Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu: Bună ziua!

Cum dispoziția?

Jurnalist: [nedeslușibil]

Mihai Ghimpu: Da cum îi situația în țară? Ca dispoziția?... mda... mda... de acord... poftim?... Undi-i Ionel? Pușcaș este aici?... tragi ușa...

Mulțumim că ați dat curs invitației noastre, suntem de acord că dispoziția e proastă nu numai a Dvs da a tuturor cetățenilor și nu în ultimul rând a noastră, a liberalilor, fiindcă am crezut că vom schimba ceva în Republica Moldova și va veni ziua în care să vă vedem bucuroși, cu zîmbetul pe față, dar nu triști și fără dispoziție. Dar cred că nu totul încă-i pierdut, speranța moare ultima.

Așadar, stimați colegi, Republica Moldova, am citit acuma o știre și sunt de acord, "Republica Moldova o dezamăgire pentru Uniunea Europeană". Suntem de acord și vrem să spunem mai mult, că decât partenerii noștri, dar și o dezamăgire totatlă a cetățenilor RM, în primul rând a celor care au votat de nenumărate ori pentru cursul european. De la '90 încoace, n-am avut o astfel de situație pe care o avem astăzi, ca timp de 3 săptămâni, iată mâine sunt 3 săptămîni, ca partidele politice să nu discute despre guvernarea acestui stat, mai concret despre formarea unei majorități parlamentare și instituirea unui Guvern.

Chiar dacă nu au găsit limbă comună, c-au fost și astfel de cazuri, dar 3 săptămâni să fii indiferent în momente grele pentru noi, este de neînțeles, cred că nu numai de noi liberalii, dar de toți cetățenii RM.

După furtul miliardului, RM se află în cea mai proastă situație atît politic cât și economic și trebuie să constatăm cu toate acestea, partenerii externi, continuă să ne sprijine pe noi. În data de 13.11.15, liderii fracțiunilor parlamentare au fost invitați la o întîlnire cu partenerii noștri externi: Banca Mondială, Fondul Monetar, ONU, Ambasada Germaniei, Ambasadorul SUA, Suediei și altor ambasade reprezentanți, unde am auzit niște cuvinte care m-au cutremurat, personal pe mine, dar se vede că pe alții nu: ajutați-ne ca să vă ajutăm. Cât de frumos spus! ajutați-ne ca să vă ajutăm! noi însă, unii mai bine zis, nici n-aud nici nu văd, nici nu vor să înțeleagă în ce situație ne aflăm noi. Izolați din toate punctele de vedere: și politic și economic și financiar.

Furtul miliardului a pus capacul la povestea noastră de succes. Și în loc să tragem concluzii, noi pe alocuri, vorba unui fost coleg încercăm să dăm vina.. unii pe alții. Consider că PLDM din punctul lor de vedere aparent au dreptate. În ridicarea imunității lui Vlad Filat și demiterea guvernului Streleț, dar trebuie să spunem că adevărul este de partea cetățenilor. Și astăzi nu e timpul să stăm supărați sau să dăm vina pe alții, de aceea noi liberalii, Partidul Liberal, reiterăm a cîta oară și facem apel către PLDM să vină și să formăm Guvernul. Nu mai vreau să vorbesc despre majoritate parlamentară că e există. Și PL și PLDM și PD și Grupul Leancă s-au declarat pentru continuarea cursului european și dacă avem aceste mandate în deajuns, înseamnă că e posibil să formăm un nou Guvern. Lăsînd supărările și clarificările pe altă zi.

Dacă cel tîrziu săptămâna viitoare nu se produce începerea formării sau desemnării mai bine zis, candidaturii la funcția de Prim-ministru și formarea Guvernului, înseamnă că noi o să avem mari probleme. Despre asta o să vorbească dl ministru Valeriu Munteanu. Dar... cel mai grav ce se poate întîmpla, că nu-i exclus să avem algerei anticipate. În o astfel de situație, cu toate că Constituția prevede că ultima sau timp de 6 luni sau ultimele 6 luni de mandat al Președintelui, se dilzolvă Parlamentul.Sau diferite vorbe prin Chișinău.Și, cred pentru toată lumea este clar că niciun stat nu poate să activeze neavând un Guvern în potențial. Și atunci întreb, ce urmărim noi, dacă ne declarăm proeuropeni? alegeri anticipate, care să fie pierderi și în plan personal că partidul nu trece pragul și în plan național- pierderea cursului european. Suntem noi patrioți? Suntem noi liberal democrați? suntem noi proeuropeni, sau cine suntem noi?

