Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Marcel Darie: Mă numesc Marcel Darie, sunt activist civic și politician. Eu, îmi pare foarte rău că ne-am adunat în această zi pe așa frig la un șantier de construcție dar nu într-un studiou de dezbateri, dar eu cred că situația gravă care s-a creat la acest șantier și în general în municipiul Chișinău ne impune ca noi odată și odată să deschidem parantezele și să vorbim despre realitatea care se întâmplă în ultimii ani în domeniul construcțiilor, în domeniul eliberării autorizațiilor și în general în tot ce ține de spațiul locativ și politica urbanistică în muncipiul Chișinău.

Conferința de presă de azi o să fie una de informare, asta e așa un flashmob mai degrabă, el nu este o pichetare, adică aici nu au venit oameni care să perturbeze ordinea publică, să se ducă lainstituțiile statului. Sunt o parte din investitori, care au investit în blocul respectiv, sunt o parte din conducerea companiei care construiește acest bloc. Ne privesc online acuma ceilalți investitori care au numere cadastrale și au cumpărat apartamente în blocul respectiv. Se află în Moscova, se află în Italia, în alte țări europene, pentru că știm foarte bine în Republica Moldova părăsesc pe zi 100 de oameni țara noastră și fiecare cetățean care a câștigat un ban unica investiție pe care poate să o realizeze în Republica Moldova este un apartament. Asta-i unica sursă mai departe de existență, de venit și ca o asigurare pentru bătrânețe. Eu vreau să vă spun că în ultimii ani în Chișinău s-au investit aproximativ un miliard în domeniul construcțiilor. Oamenii noștri vor să trăiască în Chișinău, lucrează peste hotare pentru asta și vor ca primăria, vor ca Inspecția de Stat în Construcții, vor ca organele de stat să se clarifice odată și pentru totdeauna care este norma legală care trebuie să fie întrebuințată pentru toți în domeniul construcțiilor în municipiul Chișinău. Evident că există foarte multe probleme și eu personal de multe ori am ridicat problema dată, eu de multe ori am vorbit că Chișinăul se sufocă de construcții în varianta intensivă, în curțile blocurilor.

Noi în situația dată avem varianta ideală de dezvoltare a municipiului Chișinău- varianta extensivă. Noi ne aflăm la 35 - 45 de metri de ultimul bloc din sectorul Ciocana. Mai departe este câmp. Blocul respectiv, care respectă toate normele după ce este indicat în planul general, se încadrează perfect în varianta de dezvoltare extensivă a Chișinăului. Cu părere de rău, un investitor privat, care a primit prin contract de societate civilă, o autorizație, autorizația respectivă a fost înregistrată la cadastru cu numere cadastrale, adică toate apartamentele sunt proprietate privată. Poftim, s-a ciocnit cu o presiune și o agresiune fără precedent din partea unui partid politic Partidul Socialiștilor. O spun cu părere de rău, pentru că politica trebuie să se facă în studiouri, în dezbateri, în Parlament și în consiliul municipal. La șantiere de construcții nu este loc pentru politică. La șantiere conform legii obligatoriu trebuie să se afle instituțiile abilitate, Inspecția de Stat în Construcții și dacă este nevoie de ordinea publică de mentinut, poliția. Pentru un șantier de construcții responsabilul tehnic și proiectul este baza legală pe care se lucrează. Știm foarte bine scandalurile care au fost mediatizate și în luna iulie și în ultima lună în acest an. Noi nu o să ne băgăm acuma în dedesubturile procedurilor juridice. Eu vreau atenționez un lucru: de partea juridică, de instanțele de judecată, de inspecție și de primărie trebuie să se ocupe juriștii în instanțele de judecată. Noi avem o situație când primăria eliberează un act, primarul semnează actul respectiv și tot peste o perioadă primarul anulează autorizația respectivă după ce autorizația produce efecte juridice, s-a înregistrat în cadastru, au fost vândute apartamente conform numerelor cadastrale și contractelor de investiții, Inspecția în Construcții legalizează șantierul respectiv și mai departe vecini care locuiesc în blocurile vecine, provocatori, noi nu-i cunoaștem, membri ai partidelor politice, vin și perturbează ordinea publică, perturbează mersul firesc al unui șantier de construcții.

