Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Eugen Carpov, deputat, Prim-vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova: Bună ziua! Putem să începem? Da? Așa, în primul rând vreau să mulțumesc că ați fost receptivi și ați venit la evenimentul nostru, noi ne-am propus ca la acest conferință de presă să prezentăm un apel al Partidului Popular European, un apel care s-a adresat atât cetățenilor statului cât și clasei politice actuale, eu voi da citire acestui apel și după care voi fi la dispoziția dumneavoastră pentru a răspunde la întrebări, în cazul în care o să le aveți.

Apelul Partidului Popular European din Moldova:

Stimați concetățeni!

Republica Moldova parcurge una dintre cele mai tensionate perioade din istoria sa! Oamenii sunt pe deplin justificat nemulțumiți de viața pe care o trăiesc și nu vor să mai tolereze incompetența, corupția, șantajul politic sau minciuna.‎

Partidul Popular European din Moldova nu dorește ca spiritul civic și potențialul protestatar din societate să se risipească fără a obține rezultate evidente pe calea democratizării și deoligarhizării vieții publice, reformării justiției și combaterii corupției, depolitizării instituțiilor statului, precum și restabilirii încrederii cetățenilor în funcționalitatea acestuia. Doar asigurarea implementării dinamice și consecvente a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană poate asigura salvarea statului din criza profundă în care se află.

PPEM respinge încercările unor actori politici de a monopoliza calitatea de exponent al întregii societăți și de a deturna sensul real al protestelor.‎ De asemenea, nu poate fi acceptată situația, când de actuala criză politică profită proiecte politice anti-europene și anti-statale, în spatele cărora se ascund interese total diferite de cele ale cetățenilor. Considerăm că asocierea, sub orice formă, cu astfel de partide este contrară unei dezvoltări democratice a Republicii Moldova.

PPEM consideră că actuala criză nu poate fi depășită cu menținerea pe scena politică a partidelor compromise. Depășirea actualei crize politice și morale din societate este posibilă doar prin consolidarea eforturilor unor formațiuni politice principial noi. Formațiuni politice libere de finanțări obscure și capabile să asigure competență, integritate și responsabilitate. În asemenea condiții activismul civic va impune supremația legii și va întoarce Moldova pe făgașul european.

Pe fundalul acestei crize, astăzi cetățeanul este pus să aleagă între două tabere rivale – forțele pseudo-europene de la guvernare și cele care doresc să-și satisfacă interesele străine utilizând sentimentele și suferințele oamenilor de rând. PPEM se adresează cetățenilor Republicii Moldova să nu se lase manipulați, să fie atenți la mesajele contradictorii lansate în spațiul public de diferiți actori politici. PPEM exprimă convingerea că încrederea în adevăratele valori europene nu poate fi pierdută și pentru asta, de fapt, luptă cetățenii.

Conștientizând gravitatea situației și urmând prevederile Declarației Consiliului Național din 15 ianuarie 2016, PPEM reiterează apelul către toate forțele care pledează pentru modelul de dezvoltare european să-și unească eforturile pentru a readuce Moldova pe calea democrației și a parcursului european veritabil. Pentru atingerea acestui scop, Partidul Popular European din Moldova cheamă partenerii la un dialog civilizat, pe o platformă deschisă și transparentă.

Chișinău, 27 ianuarie 2016


Acesta a fost apelul
Partidului Popular European adresat cetățenilor din Moldova, adresat partidelor care se consideră veritabil europene pentru a-și uni eforturile în vederea revenirii la normalitate, pentru că situația în care astăzi se află Republica Moldova, doar normală nu poate fi numită. Acum vă rog, întrebări.

Jurnalist: Ați menționat despre faptul că pe [indescifrabil], dacă ați putea să ne spuneți pe acestea pe care le aveți în vedere pentru că realmente printre protestatari și însăși protestele au fost susținute și de proeuropeni, deocamdatănu și-a creat partid, de aceea pot să vă întreb care anume proiecte politice le aveți în vedere?

Eugen Carpov: Sigur. Pentru ca să aduc claritate, PPEM înțelege exact care este situația astăzi în Piața Marii Adunări Naționale și care sunt forțele care participă acolo. Noi din start am declarat-o că noi suntem alături de cetățenii care protestează, cetățenii au dreptul legitim, garantat de Constituție să protesteze atunci când sunt nemulțumiți de actul guvernării și cetățenii sunt astăzi nemulțumiți. Noi am fost alături de doleanțele cetățenilor, noi sprijinim acești cetățeni care doresc să aibă o viață mai bună. Totodată noi vedem diferit dezvoltarea Republicii Moldova de mai departe.

