Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Bună ziua! Comisia Prezidențială a început foarte bine. Am avut o primă rundă de opinii şi le-am spus şi membrilor comisiei că, după această primă rundă de luări de cuvânt, sunt foarte optimist. Toţi membrii comisiei sunt hotărâţi să se implice, toţi au venit cu idei foarte bune, cu evaluări foarte bune, şi cred că vom avea în timp util realmente un proiect de ţară, care reprezintă o viziune pentru România. Avem nevoie de o viziune pentru România şi asta va fi Proiectul de ţară. În continuare, comisia a rămas în sală, se vor organiza şi, în continuare, se va lucra intens la elaborarea primelor concepte, care vor duce la cristalizarea Proiectului de Ţară.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: „Domnule Preşedinte, ca să înţelegem mai bine cum va arăta acest document la final. Am văzut, spre exemplu, Liviu Dragnea scria puţin mai devreme pe Facebook că problema medicamentelor trebuie să constituie o prioritate în acest proiect de ţară. Se va regăsi şi această problemă şi probleme similare în acest document?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Proiectul de ţară, în final, va fi un document strategic, scurt, clar şi uşor de înţeles. Va stabili liniile generale de dezvoltare ale României. Ca să vă dau exemple foarte concrete, acest proiect va defini, bunăoară, dacă România vrea să fie o ţară europeană profund integrată sau dacă doreşte să fie o ţară europeană mai puţin integrată. Cum, alt exemplu, acest proiect va stabili dacă vrem să aderăm la zona euro sau nu vrem să aderăm la zona euro. Iar alte probleme foarte importante ale României, cum sunt, sigur, şi problema câte clase vor fi în ciclul primar, câte clase vor fi în ciclul secundar, şi aşa mai departe, vor fi elaborate în cadrul altor proiecte, cum este, de exemplu, proiectul România Educată. Proiectul de Ţară dă linia generală de dezvoltare a României, u nde vrem să ajungem în România, iar, ulterior, bineînţeles, pe zone, sau sectorial, cum se spune, se vor elabora planuri. Acest Proiect de ţară nu este un proiect de guvernare. Acest Proiect de Ţară este valabil pentru o perioadă lungă de timp şi, din acest motiv, este important să fie adoptat prin consens. Toate guvernele vor avea aceste ghidaje care vor fi scrise în Proiectul de Ţară.” 

Jurnalist: „Ar putea abandona ideea aderării la zona euro?”

Jurnalist: „Cum veți face ca acest proiect să fie asumat şi pe o perioadă lungă? Au mai fost proiecte făcute la Cotroceni, pacturi, care, apoi, n-au fost asumate.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „În afară de această fază de elaborare, este nevoie de cel puţin încă două faze, la fel de importante. Este nevoie de o largă consultare. După ce vom avea prima formă a acestui Proiect de Ţară, el va fi pus în dezbatere publică şi această dezbatere publică va dura luni de zile, după care va fi adaptat, în funcţie de rezultatul acestei dezbateri, şi va intra în concilierea politică. Acest Proiect de Ţară poate să ne ghideze, poate să aibă valoarea pe care ar trebui să o aibă, numai dacă toate partidele politice sunt de acord şi sprijină acest proiect. Deci în afară de partea de elaborare, vom avea partea de consultare în societatea civilă, cu partenerii instituţionali, deci o consultare largă, cum se spune, şi în final vom avea o consultare şi asumare politică.”

Jurnalist: „Domnule Preşedinte, trecerea la zona euro, pe care aţi menţionat-o mai devreme, şi intrarea în Spaţiul Schengen erau obiective asumate deja unanim aproape de clasa politică. Şi acestea vor fi discutate?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Cu siguranţă, o parte din liniile directoare sau din enunţurile din proiectele de ţară vor fi preluate din ceea ce şi acum acceptăm larg şi nu punem în discuţie. De exemplu, nu pune nimeni în discuţie sau la îndoială faptul că apartenenţa la NATO este benefică pentru România, cum nu pune nimeni la îndoială faptul că apartenenţa la Uniunea Europeană este benefică pentru ţară. Aceste lucruri, care deja există consensual, vor fi preluate, însă vor fi adăugate alte lucruri, care încă nu au fost clarificate în discuţia pe care am avut-o până acum, în România.”

