Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon, deputat, Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Trecem deodată la subiect? Fără introducere. Trei subiecte la care vreau să mă refer:
Primul subiect: începând cu 1 februarie de fapt oficial a început sesiunea parlamentară. Au trecut peste două săptămâni, nu a fost convocată ședința în plen a Parlamentului. Noi înțelegem că guvernarea pestriță are frică ca la prima ședință să nu vină zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, dar ea inevitabil trebuie să fie convocată. De aceea astăzi, Partidul Socialiștilor, fracțiunea care este cea mai mare fracțiune parlamentară, solicită convocarea ședinței de urgență a Parlamentului Republicii Moldova și începerea de fapt a activității "de facto" a Parlamentului Republicii Moldova.

Pentru prima ședință a Parlamentului propunem următoarele subiecte: noi am pregătit proiectele de legi, de inițiative legislative care reiese din cerințele așa-numitului Forum Civic, societatea civilă. De aceea, pentru prima ședință a Parlamentului noi solicităm și insistăm și vom propune următoarele subiecte: demisia conducătorilor Procuraturii Generale, CNA, SIS, CCA, CNI, Banca Națională a Moldovei, Drăguțanu trebuie să fie demis cu atragere la răspundere penală, nu pur și simplu să se ia act de cererea lui care a fost semnată cinci luni în urmă.

Al doilea subiect, pachete de inițiative legislative: în prima ședință a Parlamentului din această sesiune trebuie să fie examinat pachetul de modificări legislative ceea ce ține de sistemul bancar, sistemul judecătoresc, domeniul media, aici mă refer la inițiativa societății civile ca o entitate juridică sau un grup de entități afiliate nu pot deține mai mult de două instituții media, mă refer la televiziuni, modificarea legii cu privire la CEC. Toate aceste modificări de acte legislative au fost elaborate deja de către deputații socialiști, au fost înregistrate sau urmează să fie înregistrate pînă la sfârșitul zilei.

Și al treilea subiect: crearea comisiei de anchetă privind deținuții politici, este vorba de grupul Pentrenco. Vă aduc aminte că Președintele Parlamentului a promis acest lucru după discuțiile care le-am avut din partea protestatarilor cu autoritățile. Noi solicităm în regim de urgență, ar fi bine ca în această săptămână, până la sfârșitul săptămânii, să fie convocată ședința Parlamentului. Noi vom face uz de toate căile legale pentru ca această ședință să aibă loc. Ea poate fi convocată în regim de urgență de 34 de deputați, 24 de deputați au semnat o inițiativă legislativă cu această ordine de zi deja, ne-am adresat altor deputați, vreau să vă spun sincer, ne-am adresat PLDM-ului să semneze în 11 deputați pentru ca să fie convocată, pentru că din momentul când este semnată de 34 de deputați și depusă la Biroul permanent al Parlamentului, sunt trei zile. Fracțiunea PLDM-ului încă nu a luat o decizie în acest sens. Însă paralel, în calitate de membri ai Biroului politic permanent al Parlamentului, această solicitare astăzi va fi înregistrată din partea membrilor socialiști. În Biroul permanent sunt eu cu doamna Grecianîi.

