Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu prilejul ceremoniei de decorare a unor profesori de limba și literatura română, cu ocazia Zilei Limbii Române

„Distinși profesori,
Domnule Ministru,
Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor,

De Ziua Limbii Române, celebrăm împreună esența spiritului și a identității românești, liantul care ne conectează, dincolo de granițe, pe toți cei care simțim și vorbim românește. Este o sărbătoare a tuturor – indiferent de religie sau de apartenență etnică - români din țară și din afara granițelor, cetățeni ai Republicii Moldova, care, tot astăzi, sărbătoresc «Limba noastră». Acesta este numitorul comun al identității noastre și unul dintre cele mai importante daruri pe care le putem transmite generațiilor următoare.

De aceea, distinși profesori, dați-mi voie să vă felicit și să vă mulțumesc pentru contribuția dumneavoastră la formarea intelectuală și civică a tinerelor generații și la dezvoltarea societății românești, prin cultivarea limbii române.

Vă felicit, de asemenea, pentru profesionalismul și dăruirea demonstrate în actul educațional și în viața comunității în care vă derulați activitatea.

În contextul unei lumi interconectate permanent, al globalizării și digitalizării, această profesie aduce cu sine noi provocări. Profilul noilor generații de elevi se schimbă, iar capacitatea profesorilor de a-și îndeplini misiunea trebuie să se adapteze acestor evoluții.

Rolul profesorilor de limba română devine astfel acela de păstrător al identității naționale, într-un context dinamic, aflat într-o rapidă și permanentă schimbare.

Sunt bucuros că am ocazia să recunosc meritele unor dascăli cu vocație, care se remarcă prin dăruirea față de profesia didactică și față de comunitate, precum și prin exemplul pe care îl oferiți tinerilor.

Rezultatele dumneavoastră sunt excepționale - fie la concursuri și olimpiade școlare de limba și literatura română, fie în motivarea elevilor în parcursul educațional către devenirea lor ca membri activi în societate.

Acestea reprezintă însă numai o parte din contribuția dumneavoastră la dezvoltarea domeniului. Nu pot să nu remarc atât meritele deosebite în activitatea de la catedră, cât și implicarea în proiecte și activități de cercetare, cu caracter social sau de promovare și păstrare a limbii române în țară și în afara granițelor.

În afară de dimensiunea simbolică și identitară, activitatea dumneavoastră are și o componentă extrem de importantă și pragmatică – aceea de a asigura utilizarea corectă a limbii române.

Sunt încrezător că vă veți continua activitatea cu aceeași dăruire și determinare și vă doresc mult succes!

Vă propun să transmitem împreună un «La mulți ani!» tuturor celor care simt și vorbesc românește, indiferent de locul în care se află!

Vă mulțumesc!”