Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Bună seara!

Mâine și poimâine se desfășoară la Bruxelles sesiunea de toamnă a Consiliului European, la care voi participa. În mare, sunt trei teme care vor fi discutate acolo: gestionarea migrației, politica comercială și relațiile externe ale Uniunii Europene.

Referitor la migrație, nu vom discuta nici cote, nici alte lucruri, între noi, ci, în special, stadiul implementării Parteneriatelor de Mobilitate, așa se numesc, încheiate între Uniunea Europeană și state terțe, state din afara Uniunii, cum ar fi Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Etiopia.

Aceste parteneriate presupun un mix de politici și instrumente ale Uniunii Europene axate pe statele de origine, dar și cele de tranzit ale migranților, cu scopul de a combate pe termen lung cauzele foarte profunde ale migrației.

În acest context, eu voi arăta, în cadrul reuniunii, că România sprijină valorificarea potențialului acestor Parteneriate de Mobilitate. Noi credem că ele au beneficii directe pentru o mai bună gestionare a fenomenului migrației, și, în același timp, evident, îmbunătățesc perspectiva economică a acestor state.

Eu cred că este vital să îmbunătățim considerabil modul de alocare a asistenței pentru dezvoltare pentru astfel de țări. Putem să ajutăm țările partenere să-și gestioneze migrația mai eficient și, de asemenea, să le stimulăm să coopereze mai bine în privința readmisiei migranților, o chestiune foarte sensibilă, care este rezolvată doar în relativ puține cazuri.

În ceea ce privește politica comercială, vom dezbate stadiul negocierilor privind Acordul Transatlantic de Comerț și Investiții, pe scurt, TTIP, Acordul economic și comercial dintre Uniunea Europeană și Canada, prescurtat CETA, și vom discuta și despre revizuirea instrumentelor de apărare comercială ale Uniunii.

În ce privește TTIP, Acordul Uniunea Europeană cu SUA, România a fost, din capul locului, un susținător al acestui acord. Nu ne-am schimbat poziția și credem că acest acord poate să devină foarte important pentru ambele părți, să genereze avantaje atât pentru producători, cât și pentru consumatori, și dintr-o parte, și din cealaltă parte.

Referitor la acordul cu Canada, Acordul CETA, sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în chestiunea liberalizării vizelor pentru români și, dacă se ajunge la o înțelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest Acord.

Voi susține, de asemenea, în contextul comercial, consolidarea unor instrumente de apărare comerciale eficiente. Asta sună foarte complicat și, în realitate, și este destul de complicat. Aceste instrumente vin să asigure o concurență loială pe piața internă a Uniunii și vin să ofere protecție împotriva practicilor comerciale neloiale, de exemplu, împotriva dumping-ului.

România sprijină obiectivul menținerii și dezvoltării unei industrii europene competitive, ca bază, evident, pentru creșterea economică și pentru crearea de noi locuri de muncă în Europa, deci și în România.

În cadrul Reuniunii, probabil în a doua zi, vom aborda și relațiile externe ale Uniunii Europene, unde accentul se va pune pe relația cu Federația Rusă. Cu privire la acest subiect, voi susține importanța menținerii unității Uniunii pe baza principiilor comune agreate. Și, pentru a fi foarte bine înțeles, voi menționa aceste principii, care au fost agreate de către statele membre ale Uniunii. Acestea se referă la implementarea completă a înțelegerilor de la Minsk, consolidarea relațiilor cu partenerii estici și alți vecini ai Uniunii Europene, consolidarea rezilienței Uniunii, în particular, în contextul securității energetice, a amenințărilor hibride și ale comunicării strategice, necesitatea unei angajări selective cu Rusia, nu doar pe aspecte de politică externă, și voința de a sprijini mai mult societatea civilă din Rusia de a se angaja și învesti în contacte, schimbu ri de vederi și politici circumscrise contactelor interumane.

Relația cu Federația Rusă va fi discutată și din perspectiva situației din Siria. Acolo, voi susține necesitatea unei implicări responsabile pentru găsirea unor soluții durabile la această criză.

După părerea noastră, este nevoie de încetarea de urgență a bombardamentelor nediscriminatorii din Alep și, în general, de încetarea imediată a ostilităților din Siria, și crearea condițiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare. Se impune, totodată, reluarea procesului politic de negociere, care, în niciun caz, nu poate fi înlocuit de o soluție militară.

Și, în fine, în marja Consiliului, mai exact, mâine, înainte de începerea Consiliului, voi avea o întâlnire bilaterală cu Premierul britanic, doamna Theresa May. Vom avea o discuție legată de chestiuni care ne preocupă, și probleme europene, și probleme bilaterale. Și, evident, una din temele principale, pentru mine, tema principală, va fi legată de soarta românilor din Marea Britanie.

Dacă aveți întrebări legate de aceste subiecte, poftiți!”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: „Domnule Președinte, spuneați, în legătură cu acel Acord dintre Uniunea Europeană și Canada, că țara noastră nu-și va mai folosi dreptul de veto la Summitul de la sfârșitul lunii de la Bruxelles în condițiile în care vom ajunge la o înțelegere rezonabilă pe problema vizelor pentru Canada. Ce înseamnă înțelegere rezonabilă?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „O înțelegere rezonabilă înseamnă o înțelegere pentru liberalizarea vizelor, într-un termen rezonabil și fără condiții inacceptabile pentru noi. Aceste chestiuni fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc la acest moment să intru în detalii.”

Jurnalist: „Dacă îmi permiteți încă o întrebare suplimentară. Oficialii de la noi rămân cu ideea de 2017 pentru ridicarea vizelor, așa cum se vehicula până acum?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Pentru noi este important să fie 2017 și nu 2018, 2019 sau altceva. Plus că pentru noi este important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil.”

