Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: Vă mulțumesc că ați venit, sunt sigură că sunteți tare ocupați în aceste zile. Mai devreme am venit cu un mesaj pe rețelele de socializare și vreau să transmit acest mesaj și prin intermediul dumneavoastră. În ultimile zile s-au spus foarte multe minciuni și vreau ca să aflați adevărul direct de la mine. Vreau ca mesajul meu să ajungă la cât mai multă lume, inclusiv la susținătorii Partidului Acțiune și Solidaritate, la cei ai Partidului Politic Platforma DA, la cei ai Partidului PPE, Partidului Democrat, unioniștilor, PSRM, Partidului Nostru, la toți cetățenii Republicii Moldova. Și la cetățenii supărați, și la cetățenii mai puțin supărați, și la cetățenii care au decis deja ce vor face pe 30 octombrie și vor vota, și la cei care încă nu au decis. Știu că sunteți supărați și obosiți de această luptă politică, dar trebuie să mai facem un efort. Peste 3 zile vom alege președintele Republicii Moldova. Putem alege un președinte care vrea puterea pentru ca să-și consolideze controlul, ca să-și asigure averea și confortul sau putem alege un președinte care nu are nimic altceva de pierdut decât șansa de a contribui la o viață mai bună pentru cetățenii Republicii Moldova. Noi, oamenii din Republica Moldova ne dorim să ne simțim bine la noi acasă. Să nu ne plece copiii, să nu ne plece părinții, să putem munci acasă și să fim apreciați după merite, să fim respectați și apărați. De regulă politicienii ne promit soluții magice pentru toate problemele cu care ne confruntăm. Am trecut prin aceste experiențe, știm că nu putem să mai credem în aceste soluții iluzorii. Singura soluție este să muncim cu toții împreună. Să răsuflecăm mânecile și fiecare să facă ordine la el acasă. Eu o să încerc să fac ordine de acolo de sus. Cu toții împreună o să facem ordine în toată țara. Indiferent de opțiunile dumneavoastră politice, indiferent de limba pe care o vorbiți, indiferent de faptul dacă vă uitați spre Vest sau spre Est, indiferent dacă vă place mai mult de România sau de rusia, eu voi face tot ce-mi stă în putere, ca dumneavoastră cu toții, să vă simțiți în siguranță, acasă. Pentru că fiecare cetățean contează.

Moldova are nevoie de unitate. Politicienii corupți, de-a lungul timpului, au încercat să ne dezbine. Au folosit lucruri importante pentru noi: limba, istoria, cultura, religia pentru a ne ține separați. Lor le-a fost mai ușor să ne fure știindu-ne dezbinați. Trebuie să știm că adevărații salvatori ai acestei țări sunteți dumneavoastră. Cu discernământ și maturitate, cu curaj și bun simț, eu vă îndemn să mergeți la vot și să votați nu împotriva cuiva, ci pentru. Nu de frica cuiva, vă îndemn să votați pentru voi, pentru copiii voștri, pentru concetățenii noștri care dezamăgiți au plecat peste hotare și pentru cei care au rămas acasă, în durere. Ura ne dezbină, dragostea de țară ne unește. Iar țara suntem noi, oamenii. Moldova suntem noi, oamenii. Pe 30 octombrie vă invit să dăm un vot cu toții pentru Moldova. Împreună vom învinge.

Și acuma vreau să transmit un mesaj pentru toți concetățenii noștri din afara țării: Vă rog să ieșiți la vot, pentru că dumneavoastră puteți să faceți diferența. Spuneam mai devreme despre mai multe neadevăruri care au apărut în presă în utimile zile și vreau să vorbesc despre câteva din ele astăzi aici și sunt gata să purtăm o discuție, să vă răspund la absolut toate întrebările pe care le aveți. Și vreau să-i rog pe toți reprezentanții presei: de fiecare dată cand citesc o știre despre noi pe care vor să o preia, să ne sune, să ne întrebe pentru că noi o să vă oferim absolut toate detaliile. De exemplu, în ultimile zile se propagă un fals despre migrație. Este fals că aș fi promis cuiva că voi aduce migranți sirieni în Republica Moldova. este o minciună. Este fals că m-aș fi întâlnit ieri cu Plahotniuc. Nu am vorbit niciodată cu el. Este fals că am interzis icoane în școli. Acestea și alte minciuni trebuie demascate pentru că nu este frumos să dezinformăm electoratul. Haideți să-i lăsăm pe oameni să-și facă deciziile pe bază de adevăr. Sunt aici să vă răspund la toate întrebările, așa cum am spus mai devreme.

Jurnalist: Doamna Sandu, dacă ne puteți confirma încă o dată dacă v-ați întâlnit cu Vlad Plahotniuc.

