Ai copii acasă? Privesc.Eu înregistrează lecții video cu cei mai buni profesori din Moldova. Le organizăm și publicăm pe Învaț.Online.

Mihai Ghimpu, deputat, Președinte al Partidului Liberal din Moldova: Bună ziua, mulțumim pentru reacția pozitivă la invitația noastră. Bănuiesc că ați intuit tema conferinței. Nici o lege sau mai bine zis orice lege poate fi perfectă doar la momentul adoptării. În timp, ea poate să devină imperfectă sau să nu corespundă cerințelor timpului, de aceea și se spune că nici o lege nu este veșnică. Legile apar pentru a rezolva problemele cetățenilor, societății și nu pentru cei care dețin funcții.

Cu toate că trebuie să recunoaștem că cei care dețin funcții, dacă nu au norma potrivită, clară, atunci se compromite și funcția și numele celor care dețin această funcție. Mai mult ca atât, într-o perioadă de tranziție de la un stat totalitar la un stat de drept și democratic, nu totdeauna legile sunt cele care le așteaptă societatea sau cei care dețin funcții, fiindcă nu e simplu într-o noapte să schimbi și mentalitatea cetățenilor și funcționarilor și să cunoști atât de profund ce înseamnă stat de drept și democratic dacă ai trăit o viață într-un stat totalitar unde nu aveai dreptul la cuvânt, la punctul de vedere, trebuia toate legile să corespundă ideologiei Partidului Comunist. În 2010, mai bine începem din 2007 când am devenit Președinte al Consiliului municipal Chișinău, am înțeles că e bine să faci parte din puterea locală la început și apoi din puterea centrală când cunoști viața mai bine a oamenilor, când te ocupi nemijlocit de problemele lor locale. Atunci am constatat că avem o sumedenie de lipse de acte normative în acest domeniu. În 2010, în 2009 venind în Parlament, am încercat să ajustăm sau să le rezolvăm aceste probleme ce ține de administrația municipiului Chișinău, ca fost Președinte al Consiliului municipal Chișinău.

Și având în vedere că în 2006 Parlamentul Republicii Moldova format din majoritate comunistă a adoptat o lege cu privire la administrația publică locală care spunea în dispoziții finale că toată legislația ce ține de administrația publică locală, inclusiv statutul municipiului chișinău trebuie să fie ajustată acestei legi, nu s-a făcut din 2006 până în 2009, în 2010 noi, fracțiunea Partidului Liberal am inițiat un proiect cu privire la statutul municipiului Chișinău, care nu a fost adoptat, a fost înmormântat din cauza poziției liderului PLDM, fracțiunii PLDM pe atunci. Și în continuare, în 2011, 2012 cât eram la guvernare am încercat și nu ne-a reușit. Mai târziu, în 2015 revenind din nou la guvernare după alegerile din 2014, abordând acest subiect, Parlamentul a creat un grup de lucru în anume în problema adoptării legii cu privire la statutul municipiului Chișinău unde i s-a dat termen de 60 de zile. Iată că astăzi avem data de, cât e la noi astăzi, 24 martie, deci a trecut un an de zile, termenul de 6 luni a expirat, grupul de lucru n-a prezentat Parlamentului acest proiect de lege. Și atunci noi, deputații fracțiunii Partidului Liberal, folosindu-ne de dreptul prevăzut de legislație am inițiat un proiect de lege, care cu mici modificări, dar care de fapt este proiectul încă din 2010. Și acest proiect nu vine așa cum încearcă s-o spună socialiștii sprijiniți de PPE care s-au declarat europeni, să rezolve problemele primarului, ci vine să rezolve problemele cetățenilor, dar clar competențele consiliului și primăriei. Dar cel mai important că acest proiect de lege, 99,9 procente este ajustat la Legea privind administrația publică locală din 2006 și nu adoptată de AIE1, AIE2 sau fracțiunea Partidului Liberal. Adoptată de guvernarea comunistă.

Și atunci întrebăm, de ce cei care au făcut parte din guvernarea comunistă, a, care în fruntea Partidului Socialiștilor era acolo, fac azi gălăgie că această lege nu prevede nimic, doar câteva articole acolo, care putem să ne referim la ale, o să vorbească colegii mei. Este ajustată la norma acestei legi 436, da? 436, cu atât mai mult, cum spuneam, în această lege este obligat Guvernul să prezinte Parlamentului să prezinte proiectul nou de lege, fiindcă uitați-vă ce înseamnă legea e din 2006 cu privire la administrația publică locală și Legea statutului municipiului Chișinău din 1995. Zece ani difernță. Și în practica judiciară, noi juriștii toți cunoaștem, prevalează ultima lege, cu atât mai mult că legea-i principală, legea-i de bază, e cu privire la toată administrația publică locală, nu doar la municipiul Chișinău. Și ne trezim cu faptul că astăzi deputații sunt învinuiți. Fracțiunea sau PPE ne solicită să retragem proiectul, noi ne întrebăm atunci dară ce facem cu dreptul deputatului? de ce dumnealor pot să înainteze proiecte de lege dar noi deputații PL nu putem iniția proiecte de lege și doi, ce ne facem cu această diferență de normă sau de normă dublă.

