Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Grosu: Bună ziua tuturor, merci că ați dat cursinvitației noastre. Subiectul, din anunț ați văzut probabil este vorba de problema alimentării copiilor în instituțiile preșcolare din municipiul Chișinău, de la o vreme este pe agenda publică și Partidul Acțiune și Solidaritate fiind sesizat, fiind abordat de mai mulți părinți, manageri de instituții preșcolare, vine cu o poziție și câteva soluții în acest sens. Întreaga societate a urmărit cu atenție cum sistemul corupt promovat de actuala guvernare a ajuns să atenteze și la viața și sănătatea copiilor din instituțiile de învățământ preșcolar din municipiul Chișinău și nu doar. Deși instituțiile statului controlate de actuala guvernare, Centrul Național Anticorupție și Procuratura ne-au prezentat un spectacol mediatic cu descinderi și rețineri la pachet a unor funcționari și oameni de afaceri din Chișinău iar Parlamentul în mod tradițional a mai creat o comisie pentru a elucida circumstanțele și a găsi soluții, pericolul reanimării schemelor corupte deja cu alți actori rămâne iminent. O dovadă în plus sunt interceptările telefonice care au ajuns în spațiul public care își pierd valoarea juridică deși ar trebui sa fi probe în dosar, iar cei vinovați în mod deja tradițional au fost pedepsiți cu un arest la domiciliu, unde au suportat probabil grele mustrări de conștiință.

În urma unor analize a informațiilor parvenite la adresa noastră din partea părinților și cadrelor didactice din instituțiile preșcolare ale municipiului Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate vine cu o listă de acțiuni imediate care vor duce la securizarea alimentației copiilor din grădinițe în mod sistemic. Analiza documentelor ne arată o degradare profundă a subdiviziunilor primăriei responsabile în special vorbim aici de Direcția Generală Educație Tineret și Sport și atenție direcțiile de sector responsabile de organizarea licitațiilor publice și livrarea produselor alimentare în grădinițe. Deși unii manageri ai instituțiilor de învățământ preșcolare, în mod constant, au sesizat direcțiile educație tineret și sport din sector despre încălcările sistematice din partea unor agenți economici contractați, totul s-a redus la constatarea faptelor și expedierea de scrisori în adresa agenților economici.

Spre exemplu, pe parcursul anului 2015, din 30 de scrisori de atenționare expediate agenților economici de către Direcția Educație Tineret și Sport Botanica, 23 au vizat agentul economic Sanex Comerț, iar în 2016 din 20 de scrisori de atenționare 17 au vizat aceeași companie. Cazuri similare Ciocana 6, Râșcani 12 și Centru cu 18. Pentru o mai mare claritate vom lista care sunt cele mai frecvente încălcări. Starea suspectă a produselor din carne, pește și lactate cu vădite semne de alterare. Deci practic nu lipsește nici o grădiniță, practic fiecare gradiniță a avut cazuri când peștele cu vădite semne de alterare a fost returnat agentului economic. Furnizarea de cantități mai mici de produse alimentare decât cele prevăzute în contract. Cazuri când agentul economic nu livra deloc produsul contractat. Produsele livrate nu corespundeau condițiilor din contract, se livrau produse cu întîrziere, lucru care periclita procesul de alimentare al copiilor, regimul alimentar. Lipsa certificatelor de inofensivitate și lipsa marcajului care să ne indice data când au fost produse și data expirării sau termenul expirat. În cazul produselor congelate, atenție, apa care se obținea urmare a dezghețării, ajungea la 15-30% din greutatea produselor. Deci cu alte cuvinte, noi cumpăram apă, instituțiile de învățământ cumpărau apă la preț de carne. Deci datele acestea ni le ofereau managerii instituțiilor preșcolare. Și desigur livrarea produselor alimentare cu unități de transport care nu erau adaptate pentru cerințele sanitar-igienice. În concluzie constatăm că agenții economici de rea-credință, unii cu rude în Inspectoratul Fiscal și CNA au fost tolerați de-a lungul timpului de autoritățile locale, care în loc să purceadă la rezilierea contractelor, se limitau la scrisori de avertizare.

Analizând experiența de organizare a alimentației în instituțiile preuniversitare, adică școli, licee, gimnazii din municipiul Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate propune organizarea alimentării copiilor din grădinițe prin intermediul întreprinderilor de stat de alimentare publică responsabilă de alimentarea elevilor, cunoscute sub denumirea de ”combinate școlărești”. Acest lucru va avea următoarele efecte imediate: deci conform estimărilor noastre, va permite micșorarea costurilor de achiziție cu aproximativ 10-15% , urmare a creșterii volumurilor de alimente contractate. Spre deosebire de alți agenți economici, aceste combinate școlare dispun deja de capacități suficiente de depozitare, ambalare, livrare a produselor către instituțiile de învățământ. În plus, atenție, va fi mult mai simplu ca aceste instituții să fie monitorizate de Direcția municipală de siguranță a alimentației, nu va trebui să monitorizeze 30-40 de agenți economici care în mod răzleț livrează produse alimentare, dr cel mult 8 astfel de combinate pe care le avem în municipiul Chișinău.

