Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Gabriela Firea, Primar general al municipiului București: Bună ziua și mulțumesc foarte mult pentru prezența dumneavoastrp la scurta noastră declarație de presă. Astăzi m-am întâlnit cu reprezentanții RADET, atât managementul, este prezent Președintele Consiliului de administrație cât și directorul general și directorul economic și de asemenea cu domana lider de sindicat, Stoica. Ne pregătim pentru sezonul rece. În această perioadă vrem să luăm măsurile cele mai bune pentru ca bucureștenii să aibă apă caldă și căldură în sezonul rece. De asemenea, toți bucureștenii care sunt afectați în acest moment din cauza avariilor de pe rețea să poată să beneficieze în continuare cât mai rapid de apă caldă, astfel încât aceste avarii să se rezolve cât mai rapid cu putință. Așa cum știți, RADET este într-o situație economică dificilă, are conturile oprite de către ELCEN, care este în subordinea Ministerului Energiei, se eliberează sume doar pentru plata salariilor, din păcate nu s-a găsit până acum înțelegere pentru a se transfera și sumele necesare reparațiilor, dar eu cred că dialogul este cel care va ajuta la deblocarea acestei situații, de aceea mâine mă voi întâlni și cu conducerea ELCEN, de asemenea voi solicita și o întrevedere la Primul ministru Dacian Cioloș și la ministrul energiei. Cred că împreună putem să găsim căile cele mai bune pentru ca locuitorii capitalei să beneficieze de condiții civilizate de viață, de apă caldă și de căldură.

În acest moment, suma care este necesară pentru reparațiile urgente de către RADET și mă refer la rețelele care sunt cele mai îmbătrânite sau cele care sunt cele mai afectate, este de aproximativ 3,5 milioane de euro. Suntem de acord, eu am dat astăzi acceptul să propunem primei ședințe a Consiliului general al Primăriei capitalei de săptămâna viitoare, o rectificare bugetară care să prevadă această sumă, repet, de aproximativ de 3,5 milioane de euro și să se acționeze în regim de urgență, acum cât este cald afară pentru a fi pregătiți pentru iarnă, pentru reparații. La rețeaua termică Mihai Bravu și rețeaua termică Banumanta Filantropia. Beneficiari vor fi bucureștenii din cartierele Banumanta, Ștefan cel Mare, Titulescu, Mihalache, Colentina, fundeni, practic un sfert din capitala țării. Pentru celelalte cartiere nu sunt identificate probleme deosebite, dar dacă va fi nevoie se va interveni. Care ar fi problema? Dacă Primăria generală a capitalei aprobă prin Consiliul general de săptămâna viitoare această sumă, există riscul ca ea să fie transferată în contul care este acum blocat de către ELCEN, e adevărat, printr-o hotărâre judecătorească.

În întâlnirea pe care o voi avea mâine, cu reprezentanții ELCEN, de asemenea voi solicita și sprijinul ministrului energiei și Primului ministru, solicităm ca acești bani să nu facă să nu poată să fie opriți de către ELCEN, să nu facă obiectul acestei opriri și să poată să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie și anume la reparațiile din zonele pe care vi le-am amintit puțin mai devreme. De asemenea, RADET are o sumă importantă de care va beneficia prin municipalitate din fonduri europene, 187 de milioane de euro, din nefericire, procesul pentru pregătirea documentelor necesare deschiderii aplicației la Bruxelles a fost foarte mult îngreunat și încetinit, dar noi astăzi am stabilit calendarul operațional și tot ceea ce va fi nevoie pentru, eu chiar am propus o devansare a termenului care fusese stabilit inițial, martie 2017, eu am stabilit și domnul Președinte al CA și domnul director general și toți ceilalți prezewnți au fost de acord să avem toate documentele gata la data de 1 octombrie, anul acesta, nu anul viitor. Dacă aveți întrebări legate de acest subiect, apa caldă, căldura, rețelele de termoficare la adresa mea sau a domnului Președinte al Consiliului de administrație sau a domnului director general, doamna lider de sindicat, voia și dumneaei să vă facă o scurtă declarație.

