Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Gaik Vartanean, consilier municipal, fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: [în limba rusă]

Petru Burduja, consilier municipal, vicepreședintele Fracțiunii Partidului Socialiștilor:
Da, mulțumesc frumos. Deci întradevăr după incidentul din București, de la Colectiv, prin intermediul unei interpelări de deputat noi am făcut o interpelare față de departamentul de servicii excepționale și Serviciul antiincendiar și față de către Ministerul Educației, ministrului Corina Fusu, unde am solicitat să ni se prezinte o informație cum stă lucrurile pe protecția antiincendiară în școli, în instituții superioare de învățământ, în grădinițe, pentru că dacă este vorba despre acele școli care se află în perimetrul municipiului Chișinău, atunci ne dăm bine seama că sunt școli și grădinițe în satele municipiului care se deservesc de la butelia de gaz și deci până în ziua de astăzi am primit doar un răspuns destul de evaziv de la Departamentul Situații Excepționale precum că s-au luat măsuri și s-a făcut monitoring, pe când Ministerul Educației așa și nu ne-a informat referitor la subiectul dat.

Deci ce de facto s-a întâmplat aici? Aici este o dovadă a faptului că actualul sistem exxecutiv al primăriei nu este gata să înfrunte asemenea situații destul de periculoase pentru societatea noastră, practic niciun cetățean nu se simte în încredere față de asemenea situații. De ce spun lucrul ăsta? Pentru că la etapa până a se întâmpla incidentul dat, noi înțelegem cu toții și ne dăm foarte bine seama că același agent economic el are autorizație de funcționare, la dânșii au fost și pompierii și au dat autorizare pentru a folosi același aragaz, el are minimum două-trei servicii din primărie care este investigat zilnic la el, precum că dacă se respectă sau nu se respectă anumite cerințe față de securitatea imobilului în cauză, pentru că ne dăm bine seama că este un imobil care deservește populația, de fapt este un imobil de deservire socială, să spunem așa. Dar astăzi nuștiu de ce, toți spun că noi nu suntem d evină, vina o poartă agentul economic, nu este corect așa.

Vina o poartă tot sitemul întreg, deoarece aceste servicii cum ar fi Departamentul comerț, cum ar fi Departamentul, cum ăsta, Serviciul de pompieri, cum ar fi Serviciul Chișinău-Gaz și așa mai departe, deci toți dau autorizație până a se a fi funcționabil și în genere cum s-a permis întrun local atât de aglomerat să se folosească butelia în încăpere, asta este absolut interzis după lege. De aceea nu este cazul acuma să dăm întrebări față de agentul economic, da, noi nu-l protejăm pentru că el întradevăr a pus în pericol viața cetățenilor, dar ar fi cazul să vină cu un răspuns clar în primul rând Primăria municipiului Chișinău și Serviciile ce fac parte din această structură, referitor la faptul ce se întâmplă în școli și în grădinițe astăzi pe tema respectivă, utilizarea buteliilor de gaz. Au fost ele monitorizate sau nu au fost monitorizate, pentru că noi știm în primul rând școlile sunt agenți economici care prestează servicii pentru alimentație. Ei tot folosesc butelii de gaz, mai mult ca atât, acolo sunt copii și Doamne ferește ca întro școală, dacă se întâmplă asemenea caz, asta ar fi extraordinar, pentru că toți înțelegeți ce ar însemna efectul unei asemenea tragedii. Mai mult ca atât, vedem că servicile primăriei nu sunt gata să înfrunte, nici primarul măcar nu a fost la fața locului a doua zi, lucru care trebuie să-l facă oricare oficial. Ne pare rău de ceea ce se întâmplă.

Jurnalist:
Noi știm că a fost primarul acolo...

Petru Burduja: A fost? Vă spun, întrebarea poartă caracter să spunem așa neprevizibil deoarece ei nu au monitorizat lucrul ăsta până a se întâmpla incidentul, dar nu după.

Gaik Vartanean: [în limba rusă]

Alexandr Odințov, consilier municipal, fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: [în limba rusă]

Eugenia Ceban, consilier municipal, fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova:
Stimați colaboratori mass-media, cazul dat, eu o să încerc să vorbesc puțin laconic la situația dată, ca mamă, ca bunică, ca soție. Ceea ce s-a întâmplat este o tragedie națională și vreau să vă spun și să vă întreb pe fiecare dintre dumneavoastră. Întradevăr dumneavoastră spuneți că primarul actual a fost la fața locului. Dragii mei, toată lumea care a suferit a fost tratată cu neglijență și indiferență, fiindcă dacă dumnealui a fost, conducerea primăriei trebuia în primele ore să fie în primul rând acolo, la fața locului, fiindcă dacă noi ne dorim o capitală europeană și vorbim că mergem spre Europa, nu vă pare că lucrăm în municipiul Chișinău de la caz la caz, numai când se întâmplă cu mansarda cum a fost, cu Jumbo, cu Sun-City, cu explozia din centrul capitalei și nicidecum nu este un program planificat ca fiecare subdiviziune să-și aibă activitatea sa pe care să raporteze.