Într-o lege spune una, dar în altă lege spune alta. De exemplu, în Legea cu privire la administrația publică locală clar că cum spuneam că nici o lege nu este perfectă dar în timp se vede cum e mai bine, prevede că primarul general numește în funcție șefii de direcție. În Legea cu privire la statutul
municipiului Chișinău din 1995, consiliul. Dar consiliul ce e la noi, organ legislativ sau executiv? direcțiile primăriei sunt direcții care fac parte din organul legislativ sau executiv? timp de nouă ani de zile, în al treilea mandat al Primarului general al Chișinăului nu-i posibil de format guvernul municipal, adică de ales viceprimarii, pe când la nivel de puterea centrală, în cazul în care Parlamentul timp de 45 de zile nu formează Guvernul ce se întâmplă? se dizolvă Parlamentul. Dar dincoace nu se întâmplă nimic. Și dacă nu era norma aceasta de, că viceprimarii rămân în funcție până la numirea noilor viceprimari, înseamnă că primarul nu avea viceprimari, adică nu exista puterea executivă, puterea executivă este formată din primar și viceprimari. Deci nu este vorba de o lege care am inventat-o noi liberalii acuma. Cu asta vreu să închei, este un proiect de lege care vine să ajusteze Legea statutului municipiului Chișinău cu Legea cu privire la amdinistrația publică locală. Să avem o normă nu două, fiindcă în instanța de judecată, prioritate are Legea cu privire la administrația publică locală, dar asta durează, îs ani de zile, prima instanță, a doua, a treia.

Într-o localitate unde bani sunt puțini, bugetul redus, într-o localitate unde nu funcționează puterea executivă de unde și cum poți rezolva problemele? deci haos instalat în revin și la problema de azi, haosul instalat acuma în Consiliul
municipal Chișinău nu este în defavoarea primarului general dar este în defavoarea cetățenilor Republicii Moldova, care așteaptă soluționarea problemelor lor. Iată la ce ne-am gândit noi deputații, fiindcă azi avem un primar general, mâine putem să avem altul, legea nu este prezentată și va funcționa doar pe doi ani de zile cât a rămas mandatul primarului actual, este o lege care va funcționa și după 2018, dar pentru aceasta este nevoie clar să fie separate atribuțiile consiliului și primarului, ceea ce a făcut Legea cu privire la amdinistrația publică locală încă în 2006, nu noi facem acuma, acolo în 2006 încă acest lucru s-a hotărât. Politica care se anunță la televiziunile pe care le avem noi că ele majoritatea sunt afiliate partidelor politice nu o face PL-ul dar o fac anume cei din opoziție, care nu vor să accepte soluționarea problemelor cetățenilor. Și văzând că problemele, cu toate greutățile care le avem, se rezolvă, ei vor să încurce mai departe. Spuneți-mi vă rog, cum poate anula Parlamentul o hotărâre a Guvernului? știți că n-are dreptul? noi suntem organ suprem legislativ în stat, republică parlamentară, noi nu avem dreptul să anulăm nici o hotărâre a Guvernului, doar Președintele Republicii poate suspenda o hotărâre de Guvern și a sesiza Curtea Constituțională să vadă dacă ea este constituțională.

Iată ce înseamnă separarea puterilor, pe când în Consiliul municipal Chișinău, consiliul consideră că este prim-serectar al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Poate și sădi copaci și în Belorusia crește porumb și la noi sădi banane și portocale în Republica Moldova. Asta nu înseamnă stat de drept și democratic, iată de ce noi vrem ca să corectăm această duplicitate de normă, una în statutul
municipiului Chișinău și alta în Legea cu privire la administrația publică locală. Și nimic mai mult, și legile, repet încă o dată, sunt date pentru rezolvarea problemelor cetățenilor, dar nu pentru celor care dețin funcții. Și acuma, am să ofer cuvântul colegilor mei, îi prezint Ștefan Vlas, deputat, dar în spate are patru mandate de primar, vicepreședinte CALM, experiență care cred că puțini care au această experiență. Roman Boțan, deputat, vicepreședinte de raion și viceprimar de Orhei, iarăși cunoaște administrația publică locală. Și Ion Ciobanu, consilier și președintele fracțiunii PL în consiliul municipal, consilier stăzi și consilier în 2007 până în 2009, adică iarăși perioada ceea când am început și am devenit noi și am venit noi și am văzut ce se întâmplă și vreau să închei cu asta că dacă nu exista o invidie din partea unor colegi de alianță, acest proiect de lege nu ar fi apărut azi, ar fi fost lege în cadrul alianței, dar întotdeauna invidia, că la noi așa cum nu vrea să se bucure de succesul unui coleg, blochează problemele cetățenilor. Noi invers, noi suntem pentru cetățeni, nu pentru funcții. Poftim domnul Ștefan Vlas.

