Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Hadârcă, președinte al Partidului LiberlaReformator din Moldova: Bună ziua, stimați reprezentanți mass media. Vă mulțumim că și de data aceasta ați dat curs invitației. Dați-mi voie să vă felicit cu prilejul sfintelor sărbători de iarnă. Astăzi este Sântul Ion, pentru toți cei care poartă numele sau au rude, un mesaj de întărire, îmbărbătare și sănătate și speranță. Iată că noi am ajuns, aproape că am ajuns la finele unui parcurs foarte sinuos și complicat și cu acest prilej am convocat conferința de presă. Este o încercare de a face o totalizare legată de demersurile noastre la Curtea de Apel în legătură cu concesionarea, concesionarea ilegală a aeroportului Chișinău. Și acesta este subiectul. Dacă vor fi și alte întrebări, vă vom sta la dispoziție.

Așadar, grupul nostru, grupul reformatorilor a avut o atitudine tranșantă din capul locului, din momentul când în vara lui 2013, ba chiar în condițiile existenței unui Guvern în exercițiu, provizoriu, în luna mai, deci au fost luate deciziile de concesionare, scoaterea la concurs și concesionarea aeroportului unor firme dubioase și în condiții de tender închis, condiții la fel de dubioase, care au aruncat o umbră foarte puternică asupra acestei ilegalități. Pe parcursul verii 2013 am avut, de asemenea, demersuri și discuții în cadrul Coaliției în care eram atunci și văzând că nu găsim limbă comună, noi am apelat la Curtea Constituțională, care inițial a anulat decizia, vă atrag atenția, a anulat decizia Guvernului în exercițiu, iar apoi văzând insistența noastră și probabil sub alte presiuni și-a schimbat atitudinea și s-a spălat pe mâini. Ne-a trimis în instanțe.

Doi ani și jumătate noi am umblat în instanțe. Am făcut mai multe cercuri, cercurile dantești ale iadului nostru justițiar, în toate instanțele Chișinăului până când am ajuns la Curtea de Apel. La Curtea de Apel am avut 11 sau chiar 12 ședințe, dacă ținem cont că ședința de lunea aceasta, 18 ianuarie, de fapt a fost suspendată la ora 14.00 și reluată la ora 16.00, înseamnă că am avut cu ședința de ieri, am avut 12 ședințe la Curtea de Apel. Despre detaliile propriu-zise ale modului cum a decurs, Partidul Liberal Reformator, instanța, cum și-a onorat datoriile, vor intra și vor vorbi specialiștii. Eu vreau să remarc faptul și să mulțumesc colegilor, cei care au fost consecvenți, împreună cu subsemnatul, împreună cu domnul Saharneanu și împreună cu domnul Bodrug, permanent am fost prezenți la toate aceste ședințe. Am fost asistați de reprezentanțșii noștri avocați, domna Ana Ursachi și ajutorul dumisale, domnul Iualian Rusanvschi. Domnul Troenco, în calitatea dumnealui de ex-ministru al apărării ne-a consultata de asemenea, pentru că ne-a atras atenția în repetate rânduri că e vorba de un obiect strategic și în discursul meu din plenul ședinței completului de judecată am și atras atenția să fie mai atenți, pentru că este vorba de un obiect strategic, de importanță și economică, dar și politică și aș zice chiar geostrategică pentru regiunea aceasta, aeroportul Chișinău. L-am echivalat cu furtul miliardului, pentru că în fond este vorba de un miliard și am impresia că acest furt încă mai continuă, dacă ținem cont de modul cum sunt exploatate taxele cetățenilor, care sunt reinvestite în aeroport. Adică, de fapt, cei care au beneficiat, AviaInvestul, nu investesc deloc, nemaivorbuind de faptul că și instanțele noastre în audierile parlamentare de anul trecut, dacă vă mai amintiți, și Centrul Național Anticorupție, și Procuratura au recunoscut că există o filieră așa de la Shor la aeroport, cel care este Președintele Consiliului de Administrare și a altor persoane interesate, care până la ora actuală nu și-au divulgat apartenența, dar ele se citesc foarte, așa, clar cine sunt și cum presează. Deci, presiunea este dublă sau chiar triplă asupra instanțelor, asupra puterii de stat, asupra Curții de Apel și acestor subiecți care au fost privatizați în mod ilegal.

