei bani cu care au fost fraudate acele 3 bănci.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Adriana Bețișor: Din tot ceea ce a fost identificat ca proprietate a învinuitului - a fost aplicat sechestru. În ceea ce privește persoane în dependență pe care cauză penală, pe această cauză penală de corupere și trafic de influență avem doar un singur învinuit.