Noi propunem trecerea bucătarilor din instituțiile preșcolare în subordinea combinatelor școlărești. Deci conform calculelor noastre, asta va permite majorarea salariilor bucătarilor de la 1060 de lei care este acum până la 1824 de lei. În plus, deci asta va diminua fluctuația bucătarilor și va asigura o formare continuă și perfecționare în timp a acestui personal, lucru care este imposibil în cadrul instituțiilor preșcolare. Încă o propunere a noastră care vizează lucrătorii medicali din instituțiile preșcolare. Deci pornind de la premiza că misiunea primordială a instituțiilor de învățământ preșcolar este prestarea serviciilor de educație de calitate, serviciile de sănătate trebuie să fie prestate în instituții sau de către instituții specializate. Deci propunerea vizează personalul medical din cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar responsabile de sănătate și securitatea alimentării copiilor. În acest sens se propune ca lucrătorii medicali din instituțiile preșcolare să fie trecuți în subordinea fie a centrelor de sănătate publică teritoriale sau a centrelor medicilor de familie. Cu alte cuvinte aceasta ar permite o mai bună salarizare a acestui personal medical din instituții și o mai bună calitate a serviciilor prestate.

Pentru a transpune în viață soluțiile propuse e nevoie de întreprins următoarele acțiuni la nivel legislativ:

Deci primul lucru- trebuie să fie definitivat, definit cadrul juridic al combinatelor școlărești care știm acum că pe de o parte au rămas instituții de stat, dar nu au ajuns să fie înregistrate, preluate de către municipiu. Deci aici mingea revine, este pe teritoriul Consiliului municipal care trebuie să grăbească acest proces. Trecerea bucătarilor din instituțiile școlare în subordinea combinatelor școlărești. Trei- modificarea Legii achizițiilor publice care ar permite combinatelor școlărești să desfășoare, să organizeze achiziții în locul direcțiilor de sector, care fac în prezent acest proces. Modificarea cadrului legal care cum am spus ar permite trecerea personalului medical din subordinea din domeniul educației din instituțiile de învățământ în sistemul de sănătate, în subordinea instituțiilor de sănătate și asta cum am spus va permite o mai bună salarizare a acestui personal și o motivare și pe final municipalitatea, cred eu, până nu a intrat în vigoare decizia privind aprobarea bugetului municipal, va trebui în mod de urgență să creeze un program sau un subprogram pe dimensiunea educației, care ar viza repararea și dotarea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor preșcolare. Credem noi că aceste acțiuni nu necesită un mare efort financiar, după cum ați văzut este nevoie de voință politică pe de o parte ca directiile sectoarelor să nu se mai ocupe de această activitate care îi este improprie, nu trebuie să se ocupe de achiziționarea produselor alimentare, deci de acest proces trebuie să se ocupe instituțiile specializate, asta în cazul alimentării și în cazul lucrătorilor medicali, care iarăși credem noi că este o activitate improprie instituțiilor de învățământ, de dimensiunea sănătate trebuie să se ocupe instituțiile specializate din țară.

Am să rog colegii să intervină.

Vorbitor 2: acest subiect este unul sensibil pentru mine ca fiind părinte a trei copii preșcolari, însă cred că este și pentru oricare alt părinte, fiindcă viitorul nostru sunt copiii și când noi aflăm că sănătatea lor este pusă în pericol această situație este destul de gravă. Medicii de specialitate și-au expus opinia vizavi de urmările intoxicațiilor alimentare la copii, vorbind de la intoxicații simple până la pancreatite cronice și diabet zaharat și până la deces. Și această situație este destul de gravă, acest fapt încă de asemenea poate fi mai grav deoarece în multe instituții preșcolare nu avem asistenți medicali. Acest fapt se cunoaște. Eu cu soțul fiind părinți la copii tot am avut experiența negativă de a avea... copiii noștrii au avut intoxicații alimentare și este un chin și este o durere pentru copii, pentru picii de până la 7 ani să trăiască aceste experiențe. Însă totodată vreau să menționez că cunosc, am cunoștințe în cadrul instituțiilor preșcolare, este vorba de bucătari, educatori și chiar directori ai instituțiilor care au încercat să facă față acestor situații și să nu primească produse alterate pentru că au primit produse alterate, au luat atitudine prin întoarcerea acestor produse și prin cererea de înlocuire a acestor produse. Faptul că bucătarul nu este factorul de decizie care ia decizia ce să ajungă pe masă nemijlocit, aceasta depinde de alte instituții, noi cerem ca autoritățile să ia atitudine serioasă față de acest subiect și să nu ne arate spectacole în continuarere cu ceea ce ne arată ei la televizor.