Jurnalist: „Asta înseamnă că am putea abandona această idee?”

Jurnalist: „Și aderarea la zona euro este cu semnul întrebării în acest moment?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Aderarea la zona euro este un deziderat declarat, însă este foarte bine ca acest lucru să fie discutat în comisie, fiindcă până acum abordarea faţă de zona euro a fost, hai să spunem, câteodată poate un pic heirupistă. Cineva a spus, bunăoară, în anul X aderăm, la euro. Nu credem că aşa trebuie abordată. Nu credem că apare o alternativă. Până la urmă, toate partidele şi toţi specialiştii sunt de părere că este foarte bine pentru România să adere la euro. Însă acest lucru nu poate să reprezinte un scop în sine. Aderarea la euro poate să fie doar o etapă în parcursul nostru care ne va duce la o prosperitate generalizată. Dacă privim anumite lucruri ca şi scopuri în sine, şi în realitate sunt doar etape, greşim. De aceea, discuţia pe euro nu trebuie să o purtăm vr em sau nu vrem. Vrem, dar cum definim acest obiectiv este iarăşi foarte important.”

Jurnalist: „Domnule Preşedinte, ce se va întâmpla cu această Comisie Prezidenţială după alegerile parlamentare, dacă în Parlament se modifică structura, coloratura politică şi aşa mai departe? Unele partide pot să dispară, altele pot să apară.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Această Comisie vrea să creeze cel mai important document strategic al României şi vrea să obţină consens. Și atunci, mi se pare că este corect ca dacă după alegeri vor apare alte forţe politice, alte partide, să nu scoatem pe nimeni din comisia care acum a început să funcţioneze, dar să fim deschişi şi spre alţii. Dacă apare o nouă formaţiune în parlament, automat voi invita formaţiunea respectivă să-şi delege reprezentanţi în Comisie, care se vor integra în colectivul deja existent. Nu vreau să scoatem pe nimeni din comisie, fiindcă deja, până la alegeri parlamentare, comisia va lucra, va avea probabil deja primele rezultate şi este important să se înţeleagă că şi felul în care funcţionează şi se constituie Comisia este deja un semnal spre consensul dorit de mine.”

Jurnalist: „Domnule Președinte, ne puteți spune cum au fost aleşi specialiştii? Critici au apărut deja. Domnul Liiceanu spunea că fostul rector Ioan Aurel Popa a fost implicat în scandalul plagiatului. Alţii spuneau că aţi ales persoane apropiate de fostul Preşedinte Traian Băsescu, cum ar fi Lucian Croitoru.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „A fost foarte simplu. Partidele şi-au desemnat persoanele care vin în comisie, iar noi în Administraţia Prezidenţială, prin consultări, între noi, am propus de asemenea, persoane în comisie.”

Jurnalist: „Domnule Președinte, a fost dată şi o decizie majoră în instanţă, o sentinţă definitivă irevocabilă în dosarul Microsoft. Cum vedeţi ce s-a întâmplat? E un pas cât de important pentru justiţie, pentru că au apărut şi acuzaţii, în special din partea celor condamnaţi, cum că, de fapt, beneficiarii principali sunt în continuare în libertate?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „În primul rând, cred că este important că avem un mare caz de corupţie clarificat în instanţă. Justiţia românească a dovedit că poate să prelucreze astfel de dosare, că poate să ajungă la final şi foarte bine a făcut. În continuare, evident, unul din punctele importante care rămâne de pus în practică este recuperarea prejudiciului.”