Acesta este primul subiect. Al doilea subiect: în ceea ce ține de alegerea Președintelui. Parlamentul urmează până pe data de 22 martie, până la expirarea mandatului actualului Președinte să inițieze procedura de alegere a următorului Președinte. În legătură cu aceasta vreau să fie clar poziția socialiștilor: noi pledăm pentru alegeri directe ale Președintelui țării și vom face tot posibilul ca acest lucru să se întâmple. De exemplu, mâine la Curtea Constituțională va fi depusă o cerere comună 24 de socialiști și 11 sau 12 liberal-democrați în ceea ce ține de modificarea Constituției pentru vot în Parlament, știți că este referendum și vot în Parlament, modificarea Constituției prin vot în Parlament pentru alegeri directe a Președintelui. Mâine, ora veți fi informați, mâine va fi depusă o astfel de cerere.
De asemenea, noi ne-am implicat și vom susține procedura de colectare a semnăturilor din partea Platformei DA. Cunoașteți că eu personal am semnat în acest sens și mai mulți colegi de-ai mei din teritoriu, eu am organizat întrevederi, ședințe cu toți conducătorii organizațiilor teritoriale pe parcursul săptămânii trecute, unde au primit indicații să ajutăm Platforma DA, ei mai au termen până pe 15 martie, pentru ca să colecteze cele 350 mii de semnături. În același timp vă promit că noi, socialiștii, nu vom vota niciun fel de candidaturi a Președintelui în Parlament. Dar procedura trebuie inițiată, pentru că obiectivul de bază - alegeri parlamentare anticipate- poate fi obținut doar în cazul când nu va fi ales Președintele țării la prima încercare și alegeri repetate. De aceea, până pe 22 martie, paralel cu toate inițiativele pentru modificarea Constituției pentru alegerea directă a Președintelui, trebuie să epuizăm cât mai rapid încercările de alegere a Președintelui în Parlament. Aceasta este unica și cea mai rapidă cale legală acum de dizolvare a Parlamentului și de provocare a alegerilor parlamentare anticipate.

Și al treilea subiect în ceea ce ține de proteste: Partidul Socialiștilor rămâne ferm pe poziția sa- doar prin proteste pașnice consecvente, prin presiuni constante asupra acestei guvernări, putem obține rezultate. Încercările de a chema oamenii la revoluții, la intrarea în forță în clădiri, la preluarea forțată a clădirilor instituțiilor de stat nu intră în scenariul de acțiuni a Partidului Socialiștilor. Și lucrul acesta să fie foarte clar. Dacă cineva vrea să meargă cu așa acțiuni nu are decât. Noi suntem împotriva acestor acțiuni. Da, acțiuni de protest trebuie să fie masive, dure, dar legale, pașnice. Nu vom obține dizolvarea Parlamentului prin preluarea Parlamentului sau Guvernului sau clădirilor Parlamentului și Guvernului. Presiuni da, dar care este sensul să se meargă la destabilizare? aceasta va fi în interesul acestei guvernări. Eu am mai spus cu altă ocazie: această guvernare are acceptul așa-numiților parteneri de dezvoltare să intre în forță împotriva protestatarilor și ați văzut ce s-a întâmplat ieri. Și credeți-mă, dacă vor avea nevoie de suport de peste Prut, jandarmi români, vor veni și aceea. De aceea, doar pas cu pas, consecvent, prin presiuni constante la intituțiile guvernamentale, la partenerii de dezvoltare, putem obține obiectivul de bază: alegeri parlamentare anticipate.

Acestea sunt mesajele de bază, acum sunt gata să răspund la întrebările dumneavoastră, dacă le aveți.

Jurnalist: Domnul Dodon, [indescifrabil]... de săptămâna trecută când a avut loc această ședință comună între Parlament și Guvern, acolo nu ați organizat un protest, a fost în schimb un protest la ședința de judecată în cazul lui Petrenco, apoi anunțată și de cei din Platformă, socialiștii nu au fost, cum vă organizați protestele, ca să înțelegem și noi, presiuni doar la atribuțiile Guvernului și Parlamentului sau...?