Haideți să atragem atenția, uitați-vă: investitorul a primit un plan general care este semnat absolut de toate instanțele abilitate- Direcția arhitectură, Direcția transport, Direcția sistematizarea traficului rutier, Apă Canal, Gaz Natural Fenosa și alte rețele, Chișinău Gaz, conform legii. În situația dată atragem atenția foarte atent, avem un teren de 40 de ari, aici scrie, toată asta o s-o puteți filma și fotografia. Procentul de ocupare a terenului este de 17%. Ați mai văzut undeva în Chișinău ca procentul de ocupare să fie de 17%? Pe 40 de ari să se construiască doar pe 7? eu știu cazuri în Chișinău în curțile blocurilor când se construiește pe 100% se construiește tot 100, iată acolo este ilegalitate. Mai departe, conform proiectului, spațiu de joacă trebuie amenajare. Amenajarea teritoriului-pavaj, spații verzi 475 metri pătrați, parcări auto, locuri de joacă pentru copii și așa mai departe. Noi n-ar trebui să discutăm acuma de plan general și de politica urbanistică. Eu reprezint niște investitori privați. Eu nu fac business, eu sunt președinte de federație sportivă, eu sunt politician, eu nu am nici o treabă cu domeniul construcțiilor decât în spațiul public, atunci când discut de probleme legate de municipiul Chișinău și dezvoltare urbanistică. Eu am văzut la acești investitori onești acte care confirmă că aici sunt respectate absolut toate normele. Uitați-vă la ce depărtare se află blocul în spatele căruia noi ne aflăm. Doar fiecare asociație de locatari are curtea blocului său. În curtea respectivă ei au spații de joacă, spații de fitness, parcare și alte utilități publice. Nu există bloc în care utilitățile pentru locatari sa fie din dosul, din spatele blocului. Acest teren e plin cu rețele, iată planul general le arată.

Rețele electrice, rețele de termoficare și așa mai departe. Cum poate fi aici amenajat un spațiu de joacă cum pretind vecinii noștri? Cum poate aici să fie o zonă de odihnă, dacă aici este o zonă cu rețele inginerești care iese la drum? cum poate pretinde cineva la aer curat dacă noi ne aflăm la o distanță care ajunge aer absolut la toți și ne aflăm întru-un câmp de la capătul orașului. Păi dacă noi nu o să putem construi nici în varianta extensivă, dar nici în varianta intensivă în curțile blocurilor, păi noi în general n-o să construim în Chișinău și atunci unde ajungem? Ce trebuie să facă un investitor? Să vorbească cu un vecin la 40 de metri din altă asociație? Să vorbească cu liderii unor parte de politice? Să vorbească cu consilierii municipali, sau să vorbească cu inspectorul din Inspecția de Stat în Construcții? Sau să vorbească cu inginerii? Care este constituția pentru un inginer, pentru un proiectant, pentru un șantier? Asta este proiectul legalizat și verificat în modul stabilit. Dacă există proiect nimeni, absolut nimeni, nu trebuie să intervină în proiectul respectiv, numai dacă nu deține o funcție care îi permite să efectueze acest lucru.

Eu aș vrea paralel să mai dau cuvântul la niște persoane care fac parte din compania dată și au investit bani în proiectul respectiv și totodată eu mai pregătesc niște acte ca să mai discutăm mai departe. Domnul Nicolae.