Jurnalist: „Ne puteți spune, pentru că au apărut tot felul de interpretări după ce dumneavoastră v-aţi manifestat opţiunea pentru domnul Cioloş, ca posibil viitor premier, ne puteţi spune… Veţi numi orice premier indiferent dacă îl cheamă Dacian Cioloş, Liviu Dragnea sau Călin Popescu-Tăriceanu, dacă adună o majoritate parlamentară în urma alegerilor din decembrie?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Cu siguranţă, voi desemna o persoană ţinând cont de prerogativele constituţionale ale preşedintelui. Asta înseamnă că nominalizez o persoană care, după părerea mea, întruneşte o majoritate în Parlament şi este competentă pentru a conduce guvernul României. Ar fi absurd să desemnez pe cineva care pe urmă nu întruneşte o majoritate. Nu sunt adeptul acestor jocuri politice. Deci, nu am de gând să nominalizez sau să desemnez pe cineva care pe urmă pică în Parlament, eventual mai pică o dată. Deci aceste jocuri nu le veţi găsi la mine. Desemnarea va fi una extrem de serioasă, voi ţine cont să fie o persoană pe care eu o consider capabilă să conducă Guvernul României şi pe care eu consider că poate să întrunească o majoritate parlamentară. Aceste lucruri sunt evidente şi vreau să fie c lare din capul locului.”

Jurnalist: „Veți avea în vedere și criterii de integritate, având în vedere că domnul Dragnea are o condamnare?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Criteriile de integritate sunt, cum se spune, self-evidente. În niciun caz, nu voi desemna o persoană care este urmărită penal, sau condamnată penal, sau are probleme de integritate de altă natură. Eu am spus demult. Clasa politică trebuie să se reformeze, trebuie să avem politicieni curaţi şi acest criteriu va fi, evident, unul din criteriile, nu cele mai importante, va fi criteriul eliminatoriu.”

Jurnalist: „Chiar dacă acea persoană vine propusă de o majoritate?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Indiferent de cine vine propusă, eu, Preşedintele României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal.”

Jurnalist: „Şi criterii care ţin de profesionalismul persoanei vor conta? Pentru că acolo să zicem că vor fi discuţii puţin mai subiective decât acestea, care sunt clare.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Evident că vor conta, şi de-asta am spus. Voi desemna o persoană despre care eu sunt convins că are capacitatea să conducă bine Guvernul României.”

Jurnalist: „Domnule Preşedinte, ultimele sondaje arată că prezenţa la vot la alegerile care urmează va fi extrem de redusă. Credeţi că şi acest lucru va fi o problemă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Sondajele nu trebuie luate ca definitive, mai ales sondajele care se fac cu luni de zile înainte de alegeri. Sunt doar orientative. Şi pe parcursul campaniei, sondajele arată doar trenduri, nu trebuie luate ca valoare absolută. Valoarea absolută este dată de vot. Şi atunci când vom avea votul vom şti cum arată Parlamentul. Sper, însă, să avem o participare cât mai numeroasă. Asta, însă, depinde şi de cum se prezintă partidele. Dacă vor veni cu discuţii bune, cu propuneri care vin în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor, atunci prezenţa la vot va fi corespunzător mai bună.”

Jurnalist: „Domnule Preşedinte, cu doamna Kövesi aţi vorbit între timp? Şi dacă domnul Mihai Răzvan Ungureanu v-a lămurit ce a fost cu demisia aceea, că spuneaţi că, după ce îşi revine, îl aşteptaţi să lămuriţi chestiunea.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Da. Îl aştept în continuare.”

Jurnalist: „Nici acum nu v-a contactat, domnule Preşedinte? Pentru că dânsul spunea că l-a sunat pe şeful Comisiei SIE din Parlament, a vorbit şi cu domnul Dragnea. Pe dumneavoastră încă nu v-a sunat?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „O să vorbim, o să lămurim aceste chestiuni. Vă mulţumesc!”

Citate Video