Ștefan Vlas, membru al Partidului Liberal:
În primul rând aș vrea să mă refer la discuțiile de ieri pe care le-am avut pe marginea proiectului de lege și regretăm foarte mult că socialiștii au venit deputații sociliști în primul rând, au venit cu declarații doar de presă care a durat o oră și jumătate sau chiar mai mult, după care și-au luat tabletele și telefoanele și au plecat nepropunând nici o la un articol un amendament sau careva modificări în proiectul care l-am propus noi, deci au făcut un show politic în stilul lor care îl fac de fiecare dată și în consiliul municipal, și în Parlament și ieri ne-am mai convins încă odată de acest lucru. Noi am venit cu proiectul dat de modificare a statutului
municipiului Chișinău ținând cont de faptul că acest proiect a fost elaborat încă în 1995, atuncea era vechiul sistem de reglementare, după care a apărut Legea 436 în 2006, în 1995 a apărut Carta Europeană a Autonomiilor Locale l-a care a aderat și Republica Moldova și acest proiect de lege nu contravine absolut niciunei din aceste legi, nici Constituției Republicii Moldova, faptul care am fost învinuiți aseară masiv de către socialiști, că contravine, și la postul de televiziune aseară TV7, învinuiri în lanț care ne acuză că am încălcat legea.

Eu vreau să vă spun că nu am încălcat absolut nici o lege și noi doar venim ca să reglementăm clar raporturile între funcția de primar și a consiliului, ținând cont de faptul că și unii și alții sunt aleși prin vot direct, secret și liber exprimat de către cetățeni și mai ținând cont de faptul că primarul este puterea executivă și reprezentativă a consiliului și a cetățenilor, deci primarul poartă toată răspunderea în fața alegătorilor, în fața reprezentanților, adică a locuitorilor
municipiului Chișinău, de aceea punctele din legislație care se bat cap în cap din Legea 431 și 436 face ca să devină judicioasă, deci guvernarea în consiliul municipal. De aceea, noi venim cu două noutăți în această lege, deci oferim posibilitatea și nicidecum noi nu limităm consiliul municipal în atribuțiile sale, noi oferim posibilitatea ca două ori consecutiv, consiliul, la propunerea primarului așa cum este specificat în Legea 436 ca să poată alege viceprimarii, două ori consecutiv dacă consiliul respinge candidatura primarului să zicem nemotivat, primarul a treia oară vine prin dispoziția sa și numește viceprimarii, aceasta fiind un deznodământ în situația creată pe parcursul a mai multor ani, când din 2009 ori chiar ba mai mult, viceprimarii nu pot fi aleși că consiliul nicidecum nu votează candidaturile nu votează candidaturile propuse de primarul general. La fel și aceasta creează o tensiune și în consiliu și în societate, în municipiu, fiindcă primarul este persoana care împuternicește viceprimarul cu funcții de răspundere și nicidecum consiliul local, consiliul este organul deliberativ care emite dispoziții și decizii care trebuie să le realizeze primarul și executivul, adică viceprimarii și pretorii de sector, aparatul primăriei.

De aceea, este o confuzie atunci când se spune că s-au proiectul de lege cu care au venit fracțiunile comuniștilor, adică fracțiunile în general să numească viceprimarii, ceea ce considerăm că este incorect. La fel am venit cu noutatea ca primarul poate numi și elibera din funcție pretorii și vicepretorii, pretorul fiind persoana care reprezintă primarul în subdiviziuni în teritoriu, deci la fel ca să simplificăm această procedură în momemntul și le-am oferit statut de demnitate publică ca vicepretorii și pretorii să vină pe perioada mandatului cu echipa primarului atunci când câștigă mandatul de primar, ales pe patru ani. De aceea ca să aibă posibilitatea ca primarul, totuși având vicepretorii, el își desemnează persoanele pe care are încredere și care știe că va putea guverna în acești patru pentru binele cetățenilor
municipiului Chișinău. În situația când nu se pot alege nici vicpretorii nu sunt numiți de consiliul, pretorii și vicepretorii nu sunt întăriți de către consiliu, la fel intrăm într-un impas pe care practic nu putem să-l depășim un an de zile.

Mihai Ghimpu:
Mulțumesc, eu am uitat să vă spun că dacă la urma urmei cum, e un proiect de lege, se discută în Parlament și Parlamentul majoritatea votează, dar în cazul în care consideră că noi lucrul ăsta îl facem pentru actualul primar că de două ori dacă respinge consiliul candidatura, candidaturile viceprimarilor nu sunt de acord să numească prin dispoziție primarul general, atunci dizolvăm, eu o să propun un lucru să dizolvăm consiliul așa cum e dizolvat Parlamentul atunci când în 45 de zile nu acceptă să fie format Guvernul și atunci cred că așa va fi mai corect. Da.

