Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Streleț: Bună ziua și vă mulțumesc că ați avut răbdarea să ne așteptați atât pe durata dezbaterilor care au fost foarte importante în cadrul ședinței Consiliului Politic Național, cât și în această etapă de sistematizare a anumitor concluzii și decizii care le-a luat Consiliul Politic Național după ședința de astăzi.

Prima concluzie care a făcut-o Consiliul Politic Național astăzi este că etapa consultărilor cu partidele care și-au declarat disponibilitatea de a constitui o majoritate parlamentară pentru investirea guvernului capabil să implementeze în practica Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană s-a încheiat.

Noi am participat la aceste consultări în perioada 1 - 5 decembrie și am avut o rundă de consultări pe data de 9 decembrie, în cadrul căreia Partidul Liberal Democrat a obținut răspunsuri la viziunile sale de obiective finale sau așa cum le numesc colegii din celelalte partide - la precondițiile care au fost formulate și anume: în subiectul primului ministru neafiliat politic preponderent se înclină atât Partidul Liberal cât și Partidul Popular European spre opinia că un prim-ministru neafiliat politic nu are sorț de izbândă în Republica Moldova. Partidul Democrat ca deobicei ezită să dea un răspuns clar, dar înțelegem că ei ar susține opinia celorlalte două partide. Pe subiectul resetării guvernării pornind de la principiul variantei zero toți incorpore, și Partidul Democrat, și Partidul Liberal, și Partidul sau reprezentanții grupului deputaților neafiliați afirmă că partidul care poate aduce cele mai multe mandate efective va avea dreptul la prima opțiune de alegere și anume să aleagă fie funcția de speaker sau fie funcția de prim-ministru și pe subiectul legat de resetarea instituțiilor cu atribuții de control, supraveghere, reglementare și asigurarea legalității, adică ele sunt denumite generic în așa mod, dar ele sunt în total 12 instituții care noi le-am prezentat colegilor o foaie de parcurs, un plan de acțiuni pentru scoaterea din subordonare politică a acestor instituții și asigurarea activității eficiente a acestora, la fel constatăm că deocamdată nu avem un răspuns clar din partea partidelor cu care ne-am consultat. Unii își exprimă chiar nedumerirea „dar cum vă imaginați voi că aceste instituții să fie total lipsite de control”, de aceea vom aștepta din partea acestor colegi un răspuns clar pe aceste subiecte, deoarece planul de acțiuni a fost prezentat spre examinare.

De aceea, în contextul acestor decizii, acestor răspunsuri care le-am primit de la partidele cu care ne-am consultat, Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat își exprimă profunda îngrijorare față de agravarea situației social-economice în contextul declanșării deliberate a crizei politice privind demiterea guvernului la 29 octombrie curent și incapacității Partidului Democrat și aliaților săi de a oferi cetățenilor soluții pentru gravele probleme cu care se confrună. Consiliul Politic Național constatând încheierea etapei consultărilor, a decis implicarea Partidului Liberal Democrat în negocieri politice pentru constituirea în termen cât mai restrânși a majorității și investirea guvernului reiterându-și obiectivele sale finale care au fost anunțate și anterior. Și anume:
- Scoaterea instituțiilor independente din captivitatea politică și partinică, urmărind inclusiv și obiectivul demisiei celor mai odioase instituții care s-au făcut vinovete sau au vina de admiterea furtului miliardului până la investirea guvernului.
- Un prim-ministru care să nu aibă apartenență de partid cu un mandat de libertate și responsabilitate în acțiune, care să nu fie încorsetat de prevederi ilegale din diferite forme de acorduri de coaliție.
- Resetarea guvernării și promovarea unei noi atitudine față de actul guvernării în sine.

Partidul Liberal Democrat nu va accepta principiul dreptului la prima opțiune bazat pe așa zisul număr efectiv de mandate, deoarece acest principiu încurajează corupția politică și stimulează traseismul politic. Partidul Liberal Democrat va urma consecvent atindegerea obiectivului de a oferi Republicii Moldova o nouă șansă în procesul acestor negocieri și de a reabilitate bunul nume al concepției și orientării strategice a țării noastre spre integrarea europeană.

Astea sunt deciziile de principiu, altfel spus noi vom lansa propuneri către partidele cu care ne-am consultat să ne întâlnim cât mai repede posibil, poate chiar mâine în prima jumătate a zilei pentru a le anunța care sunt deciziile adoptate de către Consiliul Politic Național și a face tot posibilul de a găsi un compromis în vederea instituirii unei majorități, dar repet un compromis care va fi bazat doar pe atingerea obiectivelor finale pe care ni le-am propus inițial și pe care vom insista în continuare. Chiar dacă dânșii le numesc precondiții, noi le numim obiective finale și vom merge cu consecvență spre atingerea acestor obiective.

Astea sunt deciziile pe care le-am adoptat astăzi. Sper ca în zilele următoare să putem discuta și găsi soluții cât mai repede posibil în așa mod ca într-un termen cât se poate de scurt să poată fi creată majoritatea, să obținem demisiile anumitor personaje pe care le vom anunța public și să avem un guvern investit.

