Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ana Guțu, președinte al Partidului Politic DREAPTA: Bună ziua, stimați reprezentanți ai instituțiilor media, dragi cetățeni. Astăzi, 1 decembrie, toată suflarea românească sărbătorește cea de-a 98-a aniversare a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. În acea zi, națiunea română s-a întregit, teritoriile românești s-au unificat și a început o perioadă de modernizare fără precedent în primul rând pentru cetățenii din Basarabia, dar și din întreaga Românie regală. Cu acest prilej, Partidul unionist DREAPTA adresează cele mai sincere urări de bine, de sănătate pentru toți românii de pretutindeni, din România, din Republica Moldova, din alte teritorii unde locuiesc și își desfășoară activitățile profesionale, vă dorim tuturor izbândă și ca acest act fără precedent istoric, de la 1918 să poată prinde viață cât mai curând și națiunea română care rămâne a fi unica națiune europeană constituită istoricește care este încă divizată ca urmare a Pactului Ribentrop-Molotov sau Hitler-Stalin să se reîntregească. Un an în urmă, Partidul unionist DREAPTAa expediat pe adresa celor 101 parlamentari din Parlamentul Republicii Moldova un proiect de lege prin care s-ar fi instituit și pe teritoriul Republicii Moldova, sărbătoarea națională a românilor Ziua Națională a României 1 decembrie, or, sărbătorirea Zilei Naționale a României și pe teritoriul Republicii Moldova înseamnă că noi, cei de aici din Republica Moldova suntem parte integrantă a națiunii române. Din păcate apelul nostru a rămas fără răspuns, nu am primit de la nimeni niciun răvaș, nici de la un deputat din Parlamentul Republicii Moldova, am adresat și alte apeluri către Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, către Premierul de atunci, către Președintele Parlamentului, anume cu această inițiativă pentru a da start discuțiilor publice cât mai productive despre necesitatea unificării celor două state românești, dar apelurile noastre au rămas fără niciun răspuns.

Din păcate, timp de 25 de ani Republica Moldova nu a reușit să-și soluționeze cea mai importantă problemă- problema identitară. Și noi considerăm că a venit timpul ca aici în Republica Moldova să se discute de o manieră absolut deschisă, repsonsabilă și asumată despre adevărul istoric care înseamnă faptul că noi suntem români, că noi vorbim limba română, că suntem parte a națiunii române și considerăm că acest adevăr istoric trebuie să fie pronunțat inclusiv de liderii politici. Liderii partidelor politice care încearcă să speculeze pe marginea chestiunii identitare a cetățenilor din Republica Moldova pentru a-și acumula mai multe voturi la varii scrutine electorale sunt de fapt farisei pentru că atunci când încearcă să mențină cetățenii într-o stare de obscurantism și departe de adevărul istoric, nu fac decât să perpetueze această stare de incertitudine și impredictibilitate care domnește în Republica Moldova de 25 de ani.

Astăzi, 1 decembrie, Partidul unionist DREAPTA, în plin consens cu strategia sa de comunicare pe dimensiunea internațională, lansează o publicație de sinteză, cu argumente istorice și politice în care vorbim despre necesitatea realizării unirii Republicii Moldova cu România. Acest produs este rezultatul eforturilor membrilor Partidului unionist DREAPTA șipublicația a fost tradusă în limbile de circulație internațională, astfel astăzi vom expedia versiunea imprimată a publicației la toate ambasadele acreditate în Republica Moldova, ambasadele statelor-membre ale Uniunii Europene, altor ambasade, ambasada Statelor Unite, reprezentanța Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasada Turciei. Aceasta o vom face astăzi, de o manieră fizică dacă doriți, iar începând cu ziua de ieri am dat start difuzării versiunii electronice a acestei publicații și am expediat-o pe adresele electronice ale deputaților, senatorilor,a leșilor poporului din mai multe state-membre ale Uniunii Europene. Vom expedia de asemenea membrilor Parlamentului European, eurodeputaților și membrilor Adunării parlamentare a Consiliului Europei, la toate secretariatele ministerelor de externe ale statelor-membre ale Uniunii Europene, dar și din alte țări ale lumii, fiindcă noi considerăm că problematica unirii Republicii Moldova cu România trebuie să fie internaționalizată. Astăzi, 1 decembrie în România la București se desfășoară o paradă militară și în alte orașe ale României se desfășoară ample acțiuni de sărbătorire a Zilei Naționale a României, de celebrare a acelui act istoric fără precedent de la 1 decembrie 1918, când națiunea română s-a reîntregit. Ne-am fi dorit foarte mult ca și în Republica Moldova 1 decembrie să fi fost o sărbătoare națională aici. Din păcate astăzi este zi de lucru și astăzi oricum a fost posibil să fie lansate multiple inițiative în universități, în centre culturale sunt petrecute varii manifestări culturale prin care se amintește tuturor cetățenilor din Republica Moldova că 1 decembrie 1918 a fost un mare eveniment în istoria națiunii romnâne și este important ca acest eveniment să fie adus la cunoștință în toate casele, în toate familiile tuturor cetățenilor Republicii Moldova. La ora 13, în Piața Marii Adunări Naționale va demara o manifestare prin desfășurarea unei panglici tricolor de 1 kilometru, această inițiativă aparține organizației nonguvernamentale Onoare, Demnitate și Patrie și Partidul unionist DREAPTA se va asocia acestei manifestări la ora 13 în același timp să nu uităm că astăzi, 1 decembrie, exact la aceeași oră, la Bruxelles va avea loc o altă manifestare organizată de Acțiunea 2012 prin care participanții la această manifestare vor încerca să sensibilizeze europarlamentarii despre problematica unirii Republicii Moldova și vreau să vă aduc la cunoștință că membrii Partidului unionist DREAPTA, inclusiv reprezentanții de la nivel de leadership vor participa și la această manifestare de la Bruxelles.

Noi îndemnăm toți cetățenii să participe la manifestările care sunt organizate pe parcursul acestei zile, dar să nu se limiteze doar la atât, ăndemnăm profesorii, învățătorii care își desfășoară activitățile în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, cei care răspund de modelarea mentalităților sociale să promoveze nu doar această sărbătoare națională 1 decembrie 1918, dar să promoveze ideea necesității reunificării Republicii Moldova cu România, ceea ce facem noi în calitate de partid politic, partid unionist și îndemnăm la unitate atât reprezentanții societății civile, unioniste cât și reprezentanții altor partide politice din Republica Moldova care au îmbrățișat opțiunea unionistă în programele și statutele lor politice. Pe această cale reiterăm încă o dată atașamentul nostru, celor din Partidul unionist DREAPTA față de ideea unirii. Spunea cineva că unificarea Republicii Moldova cu România și ideea unirii nu poate fi doctrină. Noi considerăm că a venit timpul după 25 de ani ca unionismul să fie instituționalizat prin ridicarea unionismului la rangul de doctrină, nu doar a unui ideal sacru pentru noi toți ci la rangul unui proiect politic de anvergură pe care vrem să-l inițiem aici pe malul stâng al Prutului, dar și astfel de acțiuni cu siguranță politice au și demarat deja pe malul drept al Prutului fiindcă ne apropiem și de alegerile parlamentare din România. Vă dorim tuturor o sărbătoare națională a românilor de pretutindeni, a României cât mai prolifică în materie de sensibilizare a opiniei publice, mai cu seamă aici în Republica Moldova, despre necesitatea unificării celor două state românești. Vă mulțumim. DAcă sunt întrebări. Dacă nu, vă mulțumim foarte mult. Vă dorim o zi bună.