Ștefan Vlas:
Și invers, avem situația de trei ori când guvernul și-a asumat responsabilitatea atunci când Parlamentul nu lua deciziile respective la timpul potrivit, Guvernul și-a asumat responsabilitate și văd că e bine merci, toți...

Mihai Ghimpu:
Da, dar situație de blocaj nu poate exista, poftim domnul Boțan.

Roman Boțan,
deputat, membru al Partidului Liberal: Bună ziua, vreau să vă comunic că problema care este abordată astăzi este una de importanță majoră, datorită acestui fapt vedem interesul dumneavoastră față de acest subiect. De mai mulți ani s-a încercat de a reglementa acest statut, statutul municipiului Chișinău, însă din păcate până în prezent nu există nici o lege care să ducă la bun sfârșit acest lucru. Cum a menționat și domnul președinte, încă în 5 martie 2015, prin hotărârea Parlamentului nr. 30 s-a constituit un grup de lucru care trebuia să elaboreze un proiect de lege în acest sens în decurs de 60 de zile. Din acest grup de lucru fac parte două persoane care la moment fie n-au posibilitatea, datorită faptului că se află închiși, fie că nu mai sunt deputați, nu mai sunt membri ai acestui grup, sau sunt membri dar nu-și mai pot exercita atribuțiile. Exact, 60 de zile este un termen demult depășit, mai mult ca atât, ultima întâlnire a acestui grup a avut loc în decembrie 2015, fără nici un fel de finalitate, este absolut...

Mihai Ghimpu: Nu în decembrie, în iunie, decembrie 2015 nici nu putea să fie că nu exista Filat deja în Parlament.

Roman Boțan:
... s-au întâlnit pur și simplu să discute...

Mihai Ghimpu:
Ei, s-au întâlnit doi-trei, dar nu grupul ca atare.

Roman Boțan:
Din acest considerent este firesc ca liberalii și oricare fracțiune parlamentară să vină cu inițiativă legislativă pentru a pune punct acestui subiect. Bineînțeles că statutul pe care îl municipiului Chișinău este o lege foarte importantă, de aceea noi suntem conștienți de faptul că perfecțiune este un scop în sine iar niciun proiect nu poate să fie neapărat inițial cel mai bun de aceea îmbunătățirile pe care le așteptăm și propunerile care se vor discuta în cadrul comsiiilor sunt binevenite, bineînțeles. Vreau să atrag atenția asupra faptului că proiectul în cauză este în conformitate cu Carta Europeană a Autonomiilor Locale, în vigoare în Republica Moldova din 1 februarie 1998. Carta Europeană a Autonomiilor Locale conține prevederi care stipulează principiile generale ale autonomiei locale și arată necesitatea existenței unei baze constituționale și legale a autonomiei locale, stabilind o marjă de apreciere pentru statele semnatare, reieșind din specificul local și cadrul constituțional, or în acest sens, articolul patru, paragraful trei din Carta Europeană a Autonomiilor Locale stipulează expres, cităm: Exercițiul responsabilităților publice trebuie, de manieră generală să revină de preferință acelor autorități care sunt cele mai apropiate de cetățeni, la atribuirea unor responsabilități către o altă autoritate trebuie să se țină seama de amploarea și de natura sarcinei precum și de cerințele de efeciență și economie.

În acest precizăm că Consiliul municipal Chișinău ca și oricare alt consiliu din Republica Moldova este un organ deliberativ și își exercită atribuțiile în cadrul ședințelor ce au loc la anumite perioade de timp, nefiind un organ de lucru care activează permanent, doar în cadrul ședințelor. În același timp, reprezentantul puterii executive care este primarul, inclusiv angajații primăriei, care ei majoritatea sunt dumnealor sunt funcționari publici, au o activitate permanentă. Primarul este persoana care dă dări de seamă în fața cetățenilor ți în fața consiliului, fiind responsabil în fața cetățenilor dar și a consiliului. De aceea, prevederile care le propune proiectul inițiat de fracțiunea Partidului Liberal, vine să clarifice și să stabilească foarte clar competențele primarului și ale consiliului, pentru a evita blocajele care de la o bună perioadă încoace se desfășoară la nesfârșit la Consiliul municial Chișinău. Această lege este așa cum a menționat președintele Ghimpu, este valabilă nu pentru acest mandat, ci pentru perioadă de viață a unei legi, de aceea nu este exclus ca viitorul primar să fie foarte mulțumit de ceea ce vom face noi, împreună cu dumneavoatsră și împreună cu toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova care vor suține acest proiect și bineînțeles menționez încă o dată faptul că suntem dispuși să colaborăm și să îmbunătățim proiectul în cauză.

Mihai Ghimpu:
Mulțumim, înainte de a oferi cuvântul domnului Ion Ciobanu, vreau să vă spun că așa cum spunea Ștefan Vlas, concret nimeni nu a zis că iată articolul ăsta nu-i bun, că ăsta trebuie modificat, s-a făcut politică, show, mai bine zis. Noi suntem disponibili, suntem gata să ne așezăm să discutăm orice nu aliniat, dar orice articol tot împreună și dacă o să ne convingă cu adevărat că nu corespunde normelor democratice sau se încalcă Carta Europeană a Autorităților Locale, poftim, dar la concret, dar nu show. Poftim, domnule Ciobanu.

