Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Leancă, președinte al Partidului Popular European din Moldova: Bună ziua încă o dată, vă mulțumesc că ați răspuns invitației mele și sunteți la sediul partidului acum.
Dragi moldoveni, am intrat în această cursă din dorința de a-mi pune energia, cunoștințele, expertiza mea în slujba dumneavoastră. De-a lungul timpului am acumulat o vastă experiență în relațiile diplomatice, am negociat cu șefii de stat din Est și din Vest, am luptat pentru binele Moldovei și am realizat lucruri concrete. Știți cu toții că am reușit într-o perioadă scurtă mai multe lucruri pentru țară decât au realizat alți politicieni în 20 de ani de activitate. De la Acordul de de asociere și regimul fără de vize până la gazoductul Iași-Ungheni, grădinițe reparate, drumuri asfaltate și bani europeni atrași pentru țară și cetățenii ei. Toate aceste realizări sunt dovadă vie că am lucrat în interesul oamenilor. Că am făcut lucruri concrete și nu doar am promis. De aceea, voi putea să stau demn oricând în fața dumneavoastră, a moldovenilor de bună credință. Nimeni și nimic nu poate șterge cu buretele ceea ce am făcut eu pentru țara mea și cetățenii mei. Am spus de la început că pentru o țară prosperă, este nevoie să continuăm parcursul european. Din prima zi de campanie am zis că principalul adversar este Igor Dodon. Consider că liderul PSRM otrăvește mințile moldovenilor și propune un drum care poate duce Moldova spre prăpastie. Nu putem renunța sacrificiile făcute până acum, nu putem renunța la Acordul de asociere și regimul fără de vize, doar pentru că Dodon promite marea și sarea cu scopul de a ajunge la putere. propaganda lui Dodon este mincinoasă și extrem de periculoasă pentru Moldova. Evenimentele din ultimile zile au dat o situație de-a dreptul dramatică.

În acest moment există un pericol uriaș pentru Moldova, acuma la această oră nimeni nu mai poate să prevadă evoluția rezultatelor electorale. Votanții nu sunt roboți pe care-i trimiți la vo și le spui cu cine să voteze. Alegătorii își aleg singuri opțiune de vot, indiferent de recomandările liderilor de partide. Domnul Dodon beneficiază de un electorat extrem de loial care va ieși masiv la vot și de aceea există riscul ca dânsul să câștige din primul tur, dacă vor mai fi retrageri din cursa electorală. Drept urmare, am decis să rămân în cursă. Am decis să continui să mă bat pentru viitorul Moldovei. Fac un apel către toți moldovenii, indiferent de culoarea lor politică, fie că sunt de stânga sau de dreapta, liberali sau democrați, indiferent de simpatii, fac un apel la unioniști, la toți cei care cred că locul Moldovei este în Europa, veniți alături de mine! vă ofer a treia cale, vă ofer soluții și rațiune! haideți să construim Moldova fără încrâncenare, fără ură și patimă. Dezvoltarea Moldovei, consolidarea instituțiilor statului de drept, a justiției se poate face și fără discursuri radicale. Avem nevoie d eun președinte care să facă o țară prosperă dar și să unească societatea. Avem nevoie de un proiect de reconciliere națională, trebuie să unim energiile, trebuie să ne unim frate cu frate, cetățean cu cetățean și să construim o Moldovă prosperă, europeană. Am soluții, am expertiză, am în spate o echipă de meseriași, pot să ofer a treia cale pentru Moldova, pentru cetățenii ei. Vă chem să fim împreună. Vă aștept pe 30 octombrie la vot pentru Moldova, pentru binele nostru al tuturor. Vă mulțumesc și acum vă ofer dreptul de a-mi pune întrebări.

Jurnalist: Știm că ieri cel puțin în a doua jumătate a zilei, după anunțul făcut de domnul Marian Lupu, intenționați și dumneavoastră să vă retrageți din cursa electorală, au scris despre asta și mai multe instituții mass-media citând câteva surse. A existat o astfel de decizie? și de ce lucrurile au luat o astfel de întorsătură astăzi?

Iurie Leancă: Este adevărat. Încă de alaltăieri am decis să mă retrag din cursă pentru a ajuta pe Maia Sandu să acceadă în turul doi. Știam că va fi o luptă foarte strânsă pentru accederea în turul doi, știam că există pericole. Pe acest motiv, de alaltăieri am invitat colegii din raioane, din localitățile noastre ca împreună să luăm această decizie, dar decizia mea personală era luată. dar după tot ce am văzut ieri, decizia domnului Lupu de a se retrage, reacția total emoțională și irațională a Maiei Sandu de a respinge electoratul Partidului Democrat. Mi-am dat seama că există un risc foarte mare ca dodon să acceadă sau să devină președinte din primul tur. Din păcate doamna Sandu a dat cu piciorul la aproape 13-15% din electorat, ceea ce înseamnă în jur de 200 000 de cetățeni ai Republicii Moldova cu dreptul de vot. Înțeleg conducerea PDM-ului e un rău absolut, dar nu poți respinge pe cei care votează PDM-ul, ei nu sunt nici infractori, nici criminali. Ca om politic nu poți respinge voturile oamenilor. Maia Sandu, din păcate, i-a trimis pe acești votanți direct în brațele lui Igor Dodon. Nu vreau ca acest lucru să se întâmple. De aceea, fac apel la toți ei și le ofer această a treia cale și în încheierea răspunsului meu la întrebarea dumneavoastră, vreau să vă aduc aminte că din 2009 încoace, prin sau datorită și votului electoratului PDM, mereu am reușit să înclinăm balanța pentru opțiunea proeuropeană și astfel încât să ignorăm, să-i neglijăm, să-i trimitem în brațele lui Dodon, prefer să fac acest apel către votanții inclusiv ai PDM-ului să iasă la vot și să-și demonstreze această atașament pentru opțiunea proeuropeană.

