Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Marian Lupu, deputat, Președinte al Partidului Democrat din Moldova: Bună seara! Deci, țin să vă informez că am încheiat întrevederea cu Domnul Președinte al țării. În cadrul acestei întrevederi l-am informat pe Domnul Timofti, exact așa cum am convenit 6 zile în urmă. Iar 6 zile în urmă, în ziua de cinci ianuarie, i-am promis Șefului Statului că venim pentru a-l informa, ori că privind formarea majorității parlamentare, ori, dacă nu reușim acest lucru, să informăm pe Domnul Președinte că o majoritate nu există. Deci, în acest context, l-am  informat pe Șeful Statului și i-am prezentat un document, o declarație privind constituirea majorității parlamentare, unei majorități care la momentul zilei de astăzi înglobează 56  de deputați din cei 101  din Parlament.  56 deputați reprezentând grupul politic al Partidului Democrat, Partidului Liberal, reprezentând grupul celor 14, reprezentând un grup din deputații fracțiunii Partidului Liberal Democrat. 56 pentru moment, fiindcă există temeiuri serioase pentru mine să susțin astăzi că s-ar putea în ziua de mâine - poimâine să avem nu 56, dar un număr mai mare de deputați cu o decizie de formare a unei majorități parlamentare absolute. Aceasta a fost informația adusă la cunoștința Domnului Președinte.

La fel, în spiritul discuțiilor pe care le-am purtat săptămâna  trecută, l-am informat pe Domnul Președinte că majoritatea parlamentară constituită pe calea semnării acestor declarații, până cel târziu în ziua de miercuri, 13 ianuare, urmare a continuării discuțiilor, va înainta candidatul la funcția de Prim-ministru. La fel, am menționat că este o majoritate parlamentară formată nu doar pentru un exercițiu unic de investire a unui Guvern în țara noastră, este o platformă ce va  funcționa pe bază permanentă, deci o majoritate parlamentară care va acorda sprijin politic constant în activitatea Guvernului și în asigurarea actului de guvernare. Mulțumesc. Astea sunt informațiile.

Jurnalist: Noi am primit acum o declarație semnată de șapte deputați ai Partidului Liberal Democrat din Moldova. În declarația majorității sunt opt. Dacă puteți să ni-l spuneți pe al optulea. Cine este?

Marian Lupu: Eu am să evit astăzi ca să mă pornesc acum să vă înșir nume, familii și tot așa înainte, chiar și cu temerea să nu încurc ceva. Pentru moment, ceea ce îmi pare foarte important este faptul că o asemenea majoritate parlamentară este constituită.

Jurnalist: Indescifrabil.

Marian Lupu: Aveți puțină, puțină răbdare fiindcă odată ce astăzi vorbim de 56, dar ar  putea să fie mâine sau poimâne și 60 și peste 60 și mai mulți, haideți să operăm cu un tablou fix, cu un tablou clar și foarte concret. Respectiv, ajungem la acel moment când vom avea, vom trage linie și vom avea numărul total de deputați care reprezintă această majoritate parlamentară și atunci veți cunoaște absolut toate familiile.

Jurnalist: Din ce fracțiune parlamentară au rămas să se apropie în următoarele zile, să se alăture noii majorități parlamentare?

Marian Lupu: Din informațiile de care dispun eu  și care mi-au fost aduse la cunoștință ar putea grupul deputaților din Partidul Liberal Democrat să fie mult mai mare decât este astăzi.

Jurnalist: Cum vor fi împărțite funcțiile?

Marian Lupu: Asta deja ține de ... Noi, astăzi, permiteți-mi să vă răspund la întrebare, nu trebuie să anticipăm lucrurile. Fiindcă tot ce ține de structurile guvernamentale, tot ce ține de zonele de responsabilitate politică, pot să vă spun doar un singur lucru, este o majoritate parlamentară formată pe bază de coaliție, vedeți și dumneavoastră. Respectiv, Guvernul va fi o fotografie a acestui format de coaliție, a echipei politice parlamentare, ceea ce presupune participarea plenară, conform aceleiași formule despre care vorbeam anterior și pe care am aplicat-o anterior. Toți cei care vin, care au venit deja și care vor veni în continuare în cadrul acestei majorități în mod evident se vor regăsi prin reprezentanții lor în cadrul structurilor guvernamentale.

Jurnalist: Domnule Lupu, ați menționat că această majoritate care se formează acum va acorda sprijin politic în continuare Guvernului. Cum rămâne cu partidele din care  fac parte, adică mă refer la cei șapte deputați din Partidul Liberal Democrat din Moldova? Dacă nu vor veni toți din Partidul Liberal Democrat din Moldova, vor mai face parte din același partid sau vor părăsi și partidul?