Igor Dodon: Știți eu chiar astăzi am avut o întrevedere în prima jumătate a zilei cu colegii din societate civilă, cu partenerii de proteste, cu Usatîi și cu Năstase, chiar în prima jumătate de zi ne-am întânit la inițiativa mea, unde le-am propus, haideți să vedem care va fi abordarea. Abordarea este din câteva elemente principiale: unu, protestele trebuie să continue, să nu aibă tentă geopolitică, fără drapele de partid, pentru că altfel o să le transformăm în proteste politice, noi trebuie să chemăm toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de viziunile sale politice. În ceea ce ține de când, unde și cum, deciziile le vom lua în fiecare caz separat. Săptămâna trecută au avut loc proteste la Guvern, care noi le-am organizat, săptămâna aceasta, ieri au avut loc proteste la Judecătoria de la Râșcanovca, unde patru sau cinci deputați de la noi împreună cu câțiva activiști au fost prezenți, știți, Ion Cebanu și alții au fost prezenți. Săptămâna aceasta preconizăm și alte acțiuni de protest, o să vedem, o să luăm decizii. Dar masiv trebuie să venim la proteste atunci când vor avea loc ședințele Parlamentului, deoarece decizia principială care ar putea duce la obținerea obiectivului de bază, se valua în Parlament, lucrul ăsta este important să-l înțelegem.Dar acțiuni permanente, în fiecare săptămână. De exemplu, nu știu, va fi o altă ședință de judecată sau va fi încercarea de a numi un procuror sau un viceprocuror sau ceva. Noi acolo vom fi prezenți. Spontan organizat, important pașnic, fără geopolitică și presiuni constante asupra guvernării. Acestea vor fi acțiunile noastre.


Jurnalist: [Indescifrabil]

Igor Dodon: La ședința ... Păi acolo decizii nu se luau. Acolo a fost o ședință de planificare a următoarelor acțiuni. Decizii se iau la ședințele Parlamentului, ședințele Guvernului, ședințele de judecată se iau decizii.

Jurnalist: Dar dumneavoastră de ce cereți desfășurarea unei ședințe a Parlamentului? Aveți informații că săptămâna aceasta nu vor fi?

Igor Dodon: Din informațiile de care dispun, la sigur în această săptămână nu va fi ședința Parlamentului, cel puțin nu planifică guvernarea. Și din câte înțeleg și săptămâna viitoare stau pe gânduri: să o desfășoare sau nu. Să nu se ducă ei după opt martie. Când o fi mai cald, lumea poate va ieși la iarbă verde, în pădure și așa mai departe și nu vor veni să protesteze în fața Parlamentului. Eu vreau să-i dezamăgesc. Oamenii o să iasă masiv la protest. La ședințele Parlamentului o să fie masiv. O să fie masiv atât la prima ședință a Parlamentului, cât și la încercările de alegere a Președintelui. Eu consider... eu vă spun destul de sincer, stimați reprezentanți mass-media, probabilitatea este 60 la sută că noi alegeri parlamanetare anticipate anul acesta vom avea. Când? În vară sau în toamnă? Totul depinde de când va fi lansată procedura de alegere a Președintelui. Pentru că din momentul când a avut loc prima încercare, se încep termenii legali. Dacă nu va avea loc prima încercare, atunci ei pot să o întindă. Alte întrebări?

Jurnalist: Domnul Dodon, Judecătoria Buiucani a obligat astăzi Partidul Socialiștilor să achite daune morale de peste 10 000 de lei. Gender-Doc ...

Igor Dodon: Homosexualii?

Jurnalist: Da, pentru că ați folosit...[indescifrabil]

Igor Dodon: Poziția noastră, de fapt, cunoscută publică și promovată prin inițiative legislative în Parlament și vom insista și în continuare, noi vom cere pedeapsă inclusiv penală pentru promovarea homosexualismului în Republica Moldova. Noi vom anula toată legislația care permite distrugerea valorilor noastre creștine și tradiționale. Lucrul acesta vi-l promit.

Jurnaliști: Autoritățile europene au venit cu unele recomandări pentru Republica Moldova. Unii experți afirmă că, de fapt, aceste condiții sunt mai mult avertizări. Care este opinia socialiștilor?

