Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Maia Sandu, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: Bună ziua! în aceste alegeri studenților li s-a pregătit o cursă. Doar tinerii care au reședință în oraș vor putea să voteze aici, unde studiază, ceilalți vor trebui să meargă la locul de baștină, acolo unde își au viza de reședință. Este clar că Partidul Democrat, Partidul Socialiștilorși Partidul Comuniștilor nu vor ca studenții să voteze la aceste alegeri. Ei știu că tinerii nu pot fi cumpărați, nu pot fi mințiți și știu că tinerii își doresc să aleagă un om onest, un om corect, respectiv, încearcă să le pună piedici acestor tineri.

Din toate categoriile de populație, tinerii sunt cei mai determinați să plece din țară dacă situația nu se va îmbunătăți în timpul apropiat și descurajarea lor de a merge la vot este o metodă de a-i determina pe tinerii care sunt aici, tinerii din Republica Moldova să plece de acasă. Pe data de treisprezece octombrie, curent, o majoritate ad-hoc, democrato-socialisto-comunistă nu a dorit să accepte punerea în ordinea de zi a proiectului de lege inițiat de domnul Valeriu Ghilețchi, care le-ar fi permis studenților să voteze în localitatea în care-și fac studiile. Conform proiectului de lege studenții ar fi putut vota în localitatea în care-și fac studiile, cu condiția că depun o declarație pe propria răspundere, că nu votează în altă parte. Este o procedură absolut normală, având în vedere chiar și situația financiară a studenților, care în marea majoritate nu au posibilitate să meargă în localitățile de baștină pentru că ar trebui să acopere cheltuielile de transport.

O atare procedură simplificată pentru studenți a fost introdusă în anul 2013 și a fost aplicată cu succes la alegerile parlamentare din 2014. De ce la alegerile prezidențiale nu se procedează la fel? Putem înțelege de ce Partidul Democrat face asta. Pentru că ei vor să-și consolideze oligarhia. Dar de ce socialiștii, care se declară de opoziție nu vor să dea șansă tinerilor să voteze? Domnule Dodon, vă este frică de studenți? Cerem Parlamentului să revizuiască urgent modalitatea de vot și să le permită studenților să voteze acolo unde învață. Iar acum mă adresez tinerilor: Voi sunteți viitorul acestei țări. Voi puteți decide dacă învingem oligarhii, corupția, sărăcia și dacă.., sau dacă continuăm să trăim în mizerie. Eu vreau să vă rog să mergeți la vot. Iată cum puteți face acest lucru. Puteți să mergeți acasă pe treizeci octombrie pentru a vota sau puteți să mergeți până pe douăzeci și nouă octombrie acasă pentru a vă lua certificatele cu drept de vot. Știu că este un efort în plus, dar acest efort este o investiție în viitorul nostru. Haideți să ne mobilizăm, dragi studenți. Împreună vom învinge. Eu am ales să înving.

Dan Crăciun, reprezentant al organizației de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate: Bună ziua. Eu mă numesc Dan Crăciun și reprezint organizația de tineret a Partidului PAS. Vrem să venim și noi cu o declarație. Din punctul nostru de vedere este cel puțin, ipocrit, dacă nu chiar mincinos că guvernarea se declară, pe de o parte, promotor al intereselor tineretului, iar pe de altă parte, le îngrădește dreptul la vot. Tinerii au nevoie de o nouă clasă politică, care să le reprezinte cu adevărat și să acționeze în beneficiul lor. Prin decizia de a le interzice tinerilor dreptul de a vota la locul unde își fac studiile, Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor, au demonstrat încă o dată că susțin tinerii doar pe hârtie. Socialiștii, este paradoxal, că având formal cele mai mari organizații de tineret din țară, anume aceste partide îngrădesc dreptul la vot al tineretului. De fapt, acest lucru nu este surprinzător pentru că clasa politică actuală este una care întotdeauna mimează. Unii mimează reformele, alții mimează opoziție și toți mimează îngrijorarea pentru viitorul tineretului din această țară.

În condițiile în care fiecare al doilea șomer din Republica Moldova este tânăr, 31% din tineri, care au un loc de muncă în țară, lucrează la negru, iar 16% lucrează peste hotare, este imperativ ca la guvernarea țării să vină oameni integri și onești care să acționeze cu adevărat în interesul tuturor cetățenilor, și în special al tinerilor. Anume din acest motiv, îndemnăm tinerii să vină la vot pe data de treizeci octombrie și să o voteze pe doamna Maia Sandu în calitate de Președinte al Republicii Moldova, iar toți cei care vor să pună umărul la spargerea sistemului corupt sunt așteptați la PAS în calitate de voluntari. Tinerii pot face schimbarea, de aceea, vă îndemn să mergeți în localitățile de baștină, să ieșiți la vot și să faceți acest efort pentru un viitor mai bun aici, în Moldova. Împreună vom învinge!

