Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Maia Sandu, Președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate: Campania electorală a început cu cinci zile în urmă iar legea cere asigurarea unei politici echilibrate din partea mass-mediei care ar garanta egalitatea tuturor concurenților electorali. Cu părere de rău, constatăm în spațiul mediatic lucruri extrem de grave, care dincolo de manipularea și dezinformarea opiniei publice, pun sub semnul întrebării corectitudinea scrutinului electoral. Nu putem vorbi despre un proces electoral democractic și cinstit atunci când cei care dețin toate instituțiile statului controlează și majoritatea canalelor media. Asistăm în aceste zile la crearea unei scene de război de către reprezentanții puterii. Modul în care utilizează ei resursele administrative, precum și resursele de presă constituie de fapt o încercare de a denatura alegerea liberă a cetățenilor. Presa controlată, prezintă la adresa mea informații trunchiate, defăimătoare și ce e mai grav, false. Banii murdari, proveniți din surse neclare, fac legea în această campanie. Noi refuzăm să acceptăm o asemenea lege.

Desigur, toate aceste lucruri arată că le este frică de faptul că oamenii vor ști să aleagă un om integru și responsabil și întreaga lor schemă de folosire a banului public în beneficiul propriu se va dărâma. Ei însă nu conștientizează că astfel de ilegalități nu vor fi trecute cu vederea de către cetățeni și vor fi sancționați dur prin votul acestora. În ultimile zile auzim tot mai des de la exponenții guvernării precum că sânt foarte interesați ca aceste alegeri să fie libere și corecte. Am auzit acest lucru de la coordonatorul executiv al coaliției de guvernare, de la alți exponenți ai Partidului Democrat și spun ei, nu contează câți bani va suporta, va cheltui statul pentru ca să se realizeze acest obiectiv. Pentru a-i ajuta în îndeplinirea acestui obiectiv, de a asigura un scrutin relativ corect pentru că el deja nu mai este corect, venim cu o solicitare concretă, fezabilă, pentru ca să creștem credibilitatea acestui scrutin electoral care este extrem de important pentru viitorul Republicii Moldova. Solicităm Parlamentului, Guvernului și Comisiei Electorale Centrale să asigure instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secție de votare, astfel încât fiecare actor electoral, observator sau simplu cetățean să poată urmări online procesul de votare și de numărare a voturilor. Atât tehnic, cât și juridic, instalarea camerelor video până la 30 octombrie este fezabilă.

În primul rând, Comisia Electorală Centrală dispune prin amendamentele recente la Legea achizițiilor publice de dreptul de a face achiziții pentru echipamente necesare alegerilor fără a face licitații publice. Deci într-un timp foarte scurt, Comisia Electorală Centrală poate contracta o companie care să instaleze aceste camere video. În al doilea rând, din punct de vedere juridic, nu este obligatoriu ca faptul supravegherii video să fie prevăzut în Codul electoral, fiind suficientă o simplă hotărâre a Comisiei Electorale Centrale și spun asta din propria experiență pentru că atunci când am decis să facem supraveghere video la examenele de bacalaureat, a fost suficient un ordin al ministrului educației și nu a fost necesară modificarea legii. Legalitatea acțiunilor Ministerului Educației cu privire la reglementarea prin acte interne a procedurii de supravegherii video a examenelor a fost recunoscută prin decizii definitive ale instanțelor judecătorești. Iar dacă totuși juriștii vor spune că pentru a efectua supravegherea video a alegerilor este obligatorie reglementarea acestui fapt în Codul electoral, majoritatea parlamentară, dacă vrea într-adevăr să asigure un scrutin cât de cât corect și liber, poate să se convoace și să voteze operativ amendamentele necesare.

În același timp, o asemenea inițiativă nu contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția, pentru că inadmisibilitatea modificării legislației electorale cu un an înaintea alegerilor e referă exclusiv la cazurile în care legislația modificată suprimă direct sau indirect drepturile actorilor electorali sau ale cetățenilor. Or, respectiva inițiativă, dimpotrivă, vine să îmbunătățească atât situația actorilor implicați, cât și situația cetățenilor, fiind un instrument care va asigura că cel puțin în timpul votării și a numărării voturilor, guvernarea nu va recurge la fraude și la falsificări.

