Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Marian Lupu, deputat, Președinte al Partidului Democrat din Moldova: Bună seara. Bine, un scurt sumar al discuțiilor pe care le-am purtat în această seară. De fapt, dacă este să vorbesc la concret și la modul cel mai direct, discuțiile s-au axat pe mecanismele de formare a Guvernului. De altfel, mecanismele de formare a majorității parlamentare și în mod evident, cum formăm Guvernul și cum urmează acest Guvern să funcționeze. Și în mod evident că punctul de pornire a acestei discuții, dar de altfel ne-am și oprit aici fiindcă urmează să continuăm discuțiile pe la partide și mâine vom reveni și vom continua acest dialog, s-a referit la formula care trebuie să fie aplicată, să fie clară și înțeleasă tuturor, este o formulă de nominalizare a Prim-ministrului, cât și formula de formare a Guvernului propriu-zis. Este un lucru absolut firesc pentru orice Guvern de coaliție, în orice țară a lumii. Aici vreau să vă spun că am constatat o diferență dintre ceea ce am auzit ieri din declarațiile de presă după ședința Consiliului Național al colegilor de la Partidul Liberal Democrat, între ceea ce a fost declarat, toate aceste săptămâni în cadrul dialogului sau discuțiilor pe care le-am purtat și ceea ce am auzit astăzi, la masa de tratative.

Dacă până acum se vorbea despreun candidat la funcția de Prim-ministru neafiliat, un candidat apolitic, un candidat tehnocrat, păi iată că prima ce am auzit bine, că colegii de la PLDM nu acceptă forumula care a fost aplicată șase ani de zile cu a merge de la mare la mic, în conformitate cu numărul efectiv de mandate în Parlamentul țării și la întrebarea mea ce înseamnă acest lucru, totuși care este fomula sau modeul pe care îl propuneți dvs., răspusul a fost cu adevărat, cel puțin pentru mine, spectaculos, o turnură, din punctul meu de vedere, la 180 de grade. Pot să fac declarații față de colegi, că ca un lucru care nu se discută, nu se negociază este drepul PLDM în nominalizarea Primului-ministru.

Doi la mână, asta nu este tot, doi la mână și am fost 13 oameni în cadrul rundei de astăzi de discuții, că colegii noștri își rezervă dreptul ca această candidatură să fie în egală măsură sau politic sau un om foarte politic, am martori. Evident că am rămas frapați, am rămas șocați de o asemenea schimbare de poziție și o asemenea schimbare de matras. Am discutat și am adus aminte colegilor că într-adevăr această formulă, acest mecanism este bunul aplicat în toată lumea, în cadrul tututror guvernelor de coaliție, în care participă două și mai multe partide. Mai mult ca atât, este o formulă care, tot la propunerea colegilor de la PLDM, am aplicat-o timp de șase ani de zile și în mod evident că este cel puțin straniu că această forumulă pe care tot colegii au promovat-o, la momentul zilei de astăzi nu mai este acceptată, se face referință la rezultatetele alegerilor parlamentare și se face propunerea ele să fie luate ca și bază. Aici vreau să menționez un lucru, că de altfel, rezultatele alegerilor parlamentare nu au fost cele care au fost puse la baza negocierilor și repectiv formării ultimei alianțe de guvernare în luna iulie a anului curent. Fiindcă în luna iulie a anului curent colegii de la PLDM nu mai aveau 23 de mandate și în aceste negocieri, deja știți de ce nu aveau, urmarea plecării dnului Leancă și a dnului Carpov. Și la baza acesei negocieri, au fost luate cu exactitate numărul efectiv de mandate, 21 la acel timp. Asta a fost, de fapt, întoarcerea de matras, care vreau să vă spun că a băgat într-o stare de confuzie practic pe toti participanții la aceste discuții de astăzi.

Noi, PD de rând cu alți colegi la negociere, nu vreau să vorbesc în numele lor, o să fiu de față cu dvs, vreau să fiu corect și etic din toate punctele de vedere, am atras atenția că e nevoie absolută de o formulă clară, transparentă, să fie pe înțelesul tuturor, exact așa cum aceasă formulă a funcționat până în prezent, fiindcă fără un asemenea model, fără o asemenea formulă apar în mod automat un șir de semne de întrebare: ce urmează după nominalizarea Primului-ministru, ce se întâmplă la nivel de structruă de guvern, cum procedăm în acel caz. Iată de ce, și colegii de la PLDM și-au luat tema pentru acasă, la solicitarea noastră, să ne dea răspunsuri foarte concrete, formula și suntem gata să discutăm orice formulă, orice model: de la mare la mic sau invers, de la mic la mare, dar să fie o claritate și o abordare foarte clară pentru toți participanții la aceste negocieri.

Și doi la mână, un element care pare a fi mai puțin important, dincolo de faptul că au solicitat necondiționat dreptul exclusiv de nominalizare a Primului-ministru, doi la mână, că la fel își rezervează dreptul ca acest candidat să fie nu neapărat apolitic, dar și perfect politic, la întrebarea ce înseamnă un premier cu guvern cu un grad de libertate absolut și am primit un răspuns că se insistă mai nu că asupra drptului de veto, ceea ce vă dați seama foarte bine în ce situații grele pune această precondiție tot procesul de negocieri. Nu uităm încă o dată că e vorba de un guvern de coaliție. Și acest subiect urmează să fie discutat de către colegi, dacă ei pot și sunt gata să meargă la o abatere de la această normă, care de altfel a fost contestată și s-a venit cu mai multe întrebăi din partea celorlați participanți la discuțiile de astăzi.