Igor Dodon: Eu cred că partenerii de dezvoltare care au dat vot de încredere, cel puțin prin declarații publice, acestei guvernări oligarhice acuma sunt serios puși pe gânduri. Ei înțeleg că ei au și vor avea de pierdut din punct de vedere a imaginii pentru susținerea acestei guvernări. Eu am venit cu un mesaj foarte clar. Dacă ați observat, în ultimul timp am avut întrevederi practic cu marea majoritate a amabasadorilor țărilor membre Uniunii Europene, la inițiativa lor, aici la noi în oficiu. La ei nu prea am mers. Și tuturor le-am spus: aveți două scenarii. Sau să permiteți ca poporul să decidă prin alegeri parlamentare anticipate sau din nou să susțineți geopolitic această guvernare, dar atunci să fiți conștienți că peste un an integrarea europeană a Republicii Moldova va fi susținută de 15%. Acum 34%, șase ani în urmă - 70% și de vină va fi nu Dodon, mâna Moscovei, nu Putin, voi, Occidentul. Washington, în primul rând, și Bruxelles-ul care nu are poziție foarte clară în această situație. Au mers așa cum a spus Washington-ul. Eu le-am spus europenilor, băieți, voi aveți poziție? Americanilor le este, din punct de vedere geopolitic, convenabil să susțină această guvernare oligarhică. Dar voi, europenii, aveți de pierdut doar din imagine. Voi pierdeți din imagine! Se acoperă nu cu valoarea integrării americane, dar cu valorile integrării europene. De aceea, ține de... Eu le-am spus ambasadorilor: It's your money, sunt banii voștri. Dacă vrea contribuabilul din Statele Unite sau din Uniunea Europeană să susțină oligarhii din Moldova, lasă să-i susțină.

Jurnalist: [Indescifrabil]

Igor Dodon: Știți, eu am deja mai multă experiență în politica moldovenească și vreau să vă spun că nimic întâmplător nu se întâmplă. Câteva săptămâni în urmă a apărut o clonă pentru Platforma DA. Acuma apare ceva asemănător, nu vreau să spun încă clonă, cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Nu m-aș mira dacă în curând Platforma Social-Democrată din Moldova, așa-numită din Parlament, unde-s 14 foști comuniști, și dacă o să observați acolo tot e PSDM, nu m-aș mira deloc dacă ar apărea și PSDM-ul și vor lua ca simbol politic steluța socialiștilor. Este evident pentru ce se face acest lucru. Eu cred că oamenii se pregătesc intensiv de alegeri parlamentare anticipate. Noi nu avem mare frică de aceste clone, noi avem poziția noastră foarte clară. Cetățenii Republicii Moldova deja ne identifică separat pe noi, pe socialiști, pe liderii noștri naționali, teritoriali, simbolica noastră, ideologia partidului. De aceea, faceți clone câte doriți. Pierdeți banii, vreau să spun cum, degeaba pierdeți banii. Mă refer la cei furați de la americani. Dar, pentru ei 1000 de dolari încolo, încolo, nu-i nicio problemă. Nu avem noi nicio frică. Eu, pur și simplu, vreau să înțeleg până la urmă ce face acel ins care a înregistrat acest PRSM, care, de fapt, a fost și un spoiler în alegerile din 2014, când s-a numit Blocul pentru Uniunea Vamală, vă aduceți aminte, și pur întâmplător a nimerit în lista electorală după noi și în Găgăuzia, cel puțin 17 - 18% de alegători au confundat pur și simplu. Nu-i nimic, vom lupta și cu ei.

Jurnalist: Dar ei au spus că v-au susținut, au susținut socialiștii la alegerile locale.

Igor Dodon: La alegerile locale ei au venit mesaj în susținerea noastră. Noi le-am oferit anumite locuri pe listele noastre de aleși locali. Liderul lor chiar a devenit consilier municipal pentru Bălți, dacă nu greșesc, din partea socialiștilor, și acum încearcă să facă jocurile cuiva. Nu știu, eu nu am discutat cu ei și nici nu vreau să discut. Ei puteau, cel puțin, să vină, nu să se consulte, să zică: domnule Dodon, uite [indescifrabil]. Mai sunt și alte întrebări?

O zi bună!

Citate Video