Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alexandru Botnari, primarul orașului Hâncești: Bună ziua la toți, îmi pare bine să vă văd aici și la comunicatul de presă pe care vrem să îl anunțăm astăzi: un primar de oraș, decizia luată care de o perioadă de timp a fost pregătită și acuș o să-i dau citire.

Asociația Obștească „Orașele Moldovei” o nouă platformă de dezvoltare regională. La noi în republică, la inițiativa a zece primari care aproape o majoritate sunt aici lângă mine, la centrele raionale a fost înregistrată Asociația Obștească „Orașele Moldovei”. Noua organizație are scopul de a promova activ interesele comune ale orașelor în raport cu administrația publică centrală și a organizațiilor negurvernamentale. Fondatorii acestei asociații sunt primarii orașelor Orhei, Anenii Noi, Leova, Rezina, Hâncești, Criuleni, Căușeni, Strășeni, Sângerei și Ștefan-Vodă. Președintele Asociației Obștești „Orașele Moldovei” a fost, de către toți colegii ales unanim, primarul orașului Strășeni doamna Valentina Casian, președintele Consiliului organizației obștești - primarul de Hâncești, Alexandru Botnari și Director executiv, primarul de Orhei, domnul Ilan Șor.

Asociația „Orașele Moldovei” își propune să contribuie activ la realizarea unei autonomii locale, reale și la dezvoltarea unei economii durabile a orașelor din Republica Moldova. Altfel spus, printre prioritățile fundamentale ale asociației, se numără:
- promovarea intereselor comune ale orașelor și raporturile cu administrația publică centrală, organizațiilor neguvernamentale și altele;
- identificarea modelului economic eficient în scopul optimizării costurilor aferente achizițiilor publice;
- armonizarea intereselor membrilor asociației în vederea identificării organizării și dezvoltării activităților economice pentru întreprinderile municipale subordonate;
- participarea activă și eficientă la procesul de modernizare și descentralizare a administrației publice din Republica Moldova și coordonarea și promovarea cooperării autorităților locale din Republica Moldova.
- Următoarea este facilitatea și asistarea la rezolvarea problemelor comune ale membrilor asociației.
- asigurarea cu asistență metodologică și consultativă necesară a membrilor asociației.
- cooperarea în condițiile legii cu autoritățile administrației publice locale ale altor state, asociațiile lor, instituții guvernamentale și agenții de dezvoltare.
- Și ultima, identificarea posibilităților de finanțare extrabugetară care ne va da o posibilitate să gestionăm lucrurile bine în localitățile noastre.

Mai mult, în vederea dezvoltării la nivel regional, membrii asociației vor participa activ la procesul de modernizarea a administrației publice locale, implementând acțiuni concrete și eficiente pentru modernizarea orașelor din Republica Moldova. Menționăm că Asociația Obștească „Orașele Moldovei” este deschisă pentru colaborare și cu alte centre raionale a cărei membri pot deveni și ei. Asociația Obștească „Orașele Moldovei” este o asociație obștească neguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită prin libera manifestare a voinței primarilor a orașelor de reședință a raioanelor din Republica Moldova. Mulțumesc.
Cine din colegi poate vor să mai adauge. Întrebări?

Alexandru Botnari: Este foarte important astăzi în situațiile care le-am avut până la moment și din experiența la al patrulea mandat, aproape 14 ani în funcție de primar, este foarte important ca să ne consolidăm forțele, capacitățile tuturor primarilor de orașe care sunt astăzi ca să putem soluționa și în mare parte asociația dată obștească este mai mult pe ceea ce ține de domeniul economic, dezvoltarea și găsirea altor surse și vreau să aduc ca exemplu unele lucruri care deja cu colegii noștri s-au realizat. Ceea ce a fost la sărbătorilor de Paști în cadrul asociației obștești, care astăzi am anunțat, a fost la fiecare oraș primarul de oraș care este aici câte 500 de cadouri pentru cei nevoiași care au fost felicitați cu sărbătorile Sfintelor Paști.

Doi: astăzi este identificat de acum cred că până la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie, în fiecare oraș va fi construit o nouă platformă pentru jocurile de copii și anume ceea ce ține de parcurile orășănești, pe un perimetru de 500 de metri patrați și am gândit încă niște planuri pentru toate orașele care suntem ca în două regiuni ale Republicii Moldova sau trei să fie construite și azil pentru câini, câinii vagabonzi care sunt astăzi este o problemă pentru toate orașele din Republica Moldova și multe proiecte din acestea, care într-adevăr găsim alte posibilități cu parteneri cu colegii care să identificăm dar nu să mizăm pe bugetul sau pe acumulările care sunt astăzi la un nivel foarte scăzut.

Jurnalist: În Republica Moldova deja există o asociație a puterilor locale, da, în ea practic intră consiliile cât și conducătorii primăriilor. De unde a venit ideea constituirii anume a acestei organizații, care este specificul ei și este ea sau nu concurentă organizației care deja există? Și este destul de eficientă organizația deja existentă, dacă a fost nevoie să constituiți încă una?

