Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Marian Lupu, deputat, președinte al PDM: Toată lumea e gata? Deci runda de astăzi a discuțiilor nu pot spune că a făcut mai mulți pași înainte. Tot am rămas la nivelul discuțiilor din ziua de ieri, în special pe mărimea subiectului discuției formulei, care urmează să fie aplicată în contextul cât a desemnării primului ministru, cât și formula de formare și funcționare a executivului. Opinia rămâne a fi diferită, PD este în continuare de opinia că trebuie să mergem în continuare pe calea de aplicare a acelei formule, acelui mecanism care a fost folosit de noi toți, la propunerea colegilor, ultimii șase ani de zile. Formula care spune: partidul parlamentar cu cel mai mare număr de mandate efective în Parlamentul țării deține întîietatea primei alegeri. Colegii de la PLDM rămân pe pozițiile lor și fac referință la doleanța colegilor, ei să fie cei care să înainteze candidaura la funția de Prim-ministru. Deci, la acest compartiment nu putem spune că am înregistrat careva progrese, dar continuăm discuția, continuăm dezbaterile.

Vreau să vă spun că după un șir de consultări pe care le-am avut cu Șeful Statului am propus și am convenit cu toții împreună astăzi ca mâine aceasta rundă de consultări cu Dnul Președinte să aibă loc, dar nu în mod separat ci cu toți împreună pentru a clarifica absolut toate lucrurile. În acest context vreau să repet un lucru pe care vi l-am declarat și ieri, el se referă la următoarele idei, noi ca și partid, astăzi și am informat colegii, că la nivel de probabilitate de 90%, putem vorbi deja de o fracțiune oficial formată a PD care constă nu din 19 deputați, ci din 20 de deputați.

Pe această cale, încă o dată reconfirmăm poziția de grup parlamentar lider în cadrul acesti dialog cu alte partide de orientare pro-europeană. Și din momentul în care mă reduc cu această rundă de întrevederi, vom ajunge la un numitor comun și din momentul în care PD va avea acordul consensual al tuturor colegilor noștri privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru, vreau să reiterez încă o dată că partidul se angajaează și că partidul asigură în procesul de negocieri, repet încă o dată, asigură număru lnecesar de voturi pentru învestirea Guvernului în Parlamentul țării. Și pe această cale, să depășim criza politică și această inceritudine în care ne aflăm și vreau la fel să adaug un lucru că în cadrul acestui exercițiu, în mod evident, asumându-ne această responsabilitate, noi privim și către a doua etapă, ultima etapă de depășire a crizei politice, mă refer aici la deznodământul, în martie anul viitor, pentru a fi ales Șeful Statului și pe această cale să asigurăm o guvernare de trei ani înaine.

Ca și poziție pe care aș dori la fel să o exprim, de altfel am făcut asemenea declarații și zilele tecute, m-am referit la faptul că suntem o Republică Parlamentară, cu prevederile constituționale respective și din punctul nostru de vedere, din momentul dacă este desemnat prin decret prezidențial un candidat care nu este rezultatul consultărilor politice și respectiv nu aigură numărul necesar de voturi pentru învestirea Guvernului, acest lucru în opinia noastră, ar putea cu certitudine fi o depășire a cadrului constituțional dincolo de faptul că va pune în mare pericol situația politică din Republica Moldova și riscul ca țara să meargă în alegeri anticipate. Vă mulțumesc, vă rog întrebările dvs.

Jurnalist: Dnul Președinte v-a acuzat că exercitați presiuni asupra dumnealui ca să accepte să-l desemneze pe dnul Plahotniuc în funcția de Premier..

