Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Marian Lupu, deputat, președintele Partidului Democrat din Moldova: Toată lumea-i gata? Bine, deci am avut astăzi întrevederi cu șeful statului. Discuția s-a axat exact pe același subiect pe care noi l-am discutat și zilele trecute cu colegii din Parlament: formula de aplicare în momentul desemnării Primului-ministru și mecanismul de formare a guvernului. Pot să constat că urmare a discuției de astăzi avem poziția de aplicare a mecanismului și a formulei care mereu a fost pus în aplicare. Este un mecanism internațional, bine cunoscut, clar, unul european. Partidul care dispune de numărul efectiv, cel mai mare de mandate, vine cu propunerea privind șeful cabinetului de miniștri. În cadrul discuțiilor de astăzi, trei părți participante la discuție s-au pronunțat în favoarea păstrării acestei formule, fiindcă într-adevăr ea simplifică foarte mult lucrurile și poate să contribuie la facilitarea dialogului și accelerarea rezultatelor procesului de negocieri. Însă, această propunere, la momentul zilei de astăzi, nu a întrunit o înțelegere consensuală pe care motiv, în rezultatul discuției de astăzi, toate părțile au căzut de acord cu propunerea șefului statului să mai luăm o zi, două la dispoziție pentru a reflecta asupra acestor rezultate, pentru a vedea dinamica pozițiilor și până la sfârșitul săptămânii să mai revenim încă o dată la masa de tratative și să revenim încă la o rundă de discuții cu șeful statului.

Jurnalist: Ce se întâmplă dacă până la final PLDM-ul nu acceptă această variantă?

Marian Lupu: Păi, haideți să nu anticipăm, din puntul meu de vedere, nu trebuie să anticipăm lucrurile. Pentru asta a și fost înaintată solicitarea și vreau să vă zic că nu din partea noastră. Noi am acceptat-o. Să acceptăm aceste o zi, două pentru a mai discuta la partide. Vreau să vă spun că, de altfel, acest principiu, la care ținem și noi, se înscrie perfect și în norma constituțională, nu doar în Republica Moldova. Observați, vă rog, ce se întâmplă în cadrul tuturor statelor care au un sistem parlamentar. După alegeri sau în caz de crize politice șeful statului invită, pe cine? Invită grupul parlamentar care dispune de numărul cel mai mare de voturi, de mandate în parlamanetul țării și le propune misiunea și responsabilitatea să formeze cabinetul de miniștri cu componența sa și programul. Din momentul în care nu se reușește de la această primă încercare, ce face șeful statului? Invită următorul grup. Deci este o practică urmărită absolut în toate sistemele democratice contemporane. Iată de ce, noi am propus ca exact același mecanims să fie aplicat și în cazul nostru. Ce se întâmplă dacă nu cad toate părțile de acord? Probabil în acest caz este șeful statului care trebuie să aleagă un anumit algoritm, un anumit mecanism pentru desemnarea candidatului pentru că este dreptul constituțional al șefului statului.

Jurnalist: Domnule Președinte, s-a mai discutat despre candidatura domnului Plahotniuc la postul de premier sau PD mai insistă pe această candidatură?

Marian Lupu: Mai întâi de toate, la momentul zilei de astăzi ca și pe durata întregii perioade precedente, noi nu am ajuns să discutăm la candidaturi pentru a fi desemnetă prin decret. Noi suntem blocați, precum vedeți și dvs, la un nivel premergător, nivelul de aplicare al formulei și al mecanismului. Cu referință la candidat, repet încă o dată, o poziție care derivă din documentele statutare a orișicărui partid, inclusiv a PD, decizia aparține organului decisiv, în cazul dat aparține biroului permanent. Iată de ce, noi nu anticipăm lucrurile, nu are niciun rost să pui carul în fața cailor. Trebuie să vedem care este decizia consensuală, care este decizia adoptată împreună cu președintele țării, după care în mod evident, decizia organului decizional al partidului, negocieri, discuții cu partenerii și decretul prezidențial.

Jurnalist: Vreți să spuneți că Dnul Președinte minte atunci când spune că l-ați presat ca să-l desemneze pe dnul Plahotniuc?

Marian Lupu: Vreau să vă zic că deseori când se întâmplă, cu părere de rău, în mediul nostru politic, dar haideți să fim sinceri, și în mediul dvs. mass-media, fiindcă ambele medii sunt legate strâns prin genul lor de activitate, deseori se fac abstracții și ruperi din context. Precum a menționat și colegul meu, Dnul Diacov, s-au vehiculat, s-au discutat inclusiv și în cadrul partidului, mai multe candidaturi. Candidatura oficială urmează să fie desemnată de către Biroul permanent al PD.

Jurnalist:
Deci este adevărat că l-ați fi presat pe dnul Președinte cu dosare, pe membrii familiei?

Marian Lupu:
Este, de fapt, adevărat că din ceea ce am simțit eu și ca unele reacții, inclusiv și publice, din ultimele zile, probabil s-au făcut tentative de presiuni asupra șefului statului care veneau completamente din alte părți.

Jurnalist: El acuză PD și spune că ...

MArian Lupu:
Noi astăzi am avut această întrevedere cu dnul Președinte, dacă doriți să îl întrebați și dvs, nu au fost absolut niciun fel de acuzații în adresa noastră de presiune din partea șefului statului.

Jurnalist:
Nu ați citit comunicatul domnului Președine?

Marian Lupu: Eu am citit comunicatul absolut și am avut și întrevedere cu dnul Președinte.

Jurnalist: Păi a fost așa ceva, ca să înțelegem, dnul Plahotniuc cum a fost desemnat?

Marian Lupu: Deci, încă o dată vă răspund foarte simplu și foarte clar, din momentul în care noi am avut această discuție, au fost pronunțate mai multe familii, că noi avem resurse umane suficiente care pot fi înaintate pentru funcția de Prim - ministru și repet și astăzi același lucru. Și numele care au fost date, ele au fost mai multe nume, ele au fost toate pronunțate.

Jurnalist: Dar cu referire la invitația Domnului Sturza, de a participa la o dezbatere publică dacă intenționați să-i răspundeți cumva?

Marian Lupu: Întâi de toate vreau să vă spun că toată viața mea m-am ținut de o regulă, de un principiu. Principiul acesta spune: atacă problema, nu ataca persoana. Ceea ce am observat ieri în această, unde a fost, o postare da? Am observat dincolo de aspectul foarte și foarte personalizat, am observat că a fost o răbufnire emoțională pe alocuri la nivel de isterie și atunci, în acest context, eu categoric nu am de gând să schimb principiul după care mă ghidam mereu, n-o să răspund la atacuri personale cu atacuri personale. Un singur lucru doar pot să-l constat, că probabil această răbufnire emoțională nu face decât să confirme multe lucruri pe care le-am menționat în interviul de ieri. Mulțumesc, o seară bună.

Jurnalist: Domnul Președinte, vă mai întâlniți astăzi?

Marian Lupu: Nu, nu.