În sala de ședințe, în discursul meu de ieri, că vreau să punctez câteva detalii, ca să vă fie clar cum a decurs procedura aceasta, am atras atenția juraților că este prezentă și Declarația de Independență semnatarul căreia este în fața dumneavoastră or și atunci, și în prezent am pledat întotdeauna pentru instaurarea unui stat de drept, pentru sincronizarea legislației noastre la normele europene și internaționale și pentru faptul că prin demersurile noastre, aici în exclusivitate, a tuturor celor care au semnat Declarația de Independență, implicit s-a citit și dorința aceasta, într-adevăr de a constitui un stat de drept și de a avea organe care să judece competent și să apere interesele cetățenilor și a proprietății publice. Or ăsta este un pic alt subiect la care aș trece.

Deci, cei care au fost prezenți, reprezentantul agenției proprietății de stat, de fapt, a luat partea beneficiarului, a Avia Invest-ului. Reprezentantul Guvernului, de datat aceasta a fost mai rezervat și a solicitat pur și simplu de fiecare dată, ca atâta vreme cât Guvernul este în exercițiu ca să fie amânată ședința. Noi ne-am acordat la această solicitare ca să așteptăm existența unui Guvern plenipotențial în exercițiu, nu în exercițiu, dar în deplin mandat ca să-și elaboreze o atitudine foarte, foarte clară, lucru care nu s-a întâmplat. În cadrul acestei ședințe au fost ignorate. S-a urgentat, de undeva din luna noiembrie până la ședința de ieri, permanent am asistat la o încercare de urgenta și de a soluționa cât mai repede, ceea ce demonstra faptul că deja lucrurile sunt rezolvate acolo în intimitate. Au încercat să ne treacă pe chestiuni de procedură, deci, undeva, să ne regimenteze în chestiile astea sofisticate juridice în care te pierzi și nu găsești niciodată terenul. Au schimbat completul de judecată, o chestiune foarte importantă, și reprezentanții noștri au și făcut demersurile respective la Curtea Supremă de Justiție pentru a modifica completul de judecată în definitiv, pentru că deja se observau tendințele acestea subiective, lucru care nu s-a întâmplat.

Repet, încă o dată, pentru noi era foarte important acest subiect odată ce l-am început să-l ducem consecvent până la capăt și în acest sens, eu consider, că chiar dacă ședința s-a terminat nu așa cum ne-am dorit noi, noi am avut un câștig și avem un câștig moral. Și pierderea morală este a celor care au permis această ilegalitate și a Curții de Apel care a subsemnat, nu în întregime, vreau să spun, pentru că fost și o opinie separată. S-a formulat și o opinie separată. Noi suntem în așteptarea unei concluzii definitive, care, mă rog, dureză până când va fi ea elaborată, justificată sub toate aspectele ca să putem apela în alte instanțe. În semn de protest față de faptul că nu am fost tratați cu bună cuviință și niciuna dintre solicitările noastre, de fapt, niciodată la niciuna din ședințe nu a fost respectate, noi grupul de reclamanți am părăsit sala de ședințe lăsând reprezentanții ca să ducă mai departe, să încerce să apere, totuși pțnă la urmă cauza noastră. Astea sunt, până la urmă ceea ce am vrut să vă spun. Vă mulțumesc și cred că avocata Ana Ursachi va completa.

Ana Ursachi,avocat: Mulțumesc, domnule Hadârcă. Stimați reprezentanți ai presei, vă mulțumesc și eu pentru că ați dat curs invitației noastre și mențineți atenția asupra acestui subiect foarte important care se numește dosarul Aeroportul Internațional Chișinău. Pentru mine a fost o onoare încrederea pe care mi-au acordat-o deputații din Partidul Liberal Reformator pentru ca să prezint în instanță acest caz, deoarece nu am încetat să cred niciodată că nu este o simplă sarcină și nu este o cauză pe care a dus-o un avocat în instanță, ci este o cauză a întregii societăți și este, într-adevăr, o limită adevărată a lucrurilor care se întâmplă în țara noastră. Este, pe bună dreptate, un caz trist care poate fi egalat cu furtul miliardului și un caz trist care arată existența corupției și a captivității în care a nimerit statul nostru din cauza regimului oligarhic instaurat în ultima perioadă de timp peste țara noastră.

