Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Sturza, ex-Premier al Republicii Moldova: Câte televiziuni sunt în Republica Moldova. Bravo! E un business înfloritor, poate merită de investit, nu?

Jurnalist: E la modă ca politicienii să-și facă business de ăsta. De asta dacă veniți, vă facem și o televiziune deodată.

Ion Sturza: Da, televiziune, da. Bună ziua! În primul rând eu vreau să vă mulțumesc celor care au răspuns invitației mele. Vă mărturisesc că nu sunt prea familiarizat cu regulile unei conferințe de presă clasice, n-am făcut demult conferință de presă și nu știu care ar fi o modalitate mai bună de a avea un dialog cu dvs. Dar în același timp n-aș fi vrut să monopolizez doar cu un monolog al meu și așa cum am anunțat sper că a fost corect auzit, sunt gata să răspund la întrebări, întrebări luând în considerație că în ultimul timp s-a ... numele meu s-a vehiculat foarte pe larg în mass-media locală și nu numai locală. Au fost foare multe întrebări, au fost foarte mult cereri de interviuri de la jurnaliștii din RM și nu numai din RM. Nu că aș fi fost ignorant sau arogant, am evitat din diferite considerente de a da interviuri deoarece opinii pe rețelele de socializare și cam atât. Dar văd că, am considerat necesar să revin pe câteva ore în Republica Moldova pentru a avea acest dialog cu dvs. și prin intermediul dvs cu cetățenii Republicii Moldova.

De aceea, fără o temă prestabilită sunt gata să răspund la întrebări. Bineînțeles că evenimentele din ultimul timp din Republica Moldova sau lipsa evenimentelor mai bine zis, îngrijorează pe foarte mulți oameni în interior și din exterior. Chiar acum veneam, un pic am întârziat pentru că doi cetățeni m-au oprit la colț de stradă să-mi explice ce se întâmplă în RM, referindu-se bineînțeles la un politician sau un politician neafiliat în ultimul timp. DIalogul s-a dărâmat, sau monologul lor s-a terminat cu o frază „Vai de capul nosru” au scuipat și s-au dus, ei în drumul lor, eu la conferința de presă. Bună introducere, da?

Deci lipsa evenimentelor îngrijorează pentru că țara trebuie guvernată, nu este o noutate. Eu m-am referit în ultimul timp cu insitență la multiplele probleme cu care se confruntă economia țării, sistemul bancar, problemele de securitate, problemele de securitate energetică. Astea nu sunt vorbe goale pentru că fie noi cei deștepți și frumoși aici la Chișinău, dar în spate stau totuși vreo 2 milioane și ceva de cetățeni care așteaptă soluții. Și politicienii ar trebui într-un consens să găsească aceste soluții pentru țară.
Contextul regional este extrem de complicat și vulnerabilitatea Moldovei care a devenit deja evidentă ca o verigă slabă în combaterea traficului de orice gen, migrații ilegale și în ultimul timp ceea ce au recunoscut de altfel și autoritățile moldovenești, o verigă slabă în combaterea terorismului și asta chiar o să vă spun că nu este o glumă, este un lucru foarte serios. Multe lucruri care ne îngriorează și cred că astăzi este timpul ca cei care și-au adjudecat printr-un proces democratic soarta țării asteia, să dea dovadă de responsablitate și să continue cu procesul de guvernare a acesei țări în ce format, în ce formulă este greu de spus, dar lucrurile trebuie să se miște din loc.

Luând în considerație că eu am avut mai multe întâlniri, vă spun din start, nu clandestine cu conducerea țării, cu liderii partidelor politice, cu diplomații străini, cu mulți din cei care se uită cu îngrijorare, dar și cu simpatie vis-a-vis de RM din extern, vreau să vă spun că există o îngrijorarea destul de serioasă vis-a-vis de RM și în același timp, încă o dată vă spun, sunt gata să vă răsund la întrebările punctuae care sper că sunt. Da? Poftim.

Jurnalist: Domnule Sturza, în primul rând la dvs...

Ion Sturza: Vă rog să vă prezentați pentru că eu nu vă cunosc.

Jurnalist: Eu sunt de la Jurnal TV. În ultima perioadă ați postat pe rețelele de socializare se vorbea despre șantaj, intimidări și dosare penale. V-ați referit la dosare la adresa dvs sau?