Ion Ciobanu,
Președintele fracțiunii Partidului Liberal în Consiliul municipal Chișinău:
Mulțumesc. Câteva exemple de ce ar trebui o asemenea lege adoptată. cu toții cunoaștem, s-a vorbit foarte mult despre situația de la Parcul Urban de autobuze. De șase ori executivul a venit în ședințele consiliului municipal și au prezentat situația de redresare din cadrul întreprinderii respective. De șase ori, consiliul municipal a refuzat să măcar să examineze propunerile privind redresarea situației de la întreprinderea respectivă, prin urmare a fost situație de blocaj. Doi. Cu toții cunoaștem ce se întâmpla la Valea Morilor în 2007, 2008, ulterior situația s-a redresat, este pe față. În cadrul ședinței consiliului municipal, actualmente, socialiștii nu doresc să transmită la balanță bunurile reparate de acolo la întreprinderea Spații Verzi. De ce? Ca să facă un pic de politică, ca să nu există un stăpân concret și ca după o perioadă să vină să spună că uite domnule ce s-a întâmplat acolo, deci să se dea vina. O situație în care s-a investit, în care s-a făcut un lucru bun, se implică politicul. Și probabil c este și mai important: atunci când am venit acum în mandatul respectiv în consiliul municipal erau vreo două sute de proiecte pe ordinea de zi, lucruri mărunte care țin de viața fiecărui om, fiecărui locuitor din municipiu.

Mihai Ghimpu:
Mărunte pentru consiliu, dar nu pentru oameni.

Ion Ciobanu:
Pentru oameni, vitale. Spre exemplu, privatizarea terenului aferent de pe lângă casă. De pe lângă casa unui om unde s-a născut, a crescut, trăiește și în continuare, acum sunt d ela două sute la patru sute asemenea proiecte. De ce se înmulțesc ele? pentru că la fel, consilierii, o parte din ei, nu doresc să-și asume responsabilitatea, să binevoiască a le examina și a le aproba. Pe de o parte pierde municipalitatea bani, pe de altă parte cetățenii rămân cu problemele nerezolvate. Înțelegem poziția socialiștilor, dânsșii nu vor să rezolve situațiile pentru că îi avantajează situația de conflict, ei umblă cu gardul prin Chișinău, am vorbit despre asta de nenumărate ori. Asta este poziția lor. Noi ca și partid responsabil, consilierii din cadrul municipiului Chișinău, oameni care am fost votați de cetățeni, nu putem să apreciem o asemenea situație, ei, legea proiectul de lege respectiv vine tocmai să soluționeze asemenea chestiuni, care privesc viața de zi cu zi a cetățenilor.

Gândiți-vă că în
municipiul Chișinău locuiesc, învață, muncesc aproape un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni care ne-au votat pe noi, pe alții, care nu contează pentru cine au votat, care vor un trai mai bun. Proiectul respectiv vine tocmai în ideea asta, să clarifice niște lucruri care la ora actuală un pic sunt ambigue și să dea posibilitatea ca lucrurile să fie deblocate. Asta este de fapt menirea unei asemenea legi și mie îmi pare rău că ieri în cadrul dezbaterilor, unii consilieri care au fost votați ca și noi de altfel, de către oamenii din municipiu, au refuzat să participe la o lege fundamentală pentru orașul unde au ei menirea să-l conducă. Asta cred că este sub orice critică. Prin urmare, o asemenea lege s-a tărăgănat foarte mult, ea este vital necesară pentru municipalitatea noastră, unde locuim pînă la urmă cu toții. Mulțumesc.

Mihai Ghimpu:
Mulțumesc, vreau să vă spun și eu două cuvinte ce ține de terenul aferent pe lângă casă. Codul funciar adoptat de Parlament încă în 92 îmi pare că, stabilește clar că acest teren îi aparține cetățeanului în mărime de 5-7 ari în chișinău, așa-i? deci cetățeanului îi trebuie de fapt o foaie cât A3 sau A4, da? că el este deținător, proprietar al acestui pământ. este în folosința dumnealui, numai îi trebuie documentul. Iată aici și-i problema. De ce nu se examinează? fiindcă așateaptă ca să vină cetățeanul și să-l roage, hai te rog, hai promovați proiectul ista al meu, hai că eu vreu să vând acolo că nu am cu ce trăi sau vreu să fac o casă copilului meu, dar dacă nu am document de proprietate nu pot să fac construiesc o casă. Și se începe, care dă mai mult.