Nu vreau să critic pe nimeni dar vreau să constatăm că nu se poate să judeci în astfel de situații de criză a republicii, în modul în care se judecă sau se ieu decizii.

Ofer cuvântul dlui Munteanu și pe urmă Alina Zotea și eu o să mai revin la subiectul acesta. Mulțumesc.

Valeriu Munteanu: În calitate de membru al Guvernului în exercițiu, vreau să vă declar cu toată responsabilitatea și în cunoștință de cauză că Republica Moldova nu se află într-o situație deloc roz. Dimpotrivă, nuanțele sunt tomnatice și chiar foarte sumbre. Furtul unui miliard din sistemul bancar din RM a provocat statului nostru mari suferințe, iar aceste suferințe riscă să se transforme în agonie.

Căderea unui Guvern într-o țară europeană cu experiență, nu provoacă mari bătăi de cap și instabilitate. În RM dimpotrivă, fiecare zi în care nu avem un Guvern plenipotențiar, poate fi măsurat cu pierderi de zeci de milioane de lei. De ce? Vreau să vă spun că în această perioadă în care RM nu are un Guvern plenipotențiar au fost blocate zeci de proiecte investiționale, în valoare de sute de milioane de lei. Busola după care se orientează celelalte instuții donatoare și finanțatoare pentru RM este FMI care a suspendat dialogul și contractul pe care urma să-l semneze cu RM pentru incoerența și instabilitatea politică de la Chișinău. Așijderea au procedat și alți parteneri europeni, mai apropiați sau mai îndepărtați decât de RM. Astfel, putem constata că în exercițiul bugetar din 2015 riscă să nu ajungă foarte multe milioane de euro care au fost preconizate. Aceste lucruri ar putea duce la o situație foarte drmatică care se vede cu ochiul liber din interiorul guvernului deisgur chiar și la mijlocului lunii, sau deja la mijlocul lunii noiembrie.

Vorbesc foarte clar și cu toată responsabilitatea despre incapacitatea Guvernului de a-și onora toate liniile bugetare pe care le are preconizate pentru exercițiul 2015. Vreau să vă spun că s-au acumulat datorii considerabile la foarte multe capitole de plăți pe care trebuie să și le onoreze Guvernul. Iar pentru ca situația să fie remediată, noi avem nevoie de un Guvern stabil. Vreau să vă spun că doar la Ministerul Mediului pe care îl conduc, s-au blocat mai multe proiecte-donații, în valoare de peste 20 mln euro care urmau să ajungă fie la sfîrșitul acestui an, fie pe parcursul anilor 2016-2017. Eu vreau să vă spun că situația și cu cifre mult-mult mai consistente sunt în domeniul educației, sănătate, transport și alte domenii foarte importante. Eu vreau să vă declar cu toată responsabilitatea că în momentul în care în cel mai scurt timp nu vom avea un Guvern plenipotențiar și nu vor fi reluate dialogurile în primul rând cu FMI, cu Comisia Europeană și cu ceilalți donatori, noi riscăm să nu putem achita facturile de bază, ca să spun foarte plastic ale Guvernului. De aceea, franc, scurt și clar: trebuie să găsim resurse interne în formatul PL-PLDM și PD și PPE desigur, ca să formăm Guverul cît mai rapid și să purcedem la reluarea tuturor proiectelor care va salvgarda RM din situația foarte complicată în care se află.

Mihai Ghimpu: Tineretul întotdeauna a fost speranța noastră. Și în 2009 și în 2010 și în 2014 și astăzi, și ce le oferim noi lor? care ziuă de mâine? iată despre asta vă va vorbi Alina Zotea.

Alina Zotea: Situația în care se află RM forțează tinerii să plece peste hotare, în căutarea unei vieți mai bune. Lipsa unei stabilități politice, economice, sociale precum șilipsa unui Guvern la ora actuală sunt semne clare de stagnare a RM. Clasa politică de la Chișinău le-a promis tinerilor un viitor mai bun acasă, iar după furtul miliardului, observăm că din povestea de succes a UE, am devenit un eșec răsunător. Faptul că astăzi cineva se împotrivește în formarea unei alianțe proeuropene, mă duce cu gândul că unora nu le pasă de viitorul tinerilor, nu le pasă de cetățenii car le-au acordat votul și nu le pasăde soarta RM. Fiecare zi fără guvernare înseamnă pentru RM pierderi de investiții străine, pierderi de fonduri de la partenerii noștri, șomaj în creștere și nu în ultimul rînd, o mare dezamăgire pentru cei care au crezut în noi, atît în țară cît și din afară. Noul Guvern de la Chișinău în cel mai scurt timp trebuie să vină cu un program de guvernare, pentru susținerea tinerilor, integrarea lor pe piața muncii precum și stimularea tinerilor întreprinzători. Acesta trebuie să fie planul de viitor: standarde de viață europene, instituții credibile și sigure, nivel ridicat de educație. Aceasta trebuie să fie prioritățile noastre dacă ne dorim o economie competitivă. A fi responsabil față de cetățeni, față de bunicii, părinții și copiii RM, înseamnă că interesul național ne obligă să ne așezăm urgent la masă și să ne apucăm de treabă. Nu mai avem timp să facem pași în spate și nici de a bate pasul pe loc. E timpul să oferim tinerilor o șansă. O șansă la studii, o șansă la o viață mai bună, o șansă de a rămîne aici, acasă. Noi avem capacitatea să asigurăm împreună acest lucru, altfel soluția pe care le-o propune unii acestor tineri din RM este trenul de pasageri Chișinău-Moscova. Vă mulțumesc.