Ion Sturza: Nu, la adresa mea doar (indescifrabil) de pe facebook. Chiar câteodată sunt un pic așa jenat de calitatea oamenilor care mă atacă, înseamnă că nu prezint eu mare interes și pericol. Eu m-am referit la pressingul sau la presiunea la care a fost supus în ultimul timp Președintele RM. Eu am avut o întâlnire cu dumnealui, privată, neformală, la inițiativa dumnealui și am încercat să îmi exprim îngrijorarea vis-a-vis de situația economică din RM, în special, în sectorul bancar. Din datele care le am la dispoziție, din păcate se conturează iarăși o gaură enormă. Băncile nu s-au, știu eu, vindecat de aceleași probleme ca primele trei, aceeași lipsă de transparență în acționariat, aceleași fraude bancare, aceiași manageri șamd.

Așa cum am făcut-o și în trecut și am spus-o că eu, în repetate ori, atunci când identificau o problemă serioasă pentru RM, aveam un dialog și cu conducerea țării, și cu liderii partidelor politice încercam să-i atenționez asupra problemelor, am făcut-o și de data aceasta. Adevărul e că discuția noastră a fost cu mult mai largă și mai complexă, am discutat și despre situația politică din RM și dnul Președinte m-a întrebat opinia mea vis-a-vis de depășirea crizei politice, inclusiv cu așa numitul Guvern neafiliat politic și tehnocrat. Eu i-am spus că ar fi doar o soluție de avarie, că în mod normal ar trebui să fie o alianță pe criterii politice și Premierul, și Guvernul să fie oameni din spațiul respectiv, ca să poată să-și ducă un mandat deplin sau un mandat cât mai coerent de guvernare.
De aceea, bineînțeles că și formula de Guvern neafiliat politic sau tehnocrat în cazurile de avarie este posibil. Nu știu, a fost un puseu de sinceritate sau poate că o situație mai specială în care se afla dnul Președinte, el mi-a spus că este supus unor presiuni foarte puternice din mediul politic și nu numai din mediul politic de a desemna candidatura dlui Plahotniuc la funcția de Prim-ministru, presiuni care vin în special, de la, cât n-ar fi de straniu, de la colegii lui din sistemul judecătoresc, că asta ar fi o soluție, că asta ar fi o continuitate ș.a.m.d. Și iarăși, vreau să vă spun, poate că divulg o discuție privată, dnul Președinte mi-a spus că el nu vrea să fie blestemat de către popor și nu va propune niciodată candidatura dnului Plahotniuc la Prim-ministru, dar că așteaptă să fie susținut de opinia publică, de ambasadori și de către colaboratorii lui, care l-au cam părăsit în ultimul timp.

Poate că divulg discuții private, dar am simțit o situație destul de tensionată, care de fapt pe urmă s-a confirmat deja în public când fruntașii PD au venit formal la dnul Președinte și au insistat pe figura Dnului Plahotniuc. Eu nu vreau să pun în dscuție bună sau rea candidatura dnului Plahotniuc, dar vă dați seama că este un chalange, cum s-ar spune, o încercare pentru opinia publică și pentru un președinte, care eu sincer îl consider onest și care având acest background din sistemul judecătoresc, mai presus de tot pentru el este legea și Constituția, vrea să respecte buchia Constituției, care nu numai că îi dă dreptul să desemneze un Prim-ministru, dar și îl face să fie foarte atent la candidaura respectivă, care să se încadreze în Constituție și să se încadreze în câmpul legal și moral, să aibă acele criterii de integritate, acele criterii de profesionalism și patriotism care sunt stipulate în Constituție.
Și dacă sunt anumite semne de întrebare și dubii, el este obligat de aceeași Constituție să decline candidaura respectivă, asta-i după Constituție. Deja atunci se vehicula și se specula despre așa numita, așa numitul impeachment, dosare penale și altele, care dvs ați văzut că au apărut în spațiul public și nu doar niște speculații. Deci, din păcate. dnul Președinte și nu mă refer la dnul Președinte Timofti, mă refer la Președintele RM, este supus unor presuni destul de puternice, pe față și pe dos, cum s-ar spune și cred că ar avea nevoie să fie susținut de noi, cetățenii RM în a-și îndeplini mandatul său constituțional.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Ion Sturza: (Indescifrabil)

Jurnaliști: În română.