În dosarul Aeroportului Chișinău, aș risca să vă plictisesc cu multe subtilități juridice. Îmi rămâne doar să vă prezint, din aspectul juridic pot să vă spun că ambele hotărâri care au fost pronunțate până la momentul de față sunt ilegale. Este ilegală hotărârea care a fost pronunțată de judecătoria sectorului Botanica. A fost o hotărâre în care am semnalat grave abateri de la legislație, dar și presiuni pe care președinta judecătoriei Botanica, Luisa Gaston, le-a exercitat asupra judecătorului Eduard Belșag, care în primă instanță a comis această fărădelege lăsând dosarul aeroportului să meargă pe făgașul ilegalității, în slujba intereselor obscure ale oligarhatului și direct a intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor. Despre acestea, însă, am să vorbesc la partea discursului meu ce ține de aspectele politice ale acestui dosar. Rămânând încă la atitudinea segmentului juridic vreau să vă zic că la Curtea de Apel noi nu am avut foarte mari speranțe că o să se facă dreptate, atâta vreme cât, se cunoaște în societatea noastră, și eu am fost una dintre vocile care am spus și am argumentat cu probe de fiecare dată că, din păcate, Curtea de Apel Chișinău se află, probabil, în cea mai mare captivitate față de regimul oligarhic și acest lucru se datorează probabil instaurării dictaturii președintelui Ion Pleșca peste opiniile și libertatea de decizie a judecătorilor, iar toate aceste voințe judecătorești sunt subminate, de asmenea, intereselor unor terți obscuri, unor terți care nu doresc înfăptuirea legii, ci dimpotrivă, doar triumful intereselor lor personale sau de grup.

În Curtea de Apel Chișinău, drept dovadă a lucrurilor pe care vi le spun, din completul de judecată a evadat un judecător, care nu a rezistat presiunilor, este vorba de domnul Valeriu Moraru, care a formulat o declarație de abținere. După aceea a fost înlocuit de judecătorul Anatol Pahucol și în legătură cu aceasta am semnalat, într-adevăr, după cum a spus și domnul Ion Hadârcă, Curții Supreme de Justiție printr-o cerere de strămutare a acestei nereguli cerând scoaterea dosarului aeroportului de sub incidența caracateței cu nume Curtea de Apel Chișinău, cu transferarea într-o altă curte de apel egală în grad. Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că în sistemul nostru de justiție se cunoaște foarte bine că judecătorii vor să aibă cât mai puțină atribuție față de acest dosar, deoarece toată lumea înțelege că dosarul aeroportului nu este nimic altceva decât o oglindire a corupției și a lucrurilor care se întâmplă nu chiar bune în țara noastră. Oricum, o societate întregă, o Moldovă s-a trezit, luptă pentru însănătoșirea parcursului european, pentru însănătoșirea societății ca atare, triumfului justiției și astea nu sunt doar cuvinte declarative. Cu o întârziere și probabil o mare întârziere a speranței noastre, dar lucrurile astea se vor întâmpla. Și atunci fiecare din cei care și-au pus semnătura sub actul de înaltă trădare, precum trecerea unui obiect strategic, care se numește Aeroportul Internațional Chișinău, inima țării noastre, în posesia unor terți privați, care sunt cunoscsuți în societate și sunt vizați în cele mai mari scandaluri de corupție din ultimii ani, sigur că o să răspundă, o să răspundă pentru aceste ilegalități atât acel Guvern care a semnat actul de concesiune, acei miniștri care au întocmit raportul, acea Agenție de Achiziții Publice care a dat aviz pozitiv și în mod indiscutabil acei judecători care nu au dorit ca lucrurile să reintre în realitate, atâta vreme cât prin stăruința, prin efortul depus de către deputații din Partidul Liberal Reformator, o cerere foarte bine argumentată, au existat pe rolul distanțelor în toți acești ani, din 2013 până la momentul de față.

