Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin: „Stimate domnule Președinte al României, Klaus Iohannis, fiți bine venit la Ierusalim, la reședința Președintelui!

România se bucură în Israel de un loc de cinste ca un stat care a păstrat de-a lungul anilor bune relații de calitate cu Statul Israel. În ultimele decenii, aceste relații se întăresc și își găsesc expresia în comerț, știință, economie, prin diverse cooperări.

Domnule Președinte, elogiez sprijinul dumneavoastră, exprimat, nu o dată, față de Israel, pentru dezvoltarea vastelor relații cu țara noastră. Deja noi cooperăm în domenii de strategie și apărare. Israelul este interesat și se va bucura să lărgească colaborările în domeniul ciberneticii, agriculturii, sănătății, industriei și dezvoltării.

Statul Israel este îngrijorat de desfășurările regionale din Orientul Mijlociu. Iranul încă constituie un pericol real pentru pacea Israelului, direct sau indirect. Numai în urmă cu o săptămână, un lider iranian a negat cu fermitate dreptul la existență al Statului Israel. Aceste amenințări adâncesc suspiciunea și temea în întregul Orient Mijlociu și continuă să poziționeze Iranul ca un factor subversiv, care periclitează stabilitatea regională.

În încheiere, domnule Președinte al României, vreau să îmi exprim aprecierea față de România pentru rolul ei ca Președinte al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. Sunt convins că veți continua să acționați cu fermitate contra fenomenelor de antisemitism, xenofobie și ură. Fiți binecuvântat, domnule Președinte! Vă doresc o vizită fructuoasă și reușită în țara noastră!”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Domnule Președinte, mă bucur să mă aflu astăzi aici, în frumoasa dumneavoastră țară, și vă mulțumesc pentru primirea călduroasă pe care ne-ați arătat-o mie, soției mele și delegației mele.

România acordă o importanță specială relațiilor cu Statul Israel, iar această vizită vine să onoreze trecutul cooperării noastre și, mai ales, să proiecteze viitorul ei.

Sunt încrezător că relațiile neîntrerupte de prietenie dintre țările noastre, cu o tradiție de 68 de ani, relații bazate pe valori și obiective comune, vor continua să se dezvolte și să se extindă în beneficiul ambelor popoare. Am convingerea că discuțiile fructuoase pe care le vom avea pe parcursul acestei vizite vor contribui la consolidarea dialogului nostru politic, diplomatic și sper și economic.

De altfel, am venit aici cu dorința de a dezvolta noi domenii de cooperare precum inovația, cercetarea, știința și tehnologia, unde și noi avem un potențial remarcabil.

Avem un dialog foarte bun și pe teme legate de actualitatea internațională. Înțelegem asigurarea securității Israelului ca un subiect axiomatic, pentru care nu există compromisuri.

Pe de altă parte, combaterea terorismului este un angajament ferm al agendei politice externe a României. De aceea suntem membri ai coaliției anti-Daesh și participăm la grupul de lucru „Stabilizare” al acesteia. Orice cooperare cu Israelul în lupta împotriva terorismului va fi o contribuție comună la atingerea obiectivului major de a aduce pacea și bunăstarea pe glob.

După cum știți, pe 8 martie 2016, adică mâine, România va prelua președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, lucru menționat și de dumneavoastră, domnule Președinte. Acest fapt reflectă puternicul nostru angajament față de trecut, față de comemorarea victimelor Holocaustului și lupta împotriva antisemitismului și xenofobiei. România va trata în modul cel mai responsabil cu putință și cu mare onoare această sarcină, pentru îndeplinirea căreia vom coopera îndeaproape cu Israelul.

Avem ambiția să devenim un centru regional de promovare a educației cu privire la Holocaust și de combatere a antisemitismului.

Închei prin a spune că încrederea, prietenia și solidaritatea, domnule Președinte, care există între țările noastre mă îndreptățesc să fiu optimist cu privire la consolidarea relațiilor dintre țările noastre, dintre popoarele noastre, în următorii ani.

Vă mulțumesc pentru invitație, sunt foarte bucuros că pot să fiu astăzi, împreună cu dumneavoastră aici.”