Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, președintele fracțiunii socialiste din Consiliul municipal Chișinău: Stimați reprezentanți mass-media, bună ziua și vă mulțumim pentru că ați dat curs invitației de a veni la acest scurt briefing. Vom vorbi astăzi despre legea statutului Chișinău.

Am înțeles că sâmbătă Mihai Ghimpu s-a pus în genunchi la Plahotniuc, și-a ros genunchii mai tare decât colega sa Alina Zotea, cu solicitarea de a include pe ordinea de zi a ședinței parlamentului plenare Legea cu privire la statutul Chișinăului în lectura a doua. Toate schemele pe care le-am deconspirat în ultimele patru luni de zile, deja dau bătăi foarte mult de cap Partidului Liberal. Raiting-ul lui Chirtoacă este sub un procent, raiting-ul lui Ghimpu este în minus și oamenii nu știu cum să se mai salveze. Vrem să vă spunem că, neoficial avem informații, că astăzi și mâine urmează să fie deja posibil aprobată această lege în Parlamentul Republicii Moldova. Este vorba de legitimizarea totală a haosului pe care îl înfăptuiește Dorin Chirtoacă în Primăria municipiului Chișinău. Până acum nimeni nu l-a împiedicat să facă unele lucruri. În momentul în care schemele, repet, de corupție, multe alte acțiuni pe care le-a desfășurat Consiliul municipal Chișinău, au pus în pericol total autoritatea lui Dorin Chirtoacă și a multo altora.

Noi știm că nu face nimic, că nu vine la lucru, ca și mulți alți colegi de-ai săi, dar graba cu care se încearcă a aproba această lege, fără discuții, comisia pe care au modificat-o în ParlameNt, dumneavoastră știți, Comisia pentru administrație publică locală astăzi are cinscisprezece membri și a fost schimbată doar pentru a aproba această lege. Mai mult decât atât, am auzit că pe lângă genunchii roși, Ghimpu a bocit, a strigat, a plâns și a zis că iese din Coaliția de guvernare și nu va aproba bugetul și politica fiscală dacă Plahotniuc nu-i dă această jucărică lui. Asta am vrut să v-o spun. Despre caracterul juridic, colegii mei o să adauge.

Maxim Lebedinschi, consilier municipal din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Bună ziua, stimați colegi. Cum a fost menționat de către noi și anterior la dezbaterile publice, în această lege se încearcă a lua din atribuțiile Consiliului municipal Chișinău sau a limita consiliul municipal în dreptul său la inițiativă, obligând consiliul să ia decizii doar la inițiativele Primarului general sau al executivului așa-numit. Deci, practic în atribuțiile consiliului peste tot persistă fraze de genul: La propunerea Primarului general, la inițiativa executivului și așa mai departe. Ceea ce vine în contradicție cu legea cu privire la statutul alesului local or consilierul local este în drept să vină cu orice proiect de decizie.

Prin acest proiect al liberalilor se încearcă de a legaliza acele acțiuni întreprinse în mod arbitrar de domnul Dorin Chirtoacă pe parcursul anilor și anume: numirea șefilor de direcție, de întreprinderi municipale, contrar legii, delegarea persoanelor în deplasări peste hotare, fără acordul consliului. Prin acest proiect de lege se încearcă a acoperi tot ceea ce a făcut pe parcursul la opt ani de zile și să-i fie acordate aceste împuterniciri. Este de menționat doar că potrivit Cărții Europene a Autonomiei Locale, autoritatea reprezentativă a populației este anume consiliul și nicidecum primarul general. Carta prevede că consiliile pot fi asistate de un organ al executivului, adică primarul este responsabil în fața consiliului și nu altfel. Asta este un princpiu internațional și el trebuie să fie respectat. Asta este tot, dar în rest, ne vom expune mai detaliat la comisie. Vă mulțumesc.

Iurie Vitneanschi, consilier municipal din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Indescifrabil.

