Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: Astăzi am aflat din presă că pe cazul achiziei de camere de supraveghere care au folosite în ultimii patru ani de zile la examenul de bacalaureat, a fost deschis un dosar penal, de data aceasta pe factorii de decizie ai Ministerului Educației din acea perioadă și asta înseamnă pe numele Maia Sandu, chiar dacă Procuratura Generală, se pare, a uitat să mă informeze pe mine în mod oficial despre acest lucru. Pentru ca să nu lăsăm loc de speculații, vreau să vă dau mai multe detalii despre acest proces de achiziții și despre procesul penal care a fost deschis atunci companiei care a vândut aceste camere de supraveghere.
Dacă vă amintiți, în primăvara anului 2013, Ministerul Educației a lansat un concurs pentru a procura camere de supraveghere pentru a le instala în sălile în care se petrec examenele de bacalaureat. În cadrul acestei licitații a fost desemnat un câștigător care a venit cu cea mai bună ofertă. În perioada în care câștigătorul a început procesul de instalare a camerelor de supraveghere era acest lucru se întâmpla cu câteva zile înainte de începerea sesiunii de bacalaureat, la Ministerul Educației a venit o scrisoare de la Procuratură prin care eram informați că pe numele acestei companii care a câștigat licitația, a fost deschis un dosar penal și compania era suspectată de faptul că a vândut, a importat în țară alt model de camere de supraveghere decât cel pe care l-a indicat în documentele de licitație. Trebuie să vă spun că la Ministerul Educației, atunci când am pregătit documentele de licitație, noi am invitat specialiști din mai multe instituții care ne-au ajutat să elaborăm aceste criterii, specificațiile tehnice pentru camerele de supraveghere, astfel încât aceste camere de supraveghere să ne permită nouă să urmărim cât mai bine ce se întâmplă în sălile de bacalureat, ca să prevenim copiatul, procesul de copiat. Și pentru noi faptul dacă cumpărătorul întrunește, sau produsul pe care ni-l oferă vânzătorul întrunește specificațiile tehnice sau nu a fost cel mai important. Atunci când am primit această sesizare de la Procuratură, noi aveam două opțiuni: să oprim procesul de instalare a camerelor de supraveghere și să avem un bacalaureat ca de obicei în care se fraudează, pentru că nu reușeam să facem altă achiziție publică, dacă vă amintiți am făcut și o conferință de presă înainte de sesiunea de începere a sesiunii de bacalaureat în care spuneam la ce presiuni suntem supuși și cât de multe impedimente se creau atunci ca noi să nu instalăm aceste camere de supraveghere pentru sesiunea de bacalaureat. Dacă opream acest proces și așteptam până ca Procuratura Generală să se clarifice dacă se adeveresc suspiciunile sau nu se adeveresc suspiciunile, asta ar fi durat cel puțin câteva luni de zile și evident sesiunea de bacalureat s-ar fi terminat și s-ar fi desfășurat așa cum au fost toate sesiunile de bacalureat până să venim noi la Ministerul Educației.

Altă alternativă era să mergem mai departe, să instalăm aceste camere de supraveghere și asta am făcut noi, dar i-am spus vânzătorului foarte clar că nu o să plătim pentru aceste camere de supraveghere până nu vedem decizia finală a Procuraturii. Dacă se va dovedi că vânzătorul a încălcat legea sau a încălcat obligațiunile contractuale, Ministerul Educației n-o să plătească pentru aceste camere de supraveghere chiar dacă ele sunt instalate în centrele de bacalaureat. Vânzătorul a zis că este de acord cu această opțiune, pentru că crede că nu a încălcat obligațiunile contractuale și nu are de ce să-i fie frică și respectiv noi am mers mai departe cu procesul de instalare a camerelor de supraveghere, le-am folosit în examenul de bacalureat. Aceste camere s-au dovedit a fi reușite, în sensul în care corespundeau specificațiilor tehnice și ne-au permis nouă să observăm îndeaproape ce se întâmplă în sălile de bacalaureat, să-i depistăm pe toți cei care au încercat să fraudeze, să-i eliminăm din sesiune și respectiv să schimbăm atitudinea tinerilor dar și a unor maturi în raport cu cum trebuie să se susțină un examen de bacalaureat.

Mai târziu, câteva luni mai târziu, doar atunci când am primit de la Procuratură ordonanța prin care se decide încetarea urmăririi penale și astăzi distribuim tuturor colegiolor din presă o copie a acestei ordonanțe ca să puteți vedea și dumneavoastră ce investigație a făcut Procuratura atunci, prin care, prin această ordonanță avem dovezi, Procuratura scrie că chiar dacă modelul declarat în documentele din licitație este altul decât modelul camerelor de supraveghere care a fost instalat, specificațiile tehnice sunt aceleași și respectiv nu diferă de ceea ce a cerut, ce a solicitat Ministerul Educației. În momentul în care Procuratura Generală a decis că nu există nicio încălcare în raport cu acest contract și respectiv vânzătorul și-a îndeplinit obligațiunile contractuale, doar atunci Ministerul Educației a achitat costul acestor camere de supraveghere.