Cetățean: Eu vreu să mă adresez domnului Dorin Chirtoacă. Spuneți vă rog frumos, Dorin Chirtoacă aveți iscălitura dumneavoastră, autorizația de construcție, după asta umblați ca mi-e rușine să spun, cu fundul în două luntri, ați fost contra Partidului Socialiștilor și acuma ați luat partea lor. Sunteți un trădător, pot să vă spun. Aveți sunt actele legale, este în instanța de judecată atacat, este hotărârea instanței judecătorești, care vi s-a refuzat dumneavoastră și a rămas hotărârea judecătorească în folosul acestor oameni care investesc în această companie. Aș vrea să mă adresez dumneavoastră domnule Dorin Chirtoacă, luați-vă înapoi părerea cea rea și lăsați-o părerea cea bună pentru persoanele care într-adevăr au nevoie să-și ia o casă pentru ca să trăiască cu familia aicea, dar nu interesul dumneavoastră.

Sergiu Darie: Eu aș vrea să menționez încă un lucru. Uitați-vă, eu am luat luat decizia consiliului municipal prin care terenul respectiv a fost atribuit în arendă. Uitați-vă ce scrie organul deliberativ al municipiului Chișinău:

După elaborarea și aprobarea în modul stabilit a documentației de proiect, investitorul este obligat să obțină autorizația pentru lucrările de construcție. Să efectueze construcția obiectivului în termen de un an. Adică CMC-ul, Consiliul municipal obligă investitorul să construiască un bloc timp de un an și tot consilierii din CMC vin și provoacă oamenii la violență, blochează strada, sar gardurile și atacă muncitorii la șantier. Spuneți-mi vă rog, unde în atribuțiile unui consilier municipal este scris că are dreptul să aplice forța în acest stat? Eu vă spun în felul următor și organele de stat trebuie să fie foarte atente. Aplicarea forței este atribuția exclusivă a statului. Dacă niște cetățeni, dacă niște funcționari își atribuie aplicarea forței în acest stat, să știți că o să ducem destul de rău. Mergem spre mari probleme în politica noastră, dacă o să permitem așa mai departe ca competențele să fie diluate și nimeni să nu mai înțeleagă ce este consilierul municipal, ce este deputat și așa mai departe.

Eu vreau să mă adresez consilierilor municipali, din toate fracțiunile. Spuneți-mi vă rog, dacă ați știut că există probleme cu terenul dat, pe care le pretindeți, de ce până azi nici un consilier nu a scos în discuție publică problema cu terenul respectiv și au intervenit doar atunci, când s-a instalat gardul de protecție, când legal un investitor a început a construi și mai departe a fost atacat de către persoane.

De ce nici un un deputat care vine în fiecare zi la noi la șantier, nu a intervenit cu o inițiativă legislativă, ca să modifice legea în așa mod, ca deputații să poată interveni la șantiere, proiectele să fie elaborate în alt mod și așa mai departe. Cum este posibil în țara asta un investitor să sape o groapă legal și Inspecția să emită un document prin care certifică că totul este legal, să investească bani în gard, proiectul a costat conform facturii 850.000 de lei. S-a proiectat conform planului general toate rețelele respective și post factum să fie sistată autorizația, să fie sistate lucrările de construcție și așa mai departe? Cum este posibilă retroactiv să intervii într-un act care deja are efect juridic, într-o autorizație care are numere cadastrale, doar legea pentru asta în 2008 sau 2009 a fost făcută! Pentru că existau escrocherii în tot domeniul construcțiilor. Legislatorul a prevăzut că dacă este înregistrare la cadastru, nimeni, înțelegeți, nimeni nu are dreptul să intervină pe proprietate privată. Uitați-vă ce scrie aici. Noi ne aflăm pe strada Milescu Spătaru 27, nu 23. Blocul din strada 23 nu are nici o atribuție juridică cu proiectul respectiv. Extras, Bun Viitor, sectorul Ciocana, Milescu Spătaru 27, declarația în condominiu, aici există proprietate, condominiu, Bun Viitor și proprietatea Bun Viitor, ei sunt proprietarii terenului respectiv.