Ion Sturza: În română. Pot și în rusă să vă răspund. Deci nu a fost nicio discuție, nicio propunere de a fi nominalizat Prim-ministru în RM. Eu am mai avut discuții, cum am spus, și cu lideri de partid, pe tema ce facem cu RM. Niciodată nu a fost discutată candidatura mea la funcția de Prim-ministru. Eu sunt un om rațional și îmi dau seama că orice discuție sau orice inițiere de proces de așa gen ar destabiliza situația în RM. Nu cred că astăzi se găsesc mai mulți de 15 - 20 de deputați, care pe față, nu cei care mă sună noaptea, ziua din toate partidele și-mi arată disponibilitatea și dragostea, știți când se vehiculează numele tău undeva în spațiul public, toți, just in case, hai mai bine să-i aduc aminte că sunt și eu. Se vor găsi care vor vota un candidat, cum am mai..., candidat ca Sturza. Eu am mai spus-o, mai în glumă, mai în serios, că dacă vreți să o voteze pe Maia Sandu, propuneți-l pe Sturza. Mai mult ca atâta, cu certitudine că dacă ar fi impusă o așa candidaură ea ar fi respinsă cu vehemență, ceea ce se și întâmplă și este un proces absolut nerealist din toate punctele de vedere. De aceea, încă o dată vă spun, nu s-a discutat, nu s-a propus și eu n-aș fi acceptat să intru în acest, știu, joc sau să particip la acest scenariu.

Jurnalist: Valentina Ursu, Europa liberă. Dnule Sturza, mai întâi să ne precizați, dnul Lupu a sugerat că ați fi fost foarte emotiv atunci când l-ați inviat la acest duel politic. Să ne spuneți dacă emoțiile v-au dominat atunci sau chiar la modul serios ați cerut să aveți o dezbatere publică cu dnul Lupu și ce s-ar întâmpla dacă dnul Lupu chiar ajunge Premier? Și a doua întrebare, mai întâi chiar dvs ați fost cel care ați spus că cei care conduc din umbră ar trebui să iasă la lumină, să-și asume responsabilitatea și să arate că pot conduce RM. După care lăsați să se înțeleagă că dnul Plahotniuc nu ar fi persoana cea mai potrivită pentru această funcție. Cum să înțelegem acest mesaj?

Ion Sturza: Da, în primul rând cu dnul Lupu, eu chiar îmi doresc un dialog cu dânsul la televiziunea publică, deși doar o doamnă redactor a intervenit cu invitația. Știu că televiziunea publică s-a speriat, nu cumva chiar să se întâmple acest eveniment.

Jurnalist: Și Europa Liberă vă inviă.

Ion Sturza: Da, mulțumesc. Chiar destul de permanent care l-ați acordat. Eu am încercat zilele astea să-l contactez pe dnul Lupu. Din păcate nu a fost disponibil, dar mi-a transmis, după cum ați văzut, un mesaj că el ... nu e vorba de persoane, e vorba de principii, valori și că dacă s-au întâlnit valorile noastre undeva să discute e ok, dar cu mine el nu vrea să se întâlnască să discute. Îl cunossc prea bine pe dumnealui din anii 90 ca să aștept alt răspuns din partea dumnealui, dar mai am speranțe. Ce-i drept, mesajul a fost doar tranzitoriu, el a fost adresat nu domnului Lupu, el a fost adresat domnului Plahotniuc. Eu aș fi vrut să mă întâlnesc cu dnul Plahotniuc să văd ce proiect de țară are dumnealui, care sunt viziunile dumnealui, ce dorește să facă dumnealui în diferite domenii, același sistem bancar, problemele de securitate sau cum dumnealui vede lupta cu corupția, îmbunătățirea sistemului judiciar, vede relațiile cu partenerii noștri externi. Eu am multe întrebări de cetățean către candidatul la funcția de Prim-ministru, dnul Plahotniuc, de aceea dnul Lupu nici nu s-a prins măcar în povestea asta cu dnul Plahatniuc. Eu nu disconsider candidatura dumnealui la funcția de Prim-ministru, doar că avem dreptul, noi, cetățenii RM să știm nu legendele, dar cine este în realitate dnul Plahotniuc, care sunt viziunile lui asupra multor domenii de activitate. De aceea, în continuare, deci, următorul pe care îl invit în studiourile televiziunii publice este dnul Plahotniuc.