Vă mulțumesc.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Îi vizează. Dacă dânșii înțeleg astfel procesul, că speriindu-ne cu alegeri anticipate doresc să conserveze sistemul așa cum a fost el, atunci să-și asume această responsabilitate. Noi am menționat din start că tratăm această situație de criză politică ca o oportunitate de schimbare a sistemului în esență. Și noi vom urma cu fermitate acest obiectiv. Asta este opinia tuturor colegilor. Vreau să vă spun că au fost o bună parte din colegi, 28, care e un grup important din ședința de astăzi care în general s-au pronunțat împotriva oricăror negocieri cu Partidul Democrat. Această stare de spirit încă persistă. Așa că să nu aibă iluzia că noi foarte ușor vom încerca să găsim careva răspunsuri la întrebările reiterate. Dar repet încă o dată, cei care ne sperie cu alegerile anticipate și le vor asuma, dacă nu vor accepta viziunea de resetare a sistemului, de oferirea unei noi șanse Republicii Moldova anume acum.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Eu cred că domnul președinte ține cont de toate rigorile juridice. Eu sper să ne mai convoace în următoarele zile, poate chiar mâine, să audă pozițiile politice ale părților și să ia decizii. Deoarece este dreptul domniei sale de a lua decizii în strictă conformitate cu Constituția și legislația în vigoare.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Nu voi comenta declarațiile domnului Ghimpu, fiindcă nu o dată mă conving că dânsul deviază de la principiile onoarei și corectitudinii în anumite situații. De aceea, este dreptul președintelui de a consulta fracțiunile parlamentare și de a propune anumite candidaturi. Noi vom urma consecvent obiectivul ca viitorul prim-ministru să nu vină din cadrul unui partid, din motive că oricine ar fi acest prim-ministru dacă are o afiliere politică clară, din start se va pomeni în fața unei rezistențe populare enorme. Un viitor prim-ministru trebuie să fie o nouă față, care să aibă posibilitatea de a capta un credit de încredere din partea cetățenilor cât mai mare ca să poată merge înainte. Asta este viziunea noastră și ferma noastră convingere.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Dacă veți urma logica declarațiilor care noi le-am formulat urmare a deciziilor Consiliului Politic Național, noi am menționat că noi nu vom accepta principiul primei opțiuni bazat pe numărul efectiv de mandate. Democrații deja au reiterat așa numita formulă 19+2, 19 de bază și 2 transfugi. Ceea ce înseamnă că noi am putea insista ca primul ministru să fie desemnat în baza altor propuneri și a altor principii.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Eu cred că ne vom întâlni toți împreună, din motive că noi am avut etapele întâlnirilor separate, etapele consultărilor comune, am avut ultima rundă de discuții la 9 decembrie miercurea trecută. Răspunsurile pentru noi sunt clare și acțiunile noastre de mai departe sunt la fel de clare, așa că o să invităm imediat cum își confirmă disponibilitatea ne vom întâlni și vom discuta și vom negocia.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Eu o să-i sun astăzi pe toți liderii politici. Dacă vor avea disponibilitatea chiar astăzi să discutăm, vom discuta și astăzi.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Eu am speranța că aceste partide vor înțelege profunzimea mizeriei în care ne-am pomenit și noi și țara, și vor înțelege că nu prea există soluții de alternativă. Vor înțelege că doar printr-o resetare profundă a situației, doar prin scoaterea din captivitate a instituțiilor, doar prin operarea anumitor demisii a persoanelor odioase care au fost părtași la furtul miliardului, doar așa am putea avea o speranță să recăpătăm încrederea oamenilor. Încercarea de a conserva sistemul și de a face mici ajustări de fațadă sau de cortină - nu va trece. Noi nu o să acceptăm. De aceea, îi rog să se pregătească de pe acum că vom discuta ferm. Discuțiile nu vor fi simple și vom cere modificări de esență, nu doar de fațadă.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: O să le anunțăm pas cu pas.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Să vedem ce vor cere. Noi deocamdată suntem unicii care anunțăm condiții clare, care anunțăm obiective clare și cu foarte mare greu primim răspunsuri. Iată am primit răspuns în sfârșit pe 9 decembrie, am avut temei să ne convocăm astăzi și acum avem deja o viziune clară ce facem mai departe.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Există alternative clare. Partidul în primul rând urmărește obiectivul să se ajungă la un consens și să explice acestor parteneri sau viitori parteneri politici că doar împreună putem schimba situația cu care tot împreună am agravat-o până la o stare la care este astăzi, iar mai departe ne vom aduna în Consiliul Politic Național și vom decide, din cauza că consiliul și-a menținut dreptul ca în aceste momente sensibile să nu delege Biroului competențe mult mai largi, dar în momente de decizii politice importante să se convoace din nou. Ne vom aduna și vom decide.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Streleț: Sigur că majoritatea din cauza că noi am avut în sală 135 sau 136 de colegi, 28 s-au pronunțat împotriva participării la negocieri, dar majoritatea au fost pentru negocieri, dar cu păstrarea clară a obiectivelor de resetare a situației politice din țară.
Mulțumesc. O zi frumoas.

Citate Video