Iată aceasta este toată istoria care ține de achiziția de camere de supraveghere. Aceste camere de supraveghere au fost folosite și în anii următori. Spuneam mai devreme că sunt folosite deja de patru ani de zile și ați văzut după rezultatele examenelor de bacalureat că aceste camere sunt într-adevăr utile. Deci, a fost o achiziție eficientă pentru că ne-a permis nouă să schimbăm lucrurile și să ne asigurăm că acest examen de bacalureat se desfășoartă în condiții corecte.

Cum interprtetăm noi această decizie a Procuraturii de a redeschide un dosar penal, băînuiesc, pe numele meu, așa cum am spus mai devreme, nu m-a informat nimeni oficial. Am citi din presă că acest dosar a fost redeschis deja pe numele factorilor de decizie din Ministerul Educației. Nu-mi rămâne nimic altceva să cred decât că este o metodă de intiomidare a candidatului la funcția de Președinte, Maia Sandu. Și aici am văzut că declarația a venit de la Procurorul Igor Popa, care este cunoscut pentru dosarele pe care le-a intentat în trecut oponenților politici. Înțeleg că el este și un aspirant la funcția de Procuror General și bănuiesc că așa crede că o să-și asigure această funcție. Acesta este încă un exemplu, care demonstrează cât de corecte și libere, cu ghilimelele de rigoare sunt aceste alegeri prezidențiale. Aceasta demonstrează faptul că această guvernare încearcă prin toate căile concurenții în această campanie, și în special, pe cei care au șanse reale să câștige.

Ați văzut probabil, și spectacolul de ieri, de la Comisia Electorală Centrală, atunci când eu am fost sancționată pentru faptul că am vorbit la Bruxelles și la Mastricht despre pericolul fraudării alegerilor în Republica Moldova, iată Comisia Electorală Centrală a decis că acesta este un motiv pentru avertizare. Să înțeleg că nu putem să ne dăm cu părerea și nu putem să ne exprimăm îngrijorări atunci când avem dovezi clare de fraudare ale alegerilor prezidențiale. Am văzut și alte metode urâte pe care le folosește această guvernare și opoziția ei de buzunar, și anume, aici mă refer la Lupu și la Dodon, care propagă minciuni prin televiziunile și mass-media lor. De exemplu, acest pamflet despre faptul că eu mi-am dat acordul ca în Republica Moldova să vină 30 000 refugiați sirieni. este o minciună, care a pornit de la un pamflet, dar care este distribuită prin televiziunile și ale socialiștilor, și ale democraților. De aceste minciuni cred că o să vedem și în continuare. Și au mai rămas două zile de campanie. Ne ntrebăm ce altceva o să mai inventeze această guvernare și această opoziție de buzunar pentru ca să ne intimideze pe noi și pentru ca să manipuleze oamenii și alegătorii.

Eu cred că ăsta este un alt act de lașitate. Acești doi în loc să vină și să se prezinte la dezbateri publice și să discute cu mine, ei preferă aceste metode părin distribuirea minciunilor și prin folosirea instituțiilor publice împotriva mea, vorbesc despre CEC, vorbesc despre Procuratura Generală. Eu cred că este o mare surpriză pentru ei faptul că noi cu resurse mici am reușit să ajungem atât de departe, că am reușit să mobilizăm atât de multă lume și este o dovadă clară că acestor oameni le este frică de mine, le este frică de oameni onești și integri. Pericolul este foarte mare pentru ei. Trebuie să le fie frică, dar asta nu înseamnă că dacă vor încălca legea, vor reuși să ne intimideze pe toți și vor reuși să-și mențină puterea. Pentru actele de lașitate vor trebui să..., pentru ilegalități vor trebui să plătească, iar actele lor de lașitate vor fi apreciate pe deplin de către alegătorii din Republica Moldova.

Vă mulțumesc.

Doamna X: Vă rog să vă prezentați.

Jurnalist: Eu am o întrebare. Doamna Sandu, mă interesează la ce preț ați convenit inițial cu agentul economic și cât ați achitat ulterior, după ce ați aflat detaliile de la Procuratură, că a fost cazul clasat?

