Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal: Vă mulțumesc pentru că ați reacționat la invitația noastră. Vreau să vă aduc la cunoștință că tema conferinței noastre este legată de obținerea sau redobândirea cetățeniei române. În ultima perioadă, copii minori dacă nu a fost solicitat de unul din părinți, trebuie să redobândească din nou cetățenia, ceea ce este din punctul meu de vedere - incorect. Și la ziua de azi am avut multe discuții, plângeri, adresări din partea celora care în perioada când părinții au obținut cetățenie, erau minori. Și în urma acestor discuții, demersuri, am hotărât să adresez o scrisoare deschisă prim-ministrului României. Așa dar, îmi dați voie să dau citire acestei scrisori deschise.


Domnului Prim-ministru al României Dacian Cioloș,

 

Scrisoare deschisă

Domnule Prim-ministru al României,

Vă scriu, animat de profunde sentimente frățești, pentru a vă semnala o problemă gravă care afectează interesele identitare deopotrivă ale cetățenilor români din R. Moldova, dar și ale celor două state românești.

Timp de 25 de ani autoritățile din România au recunoscut drepturile minorilor de a obține cetățenia română odată cu părinții, fără ca dosarul părinților să conțină o cerere și pentru copiii minori. În baza rigorilor prescrise de lege mii de cetățeni ai Republicii Moldova au redobândit legitima cetățenie română, la care părinții sau buneii lor nu au renunțat benevol niciodată, acest drept fiidu-le luat de comuniști odată cu reocuparea Basarabiei de către Rusia Sovietică.


Direcția pentru evidența persoanelor și administrarea bazelor de date a Ministerului Afacerilor Interne a României și-a schimbat subit practica, astfel mii de cetățeni români, în special basarabeni, s-au pomenit „fără cetățenie română”. Până în 2015, autoritățile române înscriau în registrele de stare civilă copiii celor care dobândeau cetățenia română, chiar dacă aceștia nu fuseseră declarați în procedura de redobândire a cetățeniei părinților, acum, însă, dacă unul dintre părinți nu declară copiii minori și nu cere acordarea cetățeniei române și pentru aceștia, minorii nu obțin automat cetățenia română, iar cel mai grav este faptul că autoritățile de la București aplică retroactiv aceaste prevederi.


În consecință, mii de cetățeni ai României, în special născuți în Basarabia, s-au lovit de aceste dure bariere birocratice, fiind în imposibilitate de a obține un nou pașaport român, pentru că Ministerul Afacerilor Interne al României nu le mai recunoaște cetățenia română, obținută odată cu părinții. Aceste neclarități legislative și/sau normative lipsesc mii de cetățeni români de un drept fundamental, punându-i într-o situație fără de ieșire, obligându-i să parcurgă un lung drum birocratic, însă fără rezolvarea problemei.


În aceste condiții, vă rog, domnule prim-ministru Cioloș,  să propuneți Guvernului pe care îl conduceți o Ordonanță de Urgență, care ar înlătura lacunele legislative și/sau normative din legislația României, astfel încât cetățenii noștri să poată beneficia de toate drepturile lor constituționale, inclusiv de perfectarea pașapoartelor.


Înlăturarea cât mai grabnică a acestor inadvertențe legislative impardonabile ar lipsi forțele antinaționale și reacționare de argumente speculative pe acest subiect, cu un mare răsunet și impact, la Chișinău și mai ales acum, când în Republica Moldova a început perioada electorală, a alegerilor președintelui, iar forțele pro-ruse și antinaționale nu ratează nici o ocazie să arunce cu pietre în grădina roditoare a României.

Domnule premier Cioloș, ceea ce vă solicit eu, în numele a numeroși cetățeni români din stânga Prutului, este corectarea acestor inadvertențe legislative. Dar știm cu toții, și Dumneavoastră și eu, că soluția cea mai bună, pentru aceste probleme, și multe altele, cu care se confruntă românii și cetățeni români din R. Moldova, este una singură, istorică și mântuitoare: realizarea cât mai grabnică a Unirii celor două state românești.


