Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, consilier municipal, președinte al Fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău: Bună ziua stimați domni și stimatedoamne. Astăzi va avea loc prima ședință a Consiliului municipal Chișinău din acest an. Înainte de această ședință am zis să facem un scurt bilanț pentru ceea ce s-a întâmplat și cu ce am contribuit anul precedent, vorbesc de 2016 și care ar fi prioritățile noastre pentru anul 2017. Întâi de toate, vreau să vă spun că sunt foarte mândru de aceasta fracțiune și chiar am onoarea să o conduc. Într-un an și jumătate de la alegerile locale pot să spun că nici un membru al acestei fracțiuni nu a votat vreo decizie care să aibă un grad de coruptibilitate. Deci cele care prezentau o suspiciune de corupție în acest sens, ceea ce se menționa anterior: funciare, arendă, alte decizii dubioase, nici un consilier din Fracțiunea Partidului Socialiștilor nu a votat nicio decizie dubioasă. De asta cu adevărat sunt foarte mândru și vreau să spun că este un câștig al nostru al tuturor în acest sens. Mai mult decât atât, vreau să spun că am responsabilizat și dacă vreți am băgat mai multă disciplină în însăși activitatea Consiliului municipal Chișinău pentru că și alți colegi în acest sens au fost cooperanți și am evitat la maximum posibil să fie aprobate careva decizii cu caracter dubios. Știți că în anul trecut s-a configurat, reconfigurat de mai multe ori, formal vorbesc în acest sens, majoritate aici în Consiliul municipal Chișinău. Acesta n-a avut ca obiectiv orice se da anterior ca fiind, nu știu, necesitatea alianței pentru ceva sau... Anul trecut am lucrat pentru Chișinău. În multe privințe ne-a reușit. Eu am să punctez doar câteva, raportul de bază va fi publicat în scurt timp pe toate absolut direcțiile în care am activat anul trecut.

Primul este vorba despre camere de luat vederi în activitatea fiecărei comisii a Consiliului municipal Chișinău. Deși a întâmpinat deodată foarte multe obstacole, până la urmă din luna aprilie practic fiecare comisie s-a desfășurat activitatea sub vizorul mass-media. Este un caz unic pentru Republica Moldova și în special pentru Chișinău.

Doi: marea majoritate a deciziilor erau examinate la fel cu participarea inclusiv a societății civile, noi am încercat să băgăm maximum transparență și acesta ar fi al doilea atu în toată activitatea consiliului în general, dar nemijlocit al fracțiunii, cu privire la una sau altă decizie.

Trei: am insistat deopotrivă cu colegii că aici în ședința Consiliului municipal Chișinău și așa am înțeles că cel târziu la sfârșitul lunii martie vom avea acest sistem electronic de vot pentru a nu trișa, pentru că ani la rând în această sală s-a trișat. Și pe această cale vreau să mulțumesc nu doar colegilor din cadrul fracțiune, dar și celor din consiliul municipal care au susținut sau au fost la baza acestor decizii. Mai mult decât atât, vreau să spun că subiecte care nu au fost discutate anterior în cadrul Consiliului municipal Chișinău începând cu salubritatea și finalizând cu multe altele, anul acesta s-au regăsit pe ordinea de zi. Cu regret primarul a încercat împreună cu majoritatea parlamentară pe care o formează în Parlamentul Republicii Moldova, prin colegii săi, să blocheze în repetate rânduri propriu-zis activitatea consiliului. Aici mă refer în special la legea care îi dă împuterniciri suplimentare. Pentru că atunci când a văzut că nu mai trece aici furatul la greu a subiectelor cu caracter funciar, a arendei, a multor decizii care până acum erau pâinea caldă a Partidului Liberal, a decis să schimbe legea. În fine, vreau să vă spun că în orice circumstanță, atunci când va ajunge la consiliu, colegii mei, eu personal nu vom admite și sper că și colegii din alte fracțiuni, nu vor admite furtul în continuare a proprietății publice. Vreau doar câteva cifre să vă dau. Referindu-mă la organizațiile neguvernamentale care au publicat rapoarte. Miliarde de lei pierdute îngropate din cauza furturilor care s-au produs a proprietății funciare municipale.