Maia Sandu: Nu m-am întâlnit cu Plahotniuc ieri și nu am vorbit niciodată cu el, vă spun cu toată responsabilitatea și vă rog așa să refelectați lucrurile.

Jurnalist: Da, și voiam să vă întrebăm și despre... astăzi domnul Iurie Leancă, în cadrul unei conferințe de presă a declarat că dumneavoastră ați avea o atitudine sau ați reacționat irațional la intenția PDM-ului de a vă susține și că ați dat cu piciorul în electoratul PD.

Maia Sandu: Este greșit. Nu am dat cu piciorul în electoratul PD-ului, toți oamenii care-și doresc să trăiască într-o țară cu adevărat democrată, pentru acești oameni eu sunt gata să lucrez și o să apreciez sprijinul acestor oameni, împreună putem să facem echipă. Am refuzat sprijinul unei anumite persoane care se numește Vlad Plahotniuc. De sprijinul lui eu nu am nevoie.

Jurnalist: Cum comentați spusele domnului Igor Dodon, el spune, citez, că: [indescifrabil]... și că ați fi ipocrită.

Maia Sandu: Nu comentez asemenea lucruri pentru că nu se merită. În momentul în care Dodon nu are argumente în lupta lui împotriva mea, deci nu poate să vină cu dovezi care ar confirma că eu sau ar veni cu dovezi care ar pune sub semnul întrebării faptul că eu sunt integră, onestă și așa mai departe, atunci el încearcă să mă denigreze eu știu prin aceste replici și care nu-i fac față.

Jurnalist: Și Maia Laguta astăzi în cadrul unei conferințe de presă spune că sunteți [indecifrabil]... dacă ne puteți da o reacție și în acest sens.

Maia Sandu: Eu cred că în această cursă este foarte clar cine sânt sau cine sânt aceste produse ale corupției și cine sânt oamenii onești și corecți. Am dmeonstrat asta de-a lungul timpului, puteți să verificați și investigațiile pe care le-au făcut ziarele de investigație, în situația în care organele de drept nu-și fac treaba până la capăt. Nu există semne de întrebare în raport cu integritatea mea, am spus-o de mai multe ori, pot să justific proveniența legală a absolut tuturor averilor pe care le am.

Jurnalist: [indescifrabil].

Maia Sandu: Bineînțeles. Și am spus-o asta de nenumărate ori. Eu cred că modelul de integrare europeană este cel mai potrivit pentru Republica Moldova. Și dacă analizăm experiența țărilor care au trecut prin acest proces de integrare europeană, o să demonstrăm o să ne convingem, mai bine zis, de faptul că acest proces poate conduce cel mai rapid la creșterea standartelor de viață în Republica Moldova și la asigurarea democrației autentice.

Jurnalist: [indescifrabil]... din campania electorală care au fost legate de faptul că dumneavoastră veți numi în funcție un procuror general integru. Vrem să știm cum va reacționa Maia Sandu, președintele Maia Sandu în condițiile în care nu-i va plăcea candidatura propusă de Consiliul Superior al Magistraturii și dacă această candidatură va fi propusă repetat?

Maia Sandu: Președintele Maia Sandu va numi în funcție o persoană asupra căreia nu vor exista suspiciuni, nu vor plana suspiciuni de corupție, o persoană care și-a demonstrat de-a lungul carierei nivelul de profesionalism și o persoană care dă dovadă de curaj pentru ca să înfrunte acest sistem corupt. Pentru asemenea persoană eu o semnez decretul de numire în funcție.

Jurnalist: Dar legea vă obligă, în cazul în care...

Maia Sandu: Nu mă obligă legea. În momentul în care o să am argumente foarte puternice, de ce un anumit candidat, chiar dacă este selectat de acest Consiliu nu corespunde criteriilor indicate în lege, atunci aceste argmente vor fi suficiente pentru ca această persoană să fie respinsă.

Jurnalist: Și dacă totuși Consiliul Superior al Magistraturii va insista pe candidatură?

Maia Sandu: Consiliul procurorilor nu poate să insiste pe o persoană care nu întrunește condițiile legii pentru că altfel încalcă legea.

Jurnalist: Cum comentați faptul că procurorul general să fie numit de Parlament [indescifrabil].

Maia Sandu: Vă amintesc că aprobarea noii legi a procuraturii este o condiție a partenerilor de dezvoltare, în special a instituțiilor europene și finanțarea de mai departe a guvernării Republicii Moldova depinde de îndeplinirea acestor condiții. Deci în situația în care guvernarea va încerca să se eschiveze de la îndeplinirea completă a acestei condiții, va trebui să-și asume niște riscuri și este evident pentru toți că această guvernare nu poate să-și permită luxul să nu primească aceste finanțări externe pentru că pe intern nu se descurcă foarte bine, economia nu o duce foarte bine și respectiv veniturile la buget din impozite nu sunt suficiente pentru a acoperi toate necesitățile bugetare.
Alte întrebări pe care le mai aveți? Chiar vreau să concretizăm toate lucrurile.