Mihai Ghimpu: Mulțumim Alina și al doilea apel care vreu să-l facem este apelul către PD, să schimbe tactica, în adresare către PLDM de a se așeza la masă și împreună să formăm o majoritate parlamentară. Noi liberalii am fost puși în toți aceștia 6 ani de zile între ciocan și nicovală. Și iată unde am ajuns. Am ajuns să cu toate eforturile pe care le-am depus noi în toți acești ani de zile, am ajuns totuși că aceste două partide nu se mai aud și nu vor să se vadă unul pe altul, dar odată ce o venit în politică, odată ce au promis cetățenilor că vor contribui la schimbarea RM dintr-un stat totalitar, dintr-un stat corupt și sărac într-un stat democratic, cu o viață decentă, să se uite nu unul spre altul dar să se uite spre cetățeni, spre ceea ce au promis și să înțeleagă că doar aceste 3 partide și cu grupul Leancă putem să schimbăm situația în care se află RM și care de fapt adus cu concursul unora din cei care au guvernat RM. Mulțumesc.

Jurnalist: Stimate dle președinte, dar la ce exact vă referiți atunci când vorbiți despre necesitatea schimbării tacticii PD în raport cu PLDM?

Mihai Ghimpu: Nu, Dvs cunoașteți că prin intermediul mass-media, comunică între ei. Fac declarații și unii și alții. Nu vreau acuma să spun acuma cuvintele care le pronunță și din partea PLDM nu-s cuvinte frumoase și din partea PD, ultima declarație a fost făcută că, către deputați, nu către partid, eu cred totuși că la masă tre să se așeze PLDM, fiindcă alianțele se formează între partidele politice. Partidele politice stau la baza democrației, partidele politice sunt votate de către cetățeni și ei poartă răspundere. Asta am vrut să vă spun.

Jurnalist: Dle Ghimpu, să înțelegem că atît timp cît PLDM nu-și va anunța intenția de a participa, negocierile în actualul format PLDM și PDM nu vor avea loc.

Mihai Ghimpu: Mă scuzați, acestea nu sunt negocieri, sunt discuții. În rest e clar pentru toți, că noi împreună, PL, PD și Grupul Leancă, facem 37 de voturi în Parlament. Pentru ca să formeze un Guvern și Guvernul să aibă un sprijin în Parlament, e nevoie de cel puțin 51, adică e nevoie de încă 14 mandate. Iată aceste 14 mandate sunt în fracțiunea PLDM, mai mult, nu sunt doar 14, sunt 18. Alte întrebări?

Jurnalist: Cine se face vinovat de această criză politică și de perpetuarea ei? Partidul Democrat care a demis Guvernul, care a participat la demiterea Guvernului sau PLDM care nu dorește să participe la aceste discuții.

Mihai Ghimpu: Ceea ce a făcut PD-ul prin votul său, alături de fracțiunea socialistă și comunistă este ziua de ieri. Ceea ce face PLDM este ziua de azi și de mîine. DAcă n-am putut rezolva problema ieri, păi trebuie să rezolvăm problema azi. Gata, nu mai poți repara nimic aici. Care-i vinovat acuma... dacă încercăm să clarificăm care-i mai vinovat, care-i mai puțin sau mai mult vinovat, înseamnă că în genera nu mai mergem înainte. De aceea noi considerăm liberalii, că tre să lăsăm ziua de ieri, o zi nereușită, o zi nefericită pentru noi, pentru cetățeni în primul rând și să apucăm ziua de azi de coarne și să mergem înainte. Și timpul o să arate care-i mai proeuropean, care a avut dreptate, care n-a avut dreptate, care vrea reforme, care nu vrea reforme... și noi avem multe de spus, dar vedeți că nu le spunem. Le-am spus odată și cred că nu face... dar dacă așa o să continue, înseamnă că o să trebuiască să spunem și noi niște lucruri care.. care considerăm că sunt niște ... mai mult... invenții... de exemplu.. adică cand s-a format guvernarea minoritară, un Guvern minoritar, atuncea erau europeni, ei mai europeni erau decat noi, și unii și alții, ca să nu continui...alte întrebări?