Ion Ciobanu:
Acuma chiar am inventat o comisie nouă pe lângă cele existente, majoritatea nou constituită în consiliu și invită pe cetățenii respectivi pe ăștia patru sute care sunt pe ordinea de zi și-i cheamă și-i dau bună ziua, îi întreabă de sănătate, care sunt problemele cu respectivele proiecte de zi, asta deja sunt la limita legii, pentru că cteățeanul a venit, a depus o cerere, mai departe executivul a examinat proiectul dacă se încadrează în normativele legii și ulterior consilierul trebuie să vină și să voteze sau să nu voteze în cadrul ședinței consiliului, dar nu să-l invite pe cetățean și să-l întrebe de sănătate sau să-l ntrebe de ce-i trebuie dânsului un asemenea proiect de lege.

Mihai Ghimpu:
Nu, e clar asta, asta o fac pentru ca să vină cetățeanul și să întoarcă acasă și să zică mulțumim, bodaproste, iaca ei sunt oameni care ne-o rezolvat problema. Adică ei au blocat până acuma, dar acuma ei să... dar mă rog, asta-i iarăși un show politic. totuși ce vreu să vă spun, eu sper că Parlamentul va adopta această lege, ea nu aduce nimic nou, norma este din 2006 cum am spus și este adusă în acest proiect de lege, rămâne ca cetățenii să înțeleagă cine cu adevărat vor ca problemele lor să fie rezolvate și cine face show politic. Mulțumim, întrebări vă rog.

Jurnalist: Dle Ghimpu, vreau să vă întrebăm, ieri tot ați de TV7 la Politica deci într-adevăr s-au adus mai multe acuzații...

Mihai Ghimpu:
Dar nu s-au adus acuzații televiziunii, s-a spus că a fost o emisiune consilierii vorbeau acolo...

Jurnalist: Nu, nu, s-au adus acuzații liberalilor, deci unii consilieri spuneau că liberalii, fracțiunea PL deobicei intenționat nu vine la ședințe și adică acest proiect de lege a fost făcut intenționat pentr a bloca activitatea consiliului, domnul Ștefăniță spunea că a fost sunat de liberali ca să nu voteze pentru anumite proiecte, un alt consilier spunea că se iau zeci de mii de euro pentru a aproba unele proiecte, adică toate acuzațiile astea, dacă puteți să comentați.

Mihai Ghimpu: Eu nu vreu să comentez, ăstea sunt declarații politice, și ale lui Ștefăniță și a celui care spunea că se iau bani, întrebați-l câți bani am luat eu. eu știu mai multe ca dânsul. Și ca dumneavoastră, așa că să nu facă declarații, hoțul strigă vine hoțul. eu am înțeles despre cine e vorba, că am citit eu materialul ăsta.

Jurnalist: Despre fostul coleg.

Mihai Ghimpu: Apropo, ca să știți, Ștefăniță tot a fost coleg. A fost la noi în Partidul Reformelor și a fost președintele fiind student, i-am încredințat organizația, crearea formarea organizației Leova și a fost președintele organizației Leova. Plecând până la studii în Franța, după ce s-a întors văd că, cred că a descoperit două luni pe cer, nu una. Joacă hora cu socialiștii, mă rog, de la liberal să ajungi la socialiști, dar îl privește.

Încă o dată repet, acest proiect de lege vine să ajusteze legea cu privire la statutul
municipiului Chișinău cu Legea 436 privind administrația publică locală, nu este inventat normă, noi luăm din legea ceea și aducem în legea asta, fiindcă legea ne obligă, 436 adoptată în 2006 ne obligă ca legea statut Chișinău să prevadă anume norma asta, dar nu norma asta dar nu norma veche din 2005 prevăzută. Ce e aici? din 95. Ce am inventat noi aici? Că am venit cu propuneri acuma, poftim, o s-o discutăm, bine să accepte Parlamentul nou ca viceprimarii. sunt două variante, or, trei de fapt, ori votează consiliul candidaturile viceprimarului, fiindcă viceprimarul în comparație cu prim-ministrul este ales, vedeți dumneavoastră este totuși diferență, Guvernul nu este ales de cetățeni, dar primarul este ales, sau prim-ministrul care stă în fruntea Guvernului și acceptă funcțiile de viceprimar. Ori numește dacă respinge prin dispoziție, ori atuncea a treia variantă dizolvăm consiliul cum se dizolvă și Parlamentul în cazul în care nu se formează puterea executivă, fiindcă viceprimarii cu primarul formează executivul municipal și asta nu numai în chișinău, asta trebuie să fie peste tot, noi problema asta o avem și la nivel local și în alte raioane și în primării în sate. Primarul câștigă, vin alte partide care câștigă și formează o majoritate și se încep lupta pentru viceprimari, dar totuși răspunderea în fața cetățenilor o duce primarul?