Alexandru Botnari: Da, vă răspund. În cadrul, este CALM-ul, da? Congresul Autorităților Publice Locale din Republica Moldova. În acest congres se află, intră și președinții de raioane și primarii de sate și primarii de orașe și totodată și consilierii locali și raionali, adică are o ... mai largă, așa spus. Ceea ce ține ... chiar nu demult de vre-un an de zile, nu vre-un an, vre-o opt luni de zile, eu am fost ales, Alexandru Botnari ca președintele orașelor din Republica Moldova, primarilor de orașe, fiindcă primarii de orașe se întâlnesc, se confruntă cu probleme cu mult mai multe, de diferit gen față de primarii de sate și prin asta în cadrul Congresul Autorităților Publice Locale tot avem unde este și Asociația primarilor de orașe care eu sunt președinte, dar la CALM noi discutăm proiecte de legi, modificarea legislației, reforma administrativ-teritorială, colaborarea cu alte țări ceea ce ține de autoritățile sau asociațiile primarilor sau a colectivităților locale. Ceea ce am anunțat astăzi în cadrul conferinței de presă mai mult ține de domeniul economic. De a găsi surse în cadrul Congresul Autorităților Publice Locale în problemele acestea nu prea. Dar aici mai mult ca să găsim posibilitățile de a dezvolta și în cadrul asociațiilor obștești și cu alte lucruri. Una la alta nu încurcă nimic, noi suntem toți membri care suntem aici și în Congresul Autorităților Publice Locale, colegii noștri cunosc și directorul și doamna Președinte și eu nu văd o problemă, important e că ne dorim să realizăm și să facem ceva și la inițiativa astăzi care a fost, a fost a mai multor primari de orașe care, dacă avem posibilitățile date, putem a ne concentra să realizăm aceste lucruri, de ce nu?

Gheorghe Anghel, primarul orașului Ștefan Vodă: Eu, dacă se poate, să completez răspunsul la întrebarea aceasta. Adică este vorba de o asociere a noastră pentru a rezolva treburile gospodărești, ceea ce în cadrul altor asociații nu se rezolvă. Chiar s-a vorbit despre aziluri despre câini. Noi am convenit că un azil la fiecare oraș este prea costisitor. Am putea să contruim niște aziluri regionale. De exemplu, Anenii Noi, Ștefan Vodă și Căușeni, am putea în Căușeni să avem un azil, să concentrăm câinii din orașele noastre. Și alte probleme sunt. Suntem la început de cale. Discutăm, căutăm ieșiri din situație acolo de unde singuri nu putem, cu eforturi comune căutăm ieșiri din situație.

Moderator: [indescifrabil]

Jurnalist: Este cunoscut faptul că relațiile dintre autoritățile publice locale și cele centrale în Republica Moldova au fost tot timpul problematice. Vrem să vă întrebăm pe dumneavoastră, în calitatea dumneavoastră de primari, în ce relații sunteți cu autoritățile centrale, cu Guvernul lui Pavel Filip? În ce măsură acest Guvern reușește să conlucreze cu autoritățile publice locale și în general, cum apreciați activitatea pentru această scurtă perioadă de timp de când guvernul lui Pavel Filip se află în exercițiu.

Alexandru Botnari: Da, mulțumesc de întrebare. Eu am să răspund tot eu, deoarece sunt membru al comisiei paritare, pentru descentralizarea autoritățiolor publice locale, în cadrul Guvernului, unde președintele acestei comisii paritare de descentralizare este Domnul Prim-ministru. Am avut de acum vreo două ședințe, discuții în privința dată. Eu să spun că mă bucur foarte mult de conlucrare, încă nu aș putea să spun. Înțeleg și alte lucruri, fiindcă este o perioadă foarte scurtă, dar mă bucură faptul că ceva s-a început în privința dată, ceea ce ani de zile a fost autoritățile publice locale au fost ignorate. Și avem exemple multe: cu salarizarea, care noi am ieșit în stradă, apoi a fost legea aprobată de descentralizarea financiară, care azi mulți primari de comune sau sate intră în niște probleme destul de dure, care au fost o reformă a descentralizării financiare nu prea bună și eficientă. Ca exemplu pot să aduc că impozitele ce țin de aspect economic sau a agenților economici, doar douăzeci la sută din venit al unui salariat, impozitul pe venit revine la un oraș. Vă dați seama. În rest, foarte multe plăți care sunt centralizate. Ca să ... în colaborarea care o discutăm acum cu Prim-ministrul, cu domnul Filip, am vorbit cu dumnealui și este și dorința colegilor, primarilor de orașe, care sunt aici, să avem o ședință separată, fiindcă primarii de oraș se întâlnesc cu probleme și difcultăți cu mult mai multe, mai mari și anume cu prestarea serviciilor și către cetățeni, asta se referă la întreprinderile municipale pe care le avem, care este nevoie și proiecte de finanțări cu sume foarte mari. Dacă la un sat apa și canalizarea ajunge la zece milioane, la un oraș îi trebuie cincizeci, optzeci de milioane, ceea ce nu e în ziua de astăzi, în ceea ce ține de buget sau de partea financiară este complicat. Dar conlucrarea este, s-a început. Pot să fiu chiar și convins că dacă s-a anunțat reforma administrativ centrală la nivel de Guvern, din șaptsprezece ministere se va face nouă sau maxim zece, de acum este un pas bun, care asta dă dovadă nemijlocit va fi și reforma adminitrativ-teritorială, care astăzi consiliile raionale și primarii, fac aceleași funcții care în marea parte se dublează, dar bugetul consiliilor raionale pe țară este astăzi de un miliard o sută optzeci de milioane. Vă dați seama. Și eu sunt pentru... adept ca reforma administrativ-teritorială mai departe să fie această reformă și nu numai administrativ-centrală, dar și a autorităților locale, să avem regiuni și aceste regiuni să fie mai bine dezvoltate, să avem acele parcuri industriale, să avem acea economie ridicată, care este necesară astăzi. Mulțumesc.