Necunoscut: Da, bună ziua. Vreau să vă, să mai pun așa o floricică la ce face ELCENul după data de 25 martie cu RADET. Deci ieri am primit un titlu executoriu inclusiv pe contul sindicatului. Deci este bomboana pe colivă.

Jurnalist: Dar e legal să se blocheze banii sindicatului?

Necunoscut: Nu. Ăsta din punctul meu de vedere este un abuz.

Gabriela Firea: Îl rog pe domnul președinte al RADET-ului să facă precizările care se cuvin pentru întâlnirea de astăzi și tot ceea ce am stabilit.

Gabriel Dumitrașcu, Președinte al Consiliului de administrație al RADET: Problema s-a abordat cu un suflu nou, dintr-o perspectivă proaspătă. Variante de lucru noi, s-a încercat o operaționalizare care convine tuturor părților astfel încât multe termene pot fi devansate printr-o concentrare a activităților în această vară. Angajamentul RADET-ului a fost clar, ferm, ca de fiecare dată pentru a scurta termenii de implementare, de atragere a fondurilor, de rezolvarea a marilor probleme de sistem cu care ne confruntăm. În ceea ce privește problema pe termen scurt, deblocarea situației financiare pentru a realiza reparațiile în această vară. Am speranța că toți factorii politici conjugați cu administrația Bucureștiului vor reuși să determine o soluție pe care toți bucureștenii o așteaptă.

Gabriela Firea: Mulțumesc foarte mult, rog pe domnul director general Vițelariu să intervină și-apoi pe doamna director să puncteze cele hotărâte astăzi.

Valentin Vițelariu, director general al RADET: Ceea ce este de bun augur pentru noi este faptul că am reușit să obținem niște fonduri pentru realizarea tuturor operațiunilor de mentenanță pentru această perioadă. Normale, pentru această perioadă, astfel încât să putem să asigurăm în acest sezon de încălzire 2016-2017 căldura și apa caldă necesară fiecăruia dintre noi.

Necunoscut: Sunt convinsă că împreună cu doamna Primar general și cu reprezentanții Guvernului vom găsi o soluție rezonabilă și acceptabilă pentru toată lumea, în așa fel încât să putem să funcționăm și să asigurăm continuitatea serviciului, mai ales pe perioada de iarnă care va urma. Mulțumesc frumos.

Jurnalist: Două întrebări am la doamna Primar general de București. Prima: cum vedeți rezolvarea aceleiași probleme care a fost creată printr-o hotărâre judecătorească deci blocarea conturilor în cazul în care [indescifrabil]. În București de foarte mulți ani există o escrocherie... există niște firme care sunt aproape secrete... [indescifrabil].

Gabriela Firea: Mulțumesc foarte mult pentru întrebare, în ceea ce privește hotărârea judecătorească în urma căreia ELCEN a oprit conturile RADET, vreau să vă specific faptul că aceasta nu specifică în clar ce anume să fie blocate, ce anume cheltuieli, acum se virează doar sumele pentru salarii dar nu este prevăzut un procent sau o anumită sumă sau ce anume cheltuieli să fie oprite. Spune doar că trebuie să fie recuperat acel debit, dar nu se specifică ce sumă sau la ce cheltuieli să se mărginească RADET, iar așa cum spuneam puțin mai devreme, regia trebuie să funcționeze tocmai pentru a exista un flux continuu către cetățeni de furnizare de apă caldă și la iarnă, de căldură. Cât privește repartitoarele, îl rog pe domnul director general să vă răspundă.

Valentin Vițelariu: Referitor la firmele care fac citirile și care fac vânzările de asemenea de repartitoare, acestea sunt în directă legătură și responsabilitate cu asociațiile de locatari. Administrația publică locală sau RADET-ul nu are nimic de a face cu această entitate.

Jurnalist: În acest moment care este situația [indescifrabil].