În continuare sunt foarte multe proiecte care vizează construcțiile, delimitările, multe lucruri care nemijlocit au fost implementate în plan social la care o să se refere colegii mei. Dar vreau să vă spun un singur lucru: Dorin Chirtoacă foarte des încurcă garajul primăriei cu oficiul primăriei. Ceea ce se întâmplă în sala aceasta pentru că foarte des trimite consilierii la făcut gropi, drumuri și uită că asta este prerogativa și sarcina lui de bază, nu a consilierilor, consilierii sunt legislativ, ei elaborează regulamente, aprobă decizii, dezvoltă deopotrivă cu executivul strategii, introduc amendamente și tot așa mai departe. Și aici în acest an cu spor au lucrat vreau să vă spun, nu mai mult de 32 de consilieri, care în principiu au votat acea decizie pentru demiterea lui Chirtoacă prin referendum. Să fie foarte clar pentru toată lumea, 32 de persoane. Acest cetățean pe nume Chirtoacă care nu a venit 11 luni la lucru și care nu ne răspunde unde s-a aflat în această perioadă explicit, are un efectiv de peste o mie o sută de persoane, în aparatul primăriei și preturilor de sector. Deci 32 care au încercat să facă legea fiind blocată foarte des aici legea de către primar și o mie o sută de oameni care, vedeți ce se întâmplă în oraș. Asta nu vorbesc despre întreprinderile municipale, nu vorbesc despre subcontractații care iată acum discutam, cei care supraveghează propriu-zis lucrările pe Ștefan cel Mare primesc o mie și ceva de euro pe zi plus 100 de euro diurna. 1300. 1.300 de euro pe zi pentru supravegherea lucrărilor pe Ștefan cel Mare, plus 100 de euro diurnă. Dumneavoastră vă dați seama? Iar calitatea lucrărilor și bulevardul care trebuia să fie finalizat, finalizate lucrările în noiembrie 2015, nici astăzi nu sunt finisate. Acest lucru este grav și pentru acest lucru va răspunde penal.

Scurt. Prioritățile pentru anul 2017. Suntem în termen când am fost refuzați de a organiza un referendum împotriva Primarului General. Noi vom duce acest lucru până la capăt. Chiar acum pregătim scrisoarea la CEDO pentru a contesta acest refuz. Este un drept al cetățenilor și nici o instanță de judecată măsluită, coruptă sau de oricare altă natură în complicitate cu primăria, nu poate fura acest drept la cetățeni. Dacă ai obosit, pleacă de sine stătător că oricum o să te duci.

Acum. Am insistat din luna august să fie bugetul propus municipalității. Astăzi suntem în februarie. Abia astăzi și tot la insistența noastră a fost inclus în ordinea de zi în prima lectură un buget ciopârțit care încă săptămână curentă era o încercare de a-l modifica inclusiv în comisia de profil. Bugetul trebuie să fie participativ. Bugetul trebuie să fie orientat pe strategii. Bugetul trebuie să fie orientat pe necesitățile oamenilor, dar nu licitat în cabinetele funcționarilor închiși în sine și închiși în aceste cabinete. Anume în asemenea format vom solicita ca să fie examinat și aprobat bugetul. Pe necesități, pe strategii, pe bugetare participativă. Haideți să începem acest proces. Oamenii trebuie să contribuie, oamenii trebuie să stabilească prioritățile, dar nu cei care nici măcar nu publică rapoartele de activitate. Mai mult decât atât, vom încerca și vom cere suportul colegilor să interzicem lui Chirtoacă să schimbe, dacă am dat la grădiniță la grădiniță să fie. Dacă am dat la gazoduct sau apă și canalizare, acolo să fie direcționați banii. Dar nu să schimbe el cum vrea bugetul împreună cu Moldovanu, cu Gamrețchi și cu toată gașca lor de... să nu mai dau calificări, oricând, orișicum și în orice condiții vor. Vă spun, anul curent anul trecut am dat, la insistența fracțiunii PSRM și aici vreau să fiu foarte clar, nu facem diferență la coloratură politică, la cei care ne-au susținut sau care nu ne-au susținut, vorbesc de suburbii, aproape 100 de milioane de lei. Am insistat ca acești bani să fie a oferiți suburbiilor pentru că acolo tot sunt școli, pentru că acolo tot sunt străzi, infrastructură care trebuie reparată și care s-a dat cu țîrăita câte 2 milioane maxim anual de către primarul Chirtoacă în toți acești 10 ani.

