Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Ciocan: Cunoașteți Dumneavoastră Constituțional dreptul de a alege și de a fi ales, apare odată cu atingerea vârstei de 18 ani. Comisia Electorală Centrală exact mâine împlinește 18 ani. Deci, am atins noi vârsta majoratului. Astăzi poate excesiv, dar am încercat să arăt realizările care le avem, fiindcă am devenit și noi o instituție majoră, o instituție care avem în realitate ce să arătăm publicului, ce să arătăm alegătorului, ce să oferim concurenților electorali în alegeri, alegătorilor. Și sunt mândru de cele realizate. Sigur că avem și foarte multe carențe. Și noi le cunoaștem o bună parte din ele. O parte încă urmează să le analizăm, să le cunoaștem mai bine și să ne punem sarcina să le depășim.

Nu cred că există undeva în lume alegeri ideale. Eu... dacă o să aveți timp, vă recomand să intrați pe paginele web a instituțiilor internaționale de monitorizare a alegerilor, cum ar fi: OSCE, ODIM, Consiliul Europei pe segmentul Adunării Parlamentare, să vedeți rapoartele care sunt scrise pentru alegerile organizate în alte țări și să le comparați aceste rapoarte cu rapoartele scrise de aceste instituții pentru alegerile din Republica Moldova.

Și cred eu că o să înțelegeți mult mai mult despre calitatea procesului electoral. Pentru că în toate rapoartele care au fost emise de către instituțiile internaționale anterior pentru Republica Moldova, se remarcă clar că noi facem față majorității standardelor internaționale în domeniul electorale. Pe când nu toate țările, chiar și membre a Uniunii Europene, chiar și state cu vaste tradiții democratice nu pentru tot fac față acestor cerințe. Așa că avem ce arăta.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Iurie Ciocan: Nu s-au adeverit aceste lucruri. Din păcate, Dumnealui expune rigid aceeași opinie neauzind și argumentele care sunt aduse sau contra-argumentele care sunt aduse. Am organizat și investigații, dacă vreți, interne asupra acestui capitol. Au fost invitate persoanele care au pus aceste semnături. Au dat explicații, că „da, într-un caz am semnat așa, în alt caz mă grăbeam și am semnat un pic altfel”. Deci, situațiile au fost investigate. Din păcate, argumentele nu se aud și am încurajat și încurajez în continuare toți cei, inclusiv membri ai Comisiei, care au opinii divergente să facă uz de posibilitatea de a investiga aceste lucruri. De a informa procuratura, poliția, de a invita aceste persoane la discuții, la verificări. Atunci când se fac doar declarații de dragul declarațiilor...

Jurnalist: Dar de ce Dumnealui ar face aceste declarații?

Iurie Ciocan: Eu nu știu, eu vă încurajez să-l întrebați. Rămâne noi să ne dăm cu presupusul ceea ce mie în calitate de profesionist nu-mi place să fac.

Pentru puțin.

Avem tribună liberă pentru orice opinie, chiar și personale. Membrii CEC poate să facă acest lucru. Mulțumesc mult.