Marian Lupu: Nu vă supărați, vă rog, dar nu fac parte din Partidul Liberal Democrat și mereu am avut un respect pentru suveranitatea oricărei formațiuni politice. Nu pot să vă prognozez ce va fi și cum va fi în continure. Ține, gândesc eu, de competența colegilor. Cel puțin, eu aș vrea  să-mi exprim doar nădejdea, sprența că poate chiar într-adevăr fracțiunea Partidului Liberal Democrat, cei care au rămas, se vor răzgândi și vor adopta aceeași decizie care deja a fost adoptată de către unii din colegii lor.

Jurnalist: Domnul Președinte, plecarea celor șapte deputați este cumva influențată de Partidul Democrat?

Marian Lupu: Întâi de toate eu gândesc că este și o întrebare greșită, greșită ca formulare. Nimeni nicăieri nu a plecat. Din câte cunosc eu, nimeni nicăieri nu a plecat. Noi vorbim de colegii noștri din  componența fracțiunii Partidului Liberal Democrat. Pe care motiv, odată ce sunt colegii noștri de la Partidul Liberal Democrat, despre care plecări noi putem în general să vorbim?

Jurnalist: Bine. Declarația lor este influențată de Partidul Democrat? Are Partidul Democrat vreo legătură cu această decizie a lor?

Marian Lupu: Vreau să vă zic că această decizie, probabil reieșind din rezultatele discuțiilor pe care le-am avut astăzi cu colegii, este influențată, dar nu de Partidul Democrat. Este influențată  de responsabilitatea pe care acești oameni o poartă pentru prezentul și viitorul nu în ultimul rând economic și social, responsabilitatea pentru stabilitatea politică în Republica Moldova, care de altfel reprezintă chezășia pentru orice proces de dezvoltare social-economică. Eu gândesc că anume această responsabilitate și a fost, și reprezintă în continuare acea zonă de influență a deciziei colegilor, a noatră a tuturor.

Jurnalist: Acum ce urmează? Partidul Democrat va decide cine este candidatul? Vă veți întruni?

Marian Lupu: Deci, la nivel de 56 de deputați, da, este declarată aplicarea acestei formule prin care grupul politic cu număr majoritar de voturi, de deputați, înaintează candidatul. Vom continua discuțiile în cadrul majorității. Aveți perfectă dreptate, va trebui și vom ajunge și la oprganizarea ședințelor, forurilor decizionale în cadrul Partidului Democrat și după care această decizie va fi adoptată, va fi anunțat candidatul.

Jurnalist: Domnule Lupu, funcția de Speaker va rămâne în continuare responsabilitatea Partidului Democrat?

Marian Lupu: Nu. Din momentul în care, am menționat și vă rog să mă ascultați cu multă atenție, suntem o majoritate parlamentară bazată pe o guvernare de coaliție. În mod evident, eu sunt orientat spre o platformă, spre un mecanism trainic și de durată. Intenția noastră este să avem o guvernare pe trei ani de zile. Respectiv această durabilitate și eficiență a guvernării depinde foarte și foarte mult de echilibrul reprezentării și co-participării tuturor componentelor acestei coaliții, acestei alianțe, numiți-o cum doriți. Iată de  ce, acest echilibru, în mod absolut categoric, va fi respectată.

Jurnalist: Cui îi va revini? Partidului Liberal sau altcuiva?

Marian Lupu: Din nou, nu anticipați, vă rog, noi nu am discutat și vă rog să mă credeți și să înțelegeți, până în prezent noi am discutat disponibilitatea și voința politică sau lipsa ei în formarea unei majorități parlamentare. Ea este creată și vreau, de fapt, să spun că este un lucru pozitiv ca această majoritatea, această declarație semnată, nu se bazează  pe negocieri deja purtate, de partajări de fotolii și structuri de guvern. Noi nici nu am ajuns la asemenea discuții. Vă zic că această discuție a fost adoptată de către colegi pe baza sentimentului de responsabilitate pentru ce urmează să fie în Republica Moldova. Toate alte discuții vor urma, timp avem. De momentul în care va fi desemnat candidatul, hai, pot să presupun că nu vorbim de o perioadă de 15 zile, pentru că și așa am pierdut două săptămâni în van nu de mult. Deci, va fi o perioadă multă mai scurtă, dar în cadrul acestei perioade vom pune la punct absolut toate aspectele din funcționarea acestei majorități. Vă mulțumesc.

Citate Video