Cât privește, mă bucur foarte mult să constat în ceea ce privește partea juridică, ne putem, probabil bucura, pentru că încă nu am văzut opinia motivată, că există o opinie disidentă, există o opine a unui judecător care nu a fost de acord. Deci, colaborând acest lucru cu faptul evadării, în trecut a altui judecător deja înțelegem că cazul aeroportului este mult prea important ca judecătorii să-și asume riscurile predării, executării unei comenzi. Și, de ce judecătorii care au semnat decizia împotriva recursului nostru, împotriva cererii noastre de apel, de fapt au făcut-o, probabil se va răspunde puțin mai târziu, când o să vedem exact cine dintre judecători a semnat împotriva eliberării aeroportului din captivitatea lui Shor și cine din judecători, sau cine este acel judecător care a semnat în favoarea cererii noastre. Pentru că despre fiecare din acești judecători cunoaștem, foarte mulți din ei au fost subiecții unor dosare penale, cu care s-a negociat liberatatea lor de decizie. Nu putem deocamdată, dar numai până când o să verificăm, dar vă promit personal că în foarte scurt timp, cu privire la persoana fiecărui din judecători care au făcut, au subsemnat sub această crimă, o să revenim separat pentru a analiza de ce au făcut-o, pentru că indiscutabil există acolo motive obscure în spate.

Cât privește dosarul, deci partea politică a acestui dosar, din păcate, refuzul cererii noastre cu privire la reîntoarcerea aeroportului țării, a venit tocmai în perioada când țara noastră parcurge o mare perioadă de instabilitate politică. Și în această perioadă când nu avem un guvern, când o întreagă țară s-a ridicat pentru a solicita anticipate și a solicita înlăturarea acestei clase politice putrede de la putere și reîmprospătarea ei cu forțe noi care o să vină să aducă țării stabilitate și viitor normal, tocmai atunci cei care doresc cu orice preț să se mențină la putere vin cu vechea sperietoare cu privire la o posibilă invaziune a forțelor rusești în Republica Moldova și sperie cu aceasta partenerii noștri europeni, partenerii de dezvoltare din Statele Unite ale Americii, spunându-le că dacă nu le permite să vină la putere, s-ar putea să vină forțele pro-ruse.

Deci, dosarul aeroportului este un exemplu prin care aceste alegații și aceste minciuni venite din toată mass-media controlată de Vladimir Plahotniuc pot fi desființate într-un singur minut, pentru că aeroportul Chișinău deja a fost dat în posesie privată acolo unde sunt interesele Federației Ruse. Deci, în țara noastră, pot să vină 99 la sută la putere forțele pro-europene și forțele de dreapta sau forțele care nu au nicio tangență cu acest pericol pro-rus ipotetic și iluzoriu despre care vorbesc unii analiști politici. Ce mai contează după momentul în care inima țării, obiectul strategic, posibilitatea de a pătrunde în țara noastră pe calea aerului și de a pleca din țara noastră pe calea aerului a fost dată ilegal într-o posesie privată unor elemente obscure, care au tangență cu Ilan Shor, care au tangență cu Federația Rusă și noi aici vorbim despre partea politică și despre partea anume obscură și partea mafiotă. Despre ce mai putem vorbi? Despre care interese? Despre securizarea căror interese atunci când inima noastră, securitatea țării este într-adevăr pusă în pericol?

Vreau să vă spun că din componența acestei firme care se numește Avia Invest și care a câștigat dreptul de a primi în concesiune Aeroportul Chișinău, a câștigat contrar existenței unor licitanți mult mai verosimili și mult mai progresivi și dintr-o latitudine mult mai europeană, au fost concurenții japonezi, francezi, germani. Acum, această firmă Avia Invest nici măcar nu mai are în componența sa aeroportul Habarovsk. Deci, ca să înțelegeți, Aeroportul Chișinău a fost concesionat altui aeroport care s-a aflat printre fondatorii firmei Avia Invest, cu alte cuvinte, în opinia acelor politicieni care au semnat și au votat drept a fi corectă concesiunea ilegală a Aeroportului Chișinău, aeroportul Habarovsk ar fi cel mai indicat să reînnoiască aeroportul nostru, să construiască piste de decolare, să-l modernizeze și tot așa pentru următorii 40 de ani, din contul Moldovei. Deci nu aeroportul din Tokyo, nu cel din Paris, în nici un caz cel din Frankfurt, însă din Habarovsk. Așa a considerat Iurie Leancă și toți cei care au votat în 2013 această crimă care s-a întâmplat cu Aeroportul Chișinău. Astăzi, nici măcar aeroportul Habarovsk, nici măcar acea parte formală care justifica infracțiunea făcută în anul 2013 în componența firmei Avia Invest nu mai există.