Pe final, de unde, în consecință ce avem, discutăm? Noi trebuie să ieșim puțin din starea aceasta de confuz, ca și ceilalți colegi, să înțelegem totuși care este realitatea și care este poziția cu adevăra a colegilor noștri, ce se dorește. Dacă se doresc într-adevăr negocieri sau poate haideți, fiindcă am anumite temeiuri, argumente să gândesc că poate ar fi nu o problemă de emoție sau frustrări, pot fi și strategii deja bine conturate și puse la punct, și aceste strategii pot să iasă deja cu primele acțiuni și cu primele rezultate chiar în zilele care urmează. Dar vom trăi și vom vedea. Cel puțin, am convenit că mâine, ora urmează să fie stabilită, vom continua discuțiile noastre, mai greu să le numesc negocieri fiindcă noi ne confruntăm mai degrabă cu condiții: ori asta, ori nimic. Dar dialogul trebuie să fie continuat, noi suntem disponibili și în mod evident că vom mai continua aceste discuții.

Jurnalist: Dnul Lupu, cum se face că timp de 6 ani PLDM-ul a mers pe principiul că partidul care are cele mai multe mandate înaintează premier, iar acum când se află la eglitate cu PD-ul, au mers pe principiul cine a acumulat cele mai multe voturi? Și ei la fel spun că așteaptă un răspuns din partea colegilor privitor la formula pe care a propus-o PLDM, dvs. spuneți că deja ceilalți trebuie să vină să discutați aceasă formulă.

Marian Lupu: Este o întrebare retorică pentru mine fiindcă starea de lucruri cu care ne-am confruntat astăzi, într-adevăr, ne-a băgat într-o situație de șoc, de neînțelegere totală a ceea ce se întâmplă, fiindcă prea brusc și diametral opus se schimbă normele, principiile, regulie care au fost declarate în public foarte tare și în permanență. Eu nu am răspuns la această întrebare, respectiv această întrebare le-am adresat-o și colegilor. Nu am primit răspuns de ce o asemenea abatere de la o normă care este aplicată peste tot, inclusiv și la noi în ultimile șase luni de zile și în speță vreau să atrag aenția că a fost exact regula conform căreia și Dnul Streleț a fost nominalizat și a fost votat în calitate de Prim-ministru. Eu nu găsesc nicio logică aici, de asta și am zis și colegilor de la PLDM să-și facă tema pentru acasă, să vină cu o formulă cu un model pe care nu-l au. Unicul model este că noi, și doar noi PLDM înaintăm candidatul la funcția de Prim-ministru și acest candidat la funcția de Prim-ministru poate fi inclusiv și politic. Îmi pun speranța că unele răspunsuri, cu toate că nu prea cred, dar speranța că toate răspunsurile le vom primi mâine. În caz contrar, vă rog frumos să atrageți atenția la ce-am spus acum două minute în urmă. Eu nu exclud că deja strategiile toate au fost puse la punct, de mult, și că toate aceste negocieri nu sunt orientate spre a atinge un numitor comun și un consens și aceste strategii fiind deja puse la cale pot să aducă rezultate pe care noi cu dvs o să le urmărim probabil în una din zilele viitorae. Rămâne să vedem.

Jurnalist: Dar ce rezultat să așteptăm?

Marian Lupu: Haideți să nu anticipăm lucrurile, fiincă noi ne facem și noi analizele noastre, avem argumente pro, argumente contra, dar atâta timp cât lucrurile nu sunt puse cap la cap, ca să vorbesc cu deplină siguranță, prefer să așteptăm și să vedem în ce măsură aceste presupuneri și presentimente ale noastre sunt corecte.

Jurnalist: [indescifrabil]

Marian Lupu: Nu, nu, fiindă noi...

Jurnalist: Nici o persoană? Nici un candidat?

Marian Lupu: Noi, la momenul zilei de astăzi suntem pe poziția de a discuta mecanismul propriu-zis. Niciun nume nu a fost pus în discuție, confirm acest lucru.

Jurnalist: Dnul Lupu, și în condțiile în care discuțiile sunt așa cum sunt mai putem să vorbim despre un candidat la funcția de premier în timpul apropiat?

Marian Lupu: Noi avem o sarcină. Sarcina dată este rezolvarea acestei situații de criză politică prin formarea unei majorități parlamentare și investirea unui guvern. Este unica soluție și este unica alternativă celei de alegeri anticipate. PD de mai multe ori a anunțat că strategia sa nu este și nici nu va fi axată pe alegeri anticipate, noi înțelegem mult prea bine riscurile unui eventual scenariu de acest gen și din momentul care, asta este unica ce eu pot să spun cu deplină certitudine, din momentul care dacă este să ne imaginăm că vom ajunge la înțelegerea comună că aplicăm formula cine are numărul efectiv de manate mai mare vine cu propunerea candidatului la funcția de Prim-ministru, dacă această formulă va fi pusă în aplicare, eu vreau să vă asigur că noi vom depune toate eforturile pentru ca acest exercițiu de investire a guvernului să fie unul cu succes, iar activitatea Guvernului să fie una efectivă. Am zis că noi suntem gata să ne asumăm această responsabilitate pentru a propune noi, fiindcă vă dați seama că în caz de nereușită, care este impactul politic asupra unui partid întreg, asupra a mii și mii de oameni. Însă situația în Republica Moldova este de așa natură că cineva trebuie să-și asume o asmenea responsabilitate. Noi suntem gata și să asigurăm finalul cu succes al acestui exercițiu.
Vă mulțumesc. O zi bună.