Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis, susținută în cadrul sesiunii solemne „Academia Română – 150 de ani în serviciul Națiunii Române”

„Domnule Președinte al Academiei Române,
Domnule Președinte al Senatului,
Alteța Voastră Regală,
Domnule Președinte Iliescu,
Domnule Președinte Constantinescu,
Preafericirea Voastră Părinte Patriarh,
Înaltpreasfinția Voastră,
Domnilor miniștri,
Distinși reprezentanți ai academiilor europene,
Doamnelor și domnilor academicieni,

Înființarea Academiei Române acum 150 de ani, sub denumirea de Societatea Literară Română, este unul din acele importante evenimente care au marcat excepționala contribuție a anului 1866 la istoria modernă a națiunii.

Consacrării istorice depline a Unirii Principatelor, prin adoptarea primei Constituții moderne și instituirea dinastiei, i s-a adăugat înființarea forului ce avea misiunea de a fi focarul științelor și templul sufletului românesc. Căci așa vedea Academia Română Regele Carol I, cel care pe întreg parcursul lungii sale domnii i-a fost protector și apropiat.

Cuprinzând încă de la începuturi personalități culturale ale tuturor provinciilor istorice locuite de români, prin rolul pe care și l-a asumat, cât și prin prestigiul pe care l-a câștigat în scurt timp în lumea științifică europeană, Academia Română a fost nu doar una din cheile de boltă ale modernizării statului român, dar și precursorul și vizionarul împlinirii idealului național din 1918.

Procesul de occidentalizare a țării noastre la cumpăna secolelor XIX și XX s-a realizat și cu importanta contribuție a membrilor Academiei Române, adevărați părinți fondatori ai României moderne.

Începând cu generația pașoptistă, europenizarea Principatelor Române a fost potențată prin punțile dialogului dintre cultura românească și cea occidentală, dintre intelectualitatea autohtonă și mediul științific european. Pentru toate acestea, sărbătorind Academia la a 150-a aniversare, sărbătorim România.

Rezultatele și prestigiul acestei instituții sunt rodul stabilității și continuității în raportarea la adevăratele valori și asumarea unor misiuni dificile.

În lunga sa istorie, Academia nu a fost ocolită de problemele societății românești, cum ar fi influențele negative ale ideologiilor totalitare ale secolului XX. Academia Română a plătit un greu tribut: 98 de membri excluși, din care 23 au fost încarcerați, iar 13 martiri au pierit în pușcăriile comuniste. Academiei i s-a răpit autonomia academică și instituțională, patrimoniul său a fost spoliat.

Cinstind memoria celor care au fost victimele dictaturii comuniste, este cu atât mai important să subliniem exemplul pe care Academia l-a dat după 1989, prin eforturile de recuperare a demnității sale instituționale.

Doamnelor și domnilor,

Astăzi, Academia este un punct nodal al unei întregi rețele de centre de cercetare, având relații de colaborare cu organizații prestigioase din străinătate. În societatea noastră, această înaltă instituție reprezintă un reper de competență pentru noile generații de elite, precum și pentru personalitățile intelectualității românești care trăiesc și lucrează de mai mult timp peste hotare.

Capitalul de încredere pe care l-a acumulat în timp Academia îi permite acesteia să se implice, cu credibilitate și profesionalism, în marile teme ale dezvoltării României, focalizând energii cum nu multe entități o pot face.

Trăim într-o lume globalizată, complexă și, din păcate, deseori impredictibilă și violentă. Modul în care, în aceste condiții, țara noastră poate să-și valorifice în deceniile următoare potențialul uman, geografic și economic depășește astăzi cadrul unei teme teoretice. Mă bucur să constat că Academia Română s-a angajat într-un demers de analiză și previzionare strategică pe termen mediu pentru o serie de domenii importante ale vieții economico-sociale.

Am sprijinit și voi încuraja și pe viitor rolul de coagulant și multiplicator al capacităților creatoare ale națiunii, rol pe care îl poate juca Academia Română. Prin membrii săi de onoare, prin contactul pe care îl dezvoltă între comunitățile științifice din țară și străinătate, Academia reprezintă România ca pe un important participant la dialogul între culturi. Academia este și un adevărat, respectat și credibil ambasador al capacităților intelectuale ale națiunii, contribuind la creșterea prestigiului României în lume.

Cu toate aceste aprecieri și gânduri, stimate domnule Președinte și stimați membri ai Academiei, vă urez la mulți ani, multă putere de muncă şi proiecte ambițioase!

Vă mulțumesc!”

Citate Video