Ceea ce ... cu referință la ceea ce am spus eu atunci și am fost absolut sincer, zic, ajunge cu păpușarii ăștia, ajunge cu oamenii ăștia din spate care își trimit trepădușii lor comisarii și îi pun paralel cu oricine din miniștri, Prim-miniștri ș.a.m.d. și mișcă marionetele astea în spațiul public. Să iasă în față și să-și spună proiectul lor pentru țară, pentru domeniile de activitate pe care doresc să le conducă și să demonstreze. Eu foare des folosesc și asta a fost cred că prima mea frază atunci când am venit la Guvern: insist să fac un raport ca să vadă oamenii cât sunt de prost sau cât sunt de hâtru, da? Eu în continuare aștept ca oamenii ăștia care și-au adjudecat funcția asta de a face politică sub masă să iasă în spațiul public ca să-i vadă oamenii cine-s ei, poate sunt niște oameni extraordinari, care au capacități extraordinare de a convinge și de a implementa niște lucruri. De ce nu? M-am referit, bineînțeles și la alți lideri care au preferat să facă un pas în spate și să continue acest proces de manipulare din spate.

Jurnalist: Anișoara Loghin, Pro TV. Dnule Sturza, care sunt planurile dvs în RM, pentru că la un moment dat pe facebool făceați un apel că dacă s-ar găsi 20 de persoane care să scoată țara asta din impas. Vă vedeți și pe dvs în această listă de 20? Și doi, de ce credeți dvs că acum Vlad Plahotniuc vrea să fie Premier?

Ion Sturza: Vlad Plahotniuc de ce vrea să devină Premier? Nu aș fi vrut să fie dominanta conferinței noastre de presă dnul Plahotniuc, dar e un case study pentru noi, un studiu de caz pentru noi și cred că va fi și pentru istoria recentă a RM. Dumnealui și-a rezolvat toate problemele tactice, cei care îl contestau vehement, inclusiv în stradă, sunt în beci. Cei care au fost o forță aparent de temut, mișcarea DA, acum au intrat într-o rutină de construcție politică, ceea ce pentru mine este o mare și o mare tristeșe, o mișcare populară s-a transformat într-un proiect politic de rutină. Și al treilea lucru, un lucru care tot, nu trebuie să fie o surpriză, cel puțin pentru mine nu este o surpriză, mulți au aștepat că vor fi mesaje din extern că uite cineva e vulnerabil, conturi, Elveția, case, chestii ș.a.m.d. Să nu aveți nicio iluzie. Partenerii noștri exerni se poartă extrem de corect politic și vă dau exemplul României. În România este o opinia cvasi-generalizată că mai bine decât rușii, Plahotniuc, ceea ce cred că e logic.
După atâtea investiții și speranțe cu RM nu poți să pierzi și să ai în timp relativ scurt cel mai ostil guvern de la independență încoace. Vizita emisarului american a fost și mai corectă, din punct de vedere politic, foate generos, cu zâmbet sau cu ... s-a cerut implicarea cât mai activă în formarea unui guvern. Deci și aici s-a făcut un fel de dezlegare. Adică, nu există un antagonism total pe plan extern. Asta este și rezulatul a ceea că dnul Leancă a făcut eforturi ca diplomat, destul de susținute în ultimul an și jumătate, ca să promoveze personalitatea dnului Plahotniuc pe plan extern. În Moldova au fost mai multe grupe de lobby-iști din SUA bine plătiți care au fost familiarizați cu PD, cu dnul Plahotniuc. Deci problemele tactic sunt rezolvate, adversarii în beci și pe plan extern, cel puțin e o neutralitate specifică corectitudinii politice a partenerilor noștri. De aceea, de ce nu, să nu vrei să fii un Prim-ministru? A, poporul nu te vrea? A, nu, sunt oameni scandalizați? Păi, dar mai contează?

Și al doilea ce a fost?

Jurnalist: Planurile dvs?

Ion Sturza: A planurile mele. Bneînțeles că nu-s 20, sunt cu mult mai mulți în RM oameni care le pasă și care s-ar încadra în criteriile pe care ue le-am enunțat, să fie patrioi, să nu deservească interesee altori state direct sau indirect, fiind agenți ai serviciilor secrete ai statului respeciv, să fie integri, să poată să semneze o declarație pe răspu dere proprie că nu au furat, nu fură și nu vor fura și a treia să demonstreze că prin cariera lor că au făcut ceva din punct de vedere profesinal. Sunt trei criterii foarte simple și cred că sunt foarte mulți oameni care ar putea să se încadreze în aceste criterii și în țară și în afara țării. Doar că eu am rămas puțin decepționat, chiar zilele astea discuta cu unul, nu vreau să-i dau numele, care s-ar încadra în aceste trei criterii, un om cunoscut în RM și el îmi spune că eu nu mai cred în proiectul RM.
De ce ar trebui eu să-mi irosesc capitalul meu moral, reputația mea în a consolida de fapt, nu a distruge sistemu care este actual în RM. Când auzi de la așa un om că el nu mai credeîn RM, și nu-i unionist, vreau să vă spun dacă cineva o să ă întrbee, dar este pe calea de a deveniunionist ca și alte 2 mln și ceva de oameni, ca să fie clar. Îți dai seama că nu prin conferințe de presă, nu prin postări pe fb am putea să demontăm acest sistem. Și vreau să vă spun că cred că noi exagerăm când spunem că statul a fost capturat în 2009, că sistemul oligaric a apăru în ultimii ani. Aici sunt niște colegi cu care noi ne cunoaștem din 90. Sistemul oligarhic și sistemul capurat al statului ăasta există de la independență încoace.