Mă refer aici la primăria Băcioi 4.2 milioane, la bubuieci, 2.620 000, la Budești 2.786.000, la Codru 4.500.000, la Colonița 4.800.000, la primăria satului Condrița 1.850.000, la Ciorescu 5.065.000, laprimăria orașului Cricova 5.200.000, la Cruzești 2.594.000, la primăria orașului Durlești 5.900.000, la primăria orașului Ghidighici 2.198.000, la primăria comunei Grătiești 3.000.000, la Stăuceni 3.000.000, la Sângera 4.300.000, la tohatin 3.850.000, la primăria comunei Trușeni 4.000.000, la primăria orașului Vadul-lui-Vodă 4.000.000, la primăria orașului Vatra 3.650.000.

Să fie foarte clar, atunci când am propus aceste lucruri am mers pe toate obiectele de infrastructură să fie finalizate în 2-3 ani de zile. Nu trebuie o școală, o reparație capitală să se întindă pe 5, 8, 10 ani de zile. Nu este corect acest lucru. A finalizat pentru că așa se întâmplă. O stradă se întinde ca și strada pietonală 3 ani de zile, buget majorat de două ori și deja pietrele cele care trebuiau să stea 100 de ani se duc la vale, fără ca să mergi pe ele inclusiv cu tocuri sau fără ele. Sau Ștefan cel Mare care v-am spus în 2015 trebuia să fie dat în exploatare, astăzi suntem în februarie 2017 și nu sunt sigur că anul acesta bulevardul va fi dat în exploatare și iată vin acuma și încă mai cer bani, fără a prezenta rapoarte cum s-au cheltuit alte sume.

În continuare, vom solicita ca să fie elaborat, definitivat planul urbanistic general în acest an. Eu sper că toți colegii înțeleg că nu sunt reguli, respectiv regulile nu sunt respectate. Trebuie o dată și o dată să punem punct în această privință. Pentru că orașul, municipiul Chișinău este singura capitală în Europa care nu are un plan de dezvoltare durabilă. Iată domnul Ștefăniță poate să ne comunice suplimentar la acest lucru, este specialistul în acest sens. Planurile zonale, mai departe vorbim despre pașaportul investițional al municipiului Chișinău. Trebuie să fie bazat pe strategii foarte clare, care lipsesc la momentul de față, unele au fost elaborate în 2008, 2009, 2010 și lăsate să se prăfuiască acolo în cabinetele funcționarilor. Pentru nu este nevoie de strategie, ei nu au nevoie de acest lucru. Sub aspect social, eu am să rog pe colegii mei să comunice, dar am ridicat taxele anul trecut cazinourilor, stațiilor peco, tuturor felurilor dacă vreți de butci de-a lui Chirtoacă și restul, ca să dăm bani suplimentar la grădinițe. Zeci de milioane de lei la grădinițe, la școli, la alimentare, inclusiv în suburbii ceea ce am menționat. La transport, la compensații pentru căldură.

