Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Doamnelor și domnilor, sunt onorat să-l am astăzi oaspete pe Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti. Domnule Președinte, bine ați venit la noi! Sunt foarte bucuros că ați acceptat invitația mea pe care am exprimat-o cu ocazia unei convorbiri telefonice pe care am avut-o acum câteva săptămâni.

Eu mă bucur că Președintele Timofti a decis să viziteze România cu puțin timp înainte de încheierea mandatului domniei sale, un mandat care, cu certitudine, a dovedit că dumnealui este foarte aproape nu numai de Republica Moldova, ci și de România, și promovează ideea unei colaborări intense între țările noastre.
Apreciez cu atât mai mult această vizită a domnului Președinte Nicolae Timofti, fiindcă ea vine într-o perioadă care de fapt este destul de complicată pentru Republica Moldova, un guvern nou, care se găsește în fața multor provocări, final de mandat al Președintelui. Deci, pe scurt, o situație complicată. Însă eu sunt optimist. știți că acum puțin timp am avut vizita noului Prim-ministru însoțit de mulți membri din noul guvern, la puțin timp, cred că două sau trei zile după învestire, și acest lucru ne arată, în aceeași idee, apropierea și intenția de colaborare dintre Republica Moldova și România.

Am avut astăzi, cu domnul Președinte Timofti, convorbiri foarte bune, foarte profunde și, cu această ocazie, sigur, am evaluat situația și din Republica Moldova și situația din Europa. Domnul Președinte mi-a prezentat opinia domniei sale despre mersul lucrurilor în ce privește acordul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Acordul de Asociere, dar am discutat și chestiuni destul de concrete, legate în special de situația economică din Moldova, dar și despre situația finanțelor publice și a solicitărilor de a veni noi în sprijinul Republicii Moldova.

Noi, România, declarăm de mult că suntem alături de Republica Moldova, și acest lucru noi doi îl credem. Pe de altă parte, este evident că sprijinul pe care dorim să-l dăm Republicii Moldova, în special în privința finanțelor, este vorba de un împrumut rambursabil și un ajutor umanitar nerambursabil, trebuie să vină în situația în care și noi constatăm progrese în ce privește abordarea publică din Republica Moldova.

Aceste lucruri le-am discutat și cred că pot să spun, domnule Președinte, că suntem pe aceeași lungime de undă și credem că aceste lucruri nu numai că sunt necesare, dar că sunt de așteptat, sunt fezabile și am aflat cu bucurie că unele din condiții deja sunt puse în practică, iar domnul Președinte m-a asigurat că Parlamentul Republicii Moldova, care începe să lucreze în sesiune de mâine, este pregătit să sprijine noul guvern, pentru a îndeplini condițiile la care s-a angajat noul guvern.
Pe scurt, puteți, domnule Președinte, să contați pe noi! Suntem aproape, suntem hotărâți să vă sprijinim în drumul pe care l-a început Republica Moldova de câțiva ani buni, drumul pro-european.

Pe de altă parte, și cu asta vreau să închei, suntem conștienți, și unii și alții, că este nevoie de mult mai multe proiecte economice comune, și aici aș da poate un singur exemplu: gazoductul care în bună măsură deja este realizat și ambele părți își doresc o continuare pentru a oferi Republicii Moldova surse alternative de energie. În această idee, cred că guvernele noastre vor găsi oportunități de colaborare și de promovare comună a unor proiecte economice viabile, fezabile și în beneficiul statelor noastre.
Mulțumesc! Domnule Președinte, aveți cuvântul!”

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti: „Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis, doamnelor și domnilor, îi mulțumesc din toată inima domnului Președinte Iohannis pentru atmosfera cordială în care a decurs convorbirea noastră și pentru deplina înțelegere pe care domnia sa o arată pentru Republica Moldova.
Relația specială și privilegiată dintre statele noastre se exprimă prin numeroase proiecte bilaterale, multe dintre care sunt în plină desfășurare, iar altele urmează. Criza politică de la Chișinău și problemele noastre instituționale nu au afectat în niciun fel dialogul politic și economic între cele două maluri ale Prutului. Dimpotrivă, am sentimentul că greutățile prin care trecem în Republica Moldova ne-au apropiat și mai mult, iar perspectivele de colaborare devin tot mai evidente, de neocolit, aș putea spune. Aceasta este evoluția firească a lucrurilor, după părerea mea. Sprijinul constant și valoros, pe care România ni-l acordă în multe domenii, este de necontestat.