De aceea eu vreau să mă adresez, să fac câteva adresări. Vreau să mă adresez primarului general Dorin Chirtoacă. Domnule Chirtoacă, și eu am fost un oponent de-al dumneavoastră. Ați făcut multe în Chișinău și rele și bune, dar chestiile astea o să le discutăm în campania electorală, dar poate în general n-o să le mai discutăm. Sunteți garantul, garantul în Chișinău a investițiilor și al actelor pe care le emiteți în calitate de emitent. Eu vă rog frumos, interveniți în procesul dat, asigurați legalitatea în domeniul construcțiilor. Vorbiți cu oamenii care legal au luat de la dumneavoastră autorizația, au investit și clarificați situația reieșind din norma legală, din semnătura pe care ați pus-o pe document.

Eu vreau să mă adresez procurorului general, domnului Harujen. Domnule procuror, dumneavoastră sunteți cea mai influentă persoană în statul nostru. În luna iulie deputații Partidului Socialiștilor, folosindu-se de imunitate, au instigat oamenii la violențe, s-au deteriorat gardurile de protecție, au avut de suferit investitorii. Cel puțin, atenționați-i, vă rog pe domnii deputați că nu au atribuții de a delapida bunul privat, de a-l fărâma și de a-l duce în direcții necunoscute. Cel puțin aveți cu eio discuție amiabilă și constructivă ca să-și știe fiecare atribuțiile și competențele legale. Eu am o adresare către Inspecția de Stat în Construcții, către alte instituții de stat. Vă rog frumos, în domeniul construcțiilor, în domeniul comerțului, în alte domenii, trebuie de asigurat legalitatea și competențele. Fiecare organ trebuie să se ocupe de competențele lui. Dacă cineva are o pretenție față de o proprietate privată el poate să o conteste într-un mod legal. Nu există altă metodă. În cazul dat nu există metodă ca proprietatea privată respectivă să fie anulată. Nu se poate retroactiv de anulat proprietatea privată. Asta va duce la condamnare obligatorie la CEDO pe viitor. Nu este posibil ca un investitor legal să primească documente și tot printr-o normă legală să i se ia dreptul respectiv.

Și o mică adresare mai departe locatarilor din blocurile vecine. Eu înțeleg că aveți un bloc și o asociație de locatari, dar poate nu aveti. Haideți să ne stimăm unul pe altul. Fiecare, fiecare cetățean are drepturi, dar drepturile mele se termină acolo unde se încep ale dumneavoastră. De aceea, aici este o altă asociație de locatari, are teren, are spații de joacă conform proiectului, le va amenaja cum dorește și se vor întrece care mai frumos vor amenaja spațiile de joacă, cum și trebuie să fie normal. Fiecare asociație trebuie să aibă spații de joacă, parcări, case, bloc și să aibă grijă de blocul în care locuiesc. Și ultima adresare eu mă adresez garantului Constituției, Președintelui Republicii Moldova, domnului Igor Dodon. Domnule Dodon, cu toate că și eu sunt politician și suntem oponenți politici, dar din câte înțeleg noi toți ne aflăm în opoziție față de actuala guvernare. Eu vă rog și pe dumneavoastră să interveniți în activitatea dumneavoastră legală, să vă ocupați de problemele statului nostru care sunt foarte și foarte grave și să lăsați în pace șantierele de construcții. Se vor clarifica inspectorii, se vor clarifica Inspecția de Stat în Construcții și primăria cu șantierele. Eu cred că noi din șantiere și eu o s-o fac primul asta, din luptele de stradă și din activitate politică la șantierele de construcții noi foarte foarte rapid trebuie să trecem în studiouri de dezbateri și în activitate politică. Să-i lăsăm pe constructori să-și facă treaba conform normei legale. Și cine are de intervenit legal, să intervină în Parlament, în Primărie și să ia deciziile respective mai departe.

Câteva cuvinte doar câteva cuvinte să mai spună câțiva. O clipă, doamna Vera.