Lumea de la primar cere, ia uitați-vă, de la cine lumea cere în Chișinău dezordinea asta care se întâmplă la noi cu construcții neautorizate, dar știți că primarul nu are dreptul să oprească o construcție neautorizată sau o demoleze, știți de asta ori nu? ați auzit vreodată lumea să se ducă să picheteze la Ministerul Dezvoltării Regionale și a Construcțiilor? nu, lumea cere de la primar. Sau cu comerțul neautorizat, știți de asta că primăria nu are dreptul nu este constatator de, agent constatator știți? nu are dreptul nimica să facă, ce să facă, dar răspundere lumea de la cine cere, dă, uitați-vă ce e în Chișinăul ăsta.

Noi suntem după Constituție un stat de drept democratic și păcat cum am spus eu nu o dată că partidele politice nu se gândesc cum să fie mai bine pentru cetățeni, se gândesc cum să încruce, să compromită deci actualul care este în funcție ca să vină el să arate că e mai bun și 25 de ani, 30 de ani, cât avem noi, 25 degrabă, da? ce-o mai cîștigat cetățenii că s-o schimbat, a? responsabilitate, rușine, cum spun unii la țară, obraz nu au unii la noi. Merg cu gardurile. Chiar îmi place vorba asta, merg cu gardurile prin Chișinău, dar apropo de gard, și cu aceste blocări de construcții. De unde are dreptul Consiliul municipal să anuleze autorizațiile în construcții? cum am spus eu îi fix așa cum ar anula Parlamentul hotărârile Guvernului. Dar știți că ei blocând aceste construcții nu doar pentru ca să arate că ei apără cetățenii dar de fapt urmăresc de a face bani? deja ajunge la noi informația și noi o să ne străduim s-o avem chiar și ca probă, că iau verzișori. Da, iau verzișori pe urmă se împart cu agentul economic, construcția continuă... socialiștii, da, da, da. Timpul le pune pe toate la loc. Alte întrebări vă rog.

Jurnalist: Domnule Ciobanu, de ce fracțiunea PL nu vine în Consiliul municipal? și dacă e adevărat că l-ați sunat pe domnul Ștefăniță și l-ați rugat să nu-și dea votul pentru...

Ion Ciobanu: N-am sunat pe nimeni, domnul Ștefăniță eu i-am pus o întrebare în cadrul ședinței când am participat în cadrul ultimei ședințe a consiliului municipal și am cerut o explicație, dânsul nu mi-a dat-o nici acuma, el știe despre ce este vorba. Doi. Noi am avut o poziție clară, fracțiunea Partidului Liberal din cadrul consiliului municipal de ce nu participăm la asemenea ședințe. În primul rând ceea ce se întâmplă la ora actuală în cadrul ședinței consiliului municipal este mai mult conferință de presă sau show făcut de către socialiști împreună cu PPE-ul, pentru că ca să cunoașteți dumneavoastră, ultimile patru ssau cinci ședințe, PPE-ul a asigurat majoritatea, fără PPE nu ar fi avut loc asemenea ședințe. Toate, practic toate deciziile luate în cadrul asemenea ședințe, sunt ilegale, sunt la limita legii, v-am vorbit despre constituirea unei pseudo-comisii care invită lumea, privind privatizări și așa mai departe. Noi cu socialiștii nu coalizăm. Nu ne dorim o coalizare în cadrul ședinței. Vrem o alianță clară în cadrul ședinței Consiliului municipal în cadrul consiliului, de dreapta, dacă putem s-o numim și să avem obiective clare cu care să ieșim și în fața dumneavoastră și în fața ceățenilor. Am făcut și o declarație și în sensul ăsta înainte de a ieși și aici suntem buni.

Jurnalist: Este adevărat în comisia funciară ca să fie discuat subiectul ar costa 50-60 de mii de euro?

Mihai Ghimpu: Cine a zis?

Jurnalist: Domnul Cernei.

Mihai Ghimpu: Înseamnă că dacă el spune cifra înseamnă că el știe, că o fost consilier.

Ion Ciobanu: A fost două mandate în cadrul comisiei.

Mihai Ghimpu: Însemană că el știe, înseamnă că el dacă spune 50 de mii, eu nu spun 50 de mii, spun că aud că se iau bani, iar el dacă știe cifra înseamnă că el a luat, dacă știe cifra corectă. Alte întrebări vă rog.

Jurnalist: Ultimile sondaje arată că PL-ul ar lua 2,8% în cazul în care vor fi organizate alegeri. Cum comentați acest procentaj?

Mihai Ghimpu: Asta ține de proiectul legii cu privire la statutul municipiului Chișinău? dar eu cunosc alt sondaj, acela nu-i sondaj, acela-i ca și showul cu socialiștii. Chestia e adevărată, au apărut unele probleme față de noi din partea cetățenilor, nu au înțeles decizia luată de noi în formarea majorității dar deja lucrurile se schimbă și o să vă convingeți că peste un timp oarecare cetățenii o să aprecieze și această decizie cum am spus eu va fi rămâne în istorie, pentru că noi am luat o decizie nu în favoarea partidului sau deputaților dar în favoarea prezenttului și viitorului, adică în favoarea cetățenilor.

