Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ana Guțu, președintele Partidului unionist DREAPTA: Bună ziua. Mulțumim pentru că ați acceptat să oglindiți conferința de presă a Partidului unionist DREAPTA care astăzi are în calitate de titlu „Parada militară în Piața Marii Adunări Naționale cu participarea militarilor ruși - risipă de bani publici, o ofensă la adresa demnității naționale românești”. Știți cu toții că în acest an, Republica Moldova, la 27 august va sărbători un sfert de secol, 25 de ani de la declararea independenței. De asemenea, sunteți la curent stimați cetățeni că acești 25 de ani de independență ai Republicii Moldova au demonstrat de fapt că acest stat care și-a dorit să fie independent nu are în istoria sa o experientă de a se autoguverna și astăzi după cei  25 de ani de independență asistăm de fapt la colapsul proiectului pe nume Republica Moldova. Doi ani în urmă a fost înfăptuit furtul secolului. S-a furat un miliard din băncile comerciale ale Republicii Moldova. Banca Națională a garantat printr-un împrumut către aceste bănci banii deponenților, pentru a acoperi de fapt creditele neperformante. După doi ani nu cunoaștem cine este autorul acestui furt, cine se face vinovat, cu toată că absolut toate operațiunile bancare s-au făcut în timp real.

Mai mult ca atât astăzi suntem în situația ca cetățenii Republicii Moldova să plătească aceste datorii cu o dobândă de 5%, cu toate că contractele pe care le-a încheiat BNM-ul cu cele 3 bănci de fapt prevedeau o rată a dobânzii de 0,1%. Toate aceste conversii fiscale, financiare, din vina politicienilor sunt puse pe umării politicienilor, iar actuala guvernare la 27 august se pregătește să sărbătorească un sfert de secol de independență printr-o fastuoasă paradă militară, Partidul unionist DREAPTA consideră că organizarea unei atare parade cu dotări suplimentare pentru armata Republicii Moldova, fiindcă suntem la curent că în acest an bugetul armatei Republicii Moldova este majorat simțitor. Deja s-au procurat instrumente muzicale noi, s-au procurat uniforme pentru militarii care vor defila în Piața Marii Adunări Naționale, s-au efectuat și alte cheltuieli. Partidul unionist DREAPTA consideră că toate aceste cheltuieli de fapt sunt o ofensă. În primul rând pentru cetățeanul simplu al Republicii Moldova care știe că a fost furat un miliard, iar acum se fac cheltuielile și risipă de bani publici, pe lângă toate acelea, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a lansat și o invitație către militarii ruși de a participa la această paradă la 27 august 2016 și de fapt revolta noastră este pe ambele aceste paliere: risipa banului public și invitarea militarilor ruși de a participa la parada festivă, așa zis festiv, de 27 august, având pe teritoriul Republicii Moldova trupe de ocupare rusească. 20 de tone de armament la Cobasna și explozia acestor, de fapt cunoașteți probabil, a acestor 20 de mii de tone de armament este echivalentă cu explozia unei bombe atomice.

Partidul unionist DREAPTA exprimă dezacordul în privința organizării paradei militare în Piața Marii Adunări Naționale la 27 august în acest an, cu ocazia aniversării a 25 de ani de independență a Republicii Moldova. DREAPTA consideră că în condițiile pauperizării constante a populației timp de 25 de ani, în condițiile depopulării drastice a localităților Republicii Moldova din cauza lipsei locurilor de muncă și din cauza corupției endemice, în condițiile neilucidării cazului miliardului furat, organizarea unei parade militare cu cheltuieli suplimentare din bugetul de stat, constituie risipă nejustificată a banilor din bugetul de stat. Spectacolul unei parade militare nu poate anula dorința cetățenilor de a trăi mai bine și de a cunoaște numele criminalilor care sunt implicați în furtul secolului prin organizarea acestei parade, cetățenii nu vor uita că a fost furat un miliard din buzunarele noastre.

Totodată Partidul unionist DREAPTA își exprimă nedumerirea și profundul său dezacord în legătură cu informațiile din presă privind invitarea de către Ministerul Apărării a Republicii Moldova a unui contingent de câteva sute de militari ai Federației Ruse la parada militară prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la Proclamarea independenței a Republicii Moldova - 27 august 2016. Considerăm că acest gest este unul sfidător la adresa întregii populației ai Republicii Moldova în condițiile în care Federația Rusă își menține și astăzi în mod ilegal propria sa armată pe teritoriul Republicii Moldova. Rusia a fost recunoscută de către comunitatea internațională în calitate de stat agresor în conflictul sângeros de pe Nistru în 1992. În aceste condiții, defilarea unui contingent militar rus în Piața Marii Adunări Naționale reprezintă un afront direct adus comunității internaționale care a sprijinit de-a lungul deceniilor Republica Moldova în efortul său de a ieși din zona de influență a fostului imperiu sovietic și de a se integra organic în structurile euro-atlantice.

Partidul unionist DREAPTA consideră că acest gest al Ministerului Apărării este într-o acută contradicție cu rezoluția recentă a Summit-ului NATO de la Varșovia. Invitarea militarilor ruși la parada din 27 august 2016 este un gest de trădare a intereselor naționale românești, dar și a încrederii a înaltului comandament NATO față de care Republica Moldova și-a asumat o serie de angajamente în schimbul sprijinirii reformei a armatei naționale. DREAPTA consideră că Republica Moldova nu își poate permite să fie purtătoarea unui dublu discurs în raport cu aliații săi strategici: România, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și NATO.

Acesta a fost mesajul Partidului unionist DREAPTA vis-a-vis de organizarea paradei militare din 27 august 2016 cu prilejul aniversării a 25 de ani de la indepedență și intenția sau invitația Ministerului Apărării al Republicii Moldova de a participa la această paradă a unui contingent militar rusesc.

Vă mulțumim.