Jurnalist: Ce se întîmplă dacă pînă săptămâna viitoare PLDM nu acceptă participarea la negocieri, ce variante există în acest sens?

Mihai Ghimpu: vreau să vă spun că dacă cineva mizează că PL va face o alianță cu PD și cu PCRM, cum am spus la întrebarea.. da? mai 2 zile în urmă.. să-și pună pofta în cui.. PL niciodată nu va face o alianță cu PCRM și PD. În vecii vecilor. Noi suntem partide cu viziuni diferite și în plan național și european. Alta e că dacă ne unim aceste 3 partide din nou, spre fericire sau nefericirea noastră, nu știu, dar trebuie să ne unim, dar spre fericirea cetățenilor trebuie să ne unim. Și la primăvară vine ziua în care trebuie să alegem Președintele, trebu să discutăm cu ceilalți deputați, fracțiuni care îi avem în Parlament. Avem 2 fracțiuni, PCRM și PSM. Cunoaștem poziția PSM-ului, că ei vor alegeri anticipate, PCRM sunt mai... mai bine zis împotriva alegerilor anticipate. Și ceea ce am spus eu că noi vom accepta în cazul în care vor dori PCRM-ul să voteze pentru Președinte, asta n-a fost părerea mea, la această concluzie am ajuns într-o discuție în cadrul Consiliului Alianței, încă când era Vlad Filat liber. Această concluzie aparține PL, PLDM și PD. Și eu am spus doar că noi am acceptat această propunere venită din partea colegilor de alianță, întrucît emai bine cum am spus eu, să dai o funcție-două, decât să dai republica, cand am spus să dai republica, am avut în vedere că dăm cursul european, viitorul nostru, că dacă noi ne întoarcem înapoi în zonaaceastă de unde am plecat, înseamnă că nu mai există stat, există o... gubernie.. iată ce am avut în vedere.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Mihai Ghimpu: Dacă nu vin, înseamnă că au confirmat cât de proeuropeni sunt. Da eu consider că trebu să vină. Dacă, dacă, dacă, dacă, dacă... știi cum e cu dacă.. că dacă nu se întîlne tata cu mama, nu eram eu azi, da s-o întîlnit. Da.. eu cred că timpul mai tratează, așa este, întotdeauna timpul tratează niște lucruri.. să încerce acuma să... nu, într-o oarecare măsură cum să vă spun, noi liberalii considerăm că este un război a nervilor, a? eu cred că trebu încetat acest război, fiecare dintre noi conștientizează că nu este altă soluție și va fi și mai rău în cazul în care nu o să.. ne așezăm din nou la masă și formăm Guvernul. Asta e.. și totuși încă odată fac apel către colegii din PLDM: veniți, gata! am înțeles ce s-a întîmplat, vă înțelegem durerea, dar durerea poporului e mult mai mare decât durerea voastră. Ajutați-ne, spun și eu, ieu vorba partenerilor, ajutați-ne ca să vă ajutăm. Și doar așa, altă soluție nu există. Alte întrebări?

Jurnalist: Între timp dl Ghimpu, vă întîlniți cu colegii din Grupul Leancă și democrați și ca să-i așteptați cu a fost și dațile trecute, ca să-i așteptați pe liberal-democrați?

M. Ghimpu: Noi, noi lucrăm așa cum am convenit și ultima dată cu am anunțat... la program, la acord, după o perioadă de 3 luni de guvernare împreună iarăși din nou, așa încât când se va așeza la masă și PLDM să ne fie mai ușor de aadopta varianta definitivă a Acordului și a programului, cu atît mai mult că porgramul și acordul a fost convenit dintre noi 3 partide, acuma a aderat și Grupul Leancă, și mă rog au și ei ca partid programul lor, viziunile lor, iată în acest consens, în acest sens, ce ține de lucrăm sau nu? v-am spus, eu consider că o să consider lucru și munca atunci cand o să fim 51 cel puțin la masă, reprezentînd 51 de voturi. Asta e, dar acuma așa pur și simplu sunt discuții, asta e..