În primul rând, acest sprijin se exprimă prin asistența acordată în parcursul nostru european. Succesele pe care le-am repurtat în trecut pe această dimensiune se datorează într-o bună măsură și autorităților de la București, cărora le mulțumesc încă o dată din tot sufletul.

I-am spus Președintelui Iohannis că îmi doresc ca România să participe în continuare, așa cum am stabilit și înainte, la dezvoltarea noastră energetică, care ne-ar permite să ieșim din zona vulnerabilităților. Sunt riscuri politice, geopolitice și economice, pe care le-am abordat astăzi, în discuția noastră, iar evitarea lor ar plasa Republica Moldova într-un spațiu european de stabilitate. Când vorbim despre investiții, cred că este foarte important ca în Republica Moldova să investească capital un partener serios, de încredere și cu bune intenții, așa cum este România pentru noi.

Apropierea noastră politică, economică și informațională trebuie să fie un deziderat al anilor care urmează. Am convingerea că această tendință va folosi oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Suntem uniți prin sânge, istorie și spirit. Trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun, în numele prosperității și securității noastre, a tuturor.

Domnule Președinte, eu vă mulțumesc foarte mult pentru faptul că dumneavoastră ați făcut această propunere de a ne reîntâlni aici, la București!
Eu sunt mândru că pe parcursul mandatului am avut ocazia la început să vin în prima vizită la dumneavoastră și probabil că va fi și ultima vizită în cariera mea de președinte al Republicii Moldova și tot am făcut-o la București.

Mă atrage foarte mult România. Deși mă simt ca acasă, și aici și în Moldova, eu o să vă deschid așa, un secret. Fiind la o ședință a șefilor statelor CSI, am vorbit despre poezie. Am vorbit și despre limba în care se citesc unele poezii și eu am spus că aceeași poezie, pe care eu am citit-o în limba rusă, sună foarte frumos și în limba română.

Domnul Karimov m-a întrebat: „În care limbă?” Dar eu zic: „În limba română, limba părinților mei, a buneilor mei, a neamului meu și a oamenilor care trăiesc pe pământul Republicii Moldova”. Asta e. Vă mulțumesc!

Și eu sunt sigur că Republica Moldova și cu România o să continue acele bune relații, fiindcă Moldova, mai bun prieten, mai apropiat din toate punctele de vedere, nu are, decât România. Da!”

Întrebări din partea reprezentanților mass - media:

Jurnalist: Bună ziua! Prima întrebare este pentru domnul Președinte Iohannis. În declarația dumneavoastră v-ați arătat destul de optimist în privința evoluției din Moldova și reformei promise. știm că în toamna trecută nu ați semnat acest Acord de împrumut. Românii, totuși, au cerut niște lucruri specifice din partea Moldovei, în schimbul acestei sume de 60 de milioane de euro. Domnule Președinte, în acest moment sunteți convins că România va semna după, după semnalele pe care le aveți, va semna acest Acord de împrumut?

Klaus Iohannis, Președintele României: În a doua parte a anului trecut, Parlamentul României a aprobat un împrumut în valoare de 150 de milioane pentru Republica Moldova, având în vedere situația complicată a finanțelor publice din Republica Moldova. Când a ajuns acest acord la mine, la promulgare, Republica Moldova a avut un guvern interimar, cu o situație politică greu de evaluat. și atunci am decis că ar fi mai bine să așteptăm până când Republica Moldova are un guvern sprijinit de Parlament și începe să implementeze câteva dintre reformele care au fost promise. Așadar, am oprit promulgarea și am trimis acordul înapoi, în Parlament. Republica Moldova are un nou guvern, are un Prim-ministru pe care l-am întâlnit și care mi se pare hotărât să pună în practică ceea ce a promis și așteptăm primii pași, foarte concreți, pe calea reformei. După care, fără îndoială, vom putea să purcedem la acordarea primei tranșe. Aici este vorba de condiții care țin, de exemplu, de bună guvernanță bancară, de independența justiției, dar și de lucruri foarte concrete, de exemplu, de aprobarea unui așa-numit roadmap cu Fondul Monetar Internațional. Aceste lucruri au fost transmise de la Prim-ministru la Prim-ministru și eu cred că noul Guvern are tot interesul pentru a începe rapid aceste reforme, Parlamentul cred că are același interes - vorbesc de Parlamentul Moldovei - și atunci, cu siguranță, se va putea trece la treabă. Însă nu știm dacă acest proces durează o lună sau două sau trei sau șase și atunci, am decis să acordăm Moldovei un ajutor umanitar, un grant nerambursabil, pentru a veni în sprijinul oamenilor de acolo. Până la urmă, cei care au nevoie de ajutor urgent sunt cetățenii din Moldova cu situații complicate și, în acest sens, este gândit ajutorul umanitar, care vine să suplinească anumite măsuri, până când se ajunge la un acord pentru împrumutul rambursabil.