Maia Sandu: Prețul nu s-a schimbat. Deci, a fost prețul indicat în oferta lor. Oferta este tehnică și financiară. Fiecare companie care face oferta, deci indică suma pe care ei o propun și nu s-a schimbat oferta. Singurul lucru a fost că inițial noi am solicitat camere de supraveghere pentru a instala aceste camere în o sută de centre de bacalaureat. După ce am pornit acest proces și am mai discutat cu colegii din direcțiile raionale. S-a dovedit că avem nevoie de trei centre suplimentare pentru că nu reușeam să găsim spații pentru toți elevii, și am spulimentat contractul cu un număr de camere pentru aceste trei centre suplimentare. Dar prețul nu s-a schimbat, pentru că specificațiile tehnice erau aceleași și nu ar trebui să facem schimbări de preț pentru camerele de supraveghere.

În acest document, pe care o să îl distribuim astăzi, copia ordonanței de încetare a urmăririi penale, o să puteți să vedeți toate detaliile, așa cum au fost ele cercetate de către cei de la Procuratură, inclusiv prețurile.

Jurnalist: Vreau să ne spuneți dacă aceste informații, spuneați că din presă ațio aflat că acest dosar a fost din nou reluat, dacă ați primit cumva oficial?

Maia Sandu: Nu, asta spuneam mai devreme. Nu am primit nicio citație, nu am primit nicio informație. Ieri cineva m-a întrebat aici despre acest dosar penal și eu am spus că nu există, pentru că până ieri nu am știut despre existența acestui dosar. Astăzi dimineață colegii mi-au atras atenția că în tot mai multă presă se vorbește și se face referință la o declarație a lui Igor Popa, care a spus că a fost redeschis un dosar pe numele factorilor de decizie, dar este foarte clar să înțelegem de ce se duce această discuție, pentru a inbduce oamenii în eroare și pentru a încerca să se transmită că factorii de decizie de la Ministerul Educației au comis anumite ilegalități. Acest lucru nu este adevărat.

Jurnalist: Cui îi convine acest dosar?

Maia Sandu: Am spus mai devreme. Contracandidaților mei, care sunt niște lași. Și vedem cine distribuie aceste minciuni și putem să ne dăm seama cui prinde bine această minciună. Candidatului Lupu, care se vrea cu tot dinadinsul ajuns în turul doi, chiar dacă nu are nicio șansă în mod legal și liber să ajungă în turul doi, și lui Dodon.

Jurnalist: Indescifrabil.

Maia Sandu: Noi deja vedem falsificări în aceste alegeri și manipulări și abateri grave de la lege. Am spus că dacă în turul doi va ajunge Marian lupu va fi o indicație foarte clară a fraudării ,asive ale alegerilor și atunci noi o să ne alăturăm protestelor.

Jurnalist: Privitor la fraudarea alegerilor. Iată astăzi circulă o cifră și într-o comunicare la CEC, potrivit 63 667 de cetățeni cu drept de vot, care nu au viză de reședință și practic ei pot să se apropie la orice secție de votare, sub semnătura pe proprie răspundere, el votează. Aici poate fi o fraudare masivă?

Maia Sandu: Da, este adevărat. Probabil resursa administrativă și cifrele inexacte în listele electorale reprezintă cele mai mari pericole de fraudare în aceste alegeri. Noi am discutat inclusiv cu organizațiile internaționale, nu mă tem să spun acest lucru, chiar dacă risc să fiu sancționată din nou de Comisia Electorală Centrală, am discutat despre acest pericol inclusiv căutăm posibilitatea ca aceste liste electorale să fie verificate după alegeri de experți, observatori internaționali. Dacă nouăî ni se spune că nu putem să avem acces la aceste date, pentru că sunt date cu caracter personal, încercăm să vedem dacă este posibil ca anumiți experți autorizați să poată să verifice o parte din aceste liste ca să ne dăm seama totuși ce a făcut guvernarea când a venit cu aceste cifre pe care nu pot să le justifice nici ei. Dar pericolul acestor fraudări este enorm, de aceea invităm pe toți alegătorii atunci când merg la vot și semnează în dreptul numelui lor să vadă dacă în același aprtament cu ei, în aceeași locuință nu sunt înscriși oameni care în realitate, nu locuiesc acolo.

Jurnalist: Păi, chestia este că ei nu sunt înscriși nici într-o viză de reședință. Ei pot să vină pe lista adăugătoare, să fie incluși în lista adăugătoare, fără viză de reședință.

Maia Sandu: Aceste liste adăugătoare au fost prezente întotdeauna și acum trebuie să urmărim dacă se va schimba numărul celor care sunt înscriși în listele suplimentare în comparație cu cei care au votat la alegerile din 2014, să zicem, pentru că diferența nu poate fi foarte mare.

Jurnalist: Doamna Sandu, cum veți reacționa în cazul dacă veți primi o ordonanță de la Procuratura?