Jurnalist: „O precizare, mai degrabă, pe o declarație a dumneavoastră care a generat în spațiul public foarte multe critici, inclusiv la adresa dumneavoastră, sau mai ales la adresa dumneavoastră. Spuneți, și vă citez, că este suficient să urmărim cine va ajunge în următoarele săptămâni în Parlament ca să fie votat pro sau contra urmărire penală, să vedem cine face parte din acea gașcă, gașca domnului Tăriceanu, spuneați dumneavoastră ieri. Ce informații aveți despre cererile procurorilor care vor ajunge în săptămânile viitoare în Parlament, pentru că vorbeați cu siguranță despre solicitări care vor ajunge sigur în Parlament și de unde aveți aceste informați?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Multe bănuieli în întrebare. Nu am informații suplimentare și știți bine că procurorii nu trebuie să ceară acordul meu, nici nu mă interesează să-i întreb pe ei ce va urma. De asta am spus: așteptăm, urmărim, punct. Atât știu și eu.”

Jurnalist: „Dar nu aveți o certitudine că vor ajunge solicitări în Parlament în săptămânile următoare?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Tocmai v-am răspuns la întrebare. Mulțumesc!”

Jurnalist: „și o a doua întrebare referitoare la vizita dumneavoastră la Bruxelles. Mergeți la Bruxelles cu aeronavă închiriată, ca și până acum. În acest moment, de la Ministerul Transporturilor ni s-a transmis că Administrația Prezidențială are ultimul cuvânt în ceea ce înseamnă alegerea aeronavei, după care Guvernul va da bani pentru avionul pe care îl veți folosi inclusiv dumneavoastră pentru deplasări oficiale. Care este decizia dumneavoastră în ceea ce privește aeronava și când vi s-a transmis de la Guvern că va fi cumpărată acea aeronavă?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Nu mă ocup de aceste detalii tehnice. Este o comisie, inclusiv din Administrație care se ocupă de tehnicalități. Dacă doriți, colega mea Dana Bârsan poate să vă dea toate relațiile.”

Jurnalist: „Cu domnul Ungureanu ați vorbit?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Nu. Mulțumesc!”

Jurnalist: „În curând, în Parlament va fi votată ordonanța care a mărit salariile demnitarilor. PSD și PNL au anunțat că vor respinge această ordonanță, ceea ce ar însemna că salariile revin la valoarea lor inițială, adică la aproape jumătate. Care este punctul dumneavoastră de vedere?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Greu de formulat un punct de vedere într-o perioadă în care Parlamentul se ocupă pe bandă rulantă de chestiuni populiste. Ce va hotărî Parlamentul, aia va fi.”

Jurnalist: „și o întrebare legată de vizita dumneavoastră la Bruxelles. Spuneați că va fi luată în discuție și situația din Siria, acolo pare să fie un conflict între Rusia și Statele Unite, sunt oameni care s-au îngrijorat în urma acestui conflict. Credeți că va putea escalada și cum ar putea fi implicată România în ceea ce se întâmplă acolo?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Noi sperăm să nu avem parte de escaladări. De asta am și spus, sunt de părere că trebuie să înceteze bombardamentele asupra civililor, în special acum în zona Alepului, dar trebuie să înceteze ostilitățile, altfel nu se poate negocia o soluție politică de pace. și, după părerea mea, o soluție militară este imposibilă.”

Jurnalist: „Proiectul de lege care prevede eliminarea a peste o sută de taxe nefiscale, printre care se numără și taxa Radio-TV, ar putea fi adoptat de Camera Deputaților săptămâna viitoare. Cum vedeți un astfel de demers și în ce măsură ar putea fi afectată buna funcționare a Radioului și Televiziunii Publice?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Bunul mers al Televiziunii și al Radioului oricum este afectat de faptul că nu au suficientă finanțare. Dacă renunțarea la aceste taxe aduce în contrapartidă o finanțare suficientă, probabil pe termen cel puțin scurt este o soluție. Dacă e o soluție pe termen lung sau nu, e treaba Parlamentului să dezbată și să hotărască înțelept.”

Jurnalist: „Președintele comunității baptiste din România, domnul Viorel Iuga, v-a adresat un mesaj în care vă solicita să vă exprimați în favoarea valorilor moral-creștine și a familiei tradiționale. Dacă îi răspundeți în vreun fel și ce părere aveți despre demersul celor trei milioane de români care doresc să modifice Constituția în sensul interzicerii căsătoriilor homosexuale?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Nu am ce să-i răspund, iar în chestiunea modificării Constituției, încă nu este rândul meu să mă exprim. Va veni puțin mai încolo rândul meu. Însă, în acest context, cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred. Fiindcă eu aparțin, provin dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și acceptarea celuilalt. Acceptarea celuilalt cu bune și rele. Nu suntem toți la fel, nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Eu sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii spre celălalt.”

Jurnalist: „Revin cu o întrebare pe care v-am adresat-o și ieri în legătură cu votul pe care parlamentarii l-au dat ieri la moțiunea simplă din Parlament împotriva Ministrului Justiției, Raluca Prună, pentru că în continuare Ministrul se bucură de susținere în interiorul Executivului, v-aș întreba dacă se impune totuși ca aceasta să-și dea demisia dacă nu este demisă?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Răspunsul la această chestiune parțial l-am dat ieri și am spus că e treaba Premierului să stabilească dacă în continuare susține pe Ministrul Justiției sau menține pe doamna Prună în poziție. Premierul a dat un răspuns foarte clar, am luat act de el și cred că nu pot să comentez mai mult. Mulțumesc! Vă doresc o seară bună!”

Citate Video