Gabriela Firea: Există în acest moment în continuare cele două CET-uri mari care sunt închise pentru revizia anuală, CET Sud și CET Grozăvești, în paralel ar fi trebuit să se facă și reprațiile necesare la rețelele de termoficare, ceea ce am spus și noi astăzi și de aceea s-a și vorbit și de o sumă necesară de bani, dar din păcate ELCEN nu a înțeles să elibereze această sumă și atunci a trebuit să intervenim noi cu această soluție de urgență. E adevărat că destul de des apar avarii pentru că rețeaua este foarte îmbătrânită și cu privire la acestea, domnul director general vă poate spune punctual care este stadiul de exemplu al ultimei avarii când erau afectate 33 de blocuri, am vorbit chiar ieri despre acest subiect.

Valentin Vițelariu: Astăzi dimineață am terminat reparațiile pentru zona respectivă, i se încarcă sistemul, este vorba despre partea asta Ștefan cel Mare, zona Guvernului și mai este încă o zonă în 13 septembrie, a fost finalizate în această noapte lucrările de reparații și...

Gabriela Firea: Dar aceste avarii pot să apară oricând, de aceea am și discutat despre aceste reparații care trebuie să se facă, în special în zonele cele mai afectate pe care vi le-am numit puțin mai devreme.

Jurnalist: Vorbiți de o rectificare bugetară de 3,5 milioane de euro. este o sumă importantă, de unde, din ce domenii veți lua aceasta?

Gabriela Firea: Departamentul economic va veni mâine cu o soluție, există acești bani, nu există dificultate, îmi pare foarte rău că atunci când noi am propus prin consilierii noștri generali în comisiile de specialitate să fie acordați bani pentru repararea rețelei de termoficare, majoritatea dela Consiliul general, a fostului Consiliu general, nu a înțeles această necesitate și nu a aprobatceea ce noi am propus. Iată că până la urmă am ajuns tot la această soluție.

Jurnalist: Pentru a evita ca această sumă de 3,5 milioane de euro să ajungă în contul ELCEN, exact, ar putea Primăria capitalei să facă aceste reparații în regim propriu?

Gabriela Firea: Ar trebui să intrăm într-un proces de licitație, de achiziții și ar dura foarte mult, am ajunge în aceeași situație precum cu țânțarii, în care vorbim în luna iulie despre stârpirea țânțarilor când acea licitație trebuia să se facă iarna. Acum ne pregătim pentru iarnă vara, pentru că așa face orice om gospodar. Ar dura foarte mult. Ar fi o soluție, dar ar dura foarte mult procedura de licitație, nu poți să încredințezi oricărei societăți doar să desfășoare această activitate fără procedurile legale. Voiați să adăugați ceva? vă rog.

Necunoscut: Deci în condițiile actuale, toate reparațiile se fac cu salariații proprii, ceea ce spuneți dumneavoastră licitații, firme, asta înseamnă de cel puțin de 6 ori o valoare mai amre pe care Primăria ar trebui s-o dea. Deci la momentul actual, s-au pierdut 3 luni de zile de reparații efectiv 3 luni de zile din cauza acestor neînțelegeri. Din punctul meu de vedere ca cetățean al Bucureștiului, nu este admisibil să nu se intervină la toate strigătele noastre de disperare ale RADET-ului. Trei luni de zile cu conturi blocate, sută la sută, inclusiv salariile.

Gabriela Firea: Eu aș vrea să adaug faptul că rețeaua de termoficare din capitală deservește un milion patru sute de mii de bucureșteni, de asemenea ea alimentează și sigură apă caldă și căldură spitalelor, creșelor, grădinițelor, șscolilor, tuturor instituțiilor publice. Deci este o urgență importantă, nu este vorba doar despre 2-3 cartiere așa cum am mai auzit discuții.

Jurnalist: Reprezentanții RADET spuneau în urmă cu ceva timp că dacă nu se vor face intervenții majore... este foarte posibil ca la iarnă să cadă sistemul, da, să nu avem nici apă caldă, nici căldură.