Vorbitor 3: vreau sa accentuez și despre importanța părinților în această problemă. Comunicând foarte mult cu mulți părinți atât și online cât și direct mi-a fost interesant subiectul deoarece am fost avizat nemijlocit, având și eu copil la grădiniță, am ajuns la concluzia că într-adevăr o parte din părinți au avut o încredere foarte mare în instituțiile specializate, dar cum am văzut că pentru unii funcționari corupți nici sănătatea copiilor nu-i opreste. Dar totuși am fost plăcut surprins când am aflat că unii părinți s-au implicat foarte activ și au știut deja despre această problemă până la apariția acesteia în mass-media. Au comunicat foarte mult cu conducerea grădinițelor, cu persoanele din cadrul grădiniței și au verificat, s-au implicat în verificarea alimentelor și n-au permis ca aceste alimente să ajungă pe masa copiilor. Vreau să menționez încă o dată despre importanța noastră a părinților și să fim mai activi, să ne implicăm și noi direct în verificarea, securizarea alimentației copiilor noștri, deoarece sănătatea lor este primordială, dar și securizarea atribuțiilor noastre financiare. Deoarece atâta timp cât cunoaștem cu toți că contribuim financiar și la alimentație și la alte probleme din cadrul grădinițelor, trebuie să ne asigurăm că aceste surse financiare pe care noi le acordăm să fie folosite după destinație. Vreau să menționez că noi ca și membri PAS, dar și ca părinți ne vom implica și pe viitor în securizarea alimentației copiilor noștri, în măsura posibilităților.

Jurnalist: [indescifrabil].

Igor Grosu: Da, cele care vizează primăria le vom înainta primăriei, fie funcționarilor din cadrul primăriei sau consilierilor municipali, celor care vor fi sensibili și deschiși la acest subiect, iar cele ce țin de modificarea legislației, cred că da, deputaților, cei care iarăși vor da curs pentru că avem și o comisie parlamentară și trebuie să le oferim de lucru cu alte cuvinte.

Jurnalist: Cum ați făcut rost de aceste date?

Igor Grosu: Au venit la noi părinții, cât și angajații instituțiilor de învățământ preșcolare, noi bineînțeles că știam prin prisma experienței proprii, toți aici suntem părinți cu copii preșcolari, dar datele care le-am adus eu de exemplu statistica câte sesizări, deci aici nu trebuia să fie 30 de sesizări, după 2 sesizări trebuie să purcezi la procedura de reziliere a contractului. Astea au fost date pe care ni le-au furnizat persoane din sistem care au venit la noi. Concluzia este foarte simplă, autoritățile sau direcțiile de sector au preferat doar să atace, să contraatace doar prin scrisori, eu sunt convins că aici erau înțelegeri între cei care au făcut licitațiile, au organizat și furnizorii de produse alimentare. E clar ca bună ziua.

Jurnalist: credeți că lucrurile se vor schimba, vor lua în calcul cele propuse de Dvs?

Igor Grosu: Eu cred că lucrurile se vor schimba dacă noi, indiferent că suntem părinți, că suntem actori politici, societate civilă, dacă vom face presiune lucrurile se vor schimba. La grădinița unde eu îmi duc copilul este o grădiniță publică de stat, nu este o grădiniță privată, directoarea este deschisă, chiar și atunci când au apărut în presă acele interceptări, chiar educatorul m-a invitat, poftim, dacă doriți mergeți și gustați și vedeți calitatea produselor. Este o deschidere cred că noi vom reuși dacă vom face presiune pe sistem.

Jurnalist: [indescifrabil].

Igor Grosu: [indescifrabil] ... vizavi de școli, da, de instituțiile de învățământ preuniversitar este perfect, dar cel puțin, credem noi, că explozia aceasta sau cazul ăsta în cazul grădinițelor a arătat că este încă periculos să descentralizezi foarte mult procesul de asigurare cu alimente a instituțiilor preșcolare, în situația în care autoritățile nu pot verifica agenții economici, nu pot garanta că livrarea se face nu cu nuștiu, cu unitatea de transport care duce și alte lucruri decât produse alimentare, deaceea noi credem că acum trebuie de concentrat, de scos de sub direcțiile de sector această atribuție și de dat instituțiilor care sunt specializate în acest domeniu. Și de pus toate tunurile, în sensul bun al cuvântului, instituțiile care monitorizează, legat de sănătate, de respectarea normelor sanitare și așa mai departe să stea cu ochii pe aceste instituții. Asta trebuie să facem.

Vă mulțumesc. O zi bună!