Și asta este o ultimă dovadă a faptului că niciodată nu s-a dorit într-adevăr o îmbunătățire economică a situației Aerportului Chișinău, ci s-a dorit scoaterea obiectului de o strategie, de cea mai înaltă strategie, cea mai importantă, cea mai înaltă importanță strategică de sub controlul statului, predarea lui în mâinile oligarhatului, astfel încât așa cum astăzi este controlată Poliția, Procuratura, cei care au capturat statul nostru, să controleze și calea aerului prin care într-adevăr se pot întâmpla multe lucruri. În ceea ce privește dispariția Aeroportului Habarovsk din componența Avia Invest, am discutat acest lucru și am întrebat despre aceasta judecătorii, din punctul meu de vedere acest lucru trebuia să fie un semnal de maximă alarmă și după ce am prezentat dovezile respective, judecătorii nu puteau să ia decizia pe care au luat-o ieri sub nici o formă. Niște judecători normali nu puteau să ia. Ultima ce vreau să vă spun este deci o critică pe care vreau să o aduc opiniei absolut nejustificate, ilegale, dictate iarăși de interesele lui Plahotniuc care a expus-o ministrul care este la moment în exercițiu, ministru Justiției, Vladimir Cebotari. Deci dânsul a îndrăznit să exprime unei societăți întregi că concesiunea aceasta ar trebui să rămână valabilă, pentru că în cazul anulării ei, țara noastră ar suporta anumite pierderi.

Deci încă o sperietoare, cea cu Federația Rusă am explicat-o, sper că m-ați înțeles, a doua este că țara noastră ar pierde foarte mulți bani în cazul în care concesiunea ilegală a aeroportului ar fi anulată. Este un fals, este o minciună, pentru că în cazul aeroportului și al acestei concesiuni de asemenea a fost adus la cunoștința judecătorilor, am reușit să demonstrăm și actele respective ne-au fost puse la dispoziție de un raport făcut de CNA și pentru prima dată despre el a vorbit Prim-ministrul Valeriu Streleț care a fost imediat după aceasta trimis în demisie, necătând deputații care s-au speriat de anumite adevăruri legate de Aeroportul Chișinău, precum că conform unei decizii anterioare pe care a avut-o țara noastră, un contract anterior pe care l-a avut țara noastră cu Banca Economică de Reconstrucție și Dezvoltare, cu BERD, deci pentru taxa de decolare se impuneau 9 euro suplimentar la fiecare cost de bilet de avion. Acest lucru a fost valabil doar atâta vreme cât a fost contractul între Republica Moldova și BERD.

În momentul în care Șor sau Avia Invest sau Plahotniuc haideți să spunem lucrurilor pe nume, au preluat acest aeroport, în momentul în care a fost încheiat contractul de concesiune, clauza legată de posibilitatea de a mai pune 9 euro pentru fiecare bilet de avion, trebuia să dispară automat, pentru că ea nu era o clauză legată de contractul de concesiune. Ea însă nu a dispărut și astăzi fiecare din noi deja de 3 ani poate sau de 2 ani și jumătate de când acest contract ilegal de concesiune a aeroportului este în vigoare, plătește 9 euro în buzunarul acestei Avia Invest care se pretinde că ar putea fi victimă sau care pretinde că a făcut deja investiții pe care țara trebuie să le recupereze. La un simplu calcul matematic, el a fost prezentat de asemenea instanței de judecată, noi am demonstrat că într-un an din acești bani care îi plătește fiecare călător care zboară din Republica Moldova, Avia Invest a obținut un profit de 17,8 milioane, asta însemnând că investiția lor promisă de 40 de milioane sau ceva aici, deja a fost acoperită.