În al treilea rând, vreau să mă refer aici la câteva aspecte tehnice ale acestei propuneri și anume la costuri. Pentru a acoperi vizualizarea unei secții de votare, nu este nevoie de mai mult de o cameră video. Important este desigur ca această să fie instalată într-un loc care permite vizualizarea întregii secții, fără existența așa-numitor puncte moarte. Dacă admitem că costul de piață al unei camere video de claitate medie este în jur de trei mii de lei, pentru 2000 de secții de votare ar fi nevoie de circa 6 milioane de lei. Dacă adăugăm costurile de instalare și echipamentul adiacent, cheltuielile totale ar constitui cel mult 10 milioane de lei. Amintesc că am făcut o sesizare la Comisia Electorală Centrală prin care îi atenționăm că Partidul Democrat datorează bugestului de stat 10 milioane de lei pentru că a încălcat legislația cu privire la finanțarea partidelor politice. Iată exact aceste 10 milioane de lei pe care Comisia Electorală Centrală trebuie să le obțină de la Partidul Democrat și să le transfere în bugetul de stat, sunt suficiente pentru a acoperi costurile acestui proiect.

Trebuie să menționăm că fiecare secție de votare este dotată deja cu internet, prin urmare cheltuieli suplimentare pentru transmiterea online a imaginilor video de la secțiile de votare nu ar trebui să existe. Instalarea. În procesul de instalare a camerelor de supraveghere video la bacalaureat, Ministerul Educației a asigurat instalarea a peste 1300 de camere video, acuma vorbim despre 2000 de camere video, diferența nu este foarte mare. Vă spunem din experiență proprie că lucrările de instalare se pot face ușor, timp de 2-3 săptămâni, timp pe care îl avem până la alegerile din 30 octombrie. Avem certitudinea că această inițiativă este extrem de importantă pentru scrutinul electorla din 2016, în primul rând pentru că va pemrite micșorarea riscului fraudării votării și a numărării voturilor, în situația în care imaginile reale din fiecare secție de votare vor fi transmise online, putem minimiza posibilele fraude în ziua votării. În al doilea rând, o asemenea măsură este eficientă din punct de vedere financiar pentru că aceste camere se pot folosi la alegerile prezidențiale, se pot folosi la alegerile parlamentare, în eventualitatea unor referendumuri, dar deasemenea aceste camere pot fi folosite între timp în instituțiile de învățământ pentru a garanta siguranța și securitatea copiilor și elevilor. Cunoașteți că multe dintre secțiile de votare sunt create în incinta școlilor.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă guvernarea este să identifice și să aloce resursele financiare necesare și tocmai am explicat de unde ar putea să vină aceste resurse, să organizeze procesul de achiziție și să instaleze aceste camere. Camerele video instalate la bacalaureat au contribuit semnificativ la reducerea corupției în educație. Organizarea unor examene corecte a însemnat o investiție în viitorul copiilor noștri. Acum camerele video instalate la alegeri ar fi un exercițiu de democrație și corectitudine. Acest instrument transparent și democratic va contribui semnificativ la faptul ca votul oamenilor să nu fie denaturat, să nu fie furat și să conteze cu adevărat. Mulțumesc.

Jurnalist: Să înțeleg că prin această inițiativă pe care ați propus-o cu camerele de supraveghere nu aveți încredere în observatorii care vor fi delegați la secțiile de votare?

Maia Sandu: Nu avem încredere în autorități.

Jurnalist: Dar care sunt probele pe care le așteptați? cum anume vă așteptați că o să fie probleme...

Maia Sandu: Știm că autoritățile sunt foarte creative și au demonstrat de-a lungul timpului și demonstrează și în cadrul acestei campanii electorale. Primim nenumărate semnale, oameni care ne spun că li s-a spus să voteze pentru o persoană sau alta și li s-a cerut să vină cu dovada acestui vot, respectiv să facă poze ale votului, cunoaștem că sunt foarte multe modalități prin care aceste alegeri pot fi fraudate și știm cât de mult se bate puterea actuală pentru a nu permite ca funcția de președinte să ajungă în altă parte decât în tabăra guvernării și de aceea trebuie să facem tot posibilul ca să asigurăm aceste alegeri libere și corecte. Instalarea camerelor de supraveghere video este un mijloc foarte eficient și care o să ne permită nouă să analizăm fiecare caz în parte, chiar și atunci când sânt raportate cazuri de abuz, este foarte greu să le investigăm după ce acestea s-au întâmplat. Mai ales că într-o zi pot fi raportate foarte multe cazuri de abuz. Atunci când vom avea aceste înregistrări video, atunci când toți cei interesați de corectitudinea votului vor urmări online anumite secții de votare bineînțeles, atunci va fi mult mai ușor să ne asigurăm, să demonstrăm dacă au fost comise abuzuri, cât de multe abuzuri au fost comise sau dacă totuși alegerile au fost corecte.