Jurnalist: Din '94?

Înainte. Mai duceți-vă aminte de Breștein în anii 90. Ce făcea el în RM? Cum îl întâlneau Șefii de Stat și de guverne în aeroport? Cum toate persoanele de conducere umblau cu cardurile emise de către Berștein, el numea miniștrii și făcea alte lucruri și așa mai departe. Era mai puțin capturat atunci statul? Era mai puțin dependenți politicienii de Berștein în anii 90? Eu mi-aduc aminte că primul om care a venit să mă viziteze când am venit eu ministru în prima zi de lucru a fost Berștein și cu Cușnir. Eu nu i-am dat drumul. Am tras secretara și i-am spus da cine-s ei? Peste 10 min am fost invitat la alt etaj unde domnii stăteau beau cafea și spun băi da tu nu înțelegi, ăștia-s oameni foarte importanți, care aduc mult folos statului nostru.

Lucrurile astea s-au perpetuat. Noi am fost o perioadă relaiv scurtă și atunci, de fapt, ei au fost pracic alungați din țară, dar regimul și-a revenit foarte rapid. Au apărut alți Berștein la „începutul anilor 2000. Aduceți-vă aminte de voiajurile dnului Voronin la Karlovy Vary, toată suita aceasta de oameni care erau gata la orice moment să-i satisfacă orice moft al lui. Pe urmă, eu am mai spus-o public și unii s-au supărat, unii au considerat că sunt un antisemit, dar referindu-mă la marea literatură rusă, care este un exemplu: (indescifrabil). Fiecare gubernator a avut o „borsetcă„ cum spuneți voi în Moldova, sau câteva borsetce care i-au rezolvat problemele lui, problemele clanului șamd. Începuturile anilor 2000, câteva persoane, apare Plahotniuc șamd, care făceau anturaj.
Numai că ce s-a întâmplat upă 2009 încoace este un lucru cu mult, cu mult mai grav. Până atunci era corupție, erau avione private, fete frumoase, nu știu ce acolo șamd. În 2009 sau după 2009 s-au privatizat propiu-zis funcțiile statului moldovenesc. Deja nu mai are sens să mai strângi niște bănuți, să mai dai ceva și la alții, folosești monopolul natural al unui stat, de a emite legi, de a controla frontierele, de a controla fluxurile bancare șamd. Dacă cineva o să aibă curiozitatea să analizeze cum au fost făcute așa numitele atacuri raider, sau spălarea de bani o să vadă că au fost operațiuni destul de complexe. S-au schimbat legi, hotărâri de Guvern, decizia Băncii Naționale, ca ele să fie aparent legale. S-au făcut. După aceaa apare cineva în mass-media și spune stai că acolo ceva nu-i corect. S-a refăcut totul. De aceea s-a ajuns la concluzia că noi chiar o să facem fabriă, sau să construim un hotel, să ne ocupăm cu pernele, cerceafurile? Asta-i trist. De ce noi nu am putea să folosim sistemul bancar din RM pentru un mega spălare de bani schimbând legislația, încă o dată vă spun, legi s-au schimbat, hotărâri de Guvern, s-au schimbat regulamentele Băncii Naționale. De la miliardele astea comisioanele sunt mai mari decât bugetul RM pentru mulți, mulți ani.
Deci s-au privatizat lucruri, care, eu am mai spus-o, eu am vizitat mai multe țări ale lumii, începând cu America Latină, Bandidos, Barbados și terminând cu Africa, Asia Centrală. Sunt specificuri sau lucruri specifice. Ei, până la urmă vreau să vă spun că este o limită care se numește interesul național. Nu-l trec nici Bandidos, nici Barbados, nici Dictators. În RM s-a întrecut orice limită de morală și de etică, dar și ceea ce se numește statul moldav. Deci, foarte puțini cetățeni cu demnitate, cu inegritate și care sunt profesioniști mai cred în RM. Sau mai cred că implicarea lor într-un proiect poliic, într-o mișcare civică ar schimba statutul RM de stat eșuat. Foarte puțini. Un lucru care mă înristează pe mine foarte și foarte mult pentru că eu în continuare cred în RM. Chiar dacă ar veni un mega tehnocrat astăzi, integru, frumos cu relații în occident el nu ar face mai mult decât ar da un element de legitimitate acestui sistem. Pentru că băieții în continuare vor continua să fure, să-și facă treburile șamd. Deci trebuie ceva mai profund, o mișcare sau ceva mai, mai, mai complex ca să curățim țara asta și să-i dăm altă traiectorie și perspectivă. Nu știu, scoatem mobila, dăm cu dust, nu știu.