Din start, inițiativa PPEM și după înregistrare în calitate de partid politic am promovat o viziune de dezvoltare a
Republicii Moldova bazată pe Acordul de asociere. Echipa PPEM a fost sau nucleul care a astăzi îl constituie în PPEM echipa respectivă au fost cei care au promovat integrarea europeană nu prin declarații cum o fac multe partide, dar prin acțiuni concrete și perioada anului 2014-2013 știți, cunoașeți că rezultatele au fost total diferite de cele de anul trecut și nu nici nu pot fi comparate. Noi pledăm pentru o implementare cât mai urgentă și deplină a Acordului de asociere cu UE. Pentru asta, am menționat că este nevoie de un plan detaliat anticriză, care să fie bazat pe litera Acordului de asociere, pentru că Acordul de asociere reprezintă o linie cre dirijează acțiunile tuturor instituțiilor statului spre reforme, spre dezvoltare, spre stabilitate.

Jurnalist: Și totuși care sunt acele partide sau proiectele care...

Eugen Carpov: Proiectele politice pe care le menționați dumneavoastră sunt cele care s-au asociat mișcării protestatare și aici nu voi spune nimic nou dacă voi menționa faptul că noi suntem în dezacord cu viziune Partidului Socialiștior, cu viziunea partidului lui Renato Usatîi de dezvoltare în continuare a Republicii Moldova. Noi vedem altfel lucrurile și considerăm că Republica Moldova merită o soartă mai ună, bazată pe un viitor european.

Jurnalist: Ați spus despre faptul că chemați partenerii de dezvoltare la discuții, da? păi pe cine anume aștepați și cum vedeți formatul acesta de discuții?


Eugen Carpov
: Nu am considerat că este bine să dăm o listă exhaustivă de partide, mișcări, forțe politice care ar putea să fie parteneri de dialog, noi am lansat un apel și suntem deschiși să dialogăm cu cei care văd lucrurile la fel ca și PPEM. Noi nu excludem practic partide care doresc să promoveze o altfel de politică, o altfel de, un altfel de comportament politic în care să nu existe finanțări obscure, în care să nu existe șantaj politic, în care să nu existe minciună, manipulare, pentru că astăzi partidele care sunt a putere promovează aceste valori, sau nonvalori, partide care sunt partide sau ale unui om, partide SRL, partide constituite pe un interes de grup, de clan, de rudenie și așa mai departe, noi promovăm alt tip de valori pentru clasa politică din Republica Moldova.

Jurnalist:
Presupunând că Partidul Socialiștilor ar răspunde la acest apel și ar fi gata să încerce să negocieze și să discute cu PPEM-ul, sunteți gata să negociați și cu ei?

Eugen Carpov: Partidul Socialiștilor s-a adresat de mai multe ori către PPEM pe platforma parlamentară pentru ca să venim cu anumite acțiuni comune sau inițiative comune, vreau să spun că nu le-am sprijinit și nu le-am sprijinit inclusiv din motivul pe care l-am menționat: noi suntem diferiți. Totodată aș reitera faptul că noi cred că am demonstrat consecvență. PPEM a promovat în permanență necesitatea asigurării unei stabilități în țară.

Noi nu am votat guverne în care nu am avut încredere că vor face față sarcinilor, noi nu am votat Guvernul Gaburici, noi nu am votat Guvernul Streleț, noi nu am votat nici Guvernul Filip, totodată, pentru menținerea stabilității noi nu am votat nici pentru demiterea acestor guvernelor precedente, noi am fost o forță care am încercat să asigurăm stabilitatea, dar nu vom face parte din jocurile unor paritide din interese care încearcă să manipuleze, să atragă deputați dintr-o parte în alta, să rupă fracțiunile în jumătate și acțiuni de genul ăsta.

Jurnalist: Când așteptați răspuns? Astăzi ați trimis acest apel către... pe... pe când așteptați?

Eugen Carpov: Apelul l-am făcut public, imediat va fi transmis în versiunea electronică tuturor surselor media pentru difuzare, dumneavoastră puteți să aveți copii tipărite și suntem deschiși începând cu ziua de astăzi pentru discuții cu partenerii.

Jurnalist: Vă mulțumim.

Eugen Carpov: Vă mulțumesc și eu. O zi bună să aveți.