Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu: Bună seara. Ce să vă spunem noi liberalii? Că lucrurile se complică. Ar trebui invers - orice întâlnire, să miște lucrurile înainte, dar din păcate... Și cred că din considerentul fiindcă noi până acum începeam cu formarea majorității parlamentare. Majoritatea, obiectivul, adică cursul european, reforme, democratizare, stat de drept și democratic. Acuma lucrurile au început: prim-ministru politic, apolitic, condiții și am ajuns de fapt la problema - cui îi revine funcția de prim-ministru.

Ceea ce iarăși nu este corect, fiindcă spuneam că corect este - majoritate parlamentară, formula și apoi trecem la funcții. Și din păcate, noi liberalii nu vedem cum am depăși această situație. O să vedem ce o să ne dea nouă ziua de mâine. O să ne întâlnim cu domnul președinte, care are dreptul constituțional de a desemna, dar și aici domnul președinte tot timpul a desemnat candidatura venită din partea majorității parlamentare. Acuma e pentru prima dată e pus într-o situație în care deci trebuie ori desemnează ori mai așteaptă poate găsim noi o înțelegere și un compromis cui să-i revină această funcție de prim-ministru.

Le-am spus și vă spun și Dumneavoastră. Ar fi bine să ia un exemplu de la liberali. Noi niciodată dacă era vorba de alianță, nu am pus în prim plan funcții. Și chiar am zis: dacă voi nu vă înțelegeți, atunci ca să nu evităm alegeri anticipate și să nu vă uitați chiorâș unul la altul, cu toate problemele care sunt, noi liberalii acceptăm și noi funcția de prim-ministru. Fiindcă noi totdeauna am zis: poftim, numai să fie alianță și să continuăm. Că deja deamu așa unii spun că dacă pronunți cuvântul „curs european” deja e ceva de ocară. Nu, curs european asta înseamnă stat de drept și democratic din Republica Moldova. Prioritatea legii, reforme pentru oameni, instituții democratice.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Eu când eram președinte interimar, vorbeam în numele președinției. Acum eu sunt președintele Partidului Liberal și pot răspunde doar la întrebări ce ține de Partidul Liberal.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Noi liberalii nu am auzit la ședințele consiliului alianței candidaturi nici din partea PLDM înaitate, nici din partea PD. Doar ceea ce a fost în presă. Eu nu vreau să interpretez sau să spun. Presa, mă rog.

Jurnalist: Nu este în presă. Este comunicatul oficial de la președinție.

Mihai Ghimpu: Păi comunicatul președintelui. Păi dumnealui să răspundă. La noi la consiliu, că nu-i alianță, la întrunirea noastră, da? Cum a spus cineva acuma seara, că a avut loc o rundă de negocieri. A avut și nu avut loc această rundă și nici negocieri și nici discuții. Așa, pur și simplu discutăm și noi că văzând că lucrurile nu se mișcă înainte.

Jurnalist: Dar liberalii l-ar vota pe Vlad Plahotniuc?

Mihai Ghimpu: Eu răspund încă o dată: când o să vină oficial, atunci noi o să spunem. Ce să vorbim noi despre ce o să fie? Vedeți că PLDM nu vrea să spună candidatura, PD-ul a anunțat cinci. Care din ea? Tot din presă am citit. Nu se știe. Și atunci o să ajungem și o să vedem. Pentru noi este important ca noi toți împreună să avem o candidatură care să fie desemnată de președinte și astfel, să asigurăm acoperirea politică, votul politic a acestui guvern. Fiindcă cine nu ar veni prim-ministru, dacă nu are un sprijin politic în parlament, nu va face nimic în republica aceasta. Iată care e problema. Și noi liberalii pentru asta și pledăm. O majoritate parlamentară care să asigure nu pe 3 luni, dar pe 3 ani. Și plus să nu uitați, că acei care acuma vor forma această majoritate parlamentară și vor forma, vor investi guvernul, trebuie să depășeacă și criza din primăvară - alegerea președintelui. Fiindcă atunci dacă noi nu rezolvăm și problema acuma să ne gândim, să vedem cum găsim mecanism de rezolvare, înseamnă că avem un guvern pe 3 luni, nu pe 3 ani. Și unde, ce am câștigat noi? Și aici trebuie să gândească fiecare din noi: cum, așa încât să asigurăm. Fiindcă 3 ani, din 3 ani rămân 2. Ultimul an știți că se începe campania electorală. Și iată de ce noi liberalii considerăm că ar fi corect așa, să mai cedăm.

Vedeți că e adevărat când ai o funcție - ai pârghii. Dar totuși nu poți pune mai presus prezentul, viitorul cetățenilor care ți-au dat votul, în cazul în care nu-ți revine o funcție. Și iată ne-am întâlnit cu situația aceasta, când în cazul dat nu vor ceda nici unul și nici altul. Ce să facem noi liberalii? Așteptăm, să vedem. Și a cui o să fie candidatul, să vedem ce o să spună domnul președinte, va merge fără o majoritate parlamentară la desemnarea candidaturii primului ministru sau a mai aștepta. Încă avem probleme de discutat. Important pentru noi este că să facem așa încât în luna decembrie, în anul acesta, să avem guvern și să lăsăm toate relele și să începem un an nou cu alte gânduri, cu alte realizări și gândidu-ne la oameni și nu la cui și ce trebuie să-i revină. Vă amintiți anul trecut câtă gălăgie, că s-a blocat negocierile, că Ghimpu vrea președintele când departe nu era... eu președinte dacă vroiam, spuneam de atunci că nu votez domnul Timofti și punctum. Voi aveți funcții. De ce tot timpul PLDM și PD funcții, dar PL fără funcții supreme în stat? Nu? Vedeți că noi nu am făcut așa ceva. Eiii, zicem. Luați exemplu de la liberali. Alte întrebări dacă nu sunt, o seară bună.

Jurnalist: Când vă întâlniți cu președintele?

Mihai Ghimpu: O să vedem mâine.

Jurnalist: O oră?

Mihai Ghimpu: Am convenit că mâine o să stabilim ora. Dar eu cred că Dumneavoastră vă spun eu sau nu vă spun, totdeauna știți. Ce să mai?

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Cum vă chinuiți? Dar de seara aceasta de unde ați aflat? I-an spuneți: v-am spus cineva noi? Voi aveți spionii voștri.

Jurnalist: [indescifrabil]

Mihai Ghimpu: Și nu l-ați întrebat pe domnul Lupu?

Jurnalist: Dar, a început despre Plahotniuc...

Mihai Ghimpu: Dar eu de unde să știu?

Jurnalist: Așa...

Mihai Ghimpu: Din cei independenți, calculați cine poate fi. Nu, Ana, cu tot respectul.