Jurnalist: Această sesizare va fi depusă la CEC, la Parlament și la Guvern?

Maia Sandu: Corect.

Jurnalist: Urma săptămâna aceasta să anunțați rezultatele acestor sondaje despre vorbeați pe parcurs, când se va întâmpla?

Maia Sandu: Noi am văzut rezultatele primului sondaj, dar așa cum nu ne aparține nouă sondajul, este dreptul autorilor acestui sondaj sau mai bine zis celor care au finanțat acest sondaj, să-l facă public. Din câte am înțeles noi, sondajul va fi făcut public mâine. Între timp, noi discutăm cu partenerii noștri și vom lua o decizie. Nu pot să vă spun mai multe despre rezultatele sondajului.

Jurnalist: Cum comentați faptul că Iurie Leancă a scris pe facebook precum că v-a avertizat într-o emisiune că Andrei Năstase va încerca cumva să vă scoată din cursa electorală prin anumite sondaje în care dumnealui este prezentat cu mai multe procente ca dumneavoastră?

Maia Sandu: Partidul Acțiune și Solidaritate și colegii de la Platforma DA, am convenit că vom lua decizia în baza rezultatelor a două sondaje concrete și la aceste sondaje ne referim în continuare atunci când vorbim despre angajamentul nostru de a veni cu un candidat comun. Nu ne interesează alte sondaje.

Jurnalist: [indescifrabil].

Maia Sandu: Nu mă interesează aceste sondaje. Se produc tot felul de sondaje pentru a influența opinia publică și așa mai departe. Noi am convenit care sânt companiile care produc sondaje, în care ambele părți avem încredere, respectiv nu comentez alte sondaje.

Jurnalist: Domnul Josan de la Platforma DA a criticat fundația germană care face aceste sondaje în privința candidatului unic. De ce?

Maia Sandu: Îl întrebați pe dumnealui. Nu am de unde să știu de ce a criticat fundația.

Jurnalist: Doamna Sandu, mâine Platforma DA va picheta președinția și cheamă și celelalte partide să i se alăture. Vă veți alătura acestui prostest?

Maia Sandu: O să discutăm, nu am reușit să discutăm. Am convenit că pentru a merge la protest trebuie să ne organizăm din timp. Aceea ce s-a întâmplat ieri nu ne-a permis ca să venim cu toți susținătorii noștri la Parlament și noi vrem să mergem să protestăm împotrivă cu oameni de bună credință, împreună cu oameni integri, nu cu oameni care au comis fărădelegi la viața lor și aicea mă refer la președintele în special al Partidului Socialiștilor și care acum se dă mare apărător al cetățenilor simpli și al celor furați.

Jurnalist: Ce părere aveți despre faptul că Andrie Năstase a încălcat regulamentul electoral și a pozat împreună cu președintele Poloniei?

Maia Sandu: Dacă s-a comis o încălcare sau nu, trebuie să stabilească organele abilitate. În rest, noi la Partidul Acțiune și Solidaritate întotdeauna am respectat legea chiar și atunci când am considerat că anumite prevederi nu au mare sens și în continuare spunem acest lucru, toată lumea trbeuie să respecte legea. Dar dacă este o încălcare sau nu, trebuie să stabilească Comisia Electorală Centrală și pe această cale vreau să le amintesc celor de la Comisia Electorală Centrală că au niște datorii față de cetățeni pentru că mai multe partide au comis încălcări grave și trebuie să plătească amenzi usturătoare bugetului de stat. Din păcate întârzie decizia Comisiei Electorale Centrale în raport cu această problemă.

Jurnalist: Când va apărea următorul sondaj? dacă ne spuneți că mâine va fi primul.

Maia Sandu: Dacă din ceea ce ni s-a spus nouă, undeva în jur de 10 octombrie.

Jurnalist: Deci ăsta este motivul pentru care încă nu v-ați lansat oficial în campanie?

Maia Sandu: Discutăm, domnul Năstase nu este în oraș în momentul în care dumnealui revine discutăm rezultatele primului sondaj și vedem cum procedăm mai departe.

Jurnalist: Vă mulțumim mult.

Maia Sandu: Și noi vă mulțumim. O zi bună să aveți.

Citate Video