Sincer vă spun, lucrurile sunt atât de simple, atât de clare încât sensul mesajului cu care venim noi astăzi este că lupta noastră continuă pentru că urmează bătălia la Curtea Supremă de Justiție, dar ne bucurăm că sunteți alături de noi și promovați acest mesaj prin mediul presei mai departe, noi avem nevoie de sprijinul presei mai departe, care să spună întregii societăți că Aeroportul Chișinău trebuie întors țării, că nici într-o țară civilizată obiectul strategic nu pleacă în domeniul privat, întotdeauna rămâne în posesia statului și că nu există niciuna din cele două sperietori cu care vin media, holdingurile ce aparțin persoanelor care au acaparat acest aeroport. Nici sperietoarea cu Federația Rusă, nici sperietoarea cu o potențială pierdere de bani nu ține, în relaitate aeroportul nostru poate fi foarte ușor întors pe cale juridică în cazul în care judecătorii ar îndrăzni să ridice capul și să iasă din această influență pe care o exercită un terț sau unii terți asupra lor. Cu acest îndemn pentru Curtea Supremă de Justiție mi-aș încheia mesajul care-l am către dumneavoastră și v-aș ruga în continuare să mențineți aceeași atenție asupra cazului Aeroportului Chișinău pentru că la rândul nostru, cei care am pornit să luptăm pentru eliberarea aeroportului și reîntoarcerea lui țării nu ne vom lăsa și vom merge până la un final, sperăm, fericit.

Ion Hadârcă: Mulțumesc, colegul Valeriu Saharneanu.

Valeriu Saharneanu: Da, vreau să vă amintesc stimați prieteni și cei care ne privesc că Aeroportul Internațional Chișinău a fost prima captură dintre mamuții economici ai Republicii Moldova care au căzut pradă statului oligarhic, celor care au inițiat în 2013 această procedură fixată pe anumite etape de capturare a statului care astăzi se află la etapa la care suntem noi martori. Vreau să vă mai maintesc un lucru banal, că statul este un contract dintre cetățeni pentru ca să organizeze viața mai bine în stat, alegând instituții și instituind legi, ca aceste instituții să se conducă de aceste legi, dintre care Constituția. Acuma vreau să vă informăm și să dăm un mesja cetățenilor, că aceste instituții și aceste legi stimați cetățțeni, nu lucrează pentru dumneavoastră. În acest periplu, anume cu aeroportul pentru a aduce la cunoștință instituțiile care au participat la capturarea aeroportului, este vora de Guvernul Republicii Moldova în primul rând, Curtea Constituțională, judecătoriile de primă instanță, Curtea de Apel Chișinău și urmează mai departe să testăm Curtea Supremă de Justiție și încă odată Guvernul Republicii Moldova, care cel care vine și care trebuie să-și asume responsabilitatea de a retroceda aeroportul în interesul național al Republicii Moldova.

Vreau să vă mai aducem la cunoștință că dintre actorii politici care au participat la această fraudă, la această captură, la acest furt, sunt actualmente sunt pe rol să constituie alt guvern, al Stat într-un fel, sunt actori vii care participă, printre care îi amintesc șefi de partide este vorba de Lupu, Ghimpu, Leancă. Miniștri cel puțin doi care au participat la votul pentru înstrăinarea aeroportului, este vorba de Filip și Șalaru și Lazăr. Exminiștri sunt mai mulți, pentru că atunci au fost în afară de miniștrii Partidului Liberal Reformator toți ceilalți au votat, deci aeroportul este în continuare un test pentru statul Republic Moldova. Să nu creadă cei care merg în continuare și acuma triumfă c au obținut câștig de cauză cu această majoritate totalitară ca să le spun așa și toată de fapt capturată, că iată după capturarea aeroportului este capturat Parlamentul și Guvernul, așa cum se preconizează. Noi vom continua lupta și vom testa acest stat în continuare pentru că el este al cetățenilor și Partidul Liberal Reformator este al cetățenilor, este un partid european, autentic care va continua lupta și precum a demonstrat-o și cred că v-a convins, o face cu multă perseverență. Eu vă mulțumesc.

Ion Hadârcă: Mulțumesc, domnul general Troenco.