Anul curent cred că vom avea dezbateri foarte mari pe buget și sper ca aceste dezbateri să fie foarte bune în acest sens. Plus, cu ce întrebări se ocupă nemijlocit consiliul municipal Chișinău - regulamente, deci stabilirea regulilor de joc în municipiu. Aici este vorba și de hotarele spațiilor verzi, pentru că numai unde nu vreți nu se construiește astăzi. Dârda și toată gașca lui peste tot s-a băgat. Și acuma v-au spus colegii mei că se bagă deja pe distrugerea sistemului de sănătate, policlinicilor, spitalelor pentru a prelua aceste clădiri și terenuri și a construi acolo ce au nevoie să construiască. Oamenii fug din țara asta ei tot construiesc. Pe transportul rutier. Numai în municipiul Chișinău se scoală dimineața primarul undeva prin Viena sau prin garaj și spune așa: schimbăm ruta 160 o scoatem, 155 o scoatem, aceea o prelungim, asta îi schimbăm traseul. Oamenii de dimineață stau și așteaptă. Care este sensul nimeni nu poate explica. Sensul eu vă spun care e. Ei prelungesc ruta pentru a deschide una pentru Topală, care nu este prezent în această sală.

În fine. În linii mari. Deci transparență. Asta înseamnă că vom continua și sperăm că în continuare vom avea un vot electronic aici în această sală de ședințe, transmisiunea online a comisiilor, decizii luate împreună cu societatea civilă. Doi- bugetare participativă. Trei- regulamente de stabilire a tuturor criteriilor pentru unele sau altele domenii de activitate. Și am zis, de la spații verzi și finalizând cu transportul. Aceste lucruri sunt de competența consiliului municipal. La alte detalii vom face referință într-un scurt timp unde vom prezenta în cadrul unor audieri publice tot ce ține de prioritățile fracțiunii. Noi am venit către fiecare fracțiune cu un apel și cu un angajament comun, să discutăm aceste priorități deopotrivă, fiecare vine cu viziunea sa pentru anul 2017 și să avem 20 de priorități foarte clare, de la și până la care vor fi finalizate în acest an. Și sub care dacă vreți putem să subsemnăm cu toții. Și ele nu au și nu țin de natură politică sau de oricare altă natură. Suntem în municipiul Chișinău. Acuma am să rog colegii mei să facă referință succint pe aspectele sociale, pe aspectele legate de legalitate și multe alte nuanțe dacă permiteți.

Liberalii de obicei nu vin la ora 10, intrați toată lumea în sală și începem ședința.

Consilier: Stimați colegi de la Partidul Socialiștilor, vă rog, dați să începem ședința. S-a fixat ora 10...

Ion Ceban: Eu invit toți liberalii în sală și începem ședința. Imediat ce intră liberalii în sală noi începem ședința.

[indescifrabil].

Iurie Topală, consilier municipal: Domnul Ion, eu vă rog luați loc și dați să începem ședința consiliului. Iată voi cine sunteți domnilor, iaca vedeți ăștia sunt oamenii voștri și voi împreună. Uitați-vă aicea cine sunt. Eu încă o dată spun, dacă ceva nu este corect, este legislația, sunt organe competente care vor examina cazul și se vor expune, dar nu e în dreptul tău să-mi spui că-s vinovat ori nu, ori eu să spun despre tine. Eu chiar vă rog frumos. Dar acuma este alta, este ora 10, sunt colegii noștri în sală și dați să începem ședința. Să nu vă ocupați de prostii și de voi de atâtea minciuni câte spuneți de aicea de la tribună. Dar nu se poate, domnilor. La ora 10 se începe ședința. Eu n-am venit să ascult prostiile voastre aicea. După ședință vă spun tot ce vreți.

Ion Ceban: Eu rog mass-media acuma să iasă să privească lista acestui guraliv de cetățean care oricum va răspunde penal mai devreme sau mai tarziu. Eu vă promit, stimate doamne.

Iurie Topală: Ioane, eu știu să răspund eu penal, da. Timp de 10 ani mă pui la pușcărie și tot nu-ți merge, asta nu e prima dată.

Ion Ceban: Sunt patru liberali la momentul de față înregistrați în lista respectivă. În fine, vrem să vedem câți liberali o să fie acuma în sală. Noi o să continuăm, o să facem audieri în acest sens săptămâna viitoare să vedem câți liberali sunt acuma în sală.

Stimați colegi, eu vreau să spun un lucru.

Necunoscut: Stimați consilieri, domnilor, vă rog așezați-vă. Domnilor, așezați-vă vă rog și intrăm să începem ședința.