Jurnalist: Dnul Sturza, aș vrea să revenim la întrebarea Valentinei, care a fost bună, dar dvs. ați omis-o așa. Pe de o parte spuneți că care dirijează din umbră trebuie să iasă în prim plan, pe de altă parte dați de înțeles că dnul Plahoniuc nu este bun pentru Prim-ministru. Din ce cauză? Poate e bun? Poate are dânsul niște viziuni, niște planuri? Toată lumea spune că este manager foarte bun, nu doarme noaptea, lucrează foare mult șamd. Contradicția aceasta dintre afirmațiile dvs...

Ion Sturza: Iarăși mă voi întoarce la tema care nu trebuie să fie tema discuțiilor noastre. Deci, eu nu cred că modelul de business care se numește matricea RM trebuie să fie ridicată la așa un rang înalt care se numește Guvernul RM. Și aici aș fi vrut să închei citatul. Poftim întrebarea.

Jurnalist: Dnul Sturza, dvs ați fost unul dintre fondatorii PD. Azi PD îl vedem, de acum, pe față, dictator, totalitar pentru RM împreună cu și într-o concurență cu sistemul judiciar, dictează. Cum credeți că scăpăm de PD pentru că electoratul nostru nu poate face treaba asta. Îl vedem cât este el de debusolat. Prima întrebare. A doua întrebare: Ați făcut apelul cela cu 20 de persoane sau mai multe, noi pe ce adresă putem, pot cei care se consideră eligibili să expedieze numele?

Ion Sturza: Eu am primit o listă întreagă de oameni. Dar, știți, eu aveam intenția asta de a face o platformă de comunicare a oamenilor patrioți ai RM, cu caracter, care vor să ... ș.a.m.d. Și am numit-o chiar, la un moment dat, „Moldova deschisă”. Numai că mi-am dat seama că este imposibil să faci concurență la facebook, este imposibil. Și am găsit că această formulă de comunicare este extrem de eficientă. Eu zilnic comunic cu zeci de mii de oameni, ca să fie clar, și răspund la zeci de mii de mesaje, inclusiv și nu cele mai plăcute, trebuie tot să o spun. Nu toți îți spun cât ești tu de frumos și de deștept. Sunt și alte mesaje. Deci putem să comunicăm pe rețelele de socializare, pe adresele de mail. Eu nu am agenți de comunicare, nu am purtători de cuvânt, nu am analiști sau alte lucruri. Am anumite instrumente din epoca aia, din era IT, care le folosesc pentru a analiza anumite fenomene, dar impresiile mi le fac singur și toate postările pe facebook sunt niște impresii care unii corect le-au sesizat: emoții, care le fac ad-hoc, doar că trec prin mâna unui redactor de limba română, că aici eu sunt varză.