În ceea ce mă privește, sunt absolut sigur că, devenind președinte al Republicii Moldova, voi putea să pregătesc societatea noastră către Unirea care trebuie să se realizeze pentru vecie în 2018.


Așa să ne ajute Dumnezeu!


Mulțumesc.


Și acum, doar 3 întrebări și la subiect. Doar întrebări la subiect. Fiindcă dacă încercăm să discutăm și alte subiecte, eu cred că e prea devreme și avem timp deajuns. Campania încă e înainte. Problemele sunt foarte multe.


Jurnalist: Indescifrabil


Mihai Ghimpu: De ce ar hotărâ adoptarea unei ordonanțe de urgență, fiindcă nu e o problemă să fie adresată această scrisoare către Camera Deputaților și Senat, dar e o problemă, o procedură de durată. Noi cunoaștem că Guvernul poate adopta Ordonanță de Urgență și astfel este calea cea mai scurtă în soluționarea acestei probleme. Este constituțional. Ca și la noi, cunoașteți, că Guvernul e în drept să-și asume... la noi e altfel prevederea, își asumă răspunderea și adoptă niște legi și în cazul în care Parlamentul nu înaintează moțiune, se consideră act normativ. Așa este foarte simplu. Am mers pe această cale, fiindcă este calea cea mai scurtă.


Jurnalist: Indescifrabil


Mihai Ghimpu: Să nu credeți că dacă acum am adresat această scrisoare, nu am discutat acest subiect. Am discutat, dar știți cum e: discuția e discuția, dar un demers oficial, o scrisoare deschisă este totuși o scrisoare deschisă. Am trimis-o pe poșta Guvernului. Îndată după conferință o vom trimite și prin poștă, așa încât să fie un document în care Guvernul, Prim-ministrul trebuie să dea un răspuns. Discuțiile rămân discuții. A treia întrebare?


Jurnalist: Indescifrabil


Mihai Ghimpu: Nu am adresat plângeri. Mie mi s-au adresat cetățenii care au avut părinții cu cetățenie obținută și au rămas în afara cetățeniei.


Jurnalist: Mulți s-au plâns?


Mihai Ghimpu: Noi avem foarte mulți, mii de cetățeni. Este foarte simplu. Eu îmi pare că ați auzit în această scrisoare deschisă că aproape 25 de ani copii redobândea cetățenia odată cu părinții, chiar dacă nu indicau părințiii copii pentru redobândire. Acum dacă părinții nu indică, înseamnă că nu are cetățenia. Și iată au apărut foarte mulți cei care au crezut că dacă are tata și mama, înseamnă că am și eu, sunt minor și sunt copil și e corect.


Jurnalist: Indescifrabil


Mihai Ghimpu: Mi-i greu să vă spun, fiindcă aici e problema, că noi vrem să examineze și să adopte o ordonanță de urgență, fiindcă ca atare nu este doar acest... Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor au început să respingă, să refuze ca copii minori. Posibil... nu e posibil, dar e clar aceasta după ce au împlinit vârsta de 18 ani, au mers ca să-și ia pașaport și s-au întâlnit cu această problemă ca să le spună că nu sunt cetățeni. Cum nu sunt, dacă părinții mei sunt? Aici e toată problema. 


Jurnalist: Indescifrabil


Mihai Ghimpu: Biroul tratează, dar cum să vă spun. Este o neclaritate, așa, această lege, legislație. De aceea, Guvernul trebuie, așa cum am și solicitat, să clarifice această neclaritate care permite să respingă oferirea pașapoartelor copiilor care erau minori la momentul când părinții au obținut cetățenia română.


Jurnalist: Indescifrabil


Mihai Ghimpu: Eu vreau să vă spun că problema care o abortez eu, nu este de ieri sau de azi. Eu lupt pentru cauza românească din 88, așa că nu au ce să mă acuze pe mine. Apare problema - apare și scrisoarea deschisă sau alte lucruri care le rezolv eu cu partidul pe care-l conduc. 


Citate Video