Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Așa cum am promis, astăzi am venit la Curtea Constituțională pentru a depune câteva sesizări. Mă voi referi la principalul subiect care este abordat în aceste sesizări. Noi cerem Curții Constituționale să verifice constituționalitatea decretului de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru, domnul Pavel Filip. Noi considerăm că acest decret este anticonstituționale, cel puțin din 3 considerente.

Primul considerent ține de termenii de înaintare sau de semnare a acestui decret. În opinia noastră, Constituția, legislația, presupune foarte clar că candidatul desemnat la funcția de prim-ministru are la dispoziție 15 zile. Adică, candidatul urma să fie desemnat până pe data de 14 ianuarie. Pe 14 ianuarie a fost desemnat domnul Păduraru. După aceasta a fost anulat, abrogat decretul și desemnat un alt premier desemnat pe data de 15. Noi considerăm că au fost încălcate termenii constituționali.

Doi. Noi considerăm că a fost încălcată procedura de creare a majorității parlamentare absolute, cum este declarată în hotărârea Curții Constituționale. De ce? Majoritatea parlamentară se creează în plenul Parlamentului de către fracțiuni parlamentare. Acest lucru este indicat expres în regulamentul Parlamentului. Chiar dacă Curtea Constituțională a spus, a dispus și în hotărârea sa anterioară, a scris că pot fi și grupuri de deputați, în orice caz această trebuie anunțată în plenul Parlamentului de către fracțiunile parlamentare. Vă aduc aminte că în această majoritate parlamentară sunt doar 2 fracțiuni parlamentare. Este vorba de fracțiunea lui Ghimpu, Partidul Liberal cu 13 deputați, și fracțiunea Partidului Democrat, și aici tot vă rog foarte atent - ei declară că sunt 20 de deputați. Ei nu au dreptul să declare 20 de deputați, deoarece nu a trecut perioada când deputatul a fost cumpărat prin șantaj de la socialiști să declare democrat, el nu are dreptul să intre în fracțiunea democrată.

Și al treilea motiv de ce noi cerem abrogarea decretului și declararea neconstituțională a decretului. Noi am cerut Curții Constituționale să verifice dacă tentativa de numire a domnului Sturza în funcția de prim-ministru a fost consumată sau nu. Noi avem premize clare și am adus argumentele respective, acuș o să le vedeți, va fi publicat pe site sesizarea noastră în internet. Noi am adus argumente de ce considerăm că această tentativă din 4 ianuarie nu poate fi considerată consumată. Deoarece plenul Parlamentului nu s-a convocat și nu a dat vot de neîncredere premierului desemnat la acea etapă.

În afară de aceasta, vreau să vă informez că eu am semnat un decret... Decrete o să semnăm mai târziu. Am semnat un demers, o scrisoare către președintele țării. Noi acum o să transmitem și la președintele țării o scrisoare în care aducem toate argumentele la care m-am expus și altele suplimentare, în care cerem ca președintele țării să-și anuleze decretul de desemnare a domnului Filip la funcția de candidat la funcția de prim-ministru.

Noi sperăm foarte mult că președintele țării va ține cont de argumentele pe care noi le-am adus suplimentar și sperăm că astăzi președinția va face și o declarație sau va veni cu unele reacții cel puțin la scrisoarea noastră.

Către Curtea Constituțională, am solicitat că până la examinarea de către Curte a sesizării noastre, să stopeze acest decret sau valabilitatea, să suspendeze acest decret de înaintare a domnului Filip, pentru ca să nu avem situația când peste noapte, mâine, poimâine, mai poimâine se convoacă de urgență ședința Parlamentului pentru a alege noul Guvern.

Aceasta este poziția noastră care am făcut-o public. Sperăm că în timpul apropiat vor fi luate și decizii în acest sens.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Socialiștii au declarat ferm că nu participă nici la o ședință a parlamentului în luna ianuarie, decât ședința parlamentului se va discuta dizolvarea parlamentului. Noi vom fi consecvenți în acest sens. Noi nu vom participa la ședințele parlamentului în ianuarie. Dacă se va convoca ședința parlamentului, noi vom chema oamenii la proteste în fața parlamentului pentru a-și expune opinia categorică împotriva acestei proceduri în opinia noastră - ilegale, neconstituționale de uzurpare a puterii în Republica Moldova. Noi cerem alegeri parlamentare anticipate. Unica soluție.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Imediat după ce groparul Chișinăului și rușinea chișinăuenilor și eu cred că marea majoritatea din cei care l-au votat pe Chirtoacă și pe Ghimpu, nu numai lumânări i-au pus la oficiu, o să-i pună lumânări și în altă parte, și la Condrița cred că să-i pună. După ce Chirtoacă a semnat acest decret... această hotărâre, ordine, și așa mai departe, noi am atacat imediat în judecată și am cerut ca hotărârea sau hotărârea de fapt, ordinul primarului prin care se interzice sărbătorirea zilei de 9 mai în centrul Chișinăului noi am considerat-o că este ilegală și am atacat-o în judecată și cunoașteți că a fost luată decizia în favoarea noastră.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Eu nu vreau ca Republica Moldova să se repete 7 aprilie. Dar cei care au organizat 7 aprilie, sunt acum la guvernare, trebuie să se gândească foarte bine. Cel puțin eu vă promit că noi, socialiștii, fracțiunea socialiștilor, va face tot posibilul ca să nu avem destabilizări de situație, să nu avem clădiri incediate, să nu avem vărsări de sânge în Chișinău. Noi suntem categoric împotriva unor astfel de scenarii.

Citate Video