Jurnalist: Cu permisiunea dumneavoastră, vă mai adresăm încă o întrebare. V-ați referit la faptul că asociația urmărește ca principal scop în activitatea sa atragerea de investiții, probabil, da dacă vorbiți de dezvoltarea economică a orașului. Pentru că centrele raionale,în principiu, sunt foarte importante în economia oricărui raion. Acum în sensul ăsta există cel puțin două probleme fundamentale. Primul constă în lipsa investițiilor private în economia raionului, da? Pentru că bani, Republica Moldova mai primește de la tot felul de donatori externi. Pe de altă parte, autoritățile publice regionale se confruntă în permanență cu problema cadrelor pentru că cei mai buni specialiști migrează spre capitală, se angajează cu totul în alte domenii decât domeniul administrației publice locale și în primării, în consiliile raionale activează, hai să spunem așa, persoane care poate lasă mult de dorit la capitolul profesionalism. Dar ca să atrageți investitori importanți trebuie să le puteți face o ofertă foarte serioasă. Iată problema asta, cum considerați că va fi soluționată și cât de importantă este rolul asociației respective în rezolvarea ei?

Alexandru Botnari: Fiecare oraș are niște instituții ca școală profesională sau ca colegiu care are un domeniu de specialitate care pregătesc specialiști. Eu nu am să spun nume, care ministru, dar reforma învățământului nu se face de la copiii cei din sate, de la școli, care s-a petrecut la noi. Părerea mea, socot că reforma învățământului trebuia să fie făcută de aici, de la centru, de la instituțiile universitare, care le avem multe și astăzi noi, resurse administrative pentru a angaja pe cineva la lucru și la salariile pe care le avem, este o situație foarte, foarte complicată. Pentru asta e necesar ca acei bugetari care îi angajăm noi astăzi în serviciu să fie niște salarii cât de cât mai ridicate.

Doi, toate instituțiile care sunt azi de școli profesionale, de colegii care anume specialități, în douăzeci și șapte de ani de independență, nu s-a schimbat nimic. Adică cum a fost pe perioada Uniunii Sovietice, așa este și astăzi. Ce s-a schimbat în domeniul respectiv? Nimic. Ele trebuie reformate. Noi avem astăzi nevoie de alți specialiști. Chiar și ceea ce ține de tehnicieni la medicină, noi nu vorbim de medici doar cu studii universitare. În învățământ tot aceeași situație. Ceea ce ține de întreprinderile municipale, aceeași situație. Din necesități, la moment care necesită țara, care nici pe acestea nu le avem. Și totodată, din parteneriat, acele investiții ce ați întrebat dumneavoastră private, de comasat împreună cu susținerea a unor fonduri private pentru aceste instituții, ca acești tineri specialiști, de la instituția în care începe să învețe, ca el să fie remunerat cu ceva ca el să știe că el merge apoi la lucru la fabrica respectivă. Dar pentru asta este necesar ca Ministerul Învățământului, Guvernul să vină cu niște reforme ample în domeniul dat ca acești specialiști într-adevăr să devină buni specialiști și să fie cât de cât plătiți acasă, nu fiecare să-și caute geanta să plece peste hotare. Ce a fost de plecat, de acum au plecat de ajuns. De acuma e necesar să-i întoarcem cumva cât de cât înapoi. Mulțumesc.

Moderator: [indescifrabil]

Alexandru Botnari: Da, eu doar vreau să fac un anunț pentru toți colegii primari, din partea colegilor mei. Cei care doresc să se vadă în unele realizări pe care noi de acum le-am început în cadrul asociației date să se alăture și împreună să realizăm tot nu pentru Primar sau persoana de aici, dar pentru cetățeni, care primarii sunt aleși în localitățile lor, în orașele lor nu pe linie de partid, dar e aleasă persoana care duce o răspundere cred că destul de mare față de lcoatari înv toate problemele care țin. Vă mulțumim și o zi bună și dumneavoastră.