Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Leancă, președinte Partidul Popular European din Moldova: Deci, așa după cum ați observat am avut o discuție lungă, de peste trei ore. Ceea ce denotă doar un singur lucru, că am avut o analiză extrem de detaliată a proceselor politice din Republica Moldova. Am dorit, și de fapt am și obținut, să aflăm opinia a cât mai multor membri ai Consiliului Național al Partidului Popular European din Moldova, membri, în mod special, din terirtoriu, fiindcă ne-am propus de la bun început ca acest partid să fie construit nu de sus în jos, ci în baza analizei a celor care trăiesc, se confruntă cu cele mai mari probleme, care știu mult mai bine și simt mult mai bine problemele cetățeanului simplu din Republica Moldova. Am auzit deja, cineva m-a întrebat, mi-a scris un sms, faptul că atât durează, înseamnă că e scandal? Iată că vreau să vă zic că sub nicio formă nu a fost scandal, dar a fost după mine, cea mai bună discuție pe care am avut-o la Consiliile Naționale.

Acum sigur că am analizat ce se întâmplă, motivele de ce a ajuns Republica Moldova în această criză și am formulat o atitudine față de situația politică din Republica Moldova, față de tentativele de a crea o majoritate, de a desemna un Prim-ministru și față de finalitatea acestui proces. În analiza noastră, în baza acestor discuții, am adoptat și o declarație a Consiliului Național. După mici relatări o să-l dăm publicității. Dar, în linii mari, această declarație se rezumă la câteva elemente: în primul rând faptul că am ajuns în această situație nu doar de incertitudine, ci de o criză profundă sistemică, economică, politică, socială a societății moldovenești. Povara și responsabilitatea pentru această criză trebuie să și-o asume partidele care au guvernat Republica Moldova în 2015, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat și parțial Partidul Liberal. Și din cauza faptului că aceste partide au profanat și votul din 30 noiembrie 2014, au mimat doar anumite reforme, din păcate, rezultatele sunt evidente: sărăcia, pauperizarea cetățeanului din Republica Moldova, discreditarea clasei politicie și lipsa de încredere în viitorul acestei țări și în instituțiile statului. Acest lucru, bineînțeles că a marcat profund și parcursul nostru european și a lăsat un spațiu mare pentru partidele populiste, de extremă, care, de regulă, sunt ghidate din exterior.

Din păcate, și metodele care au fost utilizate în ultimele săptămâni depășesc în imaginația sa și bunul simț, și normele europene și vin în contradicție cu tot ce înseamnă practicile acestea europene, demonstrând că, de fapt, partidele care au guvernat și mai continuă încă să guverneze și își propun crearea unei majorități, manifestă, în primul rând, iresponsabilitate față de cetățeanul din Republicii Moldova.

Noi, în ultimele 10 săptămâni, din momentul în care a fost declanșată criza politică, care s-a suprapus cu această criză economică, financiară ș.a.m.d. am pledat insitent pentru crearea unei majorități, dar a unei majorități bazate pe angajamente foarte clare: cum luptăm cu corupția în reforma justiției, cum facem așa încât acumulările la buget să fie mult mai mari și să putem reformarea mai multor instituții, ce facem cu regulatorii, cum deblocăm dialogul cu partenerii noștri europeni restabilind încrederea în noi și obținând inclusiv finanțare din afară.
Din păcate noi nu am fost auziți. Tot ce s-a întâmplat de atunci a fost contrar acestei abordări logice, iar o majoritate care ar discuta aceste angajamente, plan de acțiuni concret și s-ar, după aia, ar înainta și candidatul la funcția de Prim-ministru, care ar trebui să fie unul de compromis, dar de compromis minim, ca să-i zic așa.

În acest context foarte complicat în care s-a pomenit Republica Moldova, Consiliul Politic al Partidului Popular European din Moldova pledează, în primul rând, pentru menținerea situației în cadrul strict legal și disociem și dezaprobăm orice presiuni din partea oricăror instituții ale statului și din partea oricăror actori politici și grupări de interese. Noi sprijinim și activismul civic al cetățenilor care nu sunt indiferenți față de situația din țară și față de viitorul țării. Considerăm la fel de important ca forțele sănătoase pro-reforme, pro-europene, pro-modernitate să-și consolideze pozițiile, să aibă o conlucrare mult mai eficientă și în încheiere, drept urmare a analizei, după cum vă spuneam, minuțioase a unei dezbateri foarte și foarte detaliate și profunde, noi considerăm clasa politică din Republica Moldova s-a discreditat, în mod special cea de la guvernare, s-a discreditat, că alegeri ar fi unica modalitate pentru a readuce legalitatea în capul procesului politic din Republica Moldova și pornind această analiză a noastră declarăm că vom merge în opoziție față de orice candidat, fiindcă asta ar însemna, într-o măsură sau alta, majoritatea care iată s-a clădit, se clădește ș.a.m.d.

Jurnalist: Deci, față de domnul Păduraru...

Iurie Leancă: Și față de domnul Păduraru, ne declarăm în opoziție fiindcă manevra în care a fost desemnat, lipsa oricărei majorități doar denotă că e un exercițiu teoretic, care nu are nimic comun cu situația reală, cu așteptările cetățenilor, cu un angajament foarte puternic al unei majorități funcționale de a reforma instituțiile statului.

Jurnalist: Dar candidatura domnului Filip?

Iurie Leancă: Deci, noi am ajuns la concluzia că pentru noi ca partid este important acum, pornind de la analiza și elementele pe care le-am menționat, să mergem în opoziție.

Eugen Carpov, membru Partidul Popular European din Moldova: Eu poate aș preciza că noi am pus la vot trei decizii. Una este aprobarea declarației la care s-a referit domnul Leancă, a doua este atitudinea Partidului Popular European din Moldova față de majoritatea constituită, reconstituită pe care o vedem în presă că sunt 56, 59 de deputați. Deci noi menținem aceeași linie, noi nu semnăm și nu sprijinim candidatul acestei majorități, care la moment, este domnul Filip, poate fi și altul în viitor. Și altă decizie, a treia, a fos vis-a-vis de poziția noastră față de candidatul Păduraru. Decizia a fost aceeași, ne menținem în opoziție și nu participăm în aceste jocuri politice care nu au în continuare niciun efect pozitiv pentru societatea moldovenească.

Jurnalist: Totuși mai are rost nominalizarea domnului Filip?

Eugen Carpov: Nu știm dacă are rost. Majoritatea care l-a propus să decidă dacă mai are rost. Mulțumim.

Citate Video