Maia Sandu: Bineînțeles că o să merg la Procuratură și o să discut cu ei, dar pentru mine asta o ă fie încă o indicație faptul că, acum , după atâta timp, din 2013 până acum nu a interesat pe nimeni acest caz și acum exact în campanie electorală interesează acest caz, pentru mine este foarte clar că este un act politic, și da, eu o să-mi apăr drepturile până la sfârșit pentru că știu că adevărul este de partea mea. Nu am încălcat legea nici pentru un milimetru. Am reușit să organizez aceste examene de bacalaureat în mod corect, fără să plătesc pentru aceste camere și am plătit din banii bugetului doar atunci când am primit o confirmare de la Procuratura Generală că nu este nicio problemă și că pot să achit acești bani și vreau să le amintesc celor care încearcă acum să trasmită aceste semnale negative despre mine că datorită acestor camere de supraveghere, care prețul inițial au costat 7 milioane cinci sute treizeci și unu de mii, noi am reușit să economisim oamenilor aproape o sută de milioane de lei, asta este suma mitei care nu s-a plătit la bacalaureat în primii doi ani de zile.

Jurnalist: Cât spuneți?

Maia Sandu: O sută de milioane de lei, este suma cu care s-a redus mita plătită în educație în primii doi ani de mandat și dacă înmulâim cu următoarii doi ani de zile, o să vedem că această sumă este și mai mare. Asta înseamnă lupta adevărată împotriva corupției și nu luptă mimată și asta o să facem în toate sectoarele. Și o să începem de la Procuratura Generală și de la Procuror. Să avem procurori pe care îi interesează cum se cheltuie banul statului și nu Procurori care îndeplinesc comenzi poltice.

Jurnalist: Domna Sandu, dar nu v-ați interesat pe baza cărui fapt a fost intentat acest dosar?

Maia Sandu: V-am zis că azi dimineață am aflat despre acest lucru și aștept cu nerăbdare să primesc o citație de la domnul Igor Popa și să aflu și eu mai multe detalii. Și atunci când o să le aflu...

Jurnalist: Deci, dumneavoatsră sunteți sigură că ați făcut totul corect?

Maia Sandu: Bineînțeles că am făcut, nu că sunt sigură. Am făcut totul corect, deci nu am nicio problemă aici și vreau să văd care este învinuirea pe care mi-o aduc cei de la Procuratura Generală, dacă mă au în vedere pe mine atunci când vorbesc despre factorii de decizie de la Ministerul Educației, dar vă imaginați că nu pot fi alți factori de decizie interesanți pentru guvernare, alții decât Maia Sandu.

Jurnalist: Spuneați dumneavoastră, că există, că ar exista mai multe inițiative de fraudare a alegerilor prezidențiale. Vreau să ne spuneți dumneavoastră ce dovezi aveți în acest sens și câte dintre contestațiile depuse în acest sens la Comisia Electorală Centrală s-au dovedit a fi ....

Maia Sandu: Am depus mai multe contestații la Comisia Electorală Centrală, dar răspunsurile au fost ostime în unele cazuri. De exemplu atunci când am depus o contestație cu privire la moduludulos în cre Partidul Democrat a adunat donații penrufinanțarea partidului și pentru finanțarea campaniei și anume că i au adunat zece milioane de lei în bani cash, ceea ce încalcă flagrant legislația, am primit un răspuns de-a dreptul șocant. Mi s-a spus că pe motiv că mai multe partide politice au încălcat legislația, pentru că nu au reușit să se documenteze foarte bine despre noul regulament care a intrat în vigoare doar la întâi ianurie 2016, nici unul dintre aceste partide nu va fi sancționat. Nu știu cum interpretați dumneavoastră un asemenea răspuns. După mine, acesta nu este un răspuns al unei instituții responsabile și independente. Dacă vreți să vorbim mai multe despre fraudarea alegerilor, eu vă invit să mergeți cu mine la întlnire cu alegătorii și să vă vorbească oamenii despre intimidările la care oamenii sunt supuși, despre faptul că li se spune că își vor pierde locurile de muncă dacă nu vor face dovada că au votat pentru Marian Lupu, despre faptul că nu vor fi finanțate localitățile dacă nu vor aduna suficiente voturi pentru Partidul Democrat. Deci, metodele de intimidare sunt nenumărate. Nu știu dacă am mai avyt până acum un partid la guvernare atât de creativ, care să reușească să pună atâta presiune pe alegători. Eu cred că alegătorii își vor face concluziile corecte pentru că nimeni nu dorește să trăiască într-un stat polițienesc, într-un stat în care oamenii sunt, în care frica este instrumenbtul principal al guvernării.

Jurnalist: Vă mulțumim.

Maia Sandu: Și noi vă mulțmim.