Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Jurnalist: Domnule Streleț, din câte am înțeles din spusele colegilor de dialog, discuțiile practic s-au încheiat fără rezultat. De ce?

Valeriu Streleț: Noi am solciitat colegii să ne mai întâlnim încă o dată în perspectiva ședinței Consiliul Politic Național din motive că noi nu aveam claritate cu ce mergem la Consiliul Politic Național, fiindcă suntem deocamdată unica parte care participă la aceste consultări și discuții care ne-am anunțat foarte clar trei obiective și deocamdată nu am primit nici un răspuns clar la aceste trei obiective. Pe de o parte, parcă se conturează un fel de opinie comună din partea acestor partide care și-au declarat intenția de a crea o majoritate că nu ar fi de acord cu un guvern condus de un prim-ministru neafiliat politic, dar nimeni nu declară acest lucru deschis.

Parcă ar fi de acord cu varianta zero de discuții atunci când începem modelarea viitorului... structurii viitorului guvern, dar totodată spun că asta depinde de cum va fi primul ministru: afiliat politic sau nu va fi afiliat politic. Parcă au zis că sunt de acord cu planul de acțiuni de resetare a entităților cu subordonare parlamentară, dar în discuții mai detaliate se dovedește că de fapt viziunile sunt diferite cum trebuie să fie resetate aceste entități. De aceea am rugat să ne mai adunăm încă o dată, ca în perspectiva Consiliului Politic să ne ducem și cu răspunsuri, nu doar cu întrebări. Ca să oferim argumente Consiliului Politic Național că dacă este cazul, să ne propunem și alte obiective în afară de acestei trei care au fost anunțate public.

Trebuie să constat că astăzi după discuții am rămas în același punct în care am fost și la discuțiile precedente. De aceea, va urma ca să raportăm la Consiliul Politic Național această situație și să vedem ce decizie vor lua colegii.

Jurnalist: Când veți convoca Consiliul Politic?

Valeriu Streleț: Depinde de decizia biroului. Biroul permanent al partidului trebuie să decidă data consiliului și iarăși depinde dacă biroul va înțelege clar cu ce ne ducem la consiliul Politic Național și cum va fi luată această decizie. De aceea, eu cred că trebuie să o facem cât mai repede. Totodată înainte de Consiliu noi trimitem în teritorii rezumatele situației politice curente ca să convoace biroului locale ca să-și poată formula o decizie clară. De aceea, urmează să decidem. Eu cred că va fi în prima jumătate a săptămânii care vine.

Jurnalist: Domnule Streleț, în cadrul ședinței Consiliul Național Politic veți examina două opțiuni din câte înțeleg: ori mergeți în opoziție sau rămâneți pe poziții și nu cedați din condițiile pe care le-ați înaintat?

Valeriu Streleț: Este evident că trebuie să menținem obiectivul de resetare fundamentală a sistemului politic astăzi. Este opinia mea astăzi. Noi am menționat că odată ce am ajuns în această situție, această criză trebuie să fie folosită și ca o oportunitate pentru a oferi oamenilor noi soluții și acest obiectiv poate fi atins doar prin consecvență și prin urmarea scopurilor pe care ni le-am propus. În cazul în care mandatul de discuții va fi mai larg, oricum eu cred că obiectivul Partidului Liberal Democrat va rămâne ca clasa politică să-și schimbe atitudinea și metodele, ca instituțiile să fie scoase din această depedență partinică și ca Republica Moldova să înceapă o nouă etapă în dezvoltarea sa.

Jurnalist: Înseamnă că nu renunțați la condițiile anterioare?

Valeriu Streleț: Eu nu văd cum am putea să renunțăm la aceste condiții, fiindcă ne-a ajuns cuțitul la os. Adică, starea a degradat într-o asemenea hal, starea curentă că ne trebuie decizii curajoase, decizii neordinare pentru a putea merge înainte și pentru a putea da o nouă speranță cetățenilor.

Jurnalist: Dar și varianta trecerii în opoziție a PLDM-ului rămâne una valabilă sau nu?

Valeriu Streleț: Eu nu exclud că ar putea fi și o asemenea decizie care să spună că în cazul când suntem neînțeleși și că obiectivele noastre nu sunt acceptate, nu exclud că ar putea exista și o asemenea decizie - de a nu mai continua nici un fel de consultări și discuții și de a lăsa pe seama celor care au provocat această criză politică să ofere și soluții oamenilor.