Jurnalist: Domnule Leancă, dacă-mi permiteți, zilele trecute în cadrul dezbaterilor de la TV7, doamna Sandu a fost întrebată dacă este pregătită să facă un apel în adresa dumneavoastră pentru a vă retrage din cursa electorală în favoarea domniei sale, la care dânsa a spus că nu are de gând să vorbească cu dumneavoastră ci a adresat un mesaj doar electoratului dumneavoastră de a i se alătura. Cum comentați faptul că dânsa nu vrea să discute cu dumneavoastră?

Iurie Leancă: Eu v-aș ruga doar să-i adresați această întrebare doamnei Sandu, după mine e o atitudine arogantă, orgolioasă și o astfel de atitudine, lipsa de a merge pe compromisuri raționale, nedorința de a mobiliza tot electoratul proeuropean, tocmai ne poate aduce în situația când Dodon ar putea să câștige din prima rundă.

Jurnalist: Domnul Leancă, dacă ajungeți în turul doi, ce veți face?

Iurie Leancă: Iată în momentul în care ajung eu în turul doi, îl voi bate pe domnul Dodon și voi ajunge președinte al acestei țări și vom face tot ce e posibil ca să revenim la normalitate și să continuăm parcursul european cu reformele absolut necesare pentru țara noastră. Și sunt convins, după cum am spus că am toată expertiza, cunoștințele și diplomatice și în materie de securitate, să nu uităm, președintele are competențe foarte precis definite în Constituția Republicii Moldova.

Jurnalist: Domnul Leancă, ieri Maia Sandu nu a spus că refuză oferta PDM-ului, a votanților, adică ea susține că nu vrea susținerea democraților dar nu a electoratului. Iată anume faptul că dumneavoatsră decideți să rămâneți în cursă, nu-i oferiți o șansă mai mare domnului Dodon să câștige din primul tur? pentru că anume electoratul proeuropean se dispersează.

Iurie Leancă: Nu este adevărat. Vreau să vă zic că pentru prima rundă este extrem de important ca candidații proeuropeni să-și mobilizeze pe cei care sunt gata să-i voteze. Nu toți susținătorii mei sunt gata să o voteze pe Maia Sandu, de exemplu. În primul tur trebuie aceste energii coagulate, oamenii trebuie să aibă șansa să voteze până în turul doi pe cel pe care îl consideră ei că ar fi cel mai bun pentru oficiul de președinte. Iar în turul doi oamenii practic votează pentru a doua opțiune, dar pentru asta trebuie să-i mobilizăm în turul întâi. Deci încă odată, în turul întâi, sau pregătindu-ne de turul întâi, trebuie să facem tot ce e posibil pentru a avea o mobilizare masivă a electoratului proeuropean, trebuie să facem tot ce e posibil să adunăm capacitatea tuturor energiilor și atunci, în turul doi tocmai vom avea șansă mult mai bună să-l batem pe Dodon. Iată asta este convingerea mea și care rezultă și dintr-o analiză foarte minuțioasă a situației din Republica Moldova.

Jurnalist: Dar de unde a apărut în general ideea de a pleca? de unde a apărut așa brusc... [indescifrabil].

Iurie Leancă: Deci eu am zis mereu că cel mai important este să menținem această țară pe o linie foarte clară de traiectorie proeuropeană, am zis mereu că cel mai mare pericol este să nu admitem să vină la putere Igor Dodon și am zis că sunt gata să fac anumite sacrificii pe plan personal doar ca această cauză proeuropeană care înseamnă încă o dată- reforme, care înseamnă presiune din partea europenilor pentru a ne reforma justiția și a lupta împotriva corupției, deci am zis că sunt gata să fac astfel de sacrificii dacă apar într-adevăr pericole la adresa acestui parcurs european. Iată că analizând, făcând aceste evaluări riguroase, discutând cu colegii mei din partid, am ajuns la concluzia, alaltăieri după cum vă spuneam, că ar fi cazul să mă retrag pentru a oferi Maiei Sandu șanse de a merge în turul doi, pentru că exista o competiție foarte strânsă între Maia Sandu și Marian Lupu. După retragerea lui Marian Lupu, acest pericol a dispărut. Deci sau eu sau Maia Sandu oricum accedem în turul doi, ceea ce e foarte important, să nu-i permitem lui Dodon să nu devină președinte din primul tur.
Vă mulțumesc încă o dată foarte mult și o zi bună vă doresc.

Citate Video