Vasile Bolea, deputat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova: Da. Bună ziua, stimați reprezentanți mass-media. Ceea ce au vorbit colegii astăzi la orele 10.00 în comisia Administrație publică se vor dezbate, se va dezbate acest proiect al statutului municipiului Chișinău, în a doua lectură pentru a primi un raport pozitiv. După părerea noastră, nici la prima lectură nu trebuia să primească un raport acest proiect de lege deoarece este în disonanță cu toate principiile consfințite atât în Carta Europeană a Autonomiilor Locale, cât și acele principii de bună guvernare la nivel local.

Din partea mea, noi am lucrat în privință la această lege, departamentul juridic al Partidului Socialiștilor, am depus zeci de amendamente la acest proiect. Nouă ni s-a comunicat ieri, la finele zilei că, acele amendamente pe care noi le-am propus, astăzi nu vor fi dezbătute în cadrul comisiei. Personal, voi participa la ședința Comisiei administrație publică pentru a vedea până la urmă care este soarta acelor amendamente care au fost depuse de noi și vom încerca totuși să punem în discuție acele amendamente pe care noi le-am înaintat, care au și care trebuie să facă regulă în această lege, care trebuie să ia din atribuțiile primarilor, Primarului general, acele atribuții care au fost însușite pe nedrept. Vreau să vă spun că la momentul ctual, primarul are suficiente atribuții pentru a gestiona treburile orașului. Din păcate, noi vedem că și acele atribuții pe care le are primarul general nu le folosește la maxim și de aceea, sau mai bine zis le folosește în alt mod și în alt scop decât acele scopuri care sunt prevăzute de lege, de aceea vrem să facem regulă. Vom insista pe acele amendamente pe care noi le-am înaintat și dacă în cadrul comisiei nu vom fi auziți, cu certitudine vom fi auziți în plenul Parlamentului, deoarece acele încercări sau mai bine zis acele informații pe care noi le primim, se încearcă ca să se mușamalizeze acele probleme care pot apărea în urma adoptării acestei legi, iar noi ne dorim o lege într-adevăr bună, o lege funcțională, o lege care este în concordanță și cu Constituția Republicii Moldova și cu acele acte internaționale și obligațiuni pe care Republica Moldova le are la nivel internațional. Vă mulțumesc.

Victor Poleacov, conducătorul aripii de tineret a PSRM „Garda Tînără”: Doar o singură mențiune, stimată presă, pe lângă cele menționate  de către colegi anterior, referitor la depășirea atribuțiilor Primarului general prin legea care se dorește a fi adoptată în a doua lectură, vreau să mai menționez încă un caz, probabil chiar ieșit din comun. Legea mai prevede încă și faptul că Primarul general va putea emite dispoziții despre demolările a construcțiilor neautorizate, fapt ce este  în competență exclusivă a instanțelor de judecată și nicidecum a Primarului general, ceea ce este o, să zicem așa, abordare incorectă vis-a-vis de Constituția Republicii Moldova, care prevede expres că cele trei puteri în stat sunt diferite, da, executivă, judecătorească, sunt separate. Asta este. Vă mulțumesc mult.

Ion Ceban: Stimați colegi, ca să fie foarte clar, deci, până la urmă asta ar însemna legitimare tuturor fărădelegilor pe care astăzi le face Chirtoacă. El nu vrea  ca nimeni să știe ce fac ei cu Gamrețchi împreună, cu Mișa Ghimpu și cu restul și vă spun o dată în plus, este informație sigură că Ghimpu a stat în genunchi și a solicitat acest lucru. El este gata oriunde, ținând cont că este un fumător înrăit, și acum legea nu permite, să vină acolo unde trebuie, să fumeze țigara lui Plahotniuc, cât ar fi posibil doar ca să-i accepte aceste lucruri. Vă spun o zi bună și ne vedem la ședința comisiei.

Citate Video