Valeriu Troenco, general, ex-ministru a Apărării: Și eu aș spune câteva cuvinte la ceea ce au relatat colegii mei cu lux de amănunte au arătat dezvoltarea situației deloc simple, care etse legată de Aeroportul Internațional Chișinău, aș vrea să spun numai că cedarea acestui obiect strategic constituie infracțiune foarte serioasă, de care în istoria dreptului Republicii Moldova nu au mai fost precedente, vorbim de o înaltă trădare de stat care eu văd ca jurist și ca om care am activat în domeniul militar, deoarece nu este o simplă infracțiune economică, este o infracțiune împotriva poporului Republicii Moldova și statului Republica Moldova. Este cedată suveranitatea asupra unei părți a teritoriului Republica Moldova, mai mult ca atît, doctrina noastră militară de apărare nu ne va salva în situația în care unii umoriști gen Rogozin care este și prin cumul, vicepremier al Federației Ruse, el fiind și responsabil și pahan asupra Transnistriei, unde se află trupe străine, să vedeți că gluma lui undeva cineva a zis că o glumă bună la 80% este adevăr. Că el găsește că Republica Moldova este o găinărie, că el găsește că va sosi la noi cu un bombardier, acum să înțelegem că cei care au săvârșit actul de înaltă trădare, au pregătit pista de aterizare ca după aruncarea conținutului bombardierului, el să aibă capacitate și posibilitate de a ateriza liber pe teritoriul ocupat, ocupat în plină măsură. De aceea eu am discutat deja cu colegii mei, am discutat cu avocatul Ana Ursachi și noi ne vom adresa cu o cerere în Procuratură pentru a da aprecierea juridică a actului de înalt trădare. Cred că acest lucru va fi un semnal pentru cei care stau bine merci și de câteva zile beau șampanie sărbătorind victoriile, în ghilimele, care au fost obținute în ultimele zile. Vă mulțumesc pentru atenție.

Ion Hadârcă: Mulțumim colegilor, acestea sunt... Da, dacă sunt întrebări, vă rog. Eu ca să fac o mică recapitulare, încă odată, noi prin acest subiect am încercat să punem în evidență încă odată și breșele din sistemul nostru juridic și totodată, așa cum a menționat domnul general Troenco, breșa din sistemul securitatea statului Republica Moldova, este o breșă care n-ar trebui să lase pe nimeni indiferent și cei de la guvernare n-ar trebui să steie pasivi indiferenți, pentru că e vorba în ultima instanță, într-adevăt de un act de înaltă trădare care merită a fi sancționat și noi cred că vom iniția și procedura aceasta de sancționare ulterioară. Vă mulțumesc și vă rog întrebări.

Jurnalist: Dumneavoastră spuneați că se fac presiuni asupra instanței, despre cine este vorba și cum face aceste presiuni?

Ion Hadârcă: Modul, noi nu putem să arătăm cu degetul concret și cum face presiuni, ca și în cazurile cum au fost declarațiile Președintelui Republicii Moldova, că s-au exercitat presiuni, cine și cum noi deci urmează lucrurile acestea istoria să le stabilească. Cred că până la urmă vor ieși la iveală toate aceste mecanisme de tragere a sforilor, pentru că meșteri în sforărie noi avem suficienți, dar bineînțeles că sunt persoanele interesate în menținerea status-quo-ului și a acestui jaf.

Jurnalist: [indescifrabil]

Ana Ursachi: Oficial este Avia Invest și se cunoaște foarte bine că tangențele firmei Avia Invest cu Ilan Șor sunt cât se poate de apropiate și de fapt el deține controlul acestui Avia Invest, mai mult decât atît, Ilan Șor este cel care deservește interesele oligarhului Plahotniuc, la rândul său oligarhul Plahotniuc este cel care răspune, va răspunde, și sper foarte curând, de capturarea toatlă a justiției, și revenind la prima dumneavoastră întrebare, pot să vă zic că există cel puțin trei indici foarte serioși că judecătorii s-au aflat sub presiune: unul este recursul nostru incontestabil, argumentat juridic în favoarea eliberării aeroportului, au vorbit toți din cei prezenți la această conferință de presă și orice expert o să vă spună că acest act de concesionare trebuie anulat, iar totuși o decizie de nealuare deocamdată judecătorii au făcut-o. Completul a fost părăsit de un judecător, ăsta este al doilea indiciu și al treilea indiciu este că din cei trei uudecători semnatari ai deciziei ilegale pronunțate ieri, unul a hotărât să aibă o opinie separată. Deci uitați-vă v-am dat imediat trei indicii asupra faptului că există presiuni din exterior asupra libertății și opiniei judecătorilor.

Valeriu Saharneanu: Și mai există un indiciu prin deducție. Noi timp de 2 ani și jumătate am trecut prin diferite instanțe și am întâmpinat tot tergiversări. Or, din octombrie și până acuma, de la demiterea Guvernului Streleț, instanța de judecată Curtea de Apel Chișinău, a luat viteză, brusc, a demarat din trombă, ca să ducă la bun sfârșit acest proces, acest dosar. Noi am dedus că este interesat cineva ca această Curte de Apel să ia o decizie acuma în timp cât nu avem Guvern în mandat, iar următorul Guvern care va veni să vină curățel și proprietatea să rămână precum a fost stabilit, în mâinile celor care capturează Republica Moldova în continuare.