Marian Lupu: Noi mâine vom avea o întrevedere și este importantă această întrevedere în această rundă de consultări pentru a pune toate lucrurile pe i, fiindcă eu deseori m-am ciocnit în practica mea poitică, deja suficient de bogată cu lucruri scoase din context, cu lucruri interpretate. În acest context, chiar și astăzi vreau să vă spun am discutat și am auzit de la anumiți colegi, anumite lucruri interesante. Aceste lucruri vin ca și cum coincidență în timp. Dcă vă aduceți aminte și sătămâna trecută au fost discuții mass-media aici, că ba pe 10 semnează decretul, ba pe 14 semnează decretul, nu noi am fost cei care am spus acest lucru.

Atenție! Comentariul meu și răspunsul meu este unul foarte și foarte clar: PD nu a avut nicio discuție în cadrul său, nu a avut nicio ședință a Biroului permanent al artidului, fiindcă potrivit statutului partidului, doar Biroul permanent delegat de către Consiliul Național are dreptul să decidă asupra candidatului înaintat la orice funcție: Premier, Speaker, Președinte de țară, Miniștri și tot așa înainte. Din momentul în care noi vom depăși întrebarea care vizează formula pe care urmează să o aplicăm pe acest caz, cine desemnează Prim- ministrul și din momentul în care toată lumea cade de acord și ajungem la un numitor comun că este PD conform mecanismului și formulei aplicate ultimei 6 ani de zile, noi devenim responsabili de această funcție. La acel moment, eu vă asigur că într-o manieră publică, transparentă, asumată și argumentată noi vom discuta în cadrul Biroului permanent și vom desemna candidatul oficial pentru această poziție.

Între timp și în presă s-au vehiculat foarte multe zvonuri, au fost făcute declarații și de către colegii mei,este adevărat că toate aceste declarații se referă la faptul și ideea că PD nu duce lipsă de resurse umane și nu duce lipsă de candidați care ar putea să facă față acestei funcții într-o erioadă extrem de dificilă pentru RM.

Jurnalist: Dar care este probabilitatea ca Vlad Plahotniuc totuși să fie candidat?

Marian Lupu: Probabilitatea o veți putea afla doar în momentul în care în cadrul partidului se pornesc aceste discuții și respectiv atunci când este adoptată o decizie.

Jurnalist: Dar referitor la cele patru candidaturi apărute astăzi în presă: Candu, Leancă, Plahotniuc și Lupu ...

Marian Lupu: Încă o dată vă repet sunt exemple care au fost date de către colegul meu că PD are candidați care ar putea face față lucrurilor și în special în situația dificilă din RM.

Jurnalist: Dar dl Leancă este un candidat al PD-ului?

Marian Lupu: Bine, asta, (râde) evident că nu fiindcă, din punctul meu de vedere, nici nu ar fi etic. De exemplu eu nu aș putea face o asemenea declarație, cu toate că fnul Leancă ar privi din punctul meu de vedere foarte bine această ipostază, precum a privit bine și ipostaza ministrului de externe și în alte poziții. Noi vorbim în exclusivitate de ceea ce este în puterea PD și este în dreptul PD. Noi putem să vorbim doar de oamenii pe care noi îi delegăm.

Jurnalist: Când vom avea aceste negocieri până se va ajunge la un consens?

Marian Lupu: Dragii mei, eu gândesc că, este opinia mea personală, timp să asculți foarte mult. Pe zice trece, din punctul meu de vedere, situația doar se agravează, se tensionează. Se agravează și economic și social, dar se tensionează la nivel psihologic în societate. Este un lucru firesc fiindcă un asect psihologic, în aspect social, societatea se simte completamente altfel din momentul în care avem toate structurile funcționale, care lucrează. Iată de ce, eu personal și PD pledăm pentru un deznodământ și rezolvarea problemei cât mai rapid. Anume la acest subiect vom discuta și mâine în cadrul consultărilor pe care sper că le vom avea cu Președintele Țării și avem înțelegerea comună cu toți colegii că trebuie să ne grăbim, nimeni nu poate să-și permită luxul de tergiversare al acestui proces. Dar depinde foarte mult de dnul Președinte al Țării fiindcă este dreptul domniei sale, constituțional și responsabilitatea domniei sale. Merci, o seară bună.