Cetățean: Noi suntem aicea locatari, care deci am investit banii prima rată în acest pământ ca să ridice blocul, noi vrem să trăim aici, vrem să fim nu ca locatarii de alăturea ca să facă gălăgie, noi avem nevoie să fim liberi, să fim acasă la noi. De ce, noi am lucrat peste hotare, am făcut un ban ca să trăim aici, să aducem să cumpărăm un apartament. Locatarii nu înțeleg asta, sunt în vârstă, de asta că au cumpărat când au fost Savesțkii Soiuz apartamentul și nu înțelege ce înseamnă un ban făcut cu sudoarea lor, ca să lase și alți tineri ca să poată veni acasă și să poate trăiască pe meleagul lor. Mizeria care se face primprejur gunoaiele, nu-i afectează deloc. Pe noi tinerii ne afectează, că asta noi tot răsuflăm, trăim, nu se poate așa de trăit. Noi vrem înainte ca să se ridice blocul, să deie voie, să venim acasă, să ajungem, avem copii, stăm pe drumuri, noi nu avem unde să ne ducem. Odată și odată trebuie să ne întoarcem în țara noastră.

Marcel Darie: Și dacă se poate întrebări.

Jurnalist: [indescifrabil].

Marcel Darie: Înseamnă că sunt investiți peste 100.000 de euro, din partea investitorilor, da.

Jurnalist: Dar a locatarilor?

Marcel Darie: Nu, asta și sunt. Împreună, investițiile sunt comune, sunt investiții ale companiei de construcții, dar eu vreau să deschid o paranteză. La noi în Republica Moldova legea prevede ca investitorii să finanțeze construcția prin baza contractelor de investiții înregistrate legal la autoritatea cadastru. Majoritatea companiilor lucrează anume pe așa principiu, crează o echipă, investitorii investesc, iar compania de construcții este doar manager, doar moderator de proiect. Și în cazul dat, aici sunt bani, iaca vedeți? Vedeți ce fel de atitudine este? Și asta este în fiecare zi. Este normală chestia asta? Nimeni nu poate lămuri acestor oameni că încă o dată, ei sunt vecini, noi trebuie să ne respectăm reciproc. Acești oameni care au investit aici au investit legal și nu vecinii permit în țara asta unde să construiască. Permit autoritățile. Știm foarte bine și este normal ca un vecin să vrea să trăiască mai bine ca altul. Ca un concurent în business să facă mai mulți bani ca alt concurent și asta este normal și va fi întotdeauna.

Jurnalist: [indescifrabil].

Marcel Darie: Soluționarea, uitați-vă, cheia soluționării acestui conflict se află în mâna primarului general. Dumnealui a semnat un act, o autorizație, și-a atribuit niște competențe pe care le are, adică emitentul este primăria, ei au verificat proiectul, ei au semnat planul general și au semnat autorizația. Compania aici Creativ Invest care a venit să construiască este antreprenor, nu are treabă cu aceste acte, le-a primit și își onorează obligațiunile. De aceea în cazul dat eu cred că trebuie să intervină garantul investițiilor în Chișinău și garantul autorizațiilor și proiectelor acesta este primarul general.

Jurnalist: Ați spus că muncitorii sunt atacați. Cât de des se întâmplă și sub ce formă?

Marcel Darie: Acum, uitați-vă, încă o adresare. Nu este deloc normal ca un muncitor care lucrează legal la un șantier, face parte dintr-o companie care este subantreprenor, care nu are absolut nici o atribuție cu emiterea actelor și cu legalitatea actelor și care are contract de muncă sau contract de prestări de servicii să fie atacat. Au fost atacați muncitori care instalează gardul, care nu au nici o atribuție, a fost atacat șoferul care lucrează pe excavator. Este înregistrarea video cum domnul Corduneanu cu părere de rău, sfătuiește locatarii să arunce cu coctailuri Molotov și să deie foc la excavator, este video care acuma este pe internet, eu o să vi-l transmit și eu cred că asta e absolut nenormală situația dată. Pentru că trebuie să înțelegem încă odată că fiecare are drepturi. Și cel care lucrează legal undeva el nu are absolut nicio atribuție cu pretențiile cuiva, pretențiile se discută în instanța de judecată, așa cred eu.

Jurnalist: [indescifrabil].

Marcel Darie: Cine mai are întrebări? Bine atunci încetișor, mai vorbim mai departe cu presa separat, da? Mulțumesc Privesc.Eu.