Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu prilejul ceremoniei de decorare a Comisiei Fulbright Româno – Americane

„Excelența voastră, domnule Ambasador al Statelor Unite ale Americii,
Domnilor miniștri,
Stimată doamnă Director,
Dragi bursieri Fulbright,
Distinși invitați,
Doamnelor și domnilor,

Dați-mi voie să felicit Comisia Fulbright la împlinirea a 55 de ani de activitate în România a Programului Fulbright, pentru contribuția deosebită la formarea de înaltă ținută a atâtor generații de bursieri și la consolidarea relațiilor dintre țările noastre.
Cultura și educația sunt esențiale pentru conturarea societății în care ne dorim să trăim. Activitatea Comisiei, prin excelența și profesionalismul dedicate administrării și coordonării programelor cultural-educaționale bilaterale, reprezintă o investiție pe termen lung în aceste domenii, care întregesc și consolidează Parteneriatul nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Viziunea Senatorului William Fulbright, de a extinde prin educație limitele cunoașterii, empatiei și percepției altor culturi, pentru a facilita comunicarea și umanizarea relațiilor internaționale, contribuie și astăzi la promovarea mesajului său de înțelegere și dialog în 155 de țări, influențând, în mod direct, peste 310.000 de „ambasadori” Fulbright.

Dintre aceștia, peste 3000 de studenți, profesori, membri ai comunității academice din România și din Statele Unite ale Americii au beneficiat de programele educaționale și de schimburile internaționale, al căror scop este crearea unei lumi mai prospere și promovarea dialogului intercultural dintre România și Statele Unite ale Americii.

Experiențele celor care s-au bucurat de sprijinul Programului Fulbright sunt mărturia succesului acestui program. Performanța lor, la întoarcerea în țară, în domeniile de activitate pentru care s-au pregătit, întărește acest fapt.

De asemenea, prezența studenților și profesorilor americani în România joacă un rol esențial în schimbul de bune-practici și în dezvoltarea unor proiecte comune în educație și cercetare, știință și tehnică, artă, științe sociale sau arhitectură.

Prin acordul bilateral dintre cele două guverne, reprezentate de către Departamentul de Stat al SUA și de către Ministerul Afacerilor Externe,  schimburile Fulbright au jucat un rol important în asistarea reformelor economice și democratice din România și în consolidarea relațiilor dintre poporul român și cel american pe multiple planuri.

Îmi exprim încrederea că relațiile de cooperare dintre România și Statele Unite ale Americii vor continua să fie din ce în ce mai strânse și mai puternice.

Vă mulțumesc pentru efortul și profesionalismul dumneavoastră și vă doresc mult succes în continuare!”