Jurnalist: Adică electoratul PL a rămas dezamăgit de decizia pe care ați luat-o sau cum?

Mihai Ghimpu: Nu aici sunt mai multe lucruri, știți că cetățenii nu mai separă care fură și care nu fură, dacă ești la guvernare împreună înseamnă că toți îs vinoveți. S-o furat miliardul, lumea consideră că și PL o băgat mâna în sacul Băncii de Economii, cu toate că noi nu avem nimic aicea și mai depinde și cum mai ransmiteți dumneavoastră, iaca unde-i problema, înțelegeți cum? cetățeanul nu are permanent la ureche o cască să audă și să cunoască tot ce se întâmplă în Republica Moldova, sunt informați și pe alocuri poftim, iată cum o fac partidele din opoziție, la noi nu este o opoziție care să vorbească corect și cinstit și să lupte cu ideea, cu cei care la guvernare și între partide politice, dar cu minciuna și manipularea.

Poftim, eu să vă spunem așa, deci cine a trădat cauza, noi sau cei care ne-o numit pe noi trădători? ce-am trădat noi? noi am venit în 2009, ne-am asumat cu celelalte partide cursul european, acuma ce îndeplinim noi, ce realizăm, nu cursul european, ce am trădat noi? sau cu cei care sunt împotriva ca să fie continuitatea cursului european, ei sunt rădători care s-au vândut pe 33 de arginți, dar cum se spune hoțul strigă hoțul.

Jurnalist: Până la urmă ați dat înjudecată pe fostul consilier prezidențial al lui Băsescu?

Mihai Ghimpu: Se ocupă avocatul, nu mă ocup eu de asta, eu vedeți ce probleme am. Păi stați o clipă că mă tem că aștept să depună cerere de cetățean al Republicii Moldova și poate să nu mai umblu pe la București, să-l dau în judecată aicea.

Jurnalist: Domnule Ghimpu, duminică veți participa la Marșul Unirii, Partidul Liberal?

Mihai Ghimpu: Eu cred că unionist nu e partidul sau membrii partidului care se află în opoziție. Unionist ești fie la guvernare, fie în opoziție și astăzi nimeni nu poate spune că Partidul Liberal este sau membrii deputați și membri sunt unioniști numai când sunt în opoziție și în stradă la mitinguri și demonstrații. Noi fiind și la guvernare am demonstrat că suntem unioniști și rămânem unioniști fiindcă asta este un adevăr lăsat de Dumnezeu, așa cum spuneam, toate națiunile au o țară a lor, limba lor, cultura lor așa și noi. Și noi susținem acest marș, din contra noi avem acțiunile noastre, iată de pe acum putem să vă spunem, pe data de 27 la ora 8:50 va fi o luturgie la biserica Sfânta Teodora în memoria celor care au votat Sfatul Țării, pe urmă va fi o depunere de flori la mormintele membrilor Sfatului Țării și seara va fi o seară de amintiri frumoase pe strada pietonală și un concert dedicat Zilei Unirii. Așa că trăiască Unirea și dă Doamne cât mai mulți, fiindcă cum spune lumea astăzi, în unire îi puterea și în unire e viitorul nostru.

Jurnalist: Domnule Ghimpu, PL-ul va înainta o candidatură proprie la prezidențiale sau va fi un candidat al alianței?

Mihai Ghimpu: Eu cred că e prea devreme să discutăm acest subiect, noi încă nu am hotărât data alegerilor ca să vorbim de candidați, PL-ul este cointeresat ca Republica Moldova să aibă un Președinte care va sprijni cursul european și astfel să fie o conlucrare între majoritatea parlamentară, Parlament Guvern și Președinte și nu un Președinte care să vină cu politică tambovistă sau vladimiristă, dacă pot să mă exprim așa. Asta este foarte important, noi întotdeauna PL-ul am luat decizii în favoarea binelui și frumosului, cetățenilor, nu în folosul partidului. Timpul o să arate la toamnă, dacă va fi necesar vom avea candidat, dacă nu, poate vom sprijini un candidat, o să vedem atunci, important e să nu avem un Președinte care să promoveze altă politică și să nu vină să înceapă iară lupta politică, lumea așteaptă o stabilitate și lucruri bune de la Președinte și când colo vine un Președinte și începe lupta cu Parlamentul și cu Guvernul fiindcă nu face partedin majoritate, din actuala guvernare. Iată întotdeauna PL a mers pe acest drum, funcții pentru oameni și nu pentru persoane concrete.

Jurnalist: Apropo despre acele dosare despre care spunea Vlad Filat atunci pe 15 octombrie cu referire la Dorin Chirtoacă, ați mai aflat ceva, spuneați că...

Mihai Ghimpu: Eu am obosit de declarațiile politice ale lui Filat, eu aș vrea ca Filat când face declarații să spună o furat sau n-o furat, o contribuit la dispariția miliardului sau nu, dar să nu facă declarații politice și cu asta am pus punct.
Alte întrebări nu sunt, o zi bună!

Citate Video