Gabriela Firea: Este motivul pentru care ne-am întâlnit astăzi, așa cum știți este una din primele mele întâlniri ca Primar general în funcție și am dorit să discutăm nu doar informal așa cum am făcut-o până acum, ci cu toate prerogativele pe care mi le-au acordat cetățenii și să găsim și soluții. Am găsit această soluție, să-i spunem de avarie, dar care rezolvă și garantează că bucureștenii vor avea apă caldă și căldură la iarnă. Și țevile nu vor exploda, pentru că așa cum vă spuneam, ele sunt îmbătrnite, sunt uzate, unele sunt chiar de 50 de ani construite. Până la primirea sumei de 187 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru care oricum ne-am concentrat astăzi să restrîngem calendarul, este nevoie de intervenție directă, acea sumă va fi folosită entru modernizarea și redimensionarea rețelei de termoficare, dar până atunci vine iarna și trebuie să luăm soluții urgente, pentru a nu fi în pericol cetățenii din capitală.

Jurnalist: Ați cerut un audit la RADET? [indescifrabil].

Gabriela Firea: Am solicitat un audit de resurse umane în cadrul Primăriei generale a capitalei, un audit financiar la fel în cadrul Primăriei generale a capitalei, de asemenea în foarte scurt timp va demara și un aduit în domeniul juridic în ceea ce privește achizițiile,precum și cele 6 mii de litigii pe care le-am găsit la Primăriei generale a capitalei. Cu siguranță va fi nevoie ca în perioada următoare, atțt RADET cât și RATB să intre într-un proces de auditare, oricum acesta este necesar ca pași premergători pentru transformarea în societăți pe acțiuni.

Jurnalist: [indecifrabil].

Gabriela Firea: Din punctul meu de vedere, aceste societăți care îi deservesc pe bucureșteni ar trebui să aibă un management sinergic, numai că sunt condiții destul de dificile, atât din punct de vedere economic cât și juridic, sânt mai mulți factori care ar trebui să contribuie la una stfel de acord și ar trebui să fie deschidere guvernamentală. Vă voi putea ofeir un răspuns mai clar și explicit după ce voi vedea care ar fi disponibilitatea la acest moment al Ministerului Energiei, Ministerului Dezvoltării și chiar a Primului ministru. Mâine, la ora 10 cu RATB și la ora 12 cu ELCEN.

Jurnalist: Ca om politic, având în vedree că nu s-a constituit încă la Consiliul județean Ilfov...[indescifrabil].

Gabriela Firea: Ne aflăm la Primăria generală a capitalei, sunt Primarul general, ca om politic fac declarații în alte spații nu aici, dacă doriți mergem la biroul de la partid nu aici, eu vă mulțumesc foarte mult pentru atenție și ne întâlnim mâine. Vă rog

Jurnalist: Spuneau că vor să se mute înapoi în sediul vechi al teatrului, că n-ar avea bulină roșie sau ar avea o bulină roșie mai mică, știți despre asta, v-au informat?

Gabriela Firea: Am primit o invitație din partea doamnei director al Teatrului Nottara, Țepuș, la o conferință de presă, la un eveniment la care vor să anunțe finalizarea analizei care s-a făcut la Teatrul Nottara și care din spusele doamnei director nu ar avea un grad atât de mare de degradare și nu ar necesita o perioadă atât de mare pentru consolidare, dar proiectul meu pe care vi l-am anunțat rămâne în picioare și anume există în București necesitatea construirii unei clădiri din materiale ușoare, într-o zonă ușor accesibilă, lângă stație de metrouri, lângă multe stații RATB, pentru ca această clădire să fie folosită de teatrele care intră în consolidare, pentru că au bulină roșie s-au pentru că au pur și simplu clădirea uzată, clădira îmbătrânită. Dacă Teatrul Nottara nu mai dorește să folosească această clădire, este dreptul domniilor lor, dar cred că este destul de greu să-ți desfășori activitatea ca instituție culturală într-o clădire în care totuși se lucrează, chiar dacă se tsabilește un program, să spunem inteligent al acestor reparații. Voi discuta cu doamna director Țepuș și vom afla în ce măsură mai dorește să intre să mai lucreze măcar pentru un an sau doi ani de zile în această clădire pe care intenționăm să o construim cât mai grabnic. Vă mulțumesc! O zi bună!

Citate Video