Jurnalist: Doamna Sandu, dar o precizare: ați spus că nu v-ați întâlnit vreodată....

Maia Sandu: Nu am vorbit niciodată.

Jurnalist: Niciodată?

Maia Sandu: Niciodată nu am vorbit. Da, vreau să fie foarte clar: nu am vorbit niciodată cu această persoană și vreau ca lucrul ăsta să apară în presă și de fiecare dată când mai aveți întrebări, vă rog foarte mult să ne găsiți, știți unde suntem, ca să nu dezinformăm oamenii. Este foarte important pentru mine.

Jurnalist: În ce măsură președintele țării noastre poate modifica unele lucruri în condițiile în care Republica Moldova e o țară falimentară?

Maia Sandu: Președintele are foarte mult pârghii, am vorbit mai devreme despre ce înseamnă numirea unui procuror general și cât de mare poate fi impactul unei asemenea acțiuni atunci când în fruntea procuraturii va ajunge o persoană independentă și o persoană care poate să schimbe lucrurile. Președintele țării numește Primul-ministru, chiar dacă Guvernul este votat de către Parlament, dar Parlamentul nu poate să numească în funcție un Prim-ministru fără acordul președintelui. Și aveți aici angajamentul președintelui Maia Sandu să numească în funcția de Prim-ministru o persoană integră. Președintele are atribuții la numirea șefului Autorității Naționale de Integritate, iarăși o instituție pe care nu o putem numi funcțională, dar care odată devenită funcțională poate să contribuie semnificativ la combaterea acestui fenomen al corupției. Președintele poate veni cu inițiative legislative și o să vină cu inițiative legislative în diverse domenii. Un element este deoffshorizarea în special în raport cu instituțiile statului, o să vin cu o inițiativă legislativă care să interzică instituțiilor statului să aibă rapoarte financiare cu instituțiile statului, să participe la achizții în procesul de achiziții publice, să dețină instituțiile bancare și așa mai departe. Deci pe fiecare dimensiune în parte președintele poate veni cu inițiativă legislativă. Este adevărat, Parlamentul trebuie să voteze, dar o să ne batem așa cum am făcut-o pe segmentul educațional atunci când am promovat o lege destul de revoluționară, așa o să promovez reforme și în alte sectoare. Și o să mă asigur că nu se comit abuzuri în instituțiile statului, pentru că președintele, după cum știți are acces la foarte multă informație.

Jurnalist: Doamna Sandu și în privința conferinței domnului Leancă, dânsul spunea că era pe pe punctul de a se retrage din cursă în favoarea dumneavoastră, iar din cauza mesajelor arogante pe care le-ați plasat ieri după retragerea domnului Lupu acest lucru l-a făcut să se răzgândească. Regretați vreun pic nu agresivitatea dar aroganța la care face referire domnul Leancă, a mesajelor?

Maia Sandu: Mesajul meu a fost foarte clar în raport cu acest măr otrăvit pe care l-a întins Plahotniuc. În rest, îmi pare rău dacă domnul Leancă a interpretat greșit apelul meu în raport cu membrii și susținătorii Partidului Democrat. Eu sunt sigură că acești aomeni la rândul lor își doresc să trăiască într-o societate democratică și nu în societatea pe care Partidul pe care ei poate îl mai sprijină, încearcă să o construiască. Până la urmă toată lumea vrea să îi fie respectată demnitatea și eu cred că de aici trebuie să pornim când vrem să construim această echipă unitate în jurul acestor alegeri. Îmi pare rău pentru decizia lor pentru că astăzi chiar este nevoie de unitate și domnul Leancă putea să ia o decizie să se retragă din cursă, dar este decizia dânșilor și o respect.

Jurnalist: Admiteți că acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că dumneavoastră nu ați vrut să îi adresați un mesaj personal? mă refer acuma la intervenția dumneavoastră în dezbaterile de la TV7, unde ați spus că nu veți vorbi cu domnul Leancă și ați lăsat un mesaj practic eliminatoriu Partidului Popular.

Maia Sandu: Domnul Leancă a avut suficient timp să ia o decizie pornind de la situația reală și de la șansele reale ale candidaților înscriși în această cursă, e un pic cam tarziu acum dar iarăși decizia îi aparține dânsului.
Nu mai aveți întrebări să înțeleg? Sper că am clarificat absolut toate întrebările și de acum încolo putem conta și noi pe faptul că o să reveniți și o să ne cereți detalii și comentarii la alte lucruri pe care sau în raport cu lucrurile pe care alții le spun despre noi. Mulțumesc și eu.