Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr: Doamnelor și domnilor, bună ziua. Vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre să fiți prezenți la acest briefing a Platformei Demnitate și Adevăr legat de poziția noastră cu privire la desemnarea unui candidat unic, comun al opoziției față de acest regim criminal. Voi da citire unei declarații pe care mai apoi o vom distribui și prin poșta electronică, dar și fizic celor prezenți aici:

Declarația Platformei Demnitate și Adevăr

Ultimele acțiuni ale guvernării ilegitime, în special capturarea definitivă a Ministerului de Interne, dovedesc o dată în plus că Republica Moldova se află în fața instaurării unei dictaturi fără precedent. Doar în câteva luni în viața politică a țării s-au produs câteva lucruri extrem de grave și anume:

1. Au fost încălcate flagrant drepturile fundamentale ale oamenilor la liberă circulație și la întruniri;

2. A  fost pornit procesul intimidării fizice a opoziției politice și mișcării protestatare, inclusiv prin arestarea criminală a celor patru protestatari pașnici;

3. Prin șantaj și corupere, primarii din diferite partide, alți funcționari publici incomozi sunt forțați să se înscrie în Partidul Democrat;

4. Utilizând pârghii economice ilegale, inclusiv rabatul comercial de circa 80 la sută pe piața publicitară din audiovizual, măsluirea datelor cu privire la audiență, controlând total Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul Concurenței, puterea criminală elimină ultimele instituții mass-media libere și independente;

5. Toată justiția și toate organele de forță sunt controlate în totalitate de către beneficiarul atacurilor raider, al spălărilor de milarde de dolari, al furtului miliardelor din rezervele naționale, uzurpatorul puterii de stat din Republica Moldova, individul cu dublă identitate și cel puțin triplă cetățenie, Vladimir Plahotniuc.

Ținând cont de intenția clară a puterii ilegitime de a frauda masiv alegerile, considerăm absolut necesară depolitizarea și scoaterea din captivitate a Comisiei Electorale Centrale, CCA și a Televiziunii publice.

Scrutinul prezidențial nu va fi unul suficient în ce privește demolarea regimului oligarhic, de aceea, pentru prevenirea consolidării regimului autoritar, unica soluție sunt alegerile parlamentare anticipate desfășurate concomitent cu cele prezedințiale.

În asemenea condiții, ținând cont de agravarea zilnică a situației social-politice și economice, de consolidarea fără precedent a regimului dictatorial, Platforma Demnitate și Adevăr face apel către toate partidele reformatoare și antioligarhice, care se bucură de încredere populară, să purcedem neîntârziat la discuții publice privind consolidarea eforturilor împotriva regimului Plahotniuc, inclusiv prin desemnarea unui candidat unic la funcția de președinte și elaborarea strategiilor privind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale. Un termen rezonabil în acest sens ar fi 20 iunie 2016.

Totodată, pentru a ține cont de voința reală a electoratului, facem apel către toți cetățenii țării ca, prin intermediul rețelelor de socializare să se implice în discuții și să plaseze postări publice în spațiul online, incluzând în text eticheta #PresedinteleMeuEste, formulând care anume sunt, în opinia lor, caracteristicile și capacitățile pe care ar vrea să le aibă următorul lor președinte. Scopul acestei acțiuni este de a facilita identificarea, în cel mai obiectiv și transparent mod posibil, a profilului candidatului pe care și l-ar dori electoratul la funcția de președinte al Republicii Moldova, evitând astfel eventuale înțelegeri din umbră, interese personale sau politice de grup, optând în schimb pentru mecanisme ale democrației participative, în conformitate cu rezoluțiile populare adoptate în cadrul acțiunilor de protest.

Chișinău, 8 iunie, 2016

Asta a fost declarația Platformei Demnitate și Adevăr. Sperăm că i se va curs de către partidele pro-reformatoare democratice, antiregim și de către societatea noastră în întregime de către cetățeni utilizând așa cum spuneam în declarație - rețelele de socializare.

Vă mulțumesc din suflet.

Citate Video