Jurnalist: Mulțumesc! Ultima întrebare este pentru domnul Președinte Timofti. Sunteți la final de mandat. țara dumneavoastră a avut multe probleme sociale și politice - a dispărut peste un miliard de dolari de la trei bănci; ați avut, în timp de un an, șase prim-miniștri. Ați semnat un acord cu UE. Sunteți convins, cu toate aceste date, că Moldova este pe un parcurs european ireversibil?

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: Eu am mai spus-o și repet încă o dată, pentru cei prezenți, că am venit în această funcție de Președinte în 2012, în luna martie, numai datorită faptului că partidele care erau la guvernare aveau ca program semnarea Acordului de asociere și alte acțiuni legate de acest proces de integrare europeană. Eu cred, în perspectiva Republicii Moldova, că o să devină o țară membră a Uniunii Europene. O spun cu regret că nu s-a reușit ca noi să parcurgem această cale spre realizarea, după semnare, a Acordului de asociere și planurile de integrare europeană au redevenit suspecte din motivul unor greșeli care s-au comis pe parcursul guvernării. Într-adevăr, situația nu este simplă, dar eu cred că Republica Moldova, poporul Republicii Moldova, vor alege întotdeauna în Parlament forțe pro-europene și ne vor da posibilitatea ca noi să realizăm acest program. Greșelile pe care le cunoaștem, despre care se vorbește, mai cu seamă dispariția unei sume considerabile din Banca Națională, ne vorbesc despre faptul că sunt multe nereguli în domeniul financiar bancar. Acum se discută, se vorbește la nivel serios și, în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internațional, cu țările Uniunii Europene, cu sprijinul prietenilor noștri, al partenerilor, noi vom găsi căile de ieșire din situația nu ușoară. Dar eu sunt sigur că nu avem altă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decât calea de integrare europeană.

Jurnalist: Bună ziua! O întrebare adresată președintelui Klaus Iohannis. Luni, la Bruxelles, a avut loc o reuniune a Consiliului de Miniștri ai Uniunii Europene, care s-a încheiat cu 13 concluzii legate de Republica Moldova. În aceste concluzii erau exprimate mai multe îngrijorări, printre care unele despre independența justiției și despre libertatea presei în Republica Moldova. Cum a interpretat România acest mesaj, la care este semnatară, și cât de dificilă este de acum încolo misiunea României să apere interesele Republicii Moldova?

Președintele României, Klaus Iohannis: Acea întâlnire a fost, din punctul nostru de vedere, una foarte pozitivă. Din mai multe motive: una la mână, miniștrii de externe europeni au confirmat că evaluarea noastră asupra situației din Republica Moldova este una corectă. În același timp - și m-am bucurat când domnul Ministru de Externe Lazăr Comănescu mi-a comunicat acest lucru - miniștrii de externe au declarat că ei pun foarte mare preț pe evaluarea pe care o face România și pe demersurile pe care le face România în Republica Moldova. În consecință, am toată convingerea că nu vom merge în Moldova să discutăm pe mai multe voci, ci vom merge în Moldova și vom discuta, și România și Uniunea Europeană, aceleași lucruri care, în definitiv, sunt importante nu pentru noi doar; pentru noi sunt importante fiindcă sunt principii de la care nu vrem să ne abatem, dar sunt importante pentru cetățenii Republicii Moldova, fiindcă respectarea acestor principii va duce, în definitiv, la o integrare europeană avansată și la bunăstare pentru cetățenii Moldovei. și, în definitiv, acesta este lucrul așteptat de oamenii din Moldova: să aibă o guvernare care îi duce spre Europa și să le meargă mai bine. și sunt optimist în această privință.

Domnule Președinte, vă mulțumesc! Să auzim numai de bine!
Vă mulțumesc tuturor!

Citate Video