Jurnalist: [nedeslușibil]

M. Ghimpu: Vreau eu să vă spun doar atît, am avut două întîlniri și nu am reușit să schimb nimic. Poziția a rămas acea pe care o cunoaștem.

Jurnalist: [nedeslușibil]

M. Ghimpu: Ca a să fie bine. Și noi vrem cît mai repede să fie acest bine. Și pentru ei, pentru toți, că când faci bine cetățenilor, ți-i bine și ție, nu? dar cand faci rău, peste un timp ți-i rău și ție, dacă nu azi.

Jurnalist: V-au vorbit despre anumite condiții în baza cărora ar putea reveni la masa de negocieri PLDM?

M. Ghimpu: N-au vorbit, dar eu consider că sunt în drept să revină cu orice condiții și trebuie să vină pentru că dacă ne-am așezat, înseamnă că dejja e bine. Discutăm...

Jurnalist: Una e să vii, alta e să fii acceptat.

M. Ghimpu: Păi.. nu.. dacă, vine de exemplu cu condiții federalizarea RM, clar că PL nu o să accepte, nu? tre să vii cu condiții rezonabile, condiții nu care de blocaj, dar de a merge înainte, de a te înțelege, de a lăsa niște lucruri cum am spus, iată, prima problemă, noi în Acord am scris: referendum, schimbarea mecanismului din 61 în 51, pînă la demiterea guvernului Streleț, PLDM și-a schimbat poziția , a încălcat Acordul, și a anunțat că ei sunt pentru alegerea președintelui direct. M? Așa condiții... dacă mai vin.. și iată am ajuns că ei s-au unit cu socialiștii și au înaintat la Curtea Constituțională, apu cum, așa nu merge... și nu vom accepta astfel e...

Jurnalist: Ce-i mai grav, încălcarea Acordului sau demiterea unui Guvern proeuropean?

M. Ghimpu: Ce-i mai grav? știți ce-i mai grav, că moldovenii trăiesc cu mintea de pe urmă, asta-i cel mai grav. Și iau decizii și judecă. Noi liberalii vrem invers, eu nu vreau să mă refer acuma la acest nuanțe politice, ele sînt diferite și de-o parte și de alta. Eu v-am dat un exemplu cu încălcarea Acordului, dara sta vedeți la ce-o adus? iată acuma erau șanse ca noi să prin referendum să schimbăm mecanismul, să alegem Președintele, să evităm criza politică, acuma... eu nu știu dacă ... zic comuniștii că vor da votul, dar... vor zice păn în ultima zi și nici referendum n-am făcut și ei poate nu dau votul, ce facem atunci? îi mai grav... fiindcă asta înseamnă iarăși criză politică.. așa că... dă Doamne minte. Dacă , da vă rog..

Jurnalist: Vă rog răspunsul la întrebare, totuși dacă nu se răzgândesc PLDM, ce faceți? faceți alianță cu PCRM sau anticipate?

M. Ghimpu: Am răspuns, cum vă numiți? Cristinica.. Cristina... am spus doar.. PL nu va face niciodată alianță de guvernare.. nici Guvern minoritar, nici pe sub masă, pe după colț... noapte prin vis, niciodată! exclus. Exlcus o guvernare, alianță înseamnă o guvernare cu comuniștii, indirectă, directă, pe sub, pe deasupra, pe-alături, cum doriți dvs, pe mare, pe ocean, nu! noi vom participa la actul guvernării doar alături de PD, PLDM și Grupul Leancă. Când o să vină ziua de alegere a Președintelui, atunci o să vedem ce facem. (...) păi întrebații pe dumnealor, dacă ei vor să se ducă cu socialiștii, și cu PCRM, cum să vă spun, cine știe cum e mai bine? (...) păi dacă ei se duc cu ei, înseamnă că nu-s anticipate, se formează o guvernare de stînga, dar hiadeți să nu ne grăbim, dl Lupu a anunțat public și-n.. îmi pare că înainte de mitere, nu? sau în ziua de demitere și după, că nu vor face niciodată alianță cu comuniștii și socialiștii. Deci soluția este să vină PLDM-ul așa cum ați venit Dvs aici, așa să vină și ei, dacă nu vin ei, să ne ducem noi la dânșii, numai să ne unim toți împreună, să ne așezăm toți la o masă. Miza că cumva să împingă liberalii, că așa speculează acuma, o-nceput a specula, dar noi știm ai cui îs toți acești televiziuni, posturi de radio, ziare, bloggeri, noi știm ai cui îs ei. Cumva cred că hai, ne-au trăsnit pe noi, să-i trăsnim și pe liberali. Nu merge, liberalii. Noi avem grijă de noi. O zi bună!