Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vasile Bolea: Stimați colegi, o încercare nobilă de a crea o comisie specială de anchetă de elucidare a cazurilor de construcții ilegale în municipiul Chișinău și atribuirea frauduloasă a terenurilor publice, astăzi s-a soldat cu eșec. Ați văzut cu toții că a fost introdus pe ordinea de zi a Parlamentului, însă Parlamentul nu a dorit să instituie o asemenea comisie specială. Nu știu din care considerente. Probabil sunt lobate careva interese, inclusiv și a unor deputați. Știm că unii deputați sunt conducători sau unele firme de construcții sunt afiliate acestor deputați, din care considerent Parlamentul a decis să nu susțină această inițiativă privind crearea comisiei speciale de anchetă.

Cu regret pentru chișinăueni, toți au remarcat existența acestei probleme în mun. Chișinău. Avem peste 2000 de construcții problematice în capitala țării noastre. Toți au remarcat existența acestei probleme, însă când a venit timpul să încercăm să o rezolvăm prin instituirea comisiei speciale, să vedem care totuși este cauza acestor probleme, poate este o problemă ce ține de legislație sau este o problemă în conlucrarea autorităților publice locale cu autoritățile de la nivel central, mă refer la primăria mun. Chișinău și Ministerul în Construcții sau Inspecția de Stat în Construcții. Nu s-a dorit. Din păcate pentru chișinăueni. Am încercat să depunem tot efortul și vom încerca în continuare, cât aici în Parlamentul Republicii Moldova, atât și colegii din fracțiunea socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău pentru a rezolva o problemă strigentă pentru locuitorii capitalei și pentru capitala țării noastre.

Jurnalist: Domnule Bolea, dacă nu greșesc, atunci când a fost întrodusă pe ordinea de zi acest document, el a obținut voturile PSRM, PCRM, PLDM. De ce acum colegii nu v-au susținut ca să fie adoptat?

Vasile Bolea: Trebuie să-i întrebați pe dânșii. Ei au invocat faptul că proiectul nu corespunde Constituției, însă nu au argumentat ceea ce au spus ei. Ori orice proiect care intră în procedură legislativă a Parlamentului, obligatoriu trebuie să treacă prin... trebuie să aibă avizul direcției juridice a Parlamentului privind corespunderea proiectului respectiv cu Constituția Republicii Moldova în primul rând și cu alte acte normative, acte legislative.

După părerea mea, este un... a fost un proiect perfect legal în corespundere cu Constituția Republicii Moldova, însă probabil ceva i-a deranjat în denumirea proiectului. Că este un proiect privind instituirea unei comisii de anchetă privind ilucidarea cazurilor anume în mun. Chișinău, deoarece în mun. Chișinău este capitala țării noastre și aici sunt cele mai mari probleme în domeniu. Deoarece în mare parte piața sau domeniul construcțiilor în această afacere se dezvoltă cel mai mult în capitala țării nostre, în mun. Chișinău. Sunt de acord, sunt probleme la acest capitol și în alte localități ale țării noastre. Le-am propus, dacă îi deranjează denumirea, în denumirea proiectului anume sintagma „municipiul Chișinău”, putem s-o excludem. Însă nu au dorit nici într-un caz, nici în altul să susțină acest proiect.

Le-am adus argumente că instituirea comisiei specială nici de cum nu va afecta sau comisia nu va intra în treburile administrației publice locale, mă refer la Consiliul Municipal Chișinău, în atribuțiile Consiliului Municipal Chișinău. Noi am dorit să aflăm totuși care este problema, de unde este miezul acestei probleme și să încercăm să venim cu unele soluții privind rezolvarea acestei probleme. Sau pe cale legislativă sau pe cale de conlucrare a autorităților centrale și locale. Nu s-a dorit. Sunt diferite pretexte.

Mulțumim.