Serviciul de presă al PAS: Mulțumim. Dacă aveți întrebări, vă rog frumos să vă prezentați.

Jurnalist: Este adevărat că dumneavoastră ați știut că împrumutul pentru bănci va fi transformat în datorie, dar așa ați votat acea Hotărâre de Guvern? Cum comentați?

Maia Sandu: Domnul Ghimpu trebuie să-l întrebe pe cel pe care l-a numit la Banca Națională Guvernator, pe Dorin Drăguțanu, pentru că acesta a fost numit de către Partidul Liberal atunci când s-au împărțit instituțiile statutului. Și instituțiile statului nu trebuie să se împartă între Partide Politice. Instituțiile statului trebuie să funcționeze în interesul cetățeanului. Deci, Domnul Ghimpu să adreseze această întrebare domnului Drăguțanu cum s-a întâmplat ca sistemul bancar să fie furat până în noiembrie 2014. Și după aceasta, dacă domnul Ghimpu nu crede că acești bani care au fost cheltuiți până în martie 2015, au mers pentru a acoperi depozitele oamenilor, economiile oamenilor care nu poartă nicio vină pentru faptul că guvernatorul Băncii Naționale, numit de Domnul Ghimpu nu a păzit aceste economii, să facă un demers la Procuratura Generală și să-i ceară Procurorului să-l sancționeze pe guvernatorul Băncii Naționale, dacă acesta a mințit când a spus că a cerut banii pentru a acoperi economiile cetățenilor.

Jurnalist: Și de la începutul campaniei electorale, vreau să vă întreb, în câte localități ați mers să vorbiți cu alegătorii?

Maia Sandu: Am mers în multe localități. Statistica exactă putem să v-o transmitem după această discuție. Nu pot să vă spun exact numărul acum.

Jurnalist: Doamna Sandu, o parte din liderii DA nu vă agreează candidatura la funcția de Șef al Statului. Cum comentați aceste lucruri?

Maia Sandu: De unde ați luat aceste...? Ați văzut declarații făcute de către lideri? Puteți să faceți o referință exactă?

Jurnalist: Am discutat cu câțiva din ei și ...

Maia Sandu: Îmi pare rău. Aceasta nu este o informație pe care pot să o comentez. Dacă îmi arătați niște declarații în presă, atunci o să le comentez, dar așa nu co,mentăm aici zvonuri.

Jurnalist: Și dacă cunoașteți despre dosarul penal deschis acum trei ani privind cumpărarea camerelor de supraveghere pentru BAC.

Maia Sandu: Am văzut speculații pe acest subiect. Acest dosar a fost deschis nu Ministerului Educației, ci vânzătorului de camere de supraveghere, deci companiei care s-a oferit să vândă aceste camere de supraveghere. Țtiu de acest dosar și știu că acest dosar a fost închis, pentru că doar după ce am primit confirmare de la Procuratură că dosarul a fost închis, doar atunci a fost făcută plata pentru camerele de supraveghere care au fost instalate la Bacalaureat.

Serviciul de presă al PAS: Am o rugăminte, dacă mai sunt întrebări la subiect... Vă rog frumos să vă prezentați înainte.

Jurnalist: Vroiam să vă întreb eu. În cazul în care veți deveni Președinte, veți continua Reforma în Învățământ?

Maia Sandu: Bineînțeles. Este una din prioritățile mele. Eu cred într-o societate educată și eu cred că educația ne va oferi soluții pentru majoritatea problemelor din societatea moldovenească.

Jurnalist: În ultimii ani, numărul studenților a scăzut cu aproximativ 26 000. Cum comentați? Care este explicația acestui fenomen?

Maia Sandu: Sărăcia, corupția, oligarhia este explicația. În situția în care oamenii sunt alungați din țară, iar sărăcia vine din corupție, atunci nu avem de unde să avem tineri acasă, studenți. Oamenii pleacă și tinerii tot pleacă. Această acțiune despre care vorbim astăzi este o îngrijorare a noastră că tot mai mulți tineri vor pleca și vom avea mai puțini studenți. Mulțumim. O zi bună.

Citate Video