Jurnalist: Decizia este că a fost concesionare legală.

Ana Ursachi: Decizia este de reuz în anulare, hai să-i zicem așa, pentru că judecătorii nu au stabilit că este un contract legal, dânșii au stabilit că recursul nostru, adică cererea noastră de apel de fapt, că vorbim de cererea de apel, este nefondată. Ar fi nefondată, în opinia dânșilor.

Jurnalist: Și dumneavoastră spuneați că acești 9 euro, când s-au înțeles cu BERD, când a fost reconstruit aeroportul, sau cum?

Ana Ursachi: Când a fost reconstruit aeroportul inițial, deci înainte de a apare acest contract de concesiune și acolo este scris foarte clar și dau foarte mare dreptate spuselor domnului Saharneanu care a atenționat că lucrurile au luat viteză tocmai de când fostul Premier Valeriu Streleț a vorbit public despre acest lucru și a atenționat că guvernul Republicii Moldova nu mai vrea să facă parte, acel Guvern nu mai vrea să facă parte din această fraudă. Și îndată atuncea a fost demis Guvernul Streleț, iar lucrurile au luat viteză pentru ca foarte repede să se cimenteze ceea ce Plahotniuc a reușit deocamdată să acapareze. Cu 9 euro, vă mai explic încă odată: BERD-ul a semnat un contract cu Republica Moldova pe perioada reconstrucției Aeroportului Chișinău atunci când încă nu era vorba de acest act ilegal de concesionare din 2013, iar în anul 2013, în momentul în care s-a semnat contractul de concesiune, clauzele anterioare care erau stabilite între Republica Moldova și un terț, care este BERD-ul față de acest contract de concesiune, nu ma trebuiau să fie valabile. Șor însă, sau Avia Invest-ul sau Plahotniuc, v-am zis, cum nu dai tot în Plahotniuc găsești în cazul dat interesul, prin urmare cei care au luat aeroportul și l-au scos din posesia legală a statului, au primittotodată și acești 9 euro care anterios se cuveneau BERD-ului pentru a plăti acel credit, iar acum acești 9 euro pe care noi continuăm să-i plătim ilegal, pentru fiecare bilet pe care îl cumpărăm la decolare, pleacă în buzunarul acestei Avia Invest, care conform contractului de concesionare, ea trebuie să investească, încă nu trebuie să primească absolut nimic, aceasta este o chestie naturală, logică.

Jurnalist: Domnul Hadârcă, dumneavoastră ați menționat că reprezentantul Guvernului a fost ceva mai reticent în acest sens, din motiv că nu avem guvern, deci mă rog, este un guvern interimar. Cum credeți care a fost poziția domnului Filip în acest sens, dat fiind că este desemnat din partea Partidului Democrat?

Ion Hadârcă: Asta trebuie deja pe domnul Filip, precedentul candidat domnul Sturza a avut o atitudine tranșantă, chiar în programul dumnealui a formulat atitudinea și necesitatea readucerii aeroportului în proprietatea statului, iar acest candidat nu și-a desemnat atitudinea. Probabil că este indiferent, dar nu știu, nu pot să zic nimic. Sau așa cum a zis dumnealui, se va consulta cu membrii de partid și cu colegul de facultate Plahotniuc.

Valeriu Saharneanu: Cel puțin în programul de guvernare a domnului Filip nu există această clauză cu aeroportul, în general lipsește.

Ana Ursachi: Și la moment, deocamdată avem valabilă absurdă a ministrului Justiției Vladimir Cebotari, care este parte componentă a Partidului Democrat, deci dacă domnul Filip vrea să meargă pe aceeași cale, vă dați seama că mesajul lui nu va fi diferit de mesajul lui Vladimir Cebotari.

Ion Hadârcă: Dacă nu mai sunt întrebări, eu vă mulțumesc, vă doresc o zi bună și încă odată vreau să vă rog să atenționați și opinia publică, să țineți în vizor acest subiect pentru că este unul de maximă importanță și o să fim îndatorați și mai departe, vă mulțumesc, o zi bună!