Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Oxana Domenti: Exact, această modificare se referă doar la persoanele care procură polița de asigurare medicală în sumă fixă. Noi am propus un nou mod de stabilire a prețului acestei polițe, astfel încât să reducem practic de două ori povara financiară a celor care trebuie să se asigure în acest mod. Am reieșit din anumite date statistice și am urmărit o mai bună corelație dintre veniturile disponibile ale populației și contribuția lor la sistemul de asigurări sociale. Am urmărit la fel să extindem sau să facilităm accesul cetățenilor la serviciile asigurate medicale și sunem siguri că această modificare va avea un impact pozitiv asupra cetățenilor.

Totodată vreau să vă zic că prevederile acestei legi se vor pune în aplicare treptat, în câțiva ani la rând pentru că în conformitate cu noua metodologie de calcul a poliței de asigurare, prețul poliței ar urma teoretic să se reducă de două ori, de la 5400 la 2700. Totuși, noi am venit cu inițiativa de a păstra costul actual al poliței de 4054 de lei nemodificat pentru câțiva ani. Adică să introducem un moratoriu la creșterea prețului poliței de asigurare medicală până atunci, până când noua metodologie prețul poliței va depăși acest preț de 4056 de lei.

Noi vom opta atunci când vom discuta bugetul asigurărilor medicale și pentru menținerea acelor facilități pe care le aveau cetățenii timp de 3 luni de a-și procura polița cu preț redus de 50%, 75%. Dar totodată, vom insista pe revizuirea anumitor categorii de cetățeni care aveau privilegii și mă refer aici la: notari, la executorii judecătorești, pentru care vom insista ca aceștia să procure polița de asigurare la preț deplin și nu cu facilități aplicate.

Pentru restul cetățenilor vom menține, vom insista să fie menținute aceleași facilități care au fost prevăzute anterior: dacă achiți în primele 3 luni, vei beneficia și de anumite reduceri de prețuri.