Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu: Am venit să-i mulțumim socialiștilor pentru împotrivirea ce ține de cauza națională de reunire a românilor și a pământurilor românești și să spun - cu cât mai mult vor vorbi ei și vor fi împotrivă, cu atât mai repede se va face unirea. Asta am vrut doar să vă spun.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Nu, noi nu discutăm la partid. La noi miniștrii nu raportează și nu se ia decizii la partid. Eu prima dată am auzit de acest ordin astăzi. Și nu este nimic acolo. În ordinul cela este pentru... copii care învață istoria și geografia. Ce-i în asta? Ați citit punctul ăsta? Motivul? Au citit? Ce e acolo? E o hartă. Noi suntem într-un stat de drept și democratic. Politica partidelor politice este lupta de idei e una, dar aici ține de istorie. Ce luptăm noi cu istoria? Istoria este istorie. Ce a fost, nimeni nu poate schimba. Și dacă a fost România Mare, înseamnă că a fost. Ce, să nu mai vorbim de România Mare? Noi liberalii și vorbim și vrem din nou să fim acasă acolo unde ne-a așezat Dumnezeu împreună și ce-i în asta?

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Nu a numit, dar are intenția.

Jurnalist: Pe cine?

Mihai Ghimpu: Poftim?

Jurnalist: Pe cine?

Mihai Ghimpu: Cine - nu știu.

Jurnalist: Dar de unde știți?

Mihai Ghimpu: Am vorbit personal. Am fost contactat. Și eu am spus că atât timp cât nu există majoritate parlamentară și timpul ne permite, trebuie să mai așteptăm. Cu atât mai mult că noi ieri am avut o ședință și parcă-parcă s-a pornit ceva. Și acum când fac o analiză la ceea ce s-a întâmplat ieri, unde am fost rugați să nu vă comunicăm despre ceea ce am discutat noi, reiese că special s-a făcut așa. Adică, ca președintele să nu audă despre ceea ce am discutat noi și să creadă că lucrurile nu merg înainte.

Jurnalist: Cine v-a rugat să nu spuneți?

Mihai Ghimpu: Tocmai PLDM-ul. Și când analizez, vezi o legătură dintre apariția acestui decret. Din păcate. Eu sper totuși că nu va fi acest decret. La urma urmei conform Constituției în drept să facă acest lucru, dar e și obligat să convoace fracțiunile și să anunțe cine va fi. Să audă părerea vis-a-vis. Să se consulte, că așa prevede Constituția - de a consulta fracțiunile. Noi am avut întâlniri, dar noi am discutat la general, dar nu la concret.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Eu dacă vă spun, știți că eu nu inventez niciodată nimic. Ceea ce vi s-a spus, e adevărat. O intenție. Sper că acest lucru să nu se producă.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Încă o dovadă că noi suntem moldoveni. Ei sunt independenți. Știți că în afara politicii. Iată noi mult vorbim de depolitizare instituțiilor, e la modă acum, toți vorbesc. Poftim, iată vedeți? Partidele răspund în fața cetățenilor și cei care impun funcții, fac ce vor ei.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Am aflat și vedeți. Încă o dovadă că Partidul Liberal nu derijează pe cei care îi nominalizează pentru funcții.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: În patru. Toți am fost. Da.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Eu nu i-am văzut stând la o masă. Eu analizez și văd. Deci, haideți să vă amintesc. La început cereau să fie prezenți Dumneavoastră, presa, să fie prezentă la discuții. Deci să fie totul transparent. Ieri, deci în toate zilele vorbeam, da? Ieri a zis că nu. Și când pe urmă apare problema cu decretul. Și eu fac o analiză și găsesc că este o legătură între. Ca președintele să nu cunoască despre ceea am discutat noi și să aibă motiv să creadă că nimic nu se mișcă. Cred că fiecare care a fost acolo la masă poate face o analiză pe care am făcut-o eu. Și îmi pare rău că lucrurile stau așa, că dacă noi credem că o să mergem cu tăvălucul - da, dreptul constituțional e drept constituțional, dar dreptul și fracțiunilor parlamentului să voteze și atunci ce facem? Întotdeauna, în acești 6 ani de zile când noi suntem în parlament, tot timpul s-a desemnat candidatura care a venit din partea majorității parlamentare, fiindcă e una să desemnezi, e simplu - ai venit, ai pus... ai strâns la perete parlamentul și a votat ca să evite alegerile anticipate, dar mai departe ce face guvernul? Cine îl sprijină? Cine va promova reformele? Iată unde-i problema. Aici. De aceea noi vrem totuși să semnăm acest acord și să avem majoritate parlamentară care nu doar va vota guvernul, dar îl va ajuta în promovarea reformelor. Parlamentul este motorul, parlamentul votează toate legile, parlamentul promovează reformele, parlamentul va adopta legi care să combată corupția și guvernul este cel care execută legile. Iată unde-i problema.

Jurnalist: Domnule Ghimpu, dar admiteți că viitorul candidat ar fi fostul prim-ministru Ion Sturza?

Mihai Ghimpu: Eu cum am glumit ieri la întâlnire la noi, admite că poate fi și Kasianov, care a fost prim-ministru al Rusiei și acum e în opoziție față de Putin. Orice poți admite. De unde eu știu? Nu ni s-a spus. Cred că sper că o să ne întâlnim și o să aflu.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Eu am să vă răspund mai târziu la întrebarea aceasta. Citiți pagina și vedeți cum a tratat dumnealui partidele. Analizați.

Jurnalist: Dar din ceea ce a scris el astăzi, înțelegem că i s-a făcut deja oferta.

Mihai Ghimpu: Nu pot să vă spun. Eu v-am spus ceea ce cunosc. În rest, nu cunosc și știți că eu nu vorbesc despre ceea ce nu cunosc. Am să cunosc, am să vă spun. O zi bună. Trăiască Unirea. Asta am vrut să vă spun.

Citate Video