Mai mult ca atât, a fost întrunit consiliul situațiilor excepționale cu mare întârziere, pentru că acest consiliu trebuia să fie în prima oră, absolut toți pretorii, toții șefii de direcții, spuneți-mi dumneavoastră cum poți să te prezinți la ședința Consiliului situațiilor excepționale, să prezinți Direcția sănătății care să fie întrebat de același primar care idee nu avea și habar câte persoane sunt spitalizate, în ce instituții sunt spitalizate și domnul Rîmiș care nici nu are studii în medicină generală, studiile lui sunt nimicirea șobolanilor și a șoarecilor, cum o ajuns vicedirector nu este clar, când a fost întrebat câte persoane au fost spitalizate, a început să spuie, una e la Sfânta Treime, dar nu a sufert, e în stare de șoc. Ce trebuia să mai ardă jumătate de corp ca să-l numim că a suferit? Poftim ridicați stenograma dacă ați fost careva la ședința Consiliului situațiilor excepționale a primăriei. Zece sunt acolo, trei îi ducem în românia nu știm unde ne primblăm pe drum, dar spuneți-mi atît Primarul general, subdiviziunile primăriei, Pretorul sectorului Centru cât și Prim-ministru interimar, domnul Brega, vă întreb și pe dumneavoastră, v-ați interesat cineva, a fost vreo consultație psihologică în familia acestor suferinzi, a celor apropiați angajați care acolo la tarabe au lucrat? Pe nimeni nu le-a păsat deloc, hai mai repede ambulanța duceți-i și noi suntem pregătiți.

La concret astăzi cineva a studiat cazul în cauză ca să știe că în afară de cei zece-paisprezece internați cu arsuri a corpului care vor rămâne pe toată viața, închipuiți-vă că te frigi la un deget și deacuma te doare, dar pe față să fii tu ars și să rămâi toată viața așa. Despre ce noi vorbim? Dar acei care au făcut stop cardiac, dar acei care au avut diferite situații psihologice, absolut nimeni. Asta-i Alianța, asta-i ceea ce se întâmplă în republica Moldova, fiindcă au fost cetățeni nu numai din capitală, dar au fost din întreaga republică, oamenii au venit în capitală, au venit să-și cumpere ceva, au venit să-și ieie un prînz și până la urmă noi dăm vina pe acel agent economic. Haideți să fim responsabili, acel agent economic a fost nevoit să meargă la așa activitate ca să nu plece din țara asta, ca să-și întrețină copiii, dar cine a dat autorizație, trebuia să verifice, același departament de comerț, care stă în buruiene și nici nu este numit, același Pretor, pretorul, dacă ei se stimează, spuneți-mi vă rog, de ce întro țară europeană cum este România, Victor Ponta și-a dat demisia deodată, n-a vrut să meargă cu cetățenii.

Noi vom cere, fracțiunea Partidului Socialiștilor și vom organiza proteste pentru demisia domnului Poiată și a domnului Primar General, fiindcă toți socot că da, da, da, dar uitați-vă la ce se ajunge în municipiul Chișinău, ce întrebare nu o iei, noi ajungem numai în dezastru și de aceea eu vă zic și este întradevăr o rușine să vii tu la ședința consilului să nu fii pregătit, să dai niște întrebări care habar nu ai ce întrebi tu pe subalternii tăi. Nu că noi poate cumva fracțiunea socialiștilor tratăm nu așa cum trebuie, noi suntem obiectivi, noi suntem corecți, pe tot parcursul activității am fost lângă cetățeni, noi vom fi mereu indiferent de apartenență politică și scară socială lângă toți cetățenii și desigur vom acorda atât asistență juridică, atît ajutoare materiale cât și întradevătr ne vom strădui să întreținem atît aceste familii care au suferit, nu numai cetățenii care au fost internați, dumneavoastră încercați măcar, iaca aș vre unul să-mi răspundeți dacă ați fost întro familie la un acel care e transferat în România.

Da, ne spune la toți și doamna ministru, măcar mai bine a vorbit doamna ministru, că da, li se acordă ajutor medical specializat, ceea ce noi nu am putut auzi de la municipalitate.
De aceea, haideți împreuna cu dumneavoastră să vedem lucrurile așa cum sunt, să le spunem lucrurilor pe față și să nu ne asundem în dosul Alianței că noi vrem în Europa. Noi nu suntem nimeni împotrivă, noi suntem pentru cetățeni și nu facem politică astăzi, dar închipuiți-vă sora, fratele dumneavoastră este în starea care astăzi sunt acești cetățeni pe seama lui Chirtoacă, pe seama lui Poiată și acelui director de la piața centrală care se ascunde și spune că nu-i pasă lui că asta-i în ceva privat. Dar îi pe teritoriul nostru, oameni buni. De aceea, încă odată, dați împreună cu dumneavoastră, nu numai acești cetățeni, dar să vedem ce se fac și în familiile lor și a celorlalți angajați care au fost în apropiere și să cerem de la Primarul General în mod de urgență să ne raporteze care-i situația cu toți cetățenii care au fost în preajma acestui incendiu. Eu vă mulțumesc.