PD. Știți PD... da, eu sunt unul dintre fondatori și formal vorbind eu niciodată nu am scris cererea de a pleca din PD. Deci pot să-mi adjudec și unul dintre fondatori și unul dintre membrii partidului. Deci nu mai este PD acel de atunci, deși în teritoriu se găsesc încă mulți activiști din anii 90. PD astăzi este dominat de grupul lui Vlad Plahotnuc, el este sponsorul sută la sută, el este ideologul, el îl are pe Iaralov, cetățean al SUA, cel care, după câte țineți minte, a dat un tur prin banca Guineea și a fost plecat, a revenit în țară și acum face mare politică. El este un fel de „borsetcă” pe lângă dnul Plahotniuc. Mai puțină ideologie, mai puține programe de activitate, mai multă implicare în procesele economice, de aceea eu cu tristețe mă uit la ce stare a ajuns PD, ca un partid politic, nu ca un anumit SRL care deservește interesele unui anumit grup de oameni. Nu cred că trebuie să-i taxăm noi, în sensul că trebuie să începem o mișcare anti-PD sau să înceapă plângeri penale la Procuratura lor. Nu. Eu cred că electoraul trebuie să-i taxeze la următoarele alegeri. Domnișoara.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Ion Sturza: Pot să vă dau ... să vă confirm că cred că deja a apărut această informație. Vineri va fi nominalizat Iurie Leancă. May be, may be. Ceea ce vreau să spun că asta e candidatura PD, ca să fie clar, nu-i partid a cuiva. Nu e un lucru neapărat rău. Noi îl știm pe dnul Leancă, eu chiar am scris ode pe facebook de recunoștință pentru ceea ce a făcut dumnealui. Și nu cu referință la el personal, dar cu referință la toți tinerii politicieni, atât timp cât ai poliță de plătit, este foare greu să fii credibil și dacă aceaste polițe vin dintr-o tinerețe mai furtunoasă și mai incertă, cu atât mai mult. În plus, să o spun sau să nu o spun? Nu cu referință la Iurie Leancă vreau să vă spun. Din păcate, țara asta este plină de filme, de volume. Și atât timp cât va exista acest bâlci moral este foarte greu să fii credibil. Asta cu răspunderea la cine ar fi.
Dar dacă să ne referim la Iurie Leancă, este o figură de compromis. Ea poate să fie și cred că va fi votată practic integru de PCRM, mai puțin cred că cei de la PLDM, dar o parte din PLDM cred că vor vota pe fostul lor coleg și așa că avem șanse, chiar așa cum a promis dnul Lupu, nu vineri, dar marți să avem un Guvern. Deși n-aș desconsidera și totuși intenția fermă a dnului Plahotniuc de a fi într-un scenariu sau altul Prim-ministru. Adică îl trimite la plimbare pe Iurie și pe 29 (indescifrabil). Poate să fie și așa. Nu știu. Dar eu sper că totuși la începutul săptămânii viitoare RM va avea un guvern.

Jurnalist: Domnul Sturza, cum credeți de ce nu e rezolvată problema cu conducerea Băncii Naționale? Pe data 22 Drăguțanu și Moșac pot să plece.

Ion Sturza: Da, dar dvs. chiar sunteți un fin observator în domeniul economic și bancar, chiar ați luat-o în serios cu demisia? Deci, aici e tot o istorie care eu am documentat-o și vă rog și pe voi dacă o să aveți răbadarea, cel puțin cei care scriu pe teme economice să o documenați. Toate crizele politice, toate, toate schimbările de Guvern, de demisii la băncile naționale șamd au avut un sens, un sens care cu totul în altă zonă decât zona politică. Atunci când erau cel mai aproape de a găsi un consens cu FMI, cu creditorii externi, s-a inițiat o criză pentru că pentru sistemul actual, tenebru, corupt, este moarte scoaterea la suprafață, la lumină un acord cu FMI șamd. Pericolul spre exemplu, atunci când s-a anunțat celebra demisie care de fapt nu e demisie, vă dați seama a fost că FMI era sau Guvernul RM era pe cale să semneze un memorandum cu FMI și să fixeze niște lucruri foarte importante și nu cele are intrau tarifele și asta, ordinea în sistemul bancar. Simplu. Auditul extern extins și aprofundat în trei bănci și ceea ce am scris eu mai departe, da?

Cuantificarea găurii, impunerii scoaterii la umină a acționarilor reali, nu cei falși, tot felul de boschetari, impunerea acționarilor să aducă bani și să capitalizeze băncile sau naționalizarea băncilor, ceea ce trebuia de făcut, apropo și cu cele trei bănci. Nu lichidate, dați banii de rezerva valutară a țării clientelii lor care aveau depozite acolo, da? Și furat de trei ori același ban, da? Deci ăsta a fost scenariul cu care venea în geantă FMI-ul. Dapoi asta nu putea să fie pentru că merge lupta pentru bănci. Cineva este fugar, cineva dincolo și acum sunt două proiecte ari care acum trebuie realizate: trecerea proprietății concesionarului de la Aeroport și la astea trei bănci. Și atunci care Guvern, care ăsta? Facem o criză mega-globală. Deci credeți-mă că toate crizele care au avut loc, schimbări de Guvern demisii începând de la Filat, Leancă, Streleț, Gaburici, bine Gaburici, mi-am dat și eu contribuția la asta, au fost doar pentru a distorsiona un curs firesc de a reveni la normalitate și în continuare vor fi date guvernele jos și o să meargă în comisii tot felul de funcționari, numai de a păstra status quo, până când se vor rezolva încă câteva proiecte de business. Cele mai stringente sunt trecerea concesionării de la unii la alții și trecerea celor trei bănci de la unii la alții, fără bani. Evident. Sau cu bani mărunți.