Gaik Vartanean: [în limba rusă]

Jurnalist: O întrebare pentru domnul Burduja, spuneți-ne vă rog dumneavoastră în calitate de vicepreședinte al partidului, de ce socialiștii nu participă la consultările cu Președintele?

Petru Burduja: Eu sunt vicepreședinte al fracțiunii în cadrul Consiliului.

Gaik Vartanean: [în limba rusă]

Jurnalist: Și dumneavoastră spuneați că există școli, știți un exemplu concret unde se
folosesc buteliile cu gaz?

Petru Burduja:
În suburbii.

Jurnalist:
În suburbii unde?

Petru Burduja:
În suburbii. Eu vorbesc în cazul dat de suburbiile sectorului Ciocana.

Jurnalist:
Un exemplu?

Petru Burduja:
Cantinele din suburbii, unde se alimentează elevii, sunt conectate cu butelii.

Gaik Vartanean: [în limba rusă]

Petru Burduja:
Ceea ce se întâmplă cu buteliile întradevăr este o problemă, pentru că de ce vreau să vă spun, pe mine personal m-a atins această întrebare pentru că la 50 de metri în timpul bubuiturii se afla tatăl meu care se ducea la un tratament medical. Ca să înțelegeți, cunosc situația chiar din interior ce s-a întâmplat acolo și mai mult ca atît, închipuiți-vă acolo erau șase butelii. Slavă Domnului că a fost numai una.

Jurnalist:
Deci în local erau 6?

Eugenia Ceban:
Da, în total erau 6, asta deja fără acea care a explodat.

Petru Burduja:
Cred că dacă explodau era Doamne ferește.

Jurnalist:
Păi nu, că erau două și una a explodat.

Petru Burduja:
Nu trebuia niciuna să explodeze, până la urmă. Și asta vă spun încă o dată, este faptul că serviciile care monitorizează aceste instituții, nu-și îndeplinesc așa cum solicită buchia legii, profesia. Și vorbesc de aceea că nu au fost, ele au fost monitorizate, la sigur au fost monitorizate și la sigur că și aceeași pompieri știu de faptul că acolo erau butelii, însă nuștiu de ce s-a trecut cu vederea, asta este dureros.

Jurnalist:
Ei zic că nu au știut.

Eugenia Ceban:
Dacă-mi permiteți. Dacă dumneavoastră ați atras atenția, la ședinșa Consiliului situațiilor excepționale, încă o dată vorbesc, cu câtă batjocură Primarul General a vorbit. Ca să nu se întâmplă cazuri de acestea trebuie să schimbăm oamenii. Domnilor, orice lege, pentru implementare, are un regulament, același Prim-ministru interimar îi domnul Brega și știind că ați plecat atîtea zile în vacanță, ați făcut, adica ați putut emite lege cu atîtea zile... de ce nu v-ați gândit dar pe municipalitate faceți un regulament, să fie un plan de măsuri pe activitatea aceasta. Legea îi trebuie de schimbat, că nu-i dă voie să verifice în fiecare zi, trebuie o dată la trei ani. Ridicați stenograma, așa se vorbește de un funcționar la așa rang înalt? După ce așteptăm trupuri, mergem pe morți? Haideți să fim, eu vorbesc cu dumneavoastră, v-am spus încă o dată, ca o mamă,asta nu dă Dumnezeu să se fi întâmplat în familia cuiva din dumneavoastră și pe urmă să căutăm și să întrebăm dar de ce așa, de ce butelia, da de... iată faptul e la concret. El, la ședința operativă, ce e oxidat la minte Chirtoacă să întrebi tu pe Rîmeș, dar nu știi tu o să trăiască ei până mâine sau nu o să trăiască? Așa a întrebat domnilor, ridicați stenograma! asta se cheamă Primar General, să întrebi tu unde o fost Moldovanu, de ce nu s-a prezentat la ședința Consiliului situațiilor excepționale? De ce ei tot consiliul medical nu a ieșit îndată la fața locului, de ce nu a raportat Chirtoacă că iaca am fost la spital, aista-i Negrescu, aista-i Țurcan, aista-i Ceban, din Cimișlia, din Ungheni, din Chișinău. Foaie verde! fiindcă lui nu-i pasă. Și credeți-mă că-i așa. Situația e în fiecare instituție așa în Chișinău.

Gaik Vartanean: [în limba rusă]


Citate Video