Jurnalist: Ne bucurați...

Ion Sturza: Eu nu vă bucur. Eu vă spun...

Jurnalist: Ați spus că v-ați întâlnit cu mai mulți lideri de partide. Chiar niciun partid nu v-a propus să reluați Guvernul?

Ion Sturza: Nu, nu, nu s-a discutat. Eu am avut o întâlnire și cu dnul Streleț, drept că imediat după demisia lui ca doi foști ca să-l încurajez ca el să nu-și mai bată atât de tare capul că a fost demisionat, mă rog, era foarte fierbinte șamd. Am avut, da, am avut discuții, dar nu, nu s-a discutat. Vă închipuiți că eu aș putea să discut cu liberalii sau cu dnul Ghimpu despre candidatura mea la funcția de Prim-ministru. Nu știu. E o chestie așa mai din zona fanteziei.

Jurnalist: Dar domnul Lupu a spus cu cea mai mare seriozitate că este propusă candidatura dvs. din partea PLDM.

Ion Sturza: Nu, domnul Lupu a făcut mai multe declarații așa, hazardate sau mă rog, în stilul lui „a plimba cuvintele prin sațiu”. Nu știu, poate are el niște surse mai speciale de informații, poate în fiecare dimineață îl convoacă pe ăsta, cum îl cheamă, pe Roman Mihăieș, mai află ce se întâmplă în țară. Eu cred că cam așa e. Și el e într-o situație delicată. Eu nu i-aș face niciun proces de intenție dumnealui. El e într-o situație delicată în care trebuie să sonorizeze niște lucruri care nu îi aparțin. Dacă observați, și cuvintele care le pronunță, nu sunt specificie nici măcar pentru limbajul lui dâmbovițean. Asta e viața. Ieși dimineața cu un text care ți l-au trimis pe fax seara, în fața oglinzii îl citești și după aceea te duci și îl spui în spațiul public. De aceea și am vrut să ne întâlnim la TV, la o apă, vorbim cu el într-o limbă normală, pe înțelesul lui moș Ion, problemele țării.

Jurnalist: Dar Infotag a publicat o informație că dnul Lupu ar fi candidatura cea mai porivită pentru funcția de Premier.

Ion Sturza: Iarăși, de ce nu? Are și un background economic, are și o experiență de Președinte al Parlamentului. Dacă să ne uităm la CV-ul lu, este un CV de excepție, este o carieră foarte frumoasă care dacă în istorie peste 30, 40 de ani, de 100 de ani, când oamenii nu vor ști cât de emoționali, câte emoții au fost în jurul lui ăsta, când vor citi CV-ul lui o să spună: Ăsta a fost unul dintre fruntașii neamului, demnitar, vor numi străzile în numele lui. Cine își mai aduce aminte cine a fost în realitate Vlad Țepeș? El chiar băga într-un loc țeapa. Dar, mă rog, a rămas ca un mare conducător de stat. Exact asta se va întâmpla și cu dnul Lupu.

Jurnalist: Domnul Sturza, până la urmă nu am înțeles care sunt planurile dvs?

Ion Sturza: Planurile mele sunt să-mi petrec Revelionul cu prietenii și familia în RM. Apropos, mai în glumă, mai în serios, eu vroiam să spun, uite, dar ar fi bine să le trimită noilor guvernanți un cod de conduită. Prim-ministrul și miniștrii să-și ia obligația să nu iasă din RM. Că ei una, două la Berlin, una, două la Bruxelles, una, două la Moscova să-și petreacă vacanțele în RM, să-și ducă copii la școli în RM, să-și lecuiască dinții în clinice din RM și alte lucruri pe care trebbuie să le facă un demnitar în RM dacă ține la țara asta. Și asta nu-i o pălăvrăgală de asta populistă. Deci, este o realitate care trebuie să fie respectată.

Jurnalist: (Indescifrabil).

Ion Sturza: Mai complicat, dar trebuie să înțelegi ce se întâmplă. Oricum văd că s-au terminat întrebările, da? Vă mulțumesc mult. Nimic senzațional. Vă doresc un an nou frumos și sărbători fericite.

Jurnalist: Dar poate nu plecați mâine dacă mâine se înaintează candidatul la funcția de Premier?

Ion Sturza: Nu, eu am să-l felicit doar după ce va fi numit în